Hírek, Tesztek

Quadral ARGENTUM 430 állványos hangsugárzó teszt

2019.08.26 11:09

Három út, három hangszóró, három az igazság, mint a mesében – ha nem hiszi „háromszor veri azt kenden Lúdas Matyi vissza!” Ha ez ilyen egyszerű lenne! 

Mint a mesében

Három út, három hangszóró, három az igazság, mint a mesében – ha nem hiszi „háromszor veri azt kenden Lúdas Matyi vissza!” Ha ez ilyen egyszerű lenne! Egy biztos, az állványos hifi hangfalak többségénél a kisebb méretük miatt tervezőjük kénytelen valamilyen kompromisszumot kötni, és ez általában a mély hangok lesugárzásának rovására megy. Ha a technikai megoldás megvan (hosszú-pályás lengőcséve), akkor még a költségekkel is zsonglőrködni kell. Ha valaki azzal érvelne a kis méret ellen, hogy az állványos kisdoboznak kevés a mély-hang lesugárzása, az 1. nem hallott még ilyet, 2. a kicsiknek valóban kevés a mély-energiája – de ez nem kicsi. Mivel kétszer-háromszor nagyobb mint társai a legjobb úton halad a széles spektrumú hangzás felé. Tehát az egyszerűbb megoldás: nagyobb test, nagyobb membránfelület – nagyobb lélek! Aki nem akar álló dobozt vagy nem tudja elhelyezni, mégis teljes értékű hangzást szeretne, barátkozzon a Quadral Argentum 430-al!

 

Teljesítmény: 80/120 W
Frekvencia átvitel: 40 Hz – 35 000 Hz
Érzékenység (dB/1W/1m): 87 dB
Magas hangszóró: 25 mm Ø Seiden-dome
Közép hangszóró: 135 mm Ø
Mély hangszóró: 180 mm Ø
Méretek: 490×212×280 mm
Tömeg: 10 Kg
Ár: 159 900 HUF
Forgalmazó: Streamaudio Kft.

Már 2008-ban, amikor szinte mindennapos találkozóm volt az akkori képviselettel, nagyon megtetszett az előd az Argentum 03.1 modell. Már ez is remek volt, de az új Quadral Argentum 430 első pillantásra igényesebb kidolgozással, más méretezésben, új hangszórókészlettel még jobb és szebb. Igen, ez egy teljesen új hangsugárzó, csak koncepciójában hasonlít az elődjéhez. Egészen bizonyos, hogy elölről kezdték a tervezését. Egy második pillantással és természetesen az első zeneszám megszólalásával, már ismerős érzések jönnek, újra felfedezhettem a hangok varázslatát.

Az Argentum 430-ban a „nagy mutatvány” a műanyag membránokkal előállított hangzás, amely megerősített mágnessekkel és átdolgozott keresztváltóval lett optimalizálva. A 25 mm átmérőjű selyem dómsugárzó megtesz mindent ami tőle telik, hogy szépen csilingelő magas hangokkal lássa el a légteret. Ez a méret az ideális minden magas hangkeltő zeneszerszám hangzásához. Nem cincog, nemcsak a legmagasabb frekvenciákat tudja, a rézfúvósok és a fuvola hangját is jól tolmácsolja. A műanyag kosaras közép- és mély-hangszórók dinamikus potenciálját előnyös méretük adja, erővel és nagy sávszélességgel a hangok könnyű és friss, stresszmentes megvalósításával a teljes frekvenciatartományban. A középső hangszóró saját, zárt kamrát kapott a dobozon belül, ezzel egy kicsit függetlenítve a többiek rezonanciájától, valamint az erő hangsúlyozásának céljából. A továbbfejlesztett keresztváltó segítségével beállították a tiszta határvonalakat az egyes hangszórók között, ezzel fenntartva a kifinomult, kiegyensúlyozott hangot – ez bármennyire is kétkedünk, példaértékű. Az ezüstösen fénylő membránok színe harmonizál a magas fényű előlap kivitelével és a kabinet tiszta vonalaival. Közepes méretű, max. 20 négyzetméter alapterületű szobákban kialakított lehallgató pontok részére, lehetőség szerint egy alacsonyabb állványra állítsuk, hogy a magas hangszóró nagyjából az ülőmagasságunkkal legyen egy szintben! Ekkor kialakul a félköríves aura a hangsugárzó feletti kb. 1 méter magas sávban és egyből érzékeljük a hangszínpadot.

A meghallgatás alatt tiszta örömzenélésben volt részünk. Selymes koncert hegedűk, a rock gitárkavargó riff-ei vagy a keményen ütött dobok. Nagyon szemléletes színpad, főleg a színpadmélység az elől és hátul történő hangesemények, valamint az atmoszféra teremtő képesség a fő erénye. Megmutatