Hírek, Tesztek

Quadral PLATINUM M40 Audiophile hangsugárzó bemutató teszt

2019.08.26 11:02

A Quadral legjobb hifi sorozatának egyik figyelemre méltó tagja a Platinum M40. Az M-sorozat közvetlenül a Hi-End Aurum-ok alatt található, a legelső benyomások között magával ragad a kivitelezés, majd utána a hangzás.

QUADRAL PLATINUM M40 ÁLLÓ HANGSUGÁRZÓ

 

A mély-hangok már a nyomókamrában vannak

A Quadral legjobb hifi sorozatának egyik figyelemre méltó tagja a Platinum M40. Az M-sorozat közvetlenül a Hi-End Aurum-ok alatt található, a legelső benyomások között magával ragad a kivitelezés, majd utána a hangzás. Csak egy egyszerű hasáb – gondolnánk, de ez cseppet sem klasszikus. A három úton négy hangszóróval megvalósított zenei reprodukció megvalósításának érdekében ez a hangsugárzó több újítást hordoz magával.

A Quadral Platinum M40 egy optimális méretű hangsugárzó a nappali szobák zenével való megtöltéséhez. A nagyon jól eltalált – vélhetően a végletekig maximálisan kimért – arányoknak köszönhetően már az első pillantásra elnyeri tetszésünket. Az alapanyagok lelkiismeretes feldolgozása magabiztos kiállást ad.

Teljesítmény: 160/240 W
Frekvencia átvitel: 28 Hz – 50.000 Hz
Keresztezési frekvencia: 320/2450 Hz
Érzékenység (dB/1W/1m): 89 dB
Impedancia (Ohm): 4…8 Ohm
Magas hangszóró: RiCom-V
Közép hangszóró: 135 mm Alumínium
Mély hangszóró: 2×170 mm Alumínium
Méretek: 1004×210×317,5 mm
Tömeg: 22,4 Kg
Ár: 630 000 HUF/pár
Forgalmazó: StreamAudio Kft.

 

A Quadral nem félmegoldásokkal operál a Platinum M40 esetében. A már-már hagyományosnak mondható álló-hasáb alakú kabinetben – itt nem használnak ma divatos könnycsepp vagy lant formát és nem szűkül a keresztmetszet hátrafelé – minden rezonanciamentesítés és merevítés megoldott. A hangdoboz élei lecsapottak így kicsi esélye van a káros diffrakciók kialakulásának. A Quadral itt használja a saját fejlesztésű és szabadalommal védett RiCom-V magas hangszórót. Ez önmagban véve is egy különlegesség, gyűrű-alakú membránnal (ring-radiator). Az alapötletet még azzal is lehet ragozni, hogy itt a membrán anyaga titán és még kiegészítették egy fáziskúppal. A fáziskúp és az igen erős neodímium mágnes segít átalakítani a bejövő jeleket, a nagy áramú tranziensek leképezését. A membrán körül kialakított korpusz szintén egyedi kialakításával az irányhatást, a lesugárzási szöget növeli.

 

A középhangokért felelős 135 milliméteres átmérővel rendelkező alumínium membrános hangszóró 320 Hz – 2 450 Hz-ig terjedő tartományban kezeli a frekvenciákat. Az alumínium membrán igen könnyű és rendkívül merev, lágy felfüggesztése szinte akadálytalan mozgást tesz lehetővé. A gumiperem a gyári ajánlás szerint hosszú élettartamú. Az alkalmazott hangváltó gondosan tervezett, igényes alkotóelemekből megépített, a keresztezési frekvencia 320 Hz-nél és 2450 Hz-nél van. A belső kábelezésnél nagyon jó minőségű Real Cable vezetékezést használnak. Az érzékenység 89 dB, ezáltal hangja érzékletes és a kisebb löketű erősítők is könnyen hajtják. Mielőtt az egyes alkotórészek beszerelésre kerülnek, a lehető legszigorúbb minőségi vizsgálatnak vetik alá és nagyon kis tűréshatáron belül egymáshoz, párba válogatják. Ez a kézműves munka garantálja a magas hangzási kvalitásokat.

