Hírek, Tesztek

T.A.C. C-35 CD lejátszó teszt

2019.08.26 13:39

A Tube Amp Company-t – népszerűvé vált három betűjén a T.A.C. márkát – az 1990-es években a Sintron Vertriebs GmbH. részeként elektroncsöves erősítők tervezésére és gyártására alapították.

 

A Tube Amp Company-t – népszerűvé vált három betűjén a T.A.C. márkát – az 1990-es években a Sintron Vertriebs GmbH. részeként elektroncsöves erősítők tervezésére és gyártására alapították. A cél az volt, hogy olyan készülékeket fejlesszenek, amelyek a zene szerelmeseinek nagyon jó ár-teljesítmény arányt nyújtanak. A Tube Amp Company készülékei minden igényes zeneszerető ember kedvére szólnak, akik elvárják, hogy hangrendszerük a hangzásélmény eredményét hozza. A gyártási sorozatok különböző egységei minden tekintetben megfelelnek a magas technikai, minőségi és hangzási elvárásoknak.
Ez évben debütált a C-35 hibrid konstrukciójú modell, amely egyértelműen egy hangzáshűségben elkötelezett CD-lejátszó, az egyre magasabb elvárási színtet és keresletet is kielégíti. Tervezői közel harminc éves tapasztalattal rendelkeznek elektroncsöves teljesítményerősítők fejlesztésében és gyártásában, valamint, mivel a T.A.C. a Vincent leányvállalata, a CD-lejátszók építésében is.

Frekvenciamenet: 20-20 000 Hz (+/- 0,5 dB)
Teljes harmonikus torzítás (20-20,000 Hz): <0,003%
Jel/zaj viszony: jobb, mint 95 dB
Csatorna elkülönítés: jobb, mint 90 dB
Kimeneti feszültség (20-20,000 kHz): 2,5V
Méretek: 430x132x355 mm
Tömeg: 10 Kg
Ár: 399 990 HUF

A Tube Amp Company C-35 CD-lejátszó az alumíniumból készült, acryl-ablakos frontlap mögött több a tervezésben bevált formulát és frappáns gyártási megoldást rejt. Az elektromágnesesen védett, rezonancia-mentesített alváz és védő borítás teljességében fém szerkezet. Az arculat kialakítása valóban hajaz a Vincent márka-termékekre, akár be is illeszthető egy „jól-képzett” Vincent komponens összeállításba. A frontlapon kialakított kezelőszervek egysége és sorrendje a használat logikáját veszik figyelembe, a sorban jobb oldali fióknyitó könnyen megtalálható akár nyitott helyzetben is. A fejhallgató kimenet hangerő szabályzója sem üt el a többi kezelőgomb sítusától.

 

A T.A.C. C-35, a lemez forgatására és pit-jeinek olvasására, a Philips VAM1202 mechanikáját és CD7-II szervóját használja. A szigorú Philips specifikációnak megfelelő futómű megkülönböztetetten jobb, mint egy, a DVD-formátumot is kezelni képes alapkategóriás meghajtó. A négy gumi pilléren nyugvó VAM1202 mechanizmus nagyon sok kiváló CD-játszó alapja volt az elmúlt évtizedekben.

 

Az áramellátást egy méretes toroid transzformátor végzi hálózati feszültség szűréssel és teljesítmény stabilizáló áramkörökkel. Ellátja a készülék logikai áramköreit és a jelátalakító egységeket – mind a digitális, mind az analóg vonalon – és természetesen, fűtőáramkört biztosít a csövek részére. Méretezése és teljesítménye a készülék által elvégzendő feladatokra kellő tartalékokkal optimalizált.

 

A CD-lejátszó jobb oldali részében találjuk a Burr Brown PCM 1732U D/A-átalakítót az analóg kimeneti erősítővel együtt. A Burr Brown PCM1732U bevált decoder-chip. A High-End audio-alkalmazásokhoz tervezett áramkör 24 bit/96 kHz mintavételi sebességgel működik, ezzel lehetővé téve a nagy-felbontású HDCD-k olvasását is. 8-szoros túlmintavétel tetézi a dekóder igen jó tulajdonságait.

