Hírek, Tesztek

PMC – DB1 GOLD ÁLLVÁNYOS HANGSUGÁRZÓ teszt

2020.05.06 11:50
PMC – DB1 GOLD ÁLLVÁNYOS HANGSUGÁRZÓ teszt

Forrás: hangzasvilag.hu
Mivel ma már nem sok olyan termék létezik amely előzmény nélküli, egy harminc éves múltra visszatekintő gyártónál ez kiváltképpen így van. A PMC új modellje a régi DB1+ típus jegyeit és az ötcsillagos GB1 tulajdonságait hordozza magával. A PMC termékcsalád termék-nómenklatúrája szerinti első kisdoboz az LB1 volt, majd ezt egy átlagos méretű hangdoboz az AB1 követet, amit továbbfejlesztettek az AB2-re. Egy nagyobb, közepes méretű, háromutas leszármazottja a BB5, amit aztán MB1-nek hívtak (most már MB2-re frissítették) majd egy apró doboz következett a TB1, korszerűsítve a TB2-re. Ugye minden világos, eddig mindenki tudta követni?

Mivel ma már nem sok olyan termék létezik amely előzmény nélküli, egy harminc éves múltra visszatekintő gyártónál ez kiváltképpen így van. A PMC új modellje a régi DB1+ típus jegyeit és az ötcsillagos GB1 tulajdonságait hordozza magával. A PMC termékcsalád termék-nómenklatúrája szerinti első kisdoboz az LB1 volt, majd ezt egy átlagos méretű hangdoboz az AB1 követet, amit továbbfejlesztettek az AB2-re. Egy nagyobb, közepes méretű, háromutas leszármazottja a BB5, amit aztán MB1-nek hívtak (most már MB2-re frissítették) majd egy apró doboz következett a TB1, korszerűsítve a TB2-re. Ugye minden világos, eddig mindenki tudta követni?

A PMC DB1 Gold állványos hangsugárzó nemhogy tovább viszi a rendkívül kifinomult és technikai megközelítést, de méltón ünnepli a régen indított DB1 model koncepcióját. A PMC DB1 Gold állványos hangsugárzó korlátozott példányszámban előállított jubileumi modell.

Frekvencia átvitel: 50 Hz – 25 000 Hz
Érzékenység: 87 dB 1 Watt / 1 m
Impedancia: 8 Ohm
Keresztezési frekvencia: 2 000 Hz
Méretek: 290 x 155 x 234 mm
Tömeg: 5.4 Kg
Ár: 500 000 HUF

A hangsugárzó elkészítésekor a szerkezeti integritás és a pontosság a legfontosabb elemek. Mind a szem, mind a fül számára megfelelő hangszekrény létrehozásához a legmodernebb, számítógépes vezérlésű megmunkálás, valamint a hagyományos kézművesség és az anyagok beható ismerete elengedhetetlen. A hosszas kísérletek során magas fokon kifinomult ATL™ (Advanced Transmission Line) szerkezetű hangszekrény kialakításához precíziós eszközökkel megmunkált, nagy pontosságú HDF anyagból készült panelek szükségesek.

Az illesztések pontossága és a modern kötőanyagok egy homogén, hibátlan szerkezetet hoznak létre, amely ideális platformként szolgál a beépített hangszórók számára. A fekete kőris furnér burkolat a világ prémium minőséget termelő, fenntartható erdőiből származik, a felületeket kiválasztás után kézzel illesztik egymáshoz, így minden kabinet esetében a fa erezete tökéletes tükörképként jelenik meg. A kivitel egyaránt kiegészíti a modern és a klasszikus bútorstílusokat.

Számos hangsugárzó-gyártó valaki más hangszóróival, OEM-tervezéssel készíti termékeit. A PMC mérnökeinek ez a megközelítés nem választható.

