Hangszedő beállítás

Hangszedő beállítása otthon

BM
BM
2021.02.20 15:48
Hangszedő beállítása otthon

Fontos lépések abban az esetben, ha otthon szerelnéd be a hangszedőt…avagy mivel lehet elkerülni az új hangszedő és a hanglemezek károsítását és hangminőségük drasztikus degradálását:

Elsősorban felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy gyakorlat és tapasztalat, valamint kiegészítők nélkül meg se próbáld beszerelni az újonnan vásárolt hangszedőt. Inkább kérj segítséget a beszerelésben, beállításban jártas szakember, szaküzlet irányából!

Amennyiben mégis saját magad szerelnéd be a megvásárolt hangszedőt, akkor az alábbiakkal mindenképpen tisztában kell lenned:

  • A beszerelés, sőt a vásárlás, választás előtt tisztában kell lenni azzal, hogy az adott hangszedő beleillik-e mechanikai és elektromos jellemzői alapján az adott lemezjátszó karba (becsavarozni be lehet, de nem ez a lényeg)? A választás mikéntjére most nem térünk ki részletesebben, itt is érdemes inkább szakemberhez fordulni.
  • rendelkezünk-e megfelelő eszközökkel a beszerelés, a szakszerű beállítás elvégzéséhez? (beállító sablon a hangszedő helyzetének beállításához, VTA sablon a hangkar magasságának beállításához, tűnyomás mérleg a megfelelő tűnyomás beállításához, kis méretű vízszintező a lemezjátszó vízszintezéséhez, Azimuth (hangszedő merőlegessége a lemezre) ellenőrző-beállító tükör vagy akril eszköz, stroboszkóp tárcsa és lámpa a fordulat ellenőrzéséhez és egy mérőlemez az Anti-Skating helyes beállításához. Szerszámokból egy kis csavarhúzó, csipesz, esetleg imbuszkulcsok, is fogó stb. Ezekkel az eszközökkel már közel ideálisan be lehet állítani egy hangszedőt az adott lemezjátszóba, amennyiben az elektromos és mechanikai paramétereiben passzol a karhoz és a lemezjátszó is rendelkezik a beállításhoz megfelelő állítási lehetőségekkel. (sajnos sok belépő szintű lemezjátszó már itt elvérzik, mert azokon sok szükséges állítási lehetőség nem áll rendelkezésre, így ott, komolyabb hangszedő esetén, annak hangminőségét és ideális letapogatását, kopását a beállítások hiányában nem lehet majd élvezni vagy minimalizálni.

  Ha mégis belevágunk akkor a fenti eszközök közül legalább egy digitális mérleg és egy beállító sablon legyen kéznél. Próbáljuk akkor végezni a beszerelést, beállítást mikor van megfelelő időnk és körülöttünk sem zajlik a családi élet. Odafigyelést és nyugalmat igényel a folyamat…kapkodni, trehánykodni nem szabad!

  • első és legfontosabb, hogy a lemezjátszó tányérja és alaplapja vízszintben legyen. Ezt ellenőrizzük egy kis vízmérték segítségével és ha kell, akkor korrigáljuk a lábak állításával, vagy ha az nem lehetséges akkor az állványzat kiegyenlítésével. Ezután a lemezjátszót már ne mozdítsuk el a helyéről, így a kábelezést ezek elött tegyük meg és ha szükséges akkor ellenőrizzük a sebességet is egy erre alkalmas stroboszkóp tárcsával és lámpával. Ha itt szükséges korrigálni és azt meg tudjuk tenni akkor állítsuk be a megfelelő sebességet vagy kérjük szakszervíz segítségét.

  • Ezek után, rendkívül óvatosan csavarozzuk be a hangszedőt a shell-be, arra nagyon odafigyelve, hogy a tűszár és a tűhegy mechanikailag ne sérüljön. Ha ez megvan, akkor helyezzük fel a kábel sarukat a megfelelő színek alapján, ha szükséges akkor óvatosan szorítsunk egy csipesszel a sarukon…azok nagyon könnyen nem csúszkálhatnak, mert ott a kis jelfeszültség miatt és az így keletkező nagy felületi ellenállás miatt nagy jelveszteség és egyben minőség veszteség jöhet létre.

