Hírek, Tesztek

VPI Prime Scout lemezjátszó teszt - hangzasvilag.hu

2020.10.08 10:28
VPI Prime Scout lemezjátszó teszt - hangzasvilag.hu

Forrás: hangzasvilag.hu
Miután hasábjainkon bemutattuk a VPI amerikai lemezjátszó gyártó „műveket”, elérkezett a várva várt pillanat, hogy kézhez kapjuk az első modellt. Pillanat(?) nem, egy egész hét, amit együtt tölthettünk. Így teljesüljön minden vágyunk ebben a pandémiás időben!

Kutakodásunk során kiderült, hogy az első HW-19 óta több, mint 40 különböző lemezjátszó modellt alkottak. A cég történelméhez hozzátartozik, hogy a mindenkori Scout modell volt a VPI legtöbbet vizsgált lemezjátszója. A teszteket a piacvezető magazinok leghíresebb szakírói készítették. Az első az Aries Scout volt 2001-ben. Ettől kezdve az a készülék, amelynek nevében a „Scout” szó benne volt, minden idők legkeresettebb VPI modellje lett, a legutóbbi egy 2015-ben gyártott típus volt.

Miután hasábjainkon bemutattuk a VPI amerikai lemezjátszó gyártó „műveket”, elérkezett a várva várt pillanat, hogy kézhez kapjuk az első modellt. Pillanat(?) nem, egy egész hét, amit együtt tölthettünk. Így teljesüljön minden vágyunk ebben a pandémiás időben!

Kutakodásunk során kiderült, hogy az első HW-19 óta több, mint 40 különböző lemezjátszó modellt alkottak. A cég történelméhez hozzátartozik, hogy a mindenkori Scout modell volt a VPI legtöbbet vizsgált lemezjátszója. A teszteket a piacvezető magazinok leghíresebb szakírói készítették. Az első az Aries Scout volt 2001-ben. Ettől kezdve az a készülék, amelynek nevében a „Scout” szó benne volt, minden idők legkeresettebb VPI modellje lett, a legutóbbi egy 2015-ben gyártott típus volt.

Az új Prime Scout egy szíjhajtású lemezjátszó, amelynek sasszi része kemény és szilárd alapanyagok kompozíciójából készült, külső motorral, szíjáttétellel hajtott és unipivot (tűcsapágyas) hangkarral szerelt. A gyártói marketing szerint a Prime Scout mára jobb, mint a régi, és jobb, mint ezen az áron szokásos. No, majd kiderül!

Miközben nézegettük az eredeti használati utasítást, két szó megragadta figyelmünket: minimum specifications – tehát, legalább ennyit kell teljesíteni, ettől csak jobb lehet! Ez, így, imponál.

Sasszi összetétel : Vinyl bevonatú MDF és acél komponens
Lemeztányér (méret, tömeg) : Aluminum, 298.75 mm 4.76 kg
Hangkar: JMW-9
Wow and Flutter: 0.08%
Sebességtartás: 0.03%
Dübörgés: -78 dB
Méretek: 482.6 x 381 x 215.9 mm
Tömeg: 18.14 kg
Ár: 1 050 000 HUF

 

A Prime Scout lemezjátszó alakja izgalmasabb megjelenést biztosít, mint a klasszikus, favázas modellek. A Prime Scout sasszi merev, nem rezonáns, precíziós szerszámmal megmunkált 38 mm vastag, prémium minőségben texturált vinyl borítású MDF alap és 3.17 mm vastag acéllemez szendvics szerkezete. Az alap a motor elhelyezése kiképzett bőséges kivágás miatt fantáziadúsnak hat.

 

A lábazat négy kúpos műanyag háza alul és felül megfelelően beillesztett Delrin csillapító anyagot tartalmaz. A 50.8 mm átmérőjű lábak 57.1 mm magasak. Célja, és amit remekül valósít meg, a külső rezgések minimalizálása.

