Hírek, Tesztek

Primare SP33 és A30.7 high-end házimozi rendszer teszt

2019.08.26 11:31

Kellemes emlékeket ébresztett a tesztelőkben a legújabb Primare SP33 surround előerősítő és a hozzávaló A30.7 végfok kicsomagolása. Egy biztos, hogy a „Svédacél” fekete egységei az eloxált szálcsiszolt előlapokkal igazi minőség érzetét keltik már az első érintésre.

I-fidelity.net teszt

A Primare név a klasszikus skandináv hifi készülékek csúcsán áll. Lássuk, hogy a legújabb AV előerősítő/végfok kombináció miként teljesít a sztereó komponensekhez képest

Kellemes emlékeket ébresztett a tesztelőkben a legújabb Primare SP33 surround előerősítő és a hozzávaló A30.7 végfok kicsomagolása. Egy biztos, hogy a „Svédacél” fekete egységei az eloxált szálcsiszolt előlapokkal igazi minőség érzetét keltik már az első érintésre. Ugyanez az érzés folytatódik a fém forgató gombok tapintásakor, mivel érezni lehet azok pontos működését. A két hátlapra pillantva a profizmus érzése fokozódik, mikor felfedezzük a masszív csatlakozások között mindkettőn a szimmetrikus XLR aljzatokat. Ezek hosszabb kábelezés távolságot tesznek lehetővé, ami nagyon jól jöhet, ha az előerősítőt közvetlenül aktív hangfal bemenetéhez akarja csatlakoztatni. Emellett az előerősítő kínál még két sztereó szimmetrikus bemenetet, és egy digitális AES/EBU szimmetrikus XLR bemenetet is

Az A30.7 végerősítő igazi „behemót” amely kicsomagolása, és állványra cipelése komoly erőfeszítést igényel. A fedlap szellőzőin benézve meglepetésben lehet része annak, aki két, vagy több hatalmas trafóra számít, hatalmas hűtőbordák mellett, mert csak két nagyméretű áramköri lapot lát. Az egyik nagyméretű kapcsolóüzemű tápegység, a másik pedig egy kapcsolóüzemű végfok. Látni lehet még a réseken a keskeny bemeneti panelt, amely a hátlap teljes szélességében végighúzódik, ez tartja a szellősen elrendezett szimmetrikus és aszimmetrikus csatlakozásokat. Azonnal látszik, hogy ez egy szellős, rendkívül masszív felépítés. A High-end Die-hard követői azonban tisztában vannak

azzal, hogy ez nem humbug. A nagy tömeg csökkenti a mikrofóniás effekteket, és a nagy termikus kapacitásának köszönhetően homogén mikroklímát biztosít a működés közben. Mint minden Primare stílusú erőmű, ez is három hatalmas csillapított lábon áll, ugyanúgy, mint az előerősítő.

A nagyméretű tápegység panel tartalmazza az EU-ban kötelező fázisjavító és zavarszűrő egységeket, amelyek csökkentik a hálózatba visszajutó zavarjelek mennyiségét, emellett nagyon hatékony energia ellátást biztosítanak a szekunder oldalon. Nem kevesebb, mint hét UFPD egységet látnak el energiával D-osztályban, de a magas hatásfok miatt nincs szükség nagyméretű hűtő rendszerre. Összehasonlítva a klasszikus A-B osztályú végfokokkal, ahol az energia nagy része hő formájában távozik, ez a megoldás sokkal takarékosabb energia felhasználást tesz lehetővé. Az UFPD teljesítményerősítők évek óta jelen vannak a piacon a svéd gyártó jóvoltából, és mára teljesen kiszorították a régi típusú D-osztályú elektronikákat.