  • A csavarokat egyelőre ne húzzuk végleges nyomatékra és a shell-en található két vájatban próbáljuk meg kb. fele úton, egymáshoz párhuzamos távolságban rögzíteni a hangszedő csavarokat.
  • Most állítsunk be egy ideális tűnyomást (lásd az ajánlott tűnyomást az adott hangszedő műszaki adataiban!), hogy a hangszedő helyzetét a sablonnal el lehessen kezdeni beállítani. Az anti-skating ebben az esetben legyen nullán (ha az tárcsás beállítási lehetőséggel állítható, vagy ha damilos, akkor egyenlőre azt ne rakjuk fel). Tegyük az ellensúlyt közép állásba, vegyük le a tűvédő műanyagot és engedjük rá a tűhegyet a mérleg nyelvére. Figyeljünk oda, hogy a digitális mérleg le legyen nullázva. A műveletet mindenképpen a karlift segítségével végezzük…kézzel ne akarjuk rátenni és levenni a hangszedőt a mérleg nyelvéről. Itt javasolt egy digitális mérleg használata, mert a mechanikus mérlegek finombeállításra nem jók, a „kiegyensúlyozom a kart majd a kar tárcsája alapján beállítom a tűnyomást” módozat pedig eleve kerülendő a nagy pontatlanság miatt. Egy digitális mérleg egy lemez ára…én úgy gondolom, hogy nem érdemes elspórolni, főleg, ha minőségi hangszedőt állítunk be. Fontos, hogy a mérlegre engedett tűt, kart, lemezjátszót ne lökjük meg, a tányért ne forgassuk el, mert az a hangszedő halálához vezethet.

  • Ha beállítottuk a nominális tűnyomást, akkor helyezzük fel a tányérra a beállítósablont mely ideális esetben legalább két ponton kínál ellenőrzési lehetőséget. Az egy pontos beállító sablon kevésbé, a három pontos viszont már nagyon ideális beállítást tesz lehetővé. A sablon vagy eszköz használati utasításait követve, a két csavart éppen, hogy meglazítva állítsuk a hangszedő olyan pozícióba, hogy a tűhegy a sablonra engedve mindkét ponton a kijelölt helyen legyen. Fontos, hogy a sablonra engedett hangszedőt ne mozgassuk, korrigálás esetén mindig emeljük fel a hangkart és tegyük a karbakba, majd emeljük vissza a sablon felé és ellenőrizzük, hogy eleget állítottunk-e. Ez igényel némi „játékot”, a hangszedő oda vissza csúsztatását a shell-ben, de fontos dolog, ezért mindenképpen törekedni kell a jó beállításra. Sok lemezjátszónál, azok karjainak szöghibái vagy egyéb más dolog miatt nem lehet mindkét vagy mindhárom pontban ideálisát beállítani, de törekedni kell a lehető legjobb elhelyezésre. A beállítás során arra is figyeljünk oda, hogy a sablonon található, a hangszedőre merőleges csíkozás a hangszedő fejére párhuzamos legyen, ergó a hangszedő a shellben ne álljon ferdén!

  • Miután sikeresen beállítottuk a túlnyúlást, húzzuk meg a csavarokat egyenlő nyomatékkal, de semmiképpen nem megtépve azokat! Most ellenőrizzük a tűnyomást és állítsunk utána, mert egészen biztos, hogy szükség van rá.

