Hírek, Tesztek

Audia Flight Three High-End integrált erősítő - CD teszt - Hangzasvilag

2019.08.26 11:00

Ma a világ a digitális hangállományok lejátszása körül forog, aki nem ebbe gondolkodik az lemarad a bizniszről, ezért az Audia is megcsinálta a maga verzióját a számítógépes zenehallgatók egyre növekvő igényeire. 

Újabb igényekre hangolva

Ma a világ a digitális hangállományok lejátszása körül forog, aki nem ebbe gondolkodik az lemarad a bizniszről, ezért az Audia is megcsinálta a maga verzióját a számítógépes zenehallgatók egyre növekvő igényeire. A mára kiindulóponttá stabilizálódott CD-lemezjátszás mellé a számítógépen tárolt file-ok játszása kötelező gyakorlat. Fontos, hogy nem Mp3-ban kell gondolkodni, hanem nagy-felbontású zenei állományok minél valósághűbb tolmácsolásába, ezért ami elég volt eddig az már nem elég ma. Az Audia készülékei annak érdekében, hogy az otthoni szórakoztató rendszer központi elemei lehessenek számos különféle analóg és digitális forrás jeleinek fogadására képesek. 

Az Audia Flight márkát 1996-ban ipari veteránok Massimiliano Marzi és Andrea Nardini. alapították. Székhelye Civitavecchia, Róma északi részén az Adriai-tenger partján, a kézműves termékek Olaszországában. Termékeikkel azt példázzák, hogy a nemzet rögeszméje a stílus és a kifinomultság. Az integrált és a külön épített erősítők és CD-lejátszók minősége megnyugtató a vásárlók részére. A gyönyörűen megmunkált alumínium kabinet diszkrét, klasszikusan elegáns jó látni zenehallgatás közben. A kivitel azt sugallja, hogy az olaszok biztosan tudják, hogyan kell élvezni az életet. A művészet, a történelem, az építészet, az élelmiszer- és ital kultúra zenével telített, és az olaszok szeretnek ezekről beszélni.

Az Audia Flight FL Three CD-játszó és az FL Three integrált erősítő süllyesztett és elegáns kezelő szervei szinte kézbe adják a funkcióikat. Sugallják azt a feltevést, hogy az igazi Hifi rajongó félhomályban, teljes zavartalanságban, egyedül szeret adózni hobbijának. A távolról is jól olvasható, szabályozható fényerejű kijelzők mutatják a működés állapotát, jó rájuk pillantani a sötétben. Stabil, szilárd, tömör szerkezetek, technológiájukban törekszenek a kompromisszum mentességre. A gyártó gondosságára jellemző a tapadófelülettel kombinált rezgéscsillapító lábakkal ellátott fenéklemez. Köszönet a részletekre fordított energiákért!

Audia Flight FL Three CD-játszó

Frekvencia menet: 0.5 Hz – 20 000 Hz ±0.1dB
Felkonvertálás: 192 kHz
Jel/ zaj viszony: >-100 dB
Dinamika: 122 dB
Méretek: 420×90×420 mm
Tömeg: 8 Kg
Ár: 720 000 HUF
Forgalmazó: StreamAudio Kft.

 

