Hírek, Tesztek

Dynavoice Challenger M-65 5.0-ás házimozi hangfal szett bemutató

2019.08.26 10:50

Skandinávia közismerten erős hangsugárzó gyártásban. Legismertebbek és egyben piacvezetők a dán cégek, tőlük számos modellt mutattuk már be. A svédországi márkák, mint a Dynavoice és a Proson erősen szorongatják a versenyben vetélytársaikat akár a házimozi-, vagy a sztereó felhasználást vesszük alapul.

Trónra törők

Dynavoice Challenger M-65EX frontsugárzó, C-5EX centersugárzó, S-5EX háttérsugárzó, valamint a Proson Rumble R-12 aktív mély-sugárzó 5.1-es kiépítésben.

Skandinávia közismerten erős hangsugárzó gyártásban. Legismertebbek és egyben piacvezetők a dán cégek, tőlük számos modellt mutattuk már be. A svédországi márkák, mint a Dynavoice és a Proson erősen szorongatják a versenyben vetélytársaikat akár a házimozi-, vagy a sztereó felhasználást vesszük alapul. Meglátszott ez már az elmúlt években is, amikor a legendás Dynavoice Definition DM-5 állványos kisdoboz megjelent. A most terítéken lévő összeállítás a legjobb hagyományokat igyekszik követni: ár/minőség vonatkozásában túlmutatni a kategórián, elegáns kivitellel, magas műszaki tartalommal kedvezni a vásárlónak, és mindezzel feladni a leckét a konkurenciának.

A Dynavoice Challenger M-65EX frontsugárzó

 Sudár termete első rátekintésre megelőlegezi a bizalmat, és mindjárt fel is vet néhány kérdést. De nem szaladunk előre, előbb megismerkedünk a szerkezetekkel, és azután feltesszük a kérdéseket. Izgalmas együttes áll előttünk. A 18 mm-es falvastagságú, közepes sűrűségű (MDF) hangdoboz szerkezetileg két egységből áll. A felső rész egy zárt hangdobozban lévő D'Appolito elrendezésű magas- és középhang szekció, míg az alsó fertályon egy duplahangszórós, hátrafelé basszusreflex mély-sugárzó rész található. Így egy közös merevítési pont is keletkezett a két „doboz” határán, de nem ez az egyetlen alkalmazott rezonancia-mentesítő megoldás. A mélyek dobozában is van még két jól méretezett, vastag merevítés. Talán a dobozszerkezet adta, vagy a hosszú mérések sorozata, és a meghallgatások bizonyították, mindenesetre a bennük lévő hangszórók alapanyaga is különböző.

A széles-sávú közép hangszóró szénszálas erősítésű membránnal rendelkezik és préselt lemezkosaras, míg a mély-hangszóró kevlár-membrános, és öntött-kosaras hangszóró. Az ezüst színű membránok porsapkája fáziskúp alakú, jól segíti a hangrezgések terülését a légtérbe. A szuper magas-hangok lesugárzásáért egy lágy szövetdóm felelős. Az alsó dobozrész hátrasugárzó reflexnyílásai préselt papírból készültek, végükön műagyag korpusszal, befelé 150 mm-re nyúlnak. Ez a megoldás egyáltalán nem az olcsóság jegyében fogant, már régen bevált alapanyag felhasználás. Miért van belőlük négy? Talán azért, hogy a mellékelt szivacsdugókkal mindjárt kettőt el tudjunk tömni, és így egy kis finomhangolást adni a mélyhangoknak. Reméljük a tervezők alapos munkát végeztek! A hátsó falon találjuk a csatlakozó terminált aranyozott szerelvényekkel, rajta a változtatható, ezáltal hangolható keresztváltóval (X-Change). Örömünkre szolgál, hogy egyre többször látni ilyen megoldást, mert segítségével jól illeszthető a helységek akusztikájához a prémium házimozi hangfal, és újabb lehetőséget ad az otthoni kísérletezésre. Alapállapotban, amikor nincs benne az áthidaló, a -2dB-es beállítás érvényesül, ha az ábrán látható kapcsolási módok közül választunk, gyorsan rájövünk a hasznosságára.