Alapvető szükségletek

Az A30.7 front panel hiányosnak hat. Nincs rajta egyetlen hálózati kapcsoló, vagy készenlét gomb sem. Mégis mi van a gondolat hátterében? Az erőmű külső kapcsoló feszültséggel indítható a tartozék vezérlő kábelen keresztül, de akár az RS232 illesztőn beérkező parancsokra is reagál, ezért teljesen feleslegesnek ítélték a gombokat a front panelen. A biztonságos kikapcsolásról hálózati megszakító gondoskodik diszkréten elrejtve a házon belül. A hét bemenet külön választó kapcsolóval XLR szimmetrikus, vagy RCA aszimmetrikus módon vezérelhető. A hatalmas kimeneti csatlakozások a bemenetek alá vannak rendezve, így nagyon könnyen áttekinthető a szolid házimozi rendszer kábelezése. Minden kimeneti pont különálló, és szigetelt, emellett hatalmas kábel átmérő direkt csatlakoztatását is támogatja.

Az SP33 előerősítő/processzor kritikus tervezési szempontja a fejleszthetőség volt. Az egyik legfontosabb bemenet modul a videó bemenet, amely öt HDMI bemenetet, és két kimenetet kínál. A legújabb szabványoknak megfelelve ezek a bemenetek a FullHD felbontás, és a 3D megjelenítést is támogatják. Mivel az UltraHD felbontás szabványok még fejlesztés alatt állnak, ez majd a következő upgrade csomagban fog alakot ölteni. Persze több AV erősítő kínál már UHD csatlakozást, de ezek lehetséges, hogy a jövőben használhatatlanok lesznek, mikor a szabványokat véglegesítik. A HDMI audio oldal minden létező formátumot képes kezelni a PCM-től kezdve a Dolby, és DTS dekóderekig 192 kHz mintavételezéssel. Mivel a panelek DVDO alapokon üzemelnek, nem maradhat el a csúcsminőségben végzett átkeverés, szűrés, és felskálázás funkció. Tökéletesen kezelt egyszerre egy Sony vetítőt, és egy LG TV készüléket a két kimenet, amelyet a teszt során alkalmaztunk. Analóg videó csatlakozás nem található az egységen.

A második legfontosabb modul a digitális audio feldolgozásért felelős. Ez tartalmazza a dekóder áramköröket, és minden létező digitális csatlakozásformát kínál. A harmadik legfontosabb eleme a koncepciónak a vezérlő egység. A tartozék infravörös távvezérlő mellett lehetőség van külső érzékelő csatlakoztatására, amely nagyon praktikus lehet, ha nincs közvetlen rálátás a távvezérlőről. Természetesen rendelkezésre áll az RS232 Crestron féle vezérlés mód, ha külön rendszervezérlőt alkalmaz. Három trigger kimenetről vezérelhet végfok, vagy aktív hangfal egységeket.

Négy pár RCA bemenet használható például az SACD multicsatornás hangjeleinek fogadására. Emellett az előlapon a mobil készülékek csatlakozási lehetősége is rendelkezésre áll.

Praktikus távvezérlő

A tartozék rendszer távvezérlő amely nagyon áttekinthető kezelést biztosít, emellett meghökkentően könnyű. Általában a távvezérlő súlyával szoros kapcsolatban van a minőség érzése, de ez az egység nem testépítőknek lett tervezve, mégis tud meglepetéseket okozni. A Primare gyönyörű lapos kivitelű egysége gombelemeket használ a parancsok közvetítéséhez, ezért a jelentős súlycsökkenés.

A hallgató szobához való igazítás egy kis gyakorlatot igényelt, mivel nincs automatikus kalibrációs rendszer beépítve az egységbe. Mérőeszköz, és jó hallás alapján minden beállítás elvégezhető. A hangnyomás mérő nagyon meg tudja könnyíteni a beállítást, de hiába várnánk a csatornánként kiadott fehérzajt.

A menü egy jól felépített skandináv stílusú megjelenítés. Egyszerűen kezelhető, minden fontos beállítás könnyedén elvégezhető benne. A két HDMI kimenet konfigurációja, az átnevezések, a trigger hozzárendelések, a videójel feldolgozás módja, és a sztereó jelek hozzárendelt lejátszás módja tetszés szerint állítható.