Három egység továbbfejlesztése különbözteti meg a Prime Scout modellt a régi Scout-tól. Egyik a látszólag nagyobb lábazat, másik az alumíniumból megmunkált lemeztányér és a kivitelezésében, kidolgozásában igényesebb hangkar. A motor ugyanaz, amely a drágább Prime modell tartozéka. A 300 ford./perc fordulatszámú, 24 pólusú AC-szinkron motor külön acél házban található és a tálat sima, csendes működéssel forgatja. A motor tengelyén egy ékszíjtárcsa, aminek megmunkálási pontossága +/- 0.0127 mm. Ez egy finoman polírozott, kerek keresztmetszetű gumiszíjjal hajtja a lemeztányért. A szerkezeti kombináció rendkívül pontos sebesség tartással, csendes, stabil futást eredményez. A sebesség 33 és 45 mechanikusan, a gumiöv áthelyezésével történik, míg a 78 ford./perc fordulatszám eléréséhez külön rendelhető kiegészítő-tárcsára van szükség.

A szépen kidolgozott és kiválóan rezgéscsillapító lemeztányér 6061-es, magnéziumot és szilíciumot tartalmazó alumínium ötvözetből készült. Itt is fontos a megmunkálás precízsége, a mechanikában jártasak értékelni tudják a +/- 0.0254 mm pontosságot. A lemeztányérhoz egy nem mágnesezhető 303-as rozsdamentes acél, csillapító lemez van rögzítve. Az ebben a kategóriában nehéznek mondott lemeztányérnak nagyhatású a lendítő tömege. Amint a lemeztányér felgyorsul – a stabil fordulatszámot elég hamar eléri – a lendítő tömeg megakadályozza a kis sebesség változásokat, amelyeket más, gyengébb szerkezeteknél tapasztalunk. Mivel a lemeztányér a földelési ponttal fémes kapcsolatban van, ezért nincs sztatikus feltöltődés.

Egy jó csapágy rendszer megtervezése kihívást jelent. A VPI Scout tányércsapágya fordított rendszerű, a tengely a sassziba van befogva. A lemeztányér egy krómozott edzésű golyóscsapágyon ül, amellyel együtt egy (Thompson Engineering 60 Rockwell) edzett #2 Jacob’s Taper tengelyre támaszkodik, ez alatt egy fekete delrin anya található. A Jacobs Taper (szerszámgép orsó) a VPI kedvelt megoldása, ezt a tengelyt szinte mindegyik modellen így alkalmazza. A lemeztányér grafittal impregnált, foszforbronz persellyel forog. A kopás nélküli működésre azt szokták mondani, hogy örök élet + egy nap. Ez a meghajtási rendszer nemcsak mérve, de gyakorlatilag is csendes működésű.

A Prime Scout lemezjátszó karja unipivot rendszerű, a csapágyhüvely egy vékony, edzett acél-tengelyen ül. A tengely csúcsán, csak egy ponton érintkező csapágyazás gyakorlatilag minden síkon súrlódásmentes. A 9-colos kar csiszolt, rozsdamentes acélból készült, végén feketére eloxált shell fogadja a hangszedőt. A kar hossza 240,7 mm, a túlnyúlás: 17,7 mm, effektív tömege 10.2 gramm. A kar kis tömege mellett maximális merevséget biztosít. A VTA (függőleges barázda-követési szög) a kartartó bakon állítható, így a beszerelt hangszedőhöz a megfelelő magasság állítható. Az állítható és csavarral rögzíthető ellensúly mellett, az azimut beállítás elvégzéséhez, a karcsapágy két oldalán, állítható oldalsúlyok találhatók. Az ellensúly és az oldalt elhelyezett azimut-súlyok súlypontjai a kar tengelyvonala alá esnek, az ideális, vízszintes egyensúlyi helyzet szinte magától beáll. A kar konstrukciója – mivel a kar levehető a tengelyről – a hangszedő beszerelését vagy cseréjét könnyedén és rövid idő alatt teszi lehetővé.

