Hírek, Tesztek

Quadral Chromium Style 102 Audiophile álló hangsugárzó teszt

2019.08.26 10:43

A kereskedelmi szakmai nyelvezet szerint a háztartási gépeket „fehéráru” gyűjtőnévvel illetik. Az új Quadral Chromium Style 102 hangsugárzó zongoralakk fehér ruhája és a benne rejlő „bestia” egyáltalán nem háztartási alkalmazott, bár ott kellene lenni minden jól kondicionált házi szórakoztató hanglánc végén. Ajánlom, figyelj és meg fogsz lepődni!

A kereskedelmi szakmai nyelvezet szerint a háztartási gépeket „fehéráru” gyűjtőnévvel illetik. Az új Quadral Chromium Style 102 hangsugárzó zongoralakk fehér ruhája és a benne rejlő „bestia” egyáltalán nem háztartási alkalmazott, bár ott kellene lenni minden jól kondicionált házi szórakoztató hanglánc végén. Ajánlom, figyelj és meg fogsz lepődni!

 

Kivitel: 3-utas, bass reflex
Teljesítmény: 150/225 W
Frekvencia átvitel: 32 Hz – 65000 Hz
Keresztezési frekvencia: 250 Hz / 2.800 Hz
Érzékenység (dB/1W/1m): 89 dB
Impedancia: 4 – 8 Ohm
Magas hangszóró: szalag
Közép hangszóró: 135 mm Ø Titán-PP
Mély hangszóró: 3×135 mm Ø Titán-PP
Méretek: 1110.5×178.9×259.5 mm
Tömeg: 22 Kg
Ár: 599 990 HUF
Forgalmazó: StreamAudio Kft.

 

A csinosan karcsú Chromium Style sorozat csúcsmodellje nem köt kompromisszumot. A magas fényű fehér kabinet és a titán bevonatú mély- és középtartományi hangszórók, valamint a krómozott szalag magas-hangszórók együttese egyszerűen lenyűgöző. Először is nincs dupla-kábelezési (bi-wired) opció, valószínűleg a Quadral inkább konstruál kiváló keresztváltót és hisz a gyári beállításokban, nem akarja, hogy a végfelhasználó bajlódjon a kábelezési bonyodalmakkal.

 

A toronyban fentről lefelé haladva az alkalmazott részegységek a következők. Egy, a közepes frekvenciák lesugárzásában jeleskedő, igazán jó impulzusú hangszóróval kezd a konstrukció a „ház” tetején. Saját zárt kabinetben foglal helyet, nem közösködik a többi három másik, ugyanilyen átmérőjű hangszóróval, amelyek a mély-hangok tömörségét hivatottak megvalósítani. Ezek hárman egy hátrafelé basszusreflex kamrában dolgoznak. A szalag magas-hangszóró tartja a hallgatói fülmagasságot, így kialakul a hangsugárzók feletti és közötti félköríves színpadtér a megfelelő, egymás melletti hangszeres játékosokkal. Ez a szalag alumíniumfóliából készült, amely annyira vékony, hogy szinte nincs is tömege, az egész szerelvényt felfüggesztették egy erős mágneses mezőt szolgáltató neodímium mágnesre. A Quadral mindig is hitt a kiváló megépítésű, mérnökien precíz szalag magas-hangszórók alkalmazásában. Talpazat gyanánt az „egységcsomagban” kapunk nagy, kerek üveg alapokat a hangsugárzók alá, hogy megfelelő rezgés-csillapítással stabilan tartsák a többszintes álló hangfalakat. Ez a hangsugárzó – és a többi Quadral társa – nemcsak fehérben, de a RAL színskála minden színében rendelhető. A Quadral Chromium Style 102 hangsugárzó magas és karcsú, de nem olyan nehéz, mint amennyire a méretéből következtethetünk.

 

Amit tudni kell a szalag (ribbon) magas- hangszórókról! Ellentétben a hagyományos dinamikus dóm hangszórókkal, a szalagoknak nagyon eltérő, nem körkörös a diszperziós (lesugárzási) jellemzője. Miközben igen nagy a lesugárzásuk vízszintes síkban (feltéve, hogy mindig függőlegesen vannak felszerelve), rendkívül szűk és korlátozott a „szórás” függőleges síkban. A Neodímium ásványi anyag, ritkaföldfém, és azért használják előszeretettel hangszórók megépítéséhez, mert tízszer erősebb mágneses mezőt hoz létre, mint a hasonló méretű más mágnes típusok.

 

Felemelő hangzást otthon! A Quadral koncepciójának sikere abban rejlik, hogy újradefiniálja a hangzás tapasztalatait. A zene és a szöveg átadását ezek a hangszórók a legnagyobb részletességgel tolmácsolják. Kifinomult hifi sztereó természetes szuverenitással, még a bonyolult DVD-Audio, SACD-és Blu-ray lemezek színpadra tételekor is. Nem lehet elfogultság nélkül nyilatkozni, mert megdöbbent a nyitottság és a könnyedség, valamint az az ütőképes dinamikai lesugárzás, ami ennek a hangsugárzónak jellemzője.