 

C-5EX centersugárzó

A már említett, akár hagyományosnak is mondható elrendezésben tartalmazza az M-65 felső részének hangszóróit, de egy kicsit más dimenzionálásban. Természetesen lényeges szempont az elhelyezhetőség, de ez nem mehet a hangzás rovására. Ezért igyekeztek megtalálni azt a kompromisszumot, amely az állódobozok karakterét mutatja, de kisebb méretben. Mindezt azért, hogy a házimozi elülső, nagy fontosságú része homogén egységet alkosson, és a beszédhangokat remek artikulációval adja vissza ezen a ponton is.

S-5EX háttérsugárzó

Talán a legérdekesebb a gyártmánycsaládban, hiszen univerzális felhasználhatóságú. Kivitelezése folytán polcra is, és falra is egyaránt feltehető. A szintúgy gyártmánycsaládi azonosságú hangszórók együttese 86 dB érzékenységű a 2.83V/1m mérési szabványnak megfelelően. Továbbá találunk két basszusreflex csövet is, amiket reméljük kellően precíz méréssorozatok után konstruált ide a gyártó. A 12mm falvastagságú kabinet még jól csillapítja a rezonanciákat.

Kábelcsatlakozásként igényes, banándugót is fogadni képes aranyozott szerelvényt találunk. A gyártó figyelmét dicséri, hogy VESA-100 szabványú furatokat helyezett el a hátlapon a felfüggesztő szerelvények részére.

Proson Rumble R-12

Az aktív mélynyomó nevéhez méltóan tudja, hogy mi a dörgés, de nincs égszakadás, földindulás, és mégis szép! Frontfelől támadó, alul kijáratos basszus reflex nyílással készült, egyszerű, de minden igényt kielégítő 250 Watt leadására is képes erősítőmodullal, könnyen és jól kezelhető beállítókkal és igényes szereléssel párosítva. Hosszú löketű dupla lengőcséve, erős polymerizált membrán. Szóval mindent bele! A zenei basszus terülős, gördülékeny, ennek záloga a padló felé sugárzó nyílás, de be lehet állítani döfős, előre támadó mivoltát kihasználóvá is. Lankadatlan, erős, stabil mégis lágy muzikális alapot adó, a zene összes alsó oktávjában széles, és egyenletes lesugárzást lehetővé tevő hangszóró. Nem bödönhangú, nem zavarodik össze nagy hangeffektusoknál sem.

A bevezetőben említett kérdések a következők: vajon a zárt felsőrész, amelyben a magas-, és közép hangokért felelős hangszórók helyezkednek el, monitor jelleget kölcsönöz-e az M-65EX hangsugárzónak? Építhetünk csak a C-5EX hangsugárzókból 5.0 rendszert? A Proson aktív mély-sugárzó zenei, vagy agresszív? Mindezekre és még sok másra a meghallgatás adja a választ.

 Az összeállítás meghallgatása során hallani a jól eltalált hangzási arányokat, kielégítően hű dinamikát. A hangfekvések a helyükön vannak, a hosszabb távon is hallgatható, a felvételeken jelen lévő, de esetleg más hangszórókon nem hallható hangok itt szignifikánsan megkülönböztethetők. Ez az összeállítás igényli a jó kaliberű, anyagilag gazdaságos A/V erősítőket akár digitális HD-jel feldolgozásáról, akár az 5.1-es analóg bemenetre kapcsolt többcsatornás (pl. SACD) műsorforrásról van szó. Hallás után ítélve könnyen hajtható, de ha láthatnánk az impedancia-menetének grafikonját, ez biztonságosabban kijelenthető lenne. Szubjektíven megítélve igen jó helyre sikerült a keresztváltók átmeneti pontjait tenni, mert a zene hallgatása közben nincs, vagy csak nagyon kismértékű az átfedés, a takarás. A zajok és neszek is a felvételen vannak, és nagyban tükrözik a cselekmény atmoszféráját. Magas fokú a jelenlét érzet, a felvételek hallgatása közben többször körül is néztem, hátra fordultam, bizonyosságot szerezve, hogy a hangszórókból jön a hang, és nem mögöttem történik mindez. Az összhatásban a gyorsaság is jellemző, a hangok intenzitása, impulzusa jó. A közepesen testes basszus intenzíven erősíti ezt a benyomást.

