Hírek, Tesztek

Audio Physic Classic Compact állványos hangsugárzó teszt

2019.08.26 13:34

Az aprócska méretéhez képest meglehetősen súlyos, a drágább Audio Physictípusokhoz hasonlóan szintén szendvicsszerkezetű kabinettel rendelkező Classic Compact egy vérbeli szuper mini modell.

A gyártó belépő Classic sorozatában a három álló modell, valamint a center és on-wall sugárzók mellett egyetlen állványos hangsugárzó található, ami azonban számos technikai megoldását és alkatelemét a drágább rokonaitól örökölte.

Az aprócska méretéhez képest meglehetősen súlyos, a drágább Audio Physictípusokhoz hasonlóan szintén szendvicsszerkezetű kabinettel rendelkező Classic Compact egy vérbeli szuper mini modell. A két-utas bassz-reflex rendszerű dobozkán első különlegességként hiába keresünk bármilyen alakú reflexnyílást vagy kivezetést, ugyanis a Classic 10 állódobozhoz hasonlóan az egyedülálló reflex rendszere egy speciális megoldással mindenféle reflexcső használata nélkül működik. A hangsugárzó speciális hangelvezetési rendszerében a doboz oldalainál lévő keskeny részeken keresztül távozik a levegő, a mélyfrekvenciák hatékony lesugárzását támogató szisztémában így például a közeli falak sem jelentenek problémát és a zavaró turbulencia jelenséggel sem kell számolni, miközben a megoldás valóban látványos erővel és energiával ruházza fel a kicsike „mindenhol szelelő” dobozt.

A hangszórókészlet a Classic 20 álló modellben lévő típusokból áll. Felül található a szokásosnál némileg nagyobb 30 mm-es tweeter a jellegzetes csillag alakú akusztikus lencsével, ami optimális tranziens átvitelt biztosít egészen a mélyebb frekvenciákig. A hangszóró emellett nagyméretű erős mágnessel és több akusztikus kamrával is rendelkezik, amelyek megakadályozzák a hangot károsan befolyásoló kompressziók kialakulását. A csipogó alatt elhelyezkedő 150 mm-es mély/középsugárzó különösen merev és vetemedésmentes öntött alumínium kosárral készül, amelynek kialakításakor a meghajtó tökéletes szellőztetésére is különös gondot fordítottak. Ennek köszönhetően a túlzott melegedésből származó káros hatásoktól még nagyobb kivezérlések esetén sem kell tartani, a túlméretezett mágnes révén pedig vélhetően jókora energiákkal és mélyekkel számolhatunk.
Teljessé téve a hangsugárzó minden ízében igényes konstrukcióját a hátlapon a tökéletes kontaktusokat biztosító WBT innovatív Nextgen csatlakozói találhatók. Állványos hangsugárzóról lévén szó a megfelelő minőségű állvány szintén nagyon fontos a dobozban lévő minőségi potenciál maradéktalan kiaknázásához; a gyártó a Classic Compacthoz a Sherpa II típusát ajánlja, amely minden szempontból optimális hozzá és látványban is jól illeszkedik a dobozhoz.

A többi Audio Physic hangsugárzóhoz hasonlóan a Classic Compact is sokféle színben és kivitelben kapható illetve rendelhető. Alapáron fekete kőris, cseresznye és dió furnérral készül, a kabinet merevségét is tovább fokozó exkluzív „üvegezett” változatok pedig a fehér és fekete színek mellett különlegességként fehér alumínium, szürke barna, Maranello piros és bíborvörös verziókban is kérhetők. 

Ugyan a Classic Compact a gyártó legolcsóbb típusa, ráadásként egy apró kis doboz, de azért ne felejtsük el, hogy a „nem vesznek el a finom részletek” alapvetés nála is ugyanúgy érvényes, mint a drágább AP modellek esetében és ez jelezve, hogy nem egy üres marketing szlogenről beszélünk, teljesen meghatározza a hangsugárzó megszólalását. A teszt előtt úgy másfél hétig járattam még a dobozkát, ami alatt úgymond kötetlenül megismerkedhettem vele, rákötve különféle műsorforrásokat, sztereóban mozizva vele és még normál TV műsorokat is hallgatva rajta. Első este például az RTL Híradója szólt a hangsugárzón, ami Szellő István hangját olyan részletezően, valóságosan és artikuláltan jelenítette meg, mintha valami stúdiómonitoron hallgatnám, ám annak technikai íze nélkül. Akik szeretik az aprólékos felbontást, az akusztikus zenéléssel óhatatlanul együtt járó zörejeket és hasonlókat, azoknak valóságos jutalomjáték a Classic Compact produkciója, mert nála aztán tényleg minden hallható, ráadásként sterilség nélkül, természetes tálalásban.
A kisdobozok másik sarkalatos pontja a mélyátvitel, amiben a kicsi Audio Physicszintén várakozáson felül teljesített és a zenék mellett még a különféle filmeken, köztük a Trónok Harca éppen aktuális epizódján sem hagyott hiányérzetet. Szinte hihetetlen energiák áramlottak a prémium házimozi hangfalszettből mindenféle zavaró effektus nélkül, a különleges reflex-rendszernek köszönhetően pedig nagy kivezérléseken sem volt „pöfögés” és az elhelyezést sem befolyásolta a falak esetleges közelsége, bár én amúgy is inkább mindegyiktől távol szoktam elhelyezni a dobozokat, mivel szeretem a levegős, mélységében is felépülő színpadképet.