A PMC legendásan természetes hangzásának forrása az Advanced Transmission Line (ATL) technológia. Az ATL a közép/mély hangszóró által generált energiát hatékonyabb módon használja fel, mint a hagyományos basszus-reflex vagy zárt doboz-konstrukciókon alapuló hangsugárzók. A számos pontos rögzített masszív kabinet többféle, egyedi akusztikai anyaggal van bélelve, amelyek a legalacsonyabb frekvenciákat kivéve minden abszorpciót elnyelnek. Az ATL nem csupán a basszus átviteli görbét javítja, de nem takarja el a zenében részt vevő többi frekvenciasávot. A basszus kiterjesztése nem változik a hangerő szintjének csökkenésével vagy emelkedésével, tehát a muzsika csendes részeinek meghallgatáskor is a basszus kiegyensúlyozott.

A Transmission Line™ rendszerű hangdoboz-kialakítás esetében kifejezetten az adott kabinethez konstruált hangszórók szükségesek. A DB1 Gold állványos hangsugárzóban a magas frekvenciák lesugárzása egy 27 mm membrán átmérőjű lágy dóm hangszóróra.

A mély/közép frekvenciák egy 140mm membrán átmérőjű, öntött kosarú, kezelt egységre vannak bízva.

A keresztváltóban alkalmazott alkatrészek alapos válogatás alá estek. Több különböző gyártótól származó alkatrészek közül válogatottak, a mérési eredményekről nyilvántartást vezetnek, csak a legjobb hangzást biztosító darabok kerültek beszerelésre. Mindegyik hangszóró-párban azonos specifikációjú kondenzátor párokat használnak, ezzel is biztosítva, hogy jellemzőik megkülönböztethetetlenek legyenek. Az alkatrészek katonai minőségű áramköri lapra kerülnek.

A PMC saját fejlesztésű Laminair™ kivezető nyílása egy magasabb fizikai szintre hozza az audio-teljesítményt. A mérnöki munka a Forma-1 osztályba sorolt versenyautók aerodinamikai elveihez hasonló megoldást alkalmazza. A belső energiák a kijáratnál egyenletesebb légáramot hoznak létre mint eddig bármilyen alakzatú reflexnyílás esetén. Mivel az ATL rendszer a levegő nagy sebességgel és nyomás alatt történő mozgatásával, turbulencia mentesen állítja elő a hangdobozban létrejövő energiát, a nyíláson csökkenti az ellenállást, növeli a hatékonyságot, kiküszöböli a lég-zajt.

 

A hátlapon lévő aranyozott, dupla kábelezésre és kettős erősítésre is alkalmazható csatolók kiváló kontaktust biztosítanak, banándugót és villát is képesek fogadni. Gyárilag előkészített a fali konzol csatlakozás, ami nem tartozék, de opció.

 

Mivel a PMC hangsugárzók minden egyes elemére egyformán szigorú vizsgálati eljárások vonatkoznak, ide tartozik a párba válogatás, amit az egymás utáni gyártási számok igazolnak. A számítógépes mérések elvégzése után kritikus hallgatási tesztek következnek.

MEGHALLGATÁS

Mi is igyekszünk kritikusak lenni a kezünk közé kapott PMC hangsugárzóval. Mivel a PMC gyártmányait lassan két évtizede ismerjük – de ha nem tudnánk, hogy stúdiótechnikában jeleskednek, akkor is rögtön feltűnik a részletező képesség és a hangzástér átláthatósága. Le sem tagadható a stúdiókban edzett fülek mérnöki invenciója, a megszólalás, ami szinte láttatja a partitúrát. De, mindezek ellenére nem követi el az értő hallgatóknak leginkább nem tetsző hibát, az analizálást. Nem rideg, nem fényes, nem csörömpöl – akkor mégis milyen?

