Hírek, Tesztek

Hangsugárzó vásárlás előtt...1. rész

2019.08.26 13:15

Naponta számtalan érdeklődő fordul hozzánk hangsugárzó vásárlással kapcsolatos kérdéseivel, érdeklődésével. Gyakran merül fel az az igény, hogy telefonon keresztül ajánljunk bizonyos preferenciák alapján konkrét hangsugárzókat, azonban szinte minden alkalommal ki kell ábrándítanunk a kérdéseivel felénk forduló ügyfeleinket. 

Hangsugárzó vásárlás előtt állok…

 

Naponta számtalan érdeklődő fordul hozzánk hangsugárzó vásárlással kapcsolatos kérdéseivel, érdeklődésével. Gyakran merül fel az az igény, hogy telefonon keresztül ajánljunk bizonyos preferenciák alapján konkrét hangsugárzókat, azonban szinte minden alkalommal ki kell ábrándítanunk a kérdéseivel felénk forduló ügyfeleinket. Egyszerűen nem lehet pár mondat alapján 100%-os ajánlásokat tenni. Mivel a hallás szubjektív dolog, ezért mindenkinek más a személyes véleménye egy megszólaló hangdobozról. Az egyéni ízlés mellett erősen befolyásoló tényező a rendszer egyes elemei, a kábelek, a fogadó helység akusztikája, és az elhelyezhetőség. Nyilván a tapasztalatunkból adódóan nagyobb rálátásunk van arra, hogy egy-egy adott igény esetén, merre érdemes elindulni, viszont az esetek túlnyomó többségében a személyes találkozó és a meghallgatás szinte elkerülhetetlen.

 

A másik útvesztő, amelyben az érdeklődők rendre eltévednek a különböző házimozi rendszerek világában, az az eltérő tesztek, reklámok és egyéb csatornák (fórumok, egyéni blogok, stb.) csapdája. Sajnálatos módon manapság a gyártó cégeknél már tetemesebb méretű az ott dolgozó marketing osztály mérete, mint a valós fejlesztést végző mérnök csapat. Mivel a cégek tisztában vannak vele, hogy a termékeket végül nem csak a kapott hang, hanem inkább a körítés adja majd el, így hangzatos (Reference, Studio, Premium, stb.) fantázia nevekkel illetik sorozataikat.

 

Rövidítésekkel, mozaikszavakkal felnagyítanak, érdekes kontextusba helyeznek olyan jelentéktelen dolgokat, melyek kevésbé számottevőek egy hangsugárzó jellemzőinél. Ezek hatására a vásárló a terhelhetőséggel, a frekvencia átvitellel, az érzékenységgel, a reflex nyílások helyével, méretével, ezek adataival, arányaival próbál úrrá lenni a káoszon.

 

További megerősítést nyújt a választás előtt az anyagilag jól támogatott és a helyi érdekeltségektől részre hajló média ajánlása, mely igen sokat nyomnak a latba (EISA, What Hifi 5 csillag, stb.). Természetesen az ilyen és ehhez hasonló tesztek, bemutatókra szükség van, viszont fontos, hogy a sorok között olvasni tudjunk, és ne vakon döntsünk az alábbi kijelentésekkel: "azt írták, hogy Ő a legjobb", "már háromszor nyert díjat" stb.

 

Épp ilyen félrevezető, a nagyobb fórumokon tapasztalható előzékeny, de sok esetben erősen szubjektív, olykor inkompetens ajánlások tömkelege is.

 

Jelen cikkünkben a teljesség igénye nélkül szeretnénk némi iránymutatást nyújtani és helyére tenni pár alapvető dolgot, hogy a választás valamelyest már az otthoni környezetben átgondolható, tervezhető legyen. Mindegy, hogy sztereó, vagy több csatornás rendszerekhez keresünk hangsugárzókat, az alábbi útmutatóban hasznos tanácsokat próbálunk nyújtani, rávilágítva a fontos és kevésbé fontos kérdésekre, valamint némiképp árkategóriákat érintve kategorizálni, ami ugyan nem szentírás, de mindenképp egy támpont lehet.