Az M-65 jellegzetes, és akik a monitor dobozokat szeretik, azok sem csalódhatnak az elegáns padlón álló tornyok eleven, és hatékony játékmódjában. A D'Appolito elrendezésű felső szekció a szó legjobb értelmében viszi a prímet, és ehhez a C-5EX centersugárzó tiszta artikulációjával megfelelő partnernek bizonyul. Megvannak a játékosság jegyei, közel enged a zenéhez, bár bizonyos hangfekvésekben egy kicsit egyhangú, mégis szórakoztató. Ez drágább típusoknak is nehezen megy. Van egy csodálatos képessége is: dinamikusan tud kifejezni néhány watt teljesítmény esetén is. A jelenlét-érzet középtartományban lenyűgöző, terjedelmes, de bizonyos effektusoknál nem tökéletesen illeszkedik a legmagasabb hangokhoz. A keresztváltó +2dB-es beállításával helyreállítható a kissé fátyolos felső rész. Az előadás tele van érzésekkel, de a hangerő, és a hozam nem egységes az egész tartományban. Térleképezése életszerű, jól mutatja az egy-hangszer több-hangszer viszonyát mind dinamikában, mind testességben. A hangzás inkább megfogó, mintsem megdöbbentő. Zeneisége a nehezen reprodukálható hangszerek hangjánál is több mint kielégítő. Szerencsére nem akar mindenből egy kaptafásan jót csinálni. A hangszereket, a vonósoktól, a fúvósokon keresztül, az ütősökig, megpróbálja egyenlő fajsúllyal kezelni. Ez többé-kevésbé sikerül is. Egy jazz-kvartett hangszereinek bemutatásakor szinte mindegyiknek jut egy hangszóró. Namármost ezt igen nehéz elszúrni! Delikvenseink nem is rondítanak bele az összhangzatba, és a nagy hangszertest (zongora, nagybőgő, orgona) rezonanciából is megmutatják a lényeget. A megfelelő mennyiségű láblengető, és mellkas rezegtető szuper-mély hangokról a forgalmazó ajánlásaként bevált a Proson Rumble R-12. Bár tömegében kisebb a basszus energiája, mint amennyit gondoltam. Azért megvan a hangzási kiegyenlítődés. Ezt azért érezzük így, mert nem akar állandóan szólni, nincs olyan ön-rezonanciája, ami hosszú lecsengésű lenne, és ráülne egy-két másik hangfekvésre. A lavinát nem gördíti le úgy, hogy utána ki kell hívni a hegyimentőket. Inkább zenei, mintsem katasztrofális.

Ajánlás

A Dynavoice őszintén szólva egy jó rendszer, de jelentősen eltérő (jó értelemben) karakter a hi-fi-ben, mint esetleg ugyanannak a családnak két gyermeke. Remekül szórakoztat a mélyértelmű mozifilmek, és koncert filmek megtekintésekor. Igényes kidolgozása folytán mérete nem uralkodik a szobán, természetesen nagyobb helységekben ajánlott, ahol a frontsugárzókat el lehet tolni a faltól egy méterre. Mindenképpen ajánlatos az X-Change változtatható szűrő alkalmazása, és a hangoló szivacsdugók használata. Nálam a felső két lyuk eltömése esetén jött kedvező hatás. Minden puding próbája az evés, a hangszóróké a meghallgatás. Ehhez minden feltétel adott a forgalmazó bemutatótermében, ahol már több ilyen rendszer gazdára talált.

 

Dynavoice Challenger M-65 C-5EX S-5EX
Teljesítmény: 150 / 250 Watt 60 / 90 Watt 50 / 80 Watt 
Frekvencia-átvitel: 25 Hz 32000 Hz (-3 dB) 50 Hz – 32 000 Hz 50 Hz – 32 000 Hz 
Érzékenység: 93 dB 92 dB 91 dB 
Impedancia: 8 Ohm 8 Ohm 8 Ohm 
Tömeg: 27 kg 6.5 kg 4.5 kg 
Méretek: 1100 x 198 x 395 mm 495 x 164 x 195mm 355 x 170 x 215mm 

 

 
Forgalmazó: Streamaudio 
Proson Rumble R-12 aktív mély-sugárzó 
Teljesítmény: 250 Watt 
Frekvencia átvitel: 25 Hz – 180 Hz 
Tömeg: 17.5kg 
Méretek: 400 x 340 x 400mm 
 

 

Írta: Szabó Károly 

Forrás: http://www.digitalis-hazimozi.hu