 

A Tube Amp Company megalapításától kezdve egyet jelent az elektroncsöves áramkörök alkalmazásával. A C-35 modellben kettő 12AX7 cső az audio-részleg analóg kimeneti fokozatában dolgozik. Mivel ezek kettős triódák, a jelek erősítése mellett feladatuk a feszültségstabilizálás is. Használatukkal a hangzásbeli eredmény nagyon finom felbontást és kiemelkedő térérzetet nyújt.

Meg kell jegyezni, hogy nagy figyelmet fordítottak a fejhallgató kimenet minőségére. Egy 6N10 típusú elektroncső hajtja meg a fejhallgató kimenetet. A fejhallgató csatlakozás kimeneti impedanciája 600 Ohm, csatolója az esetleges nagy igénybevétel miatt kemény aranyozással ellátott.

A hátlap nem tartalmaz meglepetéseket csak a legszükségesebbeket. A kombinált használathoz két analóg kimenet és egy digitális (koax) áll rendelkezésre.

 

Ugyanitt lehetőség van komolyabb hálózati kábelek használatára, az IEC szabványú hálózati-csatoló kemény ródium bevonattal rendelkező érintkezőinek segítségével.

A CD-lejátszó minden funkciója és szabályozni valója könnyen kezelhető az alumíniumházas, luxus érzetét keltő, logikus gomb-kiosztású távvezérlővel. A távirányító kombinált működésű, a „testvér-készülék”, a T.A.C. K-35 erősítő kezelésére is alkalmas.

 

MEGHALLGATÁS

Egy hanglánc hangminősége logikus előzményként függ a jelforrástól, nevezetesen a bejátszó-készülék által nyújtott jel tisztaságától, feldolgozhatóságától. A CD-lejátszó készülékekkel szemben támasztott első és legfontosabb kritérium a tiszta hangzás. Mivel a jó hangot nagyon nehéz leírni, ezért meg kell tapasztalni.

Ismét etalon-értékű felvételekhez nyúltunk, meghallgattuk George Gershwin – Porgy & Bess című, jazz-operáját Ella Fitzgerald és Louis Armstrong előadásában. Az 1957-ben készült, a Verve kiadó által megjelentetett felvétel analóg-master 24-bit mélységben digitalizált változata, új, normál CD-nyomatban hűen tükrözi a zseniális művészek produkcióját. Tehát, ha a felvétel jó, akkor a T.A.C. C-35 egyik szólamban, egyik frekvenciasávban sem tolakszik, sőt visszafogottnak tűnik de felhívja a figyelmet a finom zenei minták megjelenítésére. A hangszerelésében igen összetett műben nagyzenekar, jazz-band és természetesen Ella Fitzgerald utánozhatatlan énekhangja szerepel, itt ott, a rá kiosztott szerep szerint Armstrong is elénekel egy-egy strófát, leginkább skattel és trombitál. A készülék az énekeseket annyira jól pozicionálja, hogy meg lehet húzni a képzeletbeli kontúrt kettőjük között. Apropó Trombita! A trombita rézből van és levegővel fújják. A C-35 nem levegővel működik, réz is kevés van benne, mégis hamisítatlan trombita hangot kell hallanunk. Hallunk is, a zene lüktetése, a ritmus átható, lábdobogásra késztet – mi jobb mérőműszer ennél?

HDCD anyagot egy kicsit nehezebb találni, de a „jól-képzett gyűjtő” ki tud állítani néhány hangmintát, méghozzá egy világnagyság, Eric Clapton hangszeréből, a gitárból.
A Reptile című – nevezhetjük blues-gyűjteménynek – nem az első személyes indíttatású album, ezt a lemezt nagybátyja emlékének ajánlja. Nem minden dal szomorú és egy kicsit vegyes, a sokféle rajongó talál benne szeretni valót. Nos, a hangok egyszerűek és ezért nagyszerű a megszólalás. Clapton minden kollégája hangszerének mestere, nem is kell bizonygatni. Az összhatás, Pestiesen szólva, nagyon ott van. Elől Clapton, háttérben a közreműködőkből álló, időnként megszólaló vokál. Megvan a három dimenzió! Csak enyhén emelkednek ki a szólók, mindig érthető és tökéletesen kivehető a kíséret. A dobszerkó alkalmazkodik a hangvételhez, semmi nincs túllihegve, most nincsenek eget rengető beütések és ez adja az alapot. Hallgatva „wonderful tonight” érzésünk támad.