  • Ha rendelkezésre áll Azimuth beállító akril lap vagy tükör, akkor ellenőrizzük a hangszedő függőleges szögét és amennyiben a lemezjátszó erre kínál lehetőséget és ha a tapasztalt Azimuth szög nem megfelelő, úgy korrigáljuk azt is. Ahol ennek állítására nincs lehetőség, és az Azimuth szög nagyon nem stimmel (láthatóan ferdén áll szemből nézve a hangszedő), ott kérje szakember vagy szervíz segítségét.
  • Most ellenőrizzük, hogy a VTA megfelelő-e. Itt egy VTA ellenőrző sablonra van szükség, amivel a hangkar és a lemez közötti párhuzam ellenőrizhető. Tegyük fel a lemezt a tányérra-lemezalátétre és óvatosan engedjük rá a hangszedőt a lemez közepe környékéra. A lemezjátszót ne indítsuk el viszont arra nagyon figyeljünk, hogy se a kart se magát a lemezjátszót ne lökjük meg! A sablonnal nézzük meg, hogy a kar párhuzamos-e a lemezzel. (sablon híján szemmel is ellenőrizhetjük, bár így csak a nagyobb mértékű eltérést látjuk majd) Amennyiben nem jó a VTA szög, úgy a kart a helyére rakva, állítsunk a toronymagasságon emelve vagy süllyesztve azt. Ez sajnos megint sok lemezjátszónál nem elérhető beállítási lehetőség. Van, ahol a toronymagasság folyamatosan állítható egy kiengedett csavar segítségével, vagy a torony alá alátétek rakhatók, így változtatható szintén a magasság…ezt lemezjátszója válogatja. Azon modelleknél, ahol a toronymagasság nem állítható és a kar, valamint a lemez közötti párhuzam nagyon eltér (a kar túlzóan vagy előre vagy hátra bukik) ott sajnos ismét hangminőség, tonalitás romlás és a hangszedő, valamint hosszú távon a lemez barázda félre kopása keletkezik, amit mindenképpen kerülni kell! Az olyan készülékeknél, ahol a toronymagasság nem állítható és jelentősen eltér magassági méreteiben a gyári hangszedőhöz képest a tervezett hangszedő, ott a csere nem javasolt! VTA beállítás során előfordulhat, hogy a karliftet is állítani kell (ha lehet). Ez akkor fontos, ha a karbak nem képes kiemelni megfelelő magasságra a hangszedőt a lemezről. Ha szükséges és lehet, akkor ezen is módosítsunk.

  • Mert az ismétlés a tudás anyja, ismét ellenőrizzük a tűnyomást, és ha szükséges akkor korrigáljunk.

  • Amennyiben ideáig minden rendben sikerült, akkor már csak az Anti-Skating beállítást kell elvégezni. Ha rendelkezünk beállító hanglemezzel (Ortofon, HiFi news, stb) akkor a lemezen leírtak szerint a megfelelő track-ek segítségével állítsuk be a tárcsán vagy damilon kívánt értéket. Beállító lemez hiányában egy ideális ökölszabály, hogy az anti skating erőt a tűnyomással megegyező értékre kell belőni. Ha a lemezjátszón egy forgatható tárcsa található a kar mellett mely számozva van, és a beszerelt hangszedő 2g ajánlott és beállított tűnyomással üzemel, akkor a tárcsát is állítsuk 2-es értékre. Amennyiben az anti skating erőt egy damilos kis súly szolgáltatja, úgy a lemezjátszó leírásában található táblázat alapján a damilon található hurkot a karon található rovátka (álltalában 3-4 rovátka) megfelelő helyére kell tenni. Pl 2g tűnyomás esetén a leírás megadja, hogy a 3 rovátkából az első az 1-1,5g, a második a 1,5-2g, míg a harmadik rovátka a 2,5-3g-os tűnyomó értékek esetén használható. Utóbbi beállítás nem pontos és annak hatékonysága erősen függ a lemezjátszó anti skating rendszerétől és állapotától, de a semminél jobb. Ez miatt belépő kategóriás gépekhez és hangszedőkhöz beállító lemezt venni nem kötelező.

  Ezzel elérkeztünk a beállított lemezjátszónkhoz. Az itt leírt folyamat egy jó kapaszkodó az otthoni beszerelés, beállítás buktatóinak kikerülésére, azonban közép felső vagy akár prémium lemezjátszók és hangszedők beszerelése, beállítása még ennél is komolyabb, és pontosabb műszeres beállítást kíván, mely eszközparkkal cégünk is rendelkezik, így azt tanácsoljuk, hogy ilyen készülékek birtokában inkább bízza szakembereinkre az üzembe helyezést.