A négy érintkezős Lemo csatlakozóval ellátott karkábel jellegzetes hurokkal csatlakozik a JMW Memorial „kábel-dobozhoz”, amin a mechanikus antiskating és az RCA-kimenet is megtalálható.

A cégtulajdonos Harry Weisfeld minden készüléken megemlékezik Jonathan nevű fiáról, aki 1995-ben egy tragikus kimenetelű autó-balesetben 17 éves korában halt meg. Jonathan tehetséges zenész volt, egy karizmatikus fiatalember, aki sokat segített apjának a hangkarokat és a hozzájuk tartozó szerelvényeket fejleszteni. A családi tragédia után Harry belefeledkezett a munkába, és elhatározta, hogy ezentúl az elkészült termékekben megemlékezik fiáról. Ekkor fejezte be a gyász miatt félbehagyott JMW hangkar konstrukcióját. A JMW (Jonathan Weisfeld) hangkarok értékesítésének bizonyos százaléka a művészet és a zene támogatására létrehozott emlék-alapba kerül, amelyet ösztöndíjakra és egyéb pénzügyi támogatásra fordítanak Jonathan alma materében, a Holmdel középiskolában.

A Prime Scout lemezjátszó gyárilag csomagolt tartozékai között megtalálható egy – a lemeztányér központosító tengelyére csavarozható – lemez-rögzítő, amely nagyon hasznos a hanglemezek esetleges vetemedésének kisimítására. A mellékelt tű-mérleg digitális kijelzője a beállításkor pontos információval szolgál. A JMW 9 Alignment Jig hangszedők pontos beállításához egyszerűen használható, fém-sablon. A JMW sablon a beállítás három, legfontosabb tényezőjével foglalkozik: a megfelelő előtolás, a követési szög és a túlnyúlás.

Nagyon ajánlatos, hogy szakember állítsa be ezt a lemezjátszót, akinek már nagyobb gyakorlata van az unipivot karokkal kapcsolatban, nem tesz véletlen, heves mozdulatokat és nem remeg a keze. A hangszedő felszerelése, bár sokkal könnyebb, mint olyan karok esetében amelyek a karbakról nem levehetők, legyen ez szakember feladata, aki nemcsak egyet szokott évente beállítani. Ha nem igazán tudunk mindent a hangszedő túlnyúlásának beigazításáról, a VTA beállításáról, a tűnyomásról, az antiskating és az azimut beállításokról, akkor a beállítást képzett szakemberre kell bízni! A VPI cég mérnökeinek segítsége, hogy ennél a logikus konstrukciónál minden állítható. Ezért a beállításnál komplex módon kell gondolkodni és mindent végig vinni. A szükséges eszközök biztosítva vannak, de egy beállító-lemez használata sokat segít a jó eredmény elérésében.

A teszthez a Goldring cég Ethos fantázianevű MC-hangszedőjét használtuk, műszaki paramétereit tekintve és az összehangolt rezonanciát kiszámolva a kar és a hangszedő jól illeszkedik egymáshoz.

MEGHALLGATÁS

A beállítás tudományos procedúráinak elvégzése után fülünket és lelkünket klasszikus zenével palléroztuk. Műsoron Bizet – L’Arlesienne Suites 1 and 2, és Massenet – Meditation című művei voltak. Mindkettő, legendás, 1966 – 1967 között készült, RCA Victor felvételen (LSC 2939) a Chicago Symphony Orchestra szerepelt Jean Martinon vezényletével. A hegedűn az akkor 34 éves Steven Staryk játszott.

A VPi lemezjátszó által szolgáltatott zene áramlása természetes, a hangszerek hangjai tartalmasak és természetes hangszínnel rendelkezők. Egészen valószínű, hogy a kar képességének tudható be, az erő, a lendület és méretérzet, amivel a hangszínpadot produkálta. A hangszínpad kellően széles, mély és a hangsugárzóktól való leválásban is nagyszerű volt. Az összhatás nagyon összetartó, a hangok nem lebegtek „valamilyen” visszhangzó térben. A reprodukció hallgatásakor szilárd és összetartó hangszerek, nagy léptékű előadásában volt részünk.