Maradva a HDCD-nél, a Reference Recordings előszeretettel adott ki ilyen felvételeket, feltétlenül ajánlott meghallgatásra Leoš Janáček – Sinfonietta (RR65) című műve. A rendkívül kifejező és ünnepi hangulatú mű nagyzenekar számára készült, amelyben általában 13-25 rézfúvós hallható, köztük szenzációs hatású fanfárok szerepelnek. A szabad emberek lelki örömét, erejét, bátorságát és eltökéltségét, a győzelemért való küzdelemét kívánja kifejezni. Tulajdonképpen ez a mű egy „zenekari szórakozás” vagy szórakoztató-zene, nem pedig egy vérbeli szimfónia.
A muzsika folyamata hömpölyög, áramlik az időben. A fanfárok félreismerhetetlenek és ellenállhatatlanok, még akkor is ha ötszázadik alkalommal hallgatjuk. A zenei gondolatok egyszerre több rétegben jelentkeznek, a dallamok ugrásai és egymás mellé helyezése, majd az új ötletek váltakozása folyamatos meglepetést és feszültséget generál. Ahhoz, hogy mindez feldolgozhatóvá váljon és ezek a fogalmak a hallgatóban érzelmeket váltsanak ki, kell a remek felvétel és ez a műsorforrás.

Szerepelt a tesztlemezeink körében Arthur Wills – The Vikings (RR58) frenetikus műve amiben a nagyzenekar mellett orgona és kórus is szerepet kapott. Amellett, hogy ez a mű impresszionista jellegű, Wills „legszimfonikusabb” zenéje, amely erőteljes és komor. A szimfonikus konfliktus megtestesíti azon népek félelmét és sorsát, akiket a történelem során a Vikingek többször is kifosztottak a középkorban. A zenei kép titokzatos légköre gyönyörű, csillogó, mégis titokzatos ütőhatásokkal, fúvósok akkordjaival, ködös képekkel operál. Itt esetleg kritika érheti az alsó regiszter megvalósítását, ami ritkán előfordulva, de kissé színezett, mintha energia és részlet hiányos lenne. Ez csak egy „kihegyezett” hangrendszerben, gyakorlott fülnek észlelhető, nem rontja a hangzási balanszot, az általános benyomást.
A szisztematikusan válogatott csövekkel megvalósított analóg fokozat, együtt a HDCD dekóder kvalitással, nagyon meggyőző zenei előadó.

KONKLÚZIÓ

A T.A.C. által prezentált C-35 Cd-játékos kedvező árért imponáló hangminőséget és élvezeti értéket nyújt. Tesztünk logikus következtetése, hogy ez az eszköz megfelelő jellel látja el a hozzá kapcsolt erősítő-berendezéseket. Megmutatja az egyes Cd-lemezek, kiadók, nyomatok közötti különbséget, segítségével érdemes átértékelni lemez gyűjteményünket, de akár tovább halmozni a gyűjtött lemezek sorát.
Szokásos azt kijelenteni, hogy egy készülék elektroncsöves kimenete „analóg” hangzást kölcsönöz, amint tudjuk, ez nem igaz, csak az a helyzet, hogy a csöves végkimenet kellemesebbé, könnyedebben fogyaszthatóvá teszi a sokszoros mintavételezéssel előállított, amúgy is „selymesebb” hangzást. A mintavételezés egysége és gyakorisága általában kedvezően befolyásolja a kapott eredményt, ezért alkalmazza a T.A.C. a 24 bit/96 kHz mintavételi sebességgel működő Burr Brown PCM1732 decoder-chip készletet.

Aki meglévő CD-lemez gyűjteménye mellett kíván voksolni és fejlesztené hangrendszerének front-end részét, annak a T.A.C. C-35 a lemezek újrahallgatásában nagy örömet fog okozni. Aki ennél is jobbat szeretne az nyúljon mélyebbre a zsebébe!

Pro
+ Minőségi Philips VAM1202 mechanika + CD7-II szervó
+ Kiváló Burr Brown PCM 1732U D/A-átalakító
+ A HDCD-k olvasása 8-szoros túlmintavéttel
+ Muzikális, nagy hangulatteremtő

Kontra
 optikai és AES/EBU kimenet hiánya

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft.
Internet: www.streamaudio.hu
Telefon: +36-30/530-6192, +36-30/211-5253