Az FL Three CD-játszó a választék junior tagja. Úgynevezett „egydobozos” a DAC benne foglaltatik a készülékházban. A High-End alapjaival nézünk szemben, mert a szerkezete és az előállított hangzás alapján igencsak bebizonyosodik ezzel a készülékkel játszva az ezüstkorong még korán sincs „leírva”. Továbbra is azt vallom, hogy a CD-lemez játszásának savát-borsát a mechanika kiolvasó képessége, a digitális átalakító felbontása, végezetül az analóg elektronika minősége szabja meg. A játszó precíz, halk, rezonanciamentes mechanikája stabil kiolvasást tesz lehetővé. A kis zajú, aránylag gyors töltésű Philips mechanika Datastream-en keresztül táplálja az Analog Devices AD1895 upsampling chipet és egy Cirrus Logic CS4398 24/192 DAC-ot. A 192kHz-re való felkonvertálás folyamatos, nem lehet a felhasználó részéről módosítani vagy kikapcsolni. A nagyon jó hangminőségért a cég saját fejlesztésű analóg kimeneti áramköre is felelős. Az összes támogatott formátumot (CD, CD-R, CD-RW és MP3) biztosan kezeli, de figyelmen kívül hagyták a HDCD dekódolást. Szikla szilárd szerkezetével büszkélkedik, a 8 kg tömegű szerkezet préselt acél burkolatban kiváló minőségű alkatrészeket és „ultra precíziós órát” tartalmaz. Kínál szimmetrikus (XLR) és RCA analóg kimenetet, plusz digitális (RCA) kimenetet külső DAC számára. A 2.5V kimenet lehet egy kicsit magasabb, mint a többi CD- játékos esetén, így egy kicsit vigyázni kell a bemeneti illesztésre. A CD-játszóhoz minden funkcióra és szabályozási lehetőségre kiterjedő saját távvezérlő és kellemes meglepetésként egy egyáltalán nem sztenderd hálózati-kábel jár.

Audia Fligth Three integrált erősítő

Teljesítmény: 8/4 ohm 75W/125
Frekvencia menet: 1Hz – 450 000 Hz
Teljes harmonikus torzítás: <0,05%
Jel/ zaj viszony: >95dB
Méretek: : 420×90×420 mm
Tömeg: 12 Kg
Ár: 720 000 HUF
Forgalmazó: StreamAudio Kft.

 

A sok éves High-End berendezés-tervezési gyakorlat tapasztalatai után az Audia Flight büszkén mutatja be a Flight Three integrált erősítőt. Ez egy abszolut jól sikerült készülék, ahol minden apró részlet gondosan átgondolt és mégis kivételesen jó ár-érték arányú. A cég vezetőmérnökeinek az a meggyőződése, hogy a hagyományos differenciálerősítő segítségével történő feszültség visszacsatolás nem lehet elég gyors és nem elég stabil. Több mint két év alatt kifejlesztettek egy áramkört, ami csak helyi áram visszacsatolást alkalmaz így különleges linearitást ad a frekvencia menetben, gyors impulzus választ közvetít és könnyen kézben tartja a hangsugárzók reaktív terhelését. A stabilizált tápegységben független, teljesen elszeparált toroid transzformátor, nyolc szakaszra ad energiát a teljesen iker-mono felépítésű erősítőben. A nagy-áramú részben 72000μF, míg a kimeneti szakaszban 13200uF a kondenzátorok kapacitása. A kifinomult előerősítő rész lehetővé teszi a lenyűgöző hangzáskép létrehozását még a rendelkezésre álló kétszer 75 Watt teljesítményen belül is. A logikai vezérléssel működtetett légmentesen zárt relék aranyozott érintkezőkkel, igazolják a tervezők anyagfelhasználási filozófiájának helyességét. Külön áramkör védi a túlterheléstől, olyan hatékonysággal, hogy közel az egyenáram szintjét elérő alacsony frekvenciájú jeleket is képes biztosítani. A végerősítő fokozat igen logikus tervezése folytán, jelentősen lerövidítve a jel-utakat, csökkentve az áramkör helyigényét, alacsonyabb hőfokon üzemel, nagyobb hatékonysággal működik.

 

A 24 bit/192 kHz-es USB DAC az Audia Flight legjobb befektetése. A fejhallgató kimenet megadja a lehetőséget a csendes zenehallgatásra, a monitorozás lehetősége és az előerősítő kimenet a felhasználásban teljes rugalmasságot biztosít. A nagy kijelzők jól tájékoztatnak, az Alps potenciométer némítás funkció memóriával kiválóan végzi a feledékenyek helyetti leszabályozást. A by-pass funkció választható távirányítóval, lehetővé teszi a felhasználó részére, hogy egyszerre kapcsoljon be három Audia Flight készüléket a kiválasztott távvezérlővel. A távirányító szinte „remekmű”, ergonomikus és logikus elrendezésű, tömör alumíniumból készült.