Wattok, ohmok, frekvenciamenet – egyszóval a műszaki adatok:

 

Az első és legnagyobb baklövés, ha a műszaki adatok alapján próbáljuk egy hangsugárzó kvalitásait mérni, és/vagy hasonlítani egy másikhoz. Manapság ezek az adatok szinte kivétel nélkül kozmetikázottak, és egy laikus számára egyébként sem mondanak semmit. Gyakori, hogy az érdeklődő jónak gondol egy-egy hangfalat, mert a meglevő vagy kinézett erősítő teljesítménye fele akkora, mint a hangfal terhelhetősége, és úgy gondolja, így majd a hangfal nem tehető tönkre. Ez egy nagy tévhit! Minél kisebb az erősítő tisztán kivehető teljesítménye, a hangfal annál nagyobb veszélyben van.

 

A teljes műszaki magyarázat nélkül erősen ajánlott, hogy erősítőből a lehetőségeinkhez képest a legnagyobb teljesítményűt válasszuk, (itt is inkább a hálózatból felvett adatot, mint a megadott kimenő teljesítményt nézzük!) és tanuljuk meg használni (nem túlterhelni) a rendszert.

 

A hangfalaknál megadott terhelhetőség egyébként is egy megfoghatatlan dolog. Függ az erősítő irányából érkező frekvenciától (a műsoranyagtól), a jel torzulás mértékétől, a terhelés idejétől is. A gyártók által megadott érték egy hozzávetőleges adat, mellyel igazán nem érdemes foglalkozni, főleg, hogy nem szabadtéri hangosítás a cél. Manapság szinte minden hangfal képes feldolgozni akkora tiszta bemenő teljesítményt, ami egy átlagos zene / házimozi üzemben a felhasználó igénye során jelentkezik.

A másik hibás fő „választási” jellemző a megadott frekvenciamenet szokott lenni. Ez az adat talán az egyik leginkább megfoghatatlan dolog a tiszta száraz számokat tekintve. Manapság nagyon sok szabvány létezik, és a gyártók nyilván azt használják elsősorban, amelyek a termékeiket a legjobb színben tűntetik fel. Egy márka termékének adatlapján megadott frekvencia menet (pl. 35-20 000Hz) igazából majdnem semmit mondó dolog. Ahhoz, hogy ez objektív legyen, minden hangsugárzót ugyanazon mérőrendszeren, ugyanabban a környezetben és ugyanazon mérési szabványokkal kellene mérni. Ez nyilván nem így történik. Nagyon nem mindegy, hogy a megadott adat a sávszéleken milyen eséssel lett megadva.

 

Konklúzió: Ne foglalkozzunk a frekvencia menettel, hiszen nem lehetünk benne biztosak, hogy mit, hogyan mért a gyártó cég!

A következő mumus a megadott ellenállás érték. A legtöbb gyártó manapság már nem ad meg pontos adatokat. Sokszor csak annyi szerepel az adatlapon, hogy 4-8ohm az érték. Nagyon részletesen nem taglalnánk ezt az összetett jellemzőt, de nem kell különösebben nagy feneket keríteni a dolognak. A ma használatos erősítők mind megbirkóznak a ma gyártott hangfalak ellenállás / impedancia értékeivel. Ha az erősítő megfelelő szellőzéssel rendelkezik, akkor nem lehet gond számára egy kisebb értékben meghatározott ellenállású hangfal meghajtása! Ahol foglalkozni kell az illesztés pontosságával, az a csöves erősítők – hangfalak kapcsolata. Ebben az esetben kérje szakember segítségét!

 

Divatos számadat lett az érzékenység is. Ez az adat szintén lehet félrevezető. Itt is több mérési szabvány létezik, így nem lehetünk biztosak abban, hogy két termék összehasonlítása során valósan ugyanazt hasonlítjuk-e. A hangsugárzók érzékenysége az átlagos félvezetős erősítők kimenő teljesítménye alapján nem releváns adat. Nyilván az érzékenyebb hangfalhoz kisebb teljesítmény is elég, de ez megint speciálisabb esetekben, elektroncsöves erősítőknél, kis teljesítményű, tiszta A osztályú (pár watt, pár tízen watt) erősítők esetében lehet kérdés. Ne essünk abba a hibába, hogy jó hangú, de átlagos érzékenységű (86-89dB) hangfalakat csak azért ejtünk ki a listánkból, mert azok nem épp kimagasló adattal rendelkeznek! Ettől még nagyon jó hangot képesek produkálni.

Hasznos volt rövid kis bevezetőnk? Folytatjuk… (2. rész itt található)