Hírek, Tesztek

Quadral PLATINUM M25 állványos Audiophile hangsugárzó teszt

2019.08.26 11:01

A belépő kategóriás hangfalakat vizsgálva, sok hibával találkozunk, melyeket a kedvező ár miatt meg lehet bocsátani. A quadral PLATINUM M 25 viszont már messze nem a belépőszint, sokkal inkább audiofil, ezért szigorúbban viszonyultunk hozzá. Hogy mit hallottunk, azt megtudhatják mai tesztünkből.

A belépő kategóriás hangfalakat vizsgálva, sok hibával találkozunk, melyeket a kedvező ár miatt meg lehet bocsátani. A quadral PLATINUM M 25 viszont már messze nem a belépőszint, sokkal inkább audiofil, ezért szigorúbban viszonyultunk hozzá. Hogy mit hallottunk, azt megtudhatják mai tesztünkből.

 

Állványos ékszerdoboz

Az ARGENTUM 430 testes méretei után végre fellélegezhettünk, ugyanis ez a modell már lényegesen kisebb, ami azt jelenti, hogy könnyebb elhelyezni. Ráadásul a PLATINUM M 25 szebb is, lakkozott felületének köszönhetően. Az egyetlen bökkenő, hogy kizárólag mikroszálas tisztítókendővel érhetünk hozzá, különben jönnek a hajszálkarcok és a szívünk jogosan megszakad. Az M 25 formavilága letisztult, minimalista, a magassugárzó négyszögletes takarófedele kölcsönöz neki egy kis komolyságot. A hangszóró védőselymét mágnes tartja a helyén, tehát ha nélküle hallgatunk zenét, nem rontják lukak a látványt. A hangfal egy általános monitor doboz méret, és a katalógusadat szerint 38 Hz-től megszólal (erre a cikk végén lévő méréseknél térünk vissza), a specifikációból továbbá az is kiderül, hogy terhelhetősége 10 wattal felülmúlja ARGENTUM szériás testvérét.

Műszaki adottságok

PLATINUM család fő érdekessége a RiCom-V magassugárzó, mely a quadral saját fejlesztése. Kivitelét illetően ring-radiátor, még fáziskúp is található a közepén, de a hangszórófelület nem lágy szövetből, hanem titánból készült. A cég közleménye szerint ezzel a ribbon és a dómsugárzók előnyös tulajdonságait tudták egyesíteni. A mély/közép membrán sem csak egyszerű alumínium. Magnéziumot is tartalmaz, aminek köszönhetően merevebb és nagyobb nyomóerőt lehet vele kifejteni, viszont a kevert anyagok óhatatlanul megváltoztatják a frekvenciagörbét, magyarán a hangzást. Utóbbit a quadral a hangszórófal meredekségének módosításával és egy spéci porsapkával orvosolta. Egyébként az M 25 igény esetén kettős erősítésre és dupla kábelezésre is alkalmas. Apropó, a lakkozott MDF lemezek mögött a franciaReal Cable cég zsinórjai kötik össze a hangszórókat a keresztváltóval. Most, hogy röviden kiveséztük a kis doboz technikai oldalát, ideje kideríteni, hogy hogyan szólt.

Hang

Teszteléshez Rotel RA-10 és Cambridge Audio Azur 551R erősítőket használtunk, forráseszközként pedig a Pioneer N-50 médiajátszóját. Hangfalkábelnek eleinte a (stílszerűen)Real Cable TDC-300F típust kötöttünk be, de idővel kiderült, hogy a kb. 50 %-kal drágább, ezüstözött Ortofon kábel magabiztosabb mélyeket és csilingelőbb magasakat hozott a rendszernek, és ami még fontosabb: az ezüsttől nem lett harsányabb vagy karcosabb a hang.

RiCom-V teljes mértékben a stúdió monitorok higgadt, lineáris világát adja vissza. A fém hangszórókat illetően szkeptikusak voltunk, de az M 25 hangja egyáltalán nem „fémes”. Szépen árnyalt, részletgazdag hangzást kapunk gondosan ábrázolt hangszínpaddal, magabiztos, kitárt és szellős basszusokat kapunk, és végre, ha szükséges, kellő erővel.  Az M 25 nagy hangerőn is egész stabilan viselkedik, sőt, ilyenkor tudja igazán visszaadni az akusztikus dobok feszességét és a könnyűzenék dögösségét. Mielőtt téves infó jönne le a cikkből, ez egyáltalán nem egy agresszív hangdoboz. Nem robbantja le a fejünket ha dubstep vagy rock kerül az étlapra, de precízen végzi a dolgát, vagyis a quadral nagy terhelhetőséghez fűződő ígéretei igazak.