A meghallgatás során kiderült, az összeállítás legjelentősebb tulajdonsága a durvaság teljes hiánya.A kétszer 75 watt félvezetős integrált erősítő virtuóz ecsetvonásokkal zenei képeket fest, méltó a nagy olasz zenei remekművekhez. A nagy olasz operákra gondolok, mozgalmas színpaddal, tömegjelenetekkel. Az Audia Flight Three diadalmasan reprodukál minden hatalmas tuttit és fortissimo-t, hatásosan kezeli a dinamika emelkedését, izgalmas impulzusokkal töltve meg a lehallgató szobát. A kiegyensúlyozott erőátvitel a jól megkonstruált áramkörökön múlik. A hangszeres és vokális művek kiegyensúlyozott tónusa minden forráson elérhető. Magabiztos mégis izgalmas, összefüggő és sima, muzikalitás nagyon finom basszus-kiterjesztéssel. A tonális egyensúly közel semleges, a tudatos elemzés megerősítette, hogy a nettó hatás gyönyörűen kiegyensúlyozott, nagyon élénk, színes, energikus, jól működik minden típusú zenén. Egyetlen, enyhe hiánya lehet, hogy egy kicsit alacsony szintű a zenei textúra megjelenítése. Kivételes képessége, hogy megoldja hangzásbéli és harmonikus hatásokat színpadi környezetben. Megvalósul a zene hatására a zsigeri izgalom, különös hangsúlyt fektetve a megszólalás bátor, energikus jellegére. Van valami alapvető a képessége, hogy kommunikál egy zenemű szellemében. Mindez a jó tápegységnek is köszönhető, hiszen legalább olyan fontos részegység, mint maga az erősítő kapcsolása.

Külön tárgyalás illeti az USB DAC használata során tapasztaltakat. Meghódítja a nagy-felbontású digitális felvételekkel megtűzdelt virtuális zenei világot, ahol a hangfelvétel már nem a megszokott matériákon létezik. A veszteségmentesen tömörített zenei file-ok kibontása CD-lemezzel egyenértékű, csak egy kicsit jobban feltűnik, ha a felvétel eredeti állapota hagy némi kívánni valót maga után. Már vásárolhatunk a net-en nagy felbontású hangfelvételeket. Ezeket lejátszva már nem érdemes háttérjátékosnak használni a hálózatba kapcsolt Audia Fligth Three erősítőnket. A hangesemények magukkal ragadók, élvezetesek. Részletező képességben nincs hiány, a hangszerek saját terjedelmükben szólnak, a szólamok nem fedik egymást, nem akar nagyobbnak látszani egyik hangszer sem.

Az Audia Flight Three CD-játszó méltó társa igyekszik lenni az Audia Fligth Three integrált erősítőnek, annak dacára, hogy az erősítő mindent megmutat az elé kapcsolt forrás kvalitásaiból. Értékelésem javarészt egy remek házimozi erősítő képességeinek pontozása, de nem nélkülözi az összhatás benyomásait sem. Az Audia Flight Three ajánlatom azok számára, akik szeretik a zenét magas oktánszámmal, színes, kommunikatív és izgalmas karakterrel, nekik ez a rendszer a jó választás. Szóval ennyi minden, ami a vérbeli audió-fül szíve vágya. Kell ezeket még meghallgatni? Hát persze! Tegye Ön is kedves olvasó a StreamAudio próbatermében állnak rendelkezésre! Utána lehet igazat adni nekem.

Zeneiség: 90%
Térleképzés: 85%
Dinamika: 90%
Kivitel: 90%
Szerelés minosége: 95%
Kezelhetoség: 90%
Összesen: 90%

Pro
+zenei képeket fest, méltó a nagy olasz zenei remekművekhez
+kiegyensúlyozott tónusok
+kommunikál a zenemű szellemében

Kontra
-alacsony szintű a zenjei textúra megjelenítése
-figyelmen kívül hagyták a HDCD dekódolást

Disztribútori információk:
Forgalmazó: StreamAudio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: : +36-30/530-6192