Hírek, Tesztek

Vincent Audio SV-700 – A szelíd hangfal kergető

2019.08.26 12:54

A bombabiztos építésűnek tűnő, magas és nehéz SV-700-as vaskos alumínium előlapjának közepén lévő kör alakú ablakon át beleshetünk az erősítő belsejébe és kiszűrődik az előfokban lévő 12AX7-es és 12AU7-es elektroncsövek hangulatos aranysárgás fénye, látványos designelemmel kiegészítve ezzel a minden ízében igényes készüléket. 

A gyártó tavaszi újdonságai között jelent meg az integrált erősítőik új csúcsmodellje, az SV-700-as típus, hibrid kivitelben, kapcsolható A-osztályú üzemmóddal és természetesen a manapság egyre inkább elterjedt megoldásnak számító beépített DA konverterekkel ellátva.

A bombabiztos építésűnek tűnő, magas és nehéz SV-700-as vaskos alumínium előlapjának közepén lévő kör alakú ablakon át beleshetünk az erősítő belsejébe és kiszűrődik az előfokban lévő 12AX7-es és 12AU7-es elektroncsövek hangulatos aranysárgás fénye, látványos designelemmel kiegészítve ezzel a minden ízében igényes készüléket. A fontos paraméterek optimalizálása, köztük az alacsony torzítás elérése érdekében teljesen szimmetrikus felépítésű erősítő előfok szekciójában csatornánként egy 12AX7 és kettő 12AU7 cső dolgozik SRPP (Shunt Regulated Push Pull) konfigurációban, amely precíz basszust és pontos jelátvitelt biztosít még nagy kivezérléseken is. Az áramkörök táplálásáról valamint a 2×100 W névleges teljesítményhez (8 Ohm) szükséges energiáról 500 Wattos toroid transzformátor gondoskodik Panasonic kondenzátorokkal kiegészítve. Az izmos Toshiba tranzisztorokból felépített végerősítő meleg hangzást biztosító, ám kisebb teljesítményű A, valamint AB osztályban is működhet, a két változat közül az előlapon lévő nyomógombbal lehet választani.

A negatív visszacsatolás nélküli SV-700-as az ígéretek szerint hibrid márkatársaihoz hasonlóan alapvetően csöves jellegű, különösen erőteljes és dinamikus hangzással rendelkezik. Gazdag bemenetválasztéka révén az otthoni audio rendszerek ideális központi eleme lehet, hiszen a szimmetrikus és aszimmetrikus analóg csatlakozások (3×RCA, 1×XLR) mellett kettő digitális bemenete is van (optikai, koax), melyeken keresztül különféle digitális műsorforrások jeleinek fogadására és feldolgozására képes. Kimenetek terén fix jelű Rec Out és szabályozott Pre Out csatlakozásokból áll a választék, hangsugárzóból pedig akár két párat is az erősítőhöz lehet kötni, azokat is könnyedén meg fogja hajtani.