Csodálatosak a fúvós-hangszerek, az akusztikus gitár, az énekhangok. Nix ugribugri, nagyzenekari tutti, viszont inkább van crescendo vagy sforzato, mint égzengés.
(A zene természetéből adódóan a dinamika nem egzakt mennyiség, hanem szubjektív fogalom, amely többek között függ az előadó és a hallgató fizikai távolságától, a hangzó tér akusztikájától, a hangforrás (hangszer, énekes vagy előadó együttes) jellegétől, és nem utolsósorban a zeneszerző, az előadó és a hallgató egyéni felfogásától.)

Nagyon érdekfeszítő a zongora hangjának megvalósítása. Katia és Marielle Labeque zongoraművészek lemeze többségében két zongorára írt darabok vagy hangszerelések gyűjteménye (Sony SK48381). Természetesen nem a billentyűkkel megszólaltató legmélyebb hangok energiáját kívánjuk ettől a hangsugárzótól, mindinkább a világos hangzást. Annyira kiváló a reprodukció, hogy a felvételből a két zongora egymáshoz képest történt elhelyezését is hallani.

Filigrán méretéből adódóan inkább cselló, mint nagybőgő, bár mindkét hangszer élvezhető, és itt megmutatkozik egy jellegzetesség. A „tört-csatornás” (Advanced Transmission Line rendszerű) hangdoboz előnye inkább, hátránya pedig kevésbé jelentkezik, pontosabban fogalmazva, nem tolja előtérbe a hátrányt az előnnyel szemben. A méret a lényeg! A PMC–DB1 Gold esetében éppen a kis-méret, mert a membrán hátramozgása keltette energia nem tesz meg hosszú kiutat a belső labirintusból. Így nagyon csekély a fázis-késés, jobban megvalósul az energiák egyesítése az akusztikus térben. Aki fenti okfejtésünket nem érti kristálytisztán feltétlenül hallgassa meg ezt a hangsugárzót!

A PMC–DB1 Gold állványos hangsugárzót a szűkösebb helyiségek audiofiljeinek ajánljuk. Emellett, véleményünk szerint megállja helyét a keverőpultok tetején vagy az otthoni stúdiókba kontrollnak, a hangszeres játékosok részére a felvételek visszahallgatása okán és az „elektronikus varázslóknak” a keverés meghallgatására – hogy, ne mindig a „valami csoda frekvencia felé” elhangolt, maszatoló hangzású hangfalak dübörgését és kongását hallgassák!

KONKLÚZIÓ

A professzionális referencia monitorok 25 éves gyártójának építési gyakorlata megbízható, a kézzel készített, limitált kiadású DB1 Gold hangsugárzó az eddigi „kis-modellek” talán legszebb változata. A PMC–DB1 Gold állványos hangsugárzó a zenekedvelő hallgató számára ablakot nyit a professzionális hangtechnika világába.

A PMC a hangsugárzók kialakítását magas szintre emelte, átgondolt szekrény szerkezettel, szabadalmaztatott meghajtó egységekkel, valamint abszorpciós anyagok és technikák felhasználásával készülnek. A hangzásban elérhető „haszon” igen nagy, összehasonlítva a jelenlegi konkurens termékekkel, a viszonylag egyszerű, zárt és basszus-reflex rendszerek hangjával.

Akik azt állítják, hogy ezek a kisméretű hangszórók sokkal nagyobb hangon szólnak, mint kellene butaságot beszélnek. Ezek a hangsugárzók pontosan annyit tudnak amennyit ebben a kategóriában tudni kell, pontosan azt nyújtják amik a különleges hangok tisztasága és a hangzási igények diktálnak – ha minden gyártó így tenne nem a PMC lenne a piacvezető. A
zeneértő hallgatók számára legfontosabb tényezők a hangok fókusza és finomsága, amelyek nagyszerű képet alkotnak a muzsikáról.

Pro
+ speciális hangdoboz kialakítás
+ egyedi hangszórók
+ stúdió örökségű textúrák a zenében
+ nagy felbontás, muzikális megjelenítés

Kontra
 asztalon, polcon használva is elcsatoló elem szükséges

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: +36-30/530-6192, +36-30/211-5253