Az „éles” programot jazz muzsikákkal indítva vérbeli monitoros jellegű hangzás fogad, minden irányban kiterjedt tágas színpadképpel és sok levegővel. A hangvétel alapvetően nyílt, világos, „jól összerakott” és racionális, de ezzel együtt kellően természetes is. A basszus a legnagyobb hangszer kavalkádok közepette is folyamatosan és hangsúlyosan van jelen, ami komoly fegyvertény egy kis doboz részéről, mert amíg kevés hangszeres részleteknél sokak jól teljesítenek e téren, komplexebb részleteknél már a legtöbb apróság elvérzik, és felfelé húzóvá válik. A Classic Compact azonban nagyon jól állja sarat és a hangképe felhangosítva is arányos és egységes marad. Mindeközben a különféle fúvós hangszerek hangja kidolgozottan és sok levegővel, a dobozoktól könnyedén elszakadva, sőt, nem is elszakadva, hanem tőlük teljesen függetlennek tűnve szólal meg, a sok apró részlet pedig magától értetődő természetességgel jelenik meg. A vibrafon szépen csengő, egyszerre játékos és bensőséges hangja többek között a doboz gazdag felharmonikus rendszeréből is hatásos ízelítőt nyújt, a színvilág nyílt és világos, az előadásmód abszolút kitárulkozó jellegű.
Blues nótákon a pontosság, tisztaság és nyíltság mellett a műfajra általánosságban jellemző nyersesség és őszinte hangnem is megjelenik, régebbi felvételek esetén pedig a hangsugárzók az akkori korszak hangulatát is jól ábrázolják. A valós hatású, precíz és pontos hangzás műfajtól és felvételtől függetlenül mindvégig meghatározó elemnek mondható, ennek ellenére a dobozok sohasem válnak technikai ízűvé. 
A klasszikusokat képviselő Toccata és Fuga nagy ívű orgona dallamaitól szinte még jobban megtáltosodnak a kicsi dobozok, a levegős, gazdag színezetű hangok szárnyra kelnek a szobában és a kidolgozott magasak mellett még az alsó sípok hangjai sem sikkadnak el a gazdag hangképben. A különféle klasszikus hangszer kavalkádok, legyen szó Vivaldiról, Sztravinszkijről vagy Mozartról, egyaránt óriási élményt jelentenek, levegős, finom és valószerű hangszerekkel, őszinte karakterrel, természetes sokszínűséggel, tisztasággal és őszinte érzelmekkel. 
A meghallgatás végén különböző pop és rock dalok kerülnek sorra, amelyek a fentiekben megismert jellemzőket felvonultatva szólalnak meg, így jellegüktől függően szintén nagy élményt jelentenek, ismét bebizonyítva, hogy nemcsak komolyzenéhez érdemes nívós rendszert vásárolni. Az akusztikus hangszerek mellett „fantomhangjuk” dacára az érdekes szintetizátor dallamok is nagyon szépen, tisztán és gazdagon árnyalva szólalnak meg, újabb elemekkel bővítve a Classis Compact bőséges pozitívum-repertoárját.

Ajánlás

Múltkoriban hallgatott nagyobb testvéréhez hasonlóan a Classic Compact alaposan kidogozott, levegős és tiszta hangjában a technika szintén nem kerekedik a zene fölé, inkább csak megfelelő eszközt teremt ahhoz, hogy abszolút „átengedő”, ezáltal valóban természetes módon szólalhasson meg. Másik óriási fegyvertényként a nevéhez hűen valóban kompakt méretű dobozka kivételes mélytartománnyal, dinamikával, terhelhetőséggel és testességgel rendelkezik, ezért átlagos terekben e téren sem kell különösebb kompromisszumot kötni, és ezeket a fontos paramétereket sem kell feláldozni a klasszikus monitoros hangzás oltárán.


Audio Physic Classic Compact 
Frekvencia átvitel: 50 Hz – 30 kHz
Teljesítmény: 100 W (zenei)
Érzékenység: 86 dB
Impedancia: 8 Ohm
Váltási frekvencia: Hz
Méretek: 170×315×240 mm
Tömeg: 7 kg
Ár: 529.990,- Ft

Forgalmazó: Stream Audio
Tel: 30/211-5253
https://streamaudio.hu/