Teljesen egyértelmű, hogy az SV-700 az SV-227 által kijelölt úton halad tovább, csak éppen még kifinomultabb illetve a teljesítmény paraméterei alapján elvártat jócskán meghaladó dinamikával és energiákkal rendelkezik. Mindezzel együtt természetesen abszolút jó indulatú fajta, sarkosság, élesség vagy bármilyen bántó effektus egyáltalán nem tapasztalható a hangjában, és ha meggyomroz, vagy megrezegteti az ajtóüveget, még azt is barátságosan teszi, úgy, mint amikor egy medve hátba veregeti az embert. 
Normál körülmények között az A-osztályban specifikált 2×50 Wattja szinte bármire elég, ezért mivel ebben a változatban még kellemesebb, lágyabb és kifinomultabb hangzást nyújt, bőven megéri a plusz villanyszámlát, télen meg még rá is segít a fűtésre. A már említett bőséges energiának köszönhetően nem pusztán basszusban erős, hanem minden hangja erős belső energiával szólal meg, ami többek között a valóságosság érzetét nagyban fokozó plasztikusságot is fokozza. Alapkaraktere a kisebb hibrid testvérhez hasonlóan szintén lágy és barátságos, a színvilága kellemes és hatásvadász árnyalatok nélkül is kellően gazdag. Jókora erejével egyáltalán nem hivalkodik, de nem is kell, mert az energiák csak úgy természetesen áradnak belőle, így minden pillanatban érezni a jelenlétüket. Pop és rock muzsikákon ennek megfelelően igazán elemében érezheti magát, testes, energikus és dús basszusa pedig minden hangsugárzót minimum eggyel nagyobbnak mutat a méretosztályánál. A monitorok egészen megtáltosodnak tőle, míg a nagyobb hangsugárzók teljesen ki tudják futni magukat, hogy képességeik legjavát nyújtsák. A ritmusszekciók látványosak, de cseppet sem tolakodóak, a lábdobok testesek, és szép nagyokat ütnek, ahogy kell. Jazz muzsikáknál finoman duruzsoló, dús nagybőgőkkel és szintén dinamikus dobokkal kényeztet, a különféle akusztikus hangszerek hangjai egyaránt simák, könnyedek és barátságosak. A-osztályban mindez még inkább igaz, a színek teltebbek, a magasak selymesebbek és kifinomultabbak, miközben basszusban és dinamikában az AB-osztály impozáns szintjét hozza. Az ütősök és a vibrafonok hangja különösen tetszik a tálalásában; jók a lecsengések és a visszhangok, az ütések pedig rendkívül valóságosnak hatnak.
A különféle klasszikus zenék ábrázolásánál a készülék lágy és kellemes tónusa sok tekintetben új értelmet nyer, és az A-osztály minőségi fölénye és hozadéka még jelentősebbé válik. Az énekesnők mézédes hangon, szinte szárnyalva dalolnak, a vonóskarok hangja a lendületesebb zenei részleteknél hullámokban áramlik a szobában, a megszólalást pedig összességében olyasféle harmónia jellemzi, ami a jó csöves erősítők egyik legfőbb jellemzőjének számít. A komoly dinamikájú tutik igazán hatásosan szólalnak meg, a kellemes hangvétel azonban még ezekben a pillanatokban sem csorbul. A zenékben nagyon sok érzelem van, a hangszerek sokszínű önálló egyéniségek, ám a komoly készülékekre jellemző módon mégis érezhetően egy csapatban játszanak.

Kétcsatornás mozizásra a készülék kisebb társaihoz hasonlóan szintén kiválóan alkalmas; az akciójelenetek durvaság nélkül is komoly adrenalin fröccsöt jelentenek, a barátságosság és a kellemes színvilág révén pedig mindenféle stílusú mozi élvezetesen szólal meg. 
Digitális bemenetekről a hangzás kissé nyíltabb és élénkebb, de az alapvető jellemzők tekintetében nagyon hasonló. Gyengébb vagy régebbi CD játszókat simán ki lehet váltani a beépített DA konverterekkel, még inkább kiaknázva ezzel az erősítő tudományát.

A Vincent SV-700 a realizmust a kellemes hangvétellel ötvöző, különösen dinamikus és erőteljes hangú erősítő, a csöveknek köszönhetően hosszú távon is jól hallgatható, műfaj független karakterrel. Könnyű dolga azért persze így sincs, mert egy millió forint környékén azért már sok kiváló és neves típus közül lehet választani, habár olyan kevés akad a mezőnyben, ami a kellemes hangzás mellé még ennyi anyagot, ilyen impozáns külsőt, valamint ekkora teljesítményt és ilyen párját ritkító erőt is kínál.


Vincent SV-700
Teljesítmény: 100/160 W (nom/zenei)
Frekvencia átvitel: 20 Hz- 20 kHz
THD: <0,1%
Jel/zaj arány: >90 dB
Méretek: 430×192×430 mm
Tömeg: 24 kg
Ár: 999.999,- Ft

Stream Audio
Tel: 30/211-5253
https://streamaudio.hu/