Néhány ismert régi rock- és blues-előadó lemezét meghallgatva és összevetve a régi tapasztalatokkal (amikor még nem voltak ilyen vékony hangsugárzók), úgy találtam, hogy a hangzás megfelel a klasszikus várakozásoknak. Korábban elképzelhetetlen volt kis membránfelületű hangszórók gyártása és a hangdobozok ennek megfelelően nagytermetűek voltak, de többségük hangzásával szembelehet állítani a Quadral Chromium Style 102-ét, nem vall szégyent, sőt!!! A nagy membránok általában magatehetetlenek és ezért nem gyorsak.
„Ezzel a nővel nem jó kikezdeni, mert visszaüt”! Fogalmazhatnánk így is, amikor feltesszük Stanley Clarke. Victor Woten és Marcus Miller lemezét a Thunder-t, arrról is a „Milano” és „Pendulum” c. nótákat vonóval és pizzicato, valamint vokális beat-boksszal előadott számaikat példaértékűen produkálja. Jean Michel Jarre – Equinox c. alapművének 4. tétele játékossággal megszólaltatott, kitölti az egész lehetséges hangterjedelmet, Roger Waters – Amused to Death-je pedig a legkomolyabb felvétei technika megszólaltatását bizonyítja. Ezeket a felvételeket unalmas hangsugárzók nem képesek élethű hangzással reprodukálni. A Quadral Chromium Style 102 a legbonyolultabb és legösszetettebb buktatóknál sem dől össze, nem hagyja cserben a hallgatóját. Egyes komolyzenei felvételek (versenyművek) meghallgatása esetén lehet, úgy érezzük a karmester kezében nem pálca, hanem startpisztoly van és a vonósok játéka arról szól, ki tudja jobban megkergetni a másikat – több esetben nem tudhatjuk a zeneszerző szándékát, mert a kotta nem írja! Lehet a maga korában ez volt a heavy-metal!

 

Egy rendszerépítési ötlettől vezérelve kipróbáltam a jól bevált Vincent SV–236 hibrid integrált erősítővel. Tettem ezt azért, mert a Quadral partnerei között évek óta szerepel a Vincent márka, és azért is, mert a csöves előerősítő-részt tartalmazó elektronika egy kicsit lágyít a hangzásképen. A meghallgatási csúcsot a rendkívül hangsúlyos, tiszta, gyors lesugárzás jelentette, ami nagyon finom és légies. Egy pontosan meghatározható középső helyet ad a szólistának és néhány nagyon jól fókuszált helyet a mellette lévő muzsikusoknak. El kell ismerni, hogy ezek a hangszórók nem szelídek és engedelmesek, nem hoznak kifürkészhetetlen mélységeket, de a mély hangtartomány legalsó frekvenciái nem is hiányoznak, mert meg van a kellő hangzási balanszhoz a mély-hangok tömör együttléte és a lényeges, jellemző tömege. Nagyon nehéz a két különböző hangszóró technológia integrálása. A szalag magas-sugárzó, amely rendkívül gyors, nehezen fér meg a viszonylag lassú, de rendkívül hatékony és dinamikus közép-mély hangszórókkal – mégis a Quadral mérnökei bebizonyították, hogy ezekből az alapanyagokból ez mégis, zökkenőmentesen lehetséges. Még a korábban unalmasan hangzó zeneanyag is figyelemre méltóvá avanzsálódik és szórakoztató lesz, átértékelhetjük az egész rock, pop és blues zenei kollekciónkat.

 

Stabil kabinet, magas minőségű alapanyagok felhasználása és jó megépítés az alapvető értékei.Egyszerűen annyira addiktív és szórakoztató a Quadral Chromium Style 102 produkciója, hogy a „zenehallgatási munkamenet” nem akart véget érni. Ez a vizuálisan megérintő és szemet gyönyörködtető alkotás, a maximális élvezetet nyújtja akár az analóg, akár a digitális hangzás hívei vagyunk. A villámnál is gyorsabb membránok a teljes frekvenciatartományban – már ahol a muzsika szól – pontos, részletes és dinamikus leképezéssel megtalálják a nekünk megfelelő hangot. Nálunk a „gyorsulási versenyt” megnyerte.

Zeneiség: 90%
Térleképzés: 85%
Dinamika: 95%
Kivitel: 95%
Szerelés minosége: 95%
Kezelhetoség: 80%
Összesen: 90%

Pro
+rendkívül hangsúlyos
+rendkívül gyors hangzás
+jó megépítésű, stabil kabinet
+szinte minden erősítő jó partnere

Kontra
-nem szelíd és engedelmes
-klasszikus zenére, bizonyos versenyművekre ajánlott

Disztribútori információk:
Forgalmazó: StreamAudio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: : +36-30/530-6192