A rács mögött. A két 170 mm átmérőjű mély-hangszórót szépen megmunkált rácsok védik, de erre azért van szükség, mert egy kis kamrát képeztek a hangszórók membránja előtt. A megoldás a profi hangtechnikából ismert nyomókamra elv kicsinyített mása. A nyomókamra és a mögöttes basszus-reflex kamra közötti hangzási kiegyenlítődés kérdése meglehetősen bonyolult, mert a fejlesztőnek figyelembe kellett venni a hátsó és az első kamrák más-más rezonancia frekvenciáját. A nyomó-kamra térfogata és a klasszikus, nagy reflexnyílású basszus-rendszer illeszkedik egymáshoz (ezt csak hosszú mérések sorozatával lehetett elérni). Ezzel a megoldással, hasonlóan a band-pass rendszerekhez, a kinyert mély-energiák hangnyomása megemelkedett. A rezonancia mentesítés nem ért véget a vastag MDF kabinet anyag alkalmazásánál és a belső merevítésnél, a levezetés, a talpazat szerelése a hangdoboz függőleges síkjaihoz, oldaléleihez példaértékű. A relatíve alacsony érzékenység miatt mindenképpen célra vezető a dupla erősítés (Bi-Amping) és/vagy a dupla kábelezés. Arra a kérdésre, hogy miért nem teljesen új dimenziójú hangdoboz kabinetet gyártottak egyszerű a válasz: mert minden kritikusnak az volt a véleménye, hogy a legjobban eltalált membránfelület/dobozméret együtthatóval rendelkezik.

A Platinum M40 egy kellemes meglepetés, hangzásban és persze a könnyen megkülönböztethető építési minőségben. Nem mond menet a hangerő versenyre sem, de tiszteletben tartja a zenei műfajok sokrétűségét és a hallgatóság igényeit. A kezelhetőség alatt (ez a mostani tesztben súlyozottan fontos volt) a lehallgatótérben való elhelyezést, a helyes hangzási arányok megtalálását értjük. Ennél a hangsugárzónál könnyen lehet megtalálni azt a pozíciót aminél ideális a hallgatási helyzet. Bőséges a jelenlét a középső frekvenciákon, nagyon jó a hangszerek elemzésének pontossága, és nagyon jó a nyitottság. A nyílt hangzás és a hangszínpad megvalósítása elválaszthatatlanok. Igazi „all rounder” a kifejezés jó értelmében, de nem akar mindenből egy-kaptafásan jót csinálni. Megtartva a jellemző precizitásból, megtámasztva a mély-hangszórók terülős basszusaival igen gazdag hangképet kapunk, ami műsoranyag függő ugyan, de sok kellemes meglepetéssel szolgál. Mint például egy jazz trió három – zongora, dob, bőgő – hangszerének bemutatásakor szinte mindegyiknek jut egy hangszóró. Na, mármost ezt igen nehéz lenne elszúrni! Delikvensünk nem is rondít bele az összhangzatba és a nagy hangszertest rezonanciából is megmutatja a lényeget. Szubjektíven megítélve igen jó helyre sikerült a keresztváltók átmeneti pontjait tenni, mert a zene hallgatása közben nincs vagy csak elenyészően kicsiny mértékű az átfedés, takarás. Hangzása annál inkább megfogó, mintsem megdöbbentő, zeneisége a nehezen reprodukálható hangszerek hangzásánál is több mint ami elvárható.

A Quadral cég – és tegyük hozzá – a mi reményeink szerint is az ebben a színvonalas álló hangfalban felvonultatott technikai bravúr egy újabb gól a kommersz termékek eltorzított hangzásképe ellen vívott meccsben.

Zeneiség: 90%
Térleképzés: 85%
Dinamika: 90%
Kivitel: 95%
Szerelés minosége: 95%
Kezelhetoség: 90%
Összesen: 91%

 

Pro
+ hangzásban kellemes meglepetés
+ bemutatja a zenei műfajok sokrétűségét
+ nagyon jó a nyitott hangzása

Kontra
- jól állt volna a két mély-hangszóró helyett egy darab nagyobb átmérőjű

Disztribútori információk:
Forgalmazó: StreamAudio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: : +36-1/468-2176