A tiszta hangok tengerében jóformán fel sem tűntek azok a jellemzők, amikre, ha nagyon kritikusnak kéne lenni, azt mondanánk: hiányosságok. Csak leheletnyit mélyebb hangszínpad, kicsit szeparáltabb rezdülések a háttérből, a háttérben játszódó zenészektől... ezek mind olyan maximalistáknak címzett tulajdonságok, amiktől az M 25 ára százezreket hízna. Így viszont, ismerve néhány vetélytársat ebből a kategóriából, a németek bizony, előre tudták, hogy mit fognak összerakni.

RiCom-V és az alumínium mélyközép sugárzó jól összedolgoznak, az M 25 érezhetően el tudja hitetni a hallgatóval, hogy „ez a zene itt és most történik”. Gitárkoncerteket (Paco de Lucia és Al Di Meola), vagy Herbie Hancock Blue Note-os albumait fülelve többször is volt rá példa, hogy egy hirtelen pengetés vagy röpke effektustól önkéntelen beindult a pislogó reflex. Az énekhangok (vagy filmeknél párbeszédhangok) élethűek, a hangszerek is jó jelenlét-érzettel szólalnak meg, mi kell még? Egy szó, mint száz, ezzel a hangdobozzal quadralék jól beletrafáltak a közepébe.

Végítélet

quadral PLATINUM M25 tulajdonképpeni előnye, hogy vonzerővel rendelkezik, és nem csak kozmetikailag. Ízlelteti a zenét a hallgatóval, elénk tár rengeteg apróságot, enged minket bolyongani kedvenc felvételeinkben, és ez a tulajdonság, lássuk be, a hifizés legértékesebb része. A német precizitás nem a mesterkélt hangzásban, hanem abban nyilvánult meg, hogy mérnöki pontossággal eltalálták az árcéduláját. Ebben a kategóriában nagyon erős versenyző, ezért aki a komplett hifi rendszert (lejátszó, erősítő, kábelezés, hangfalak) kb. félmillióból szeretné felépíteni, annak ajánljuk ezt az egyébként minőségi házimozi hangfalat. És egy apró tipp; érdemes ezüstözött kábellel is próbára tenni... lehet az Ön rendszerében is beválik!

 

quadral PLATINUM M 25 állványos hangfal

Impedancia-jelleggörbe:

52 hertzre hangolt reflexdoboz, kicsit szokatlan impedancia-lefutással. A 2 kHz-es váltási frekvencia felett korrekciós áramkör hatása látszik. A minimális érték 4 ohm, ott szinte teljesen rezisztív a terhelése az erősítőnek, pontos a gyártó 4...8 ohmos előírása.

 

Süketszobai frekvenciaátvitel mérési diagramja:

50 hertz alatt - mint a kisdobozok 90%-ából - már nem sok graft jön ki belőle, a prospektusbeli 38 Hz elég illuzórikus. Frekvenciamenete átlagos, enyhe kiemeléssel 100 és 400 Hz között.

 

Frekvencia-torzítás diagram:

Átlag körüli második harmonikus torzítással, a kellemetlenebb páratlan komponens még a fél százalékot sem éri el.

 

Szobában mért frekvenciaátvitel tercsávos átlagolású mérési diagramja:

 

63 Hz-től 20 kHz-ig +/- 4 dB ez jó átlagos érték a minőségi hangdobozoktól. 500 Hz felett mintaszerűen lapos, a váltási frekvenciát jól eldugták...

 

Impulzus-válaszfüggvény:

 

A csipogó mintaszerűen viselkedik (gyorsan megindul és aztán megáll), a mélysugárzó - szokás szerint - mackósabban reagál, és még dörmög is utána egy kicsit.

 

A hangfal forgatásának hatása:

 

Az ábrán a 0, a 15 és a 30 fokban felvett görbéket láthatják. Egyértelműnek tűnik, hogy pontosan szemből tengelyirányban a legsimább az átvitel, de mint mindig, füllel lehet ezt a legpontosabban beállítani.

A méréseket együttműködő partnerünk, a Totel Szerviz Kft. végezte 

Műszaki adatok

Kivitel: kétutas basszreflex
Frekvenciatartomány: 38 Hz-50 kHz
Érzékenység: 86 dB
Terhelhetőség: 90/130 W
Magassugárzó: Ricom-V
Mély/középsugárzó: 1 db 170 mm-es alumínium kónusz
Méretek: 360x195x299,5 mm
Tömeg: 7,7 kg
Színek: magasfényű fekete és fehér
Ár: 279 990 Ft
AKCIÓS ár: 239 990 Ft
Forgalmazó:

Stream Audio Kft.

+36-30-530-6192

+36-30-211-5253

1142 Budapest, Szatmár u. 54/b

www.streamaudio.hu

Mérleg

Elegáns megjelenés

A fém hangszórókészlet egy pillanatra sem okozott problémát

Az ezüstözött kábel pozitívan hatott rá

Korlátozott színválaszték

Szubjektív vélemény

 
Hangminőség: 5 csillag 
Kivitel: 4 csillag 
Formaterv: 4 csillag 
Ár/érték arány: 5 csillag 

Forrás: www.av-online.hu