Miután minden szükséges beállítást elvégeztünk, áttértünk a hallgatás tesztre. A tesztelést végzőknek általában kétféle jellegzetességet célszerű figyelni. Az egyik a tér leképezése, amelynek a lehető leginkább meg kell közelíteni a valóságot. A másik az, hogy a bemutató stílusa milyen benyomást tesz a hallgatóban. Ez utóbbi egy komplex érzés, nehezen bontható részekre, emellett megítélése általában egyéni ízlést mutat.

Az SP33 nagyon dinamikus, minden esetben testes és erőtől duzzadó bemutatója nem biztos, hogy tetszeni fog azoknak, akik a levegős könnyed hangzás karaktert részesítik előnyben. A magas tartományából nem hiányzik semmi, de nem túl hangsúlyos. A legjobban a középtartomány van kidolgozva. A svéd megfontoltság érződik a tökéletességében. Számomra, mint hallgatónak, Dave Burbeck Take five klasszikusa egy kicsit túl fényes volt a cintányéroknál. Természetesen a napjainkban használt elektronikus jelfeldolgozókkal a hang tetszés szerint korrigálható. A Primare megadta a fém súlyának érzését, és akusztikus élménnyé varázsolta, anélkül, hogy elsikkadt volna a sötét háttérben. Összességében nagyon valósághű bemutatót tartott.

A különleges status megerősítése

A körülölelő hangzás feldolgozása különleges kihívást jelent, ha zenéről beszélünk. Ebben az esetben az út vége a 96 kHz mintavételezés ráta, ennél jobb még nem áll rendelkezésre. Az esetek 99,99 százalékában a 7.1 konfigurációt alkalmazó rendszerekben a hang hátrébb csúszik, az 5.1 hangfalkészlettel összehasonlítva, mivel ezeknél a hátterek szinte teljesen csendben maradnak. A 192 kHz-es sztereó hanganyagokat nem lehet körülölelő hangzás módban lejátszani, ez így nem túl egzotikus.

Mivel a tesztelők részt vettek már Viking túrán, semmi nem okozhatott nekik problémát. A tér leképezése nem volt kivételesen részletező, de rendkívül pontos, feszes, és masszív. Akár Keith Jarrett, akár Ella Fitzgerald hangja szólalt meg, jóval a háttér előtt voltak hallhatók. Mikor a Big Phat Band előtt ültünk középen egy körülölelő hangzás tesz lemezt hallgatva, az egész előadás nagyon stabilan megmaradt a színpadon. A zenészek a helyükről egy pillanatra sem távoztak el, nagyon valósághű módon áradt a muzsika. Ugyanez a pontosság, és stabilitás érezhető volt a filmek bemutatásakor. A feszes, teljes tartományt felölelő hangzásmód pont azt az élményt biztosította, amit nagyon sok más típusú AV erősítőből hiányoltunk. Ennél bezzeg a bemutató mindig kontúros, és pontos. Érezni lehetett a finom dinamikus részleteket. Az UFPD végfokok erőlködés nélkül az egész szobát feltöltötték valósághű hanggal.

Értékelés:

A Primare SP33 és A30.7 duó klasszikus, szinte puritán megjelenése tökéletes kivitelezést, és masszív felépítést ígér. A hangra, és a gyártási minőségre helyezi a hangsúlyt, és nem a hivalkodó magamutogatásra. Minden lényeges benne van, ami csak szükséges lehet. Kimagasló minőségű videó és audio jelfeldolgozás, sokféle dekódertípus. A dekóderek maximálisan 192 kHz mintavételezésű jelek feldolgozására képesek. Soros interfészen keresztül, vagy a kategóriájában unikumnak számító kecses távvezérlővel kezelhető. A hangzáskép alkotása nagyon pontos, szinte tapintható, rendkívül közel áll a legmagasabb kategóriához.

Raphael Vogt