Akusztikus jazz-muzsikára váltva következett Miles Davis – Plays Ballads & Blues című albuma (PanAm Records 9152298) az egyik oldalán balladákkal, a másik oldalon a blues számokkal összeállítva. (Ez a kiadás nem ugyanaz, mint a BlueNote kiadó azonos című CD-lemeze.) A lemez Davis legjobb balladáit, egyáltalán nem ritka felvételeit tartalmazza. Viszont jó összeállítás, számunkra talán éppen ezért van valódi értéke. Miles annyi lelki mélységet fújt bele trombitájába, hogy újra és újra meg kell hallgatni – pedig tőle bőven van mit. Miles Davis lemezen megjelent életműve 48 stúdióalbumot és 36 koncert-albumot tartalmaz.

A Prime Scout lemezjátszó bemutatja Miles azon képességét, hogy magasztosan improvizált dallamokat miként állít össze semmi másból, mint egy alap akkord progresszióból egy gyilkos ritmusszekció alapjára. Belefeledkezünk a nyílt, szépen tagolt hangzásba, pedig 1956-ban készült felvételek szólnak. (Jól sikerült a restaurálás és a Direct Metal Mastering.)

A Dave Brubeck Quartet – Time Further Out című lemeze (CBSS62078 eredeti préselés 1961-ből) következett. Érezhető az hangszínpad átlátszósága, a vibrálás és a zene lüktetése, valamint a puszta realizmus. A Prime Scout meghatározható háromdimenziós hangszínpadot tudott előállítani hibátlan hangszer elhelyezéssel. A pergő-dob játéka szürreális módon közvetítette a pergéseket és az ütők koppanását a bőrön. Finomság és ha kell, lágyság van a hangszerek ábrázolásában. A halk részletek annak ellenére, hogy csekély a jel, értelmezhetően kerültek elő. A nagybőgő a térbeli visszhangokkal együtt teljességet élvez.

A VPi Prime Scout lemezjátszó unipivot rendszerű karja egy kicsit érzékenyebb a külső rezgések behatására, ezért a hangminőség jelentősen javulhat bárminemű rezgéstől elkülönítve. A hangsugárzók nagy hangereje okozta környezeti rezgésektől távol kell tartani! Használjunk rezgéselnyelő polcot (nevezzük izolációs platformnak), rétegelt juharból készült polcot vagy egyszerű vágódeszkát! A polc, leválasztó platform, lábazata alatt legyenek Sorbothane® rezgésszigetelő gumibetétek.

Lemezgyűjteményem féltett kincseinek meghallgatása megnyerő, a felvételek hatása lélekemelő volt. A Goldring Ethos hangszedő visszatérít a vinyl-lemezek örömérzetéhez, újabb bizonyosság, hogy a lemezjátszózás soha nem megy ki a divatból. A Prime Scout nagyszerű értéket képvisel és még feljebb lépést mutat, ha eljön a megfelelő idő.

KONKLÚZIÓ

A VPI termékek nemcsak a gyártás minőségéről ismertek. A Prime Scout remekül beleillik az eddigi és jelenlegi gyártási palettába, tükrözi a készítők hozzáértését, méltón képviseli a cég szellemi örökségét, az összes gyártási és felhasználási tapasztalatot értékben kínálja.

Nagyon tetszett a Prime Scout, amely önmagában is és a többi konkurens gyártmányhoz viszonyítva is értéket képvisel. Tehát, a jól végzett beállítási munka után dőljünk hátra és pihenve élvezzük a dallamokat!

Pro
+ megjelenésében a korszerű dizájn vizuális esztétikáját képviseli
+ a motor, a hangkar és a lemeztányér összehangolt együttese
+ bőséges tartozék-készlet
+ remek, élvezetes hangzás

Kontra
 porvédő burkolat nincs a tartozékok között

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: +36-30/530-6192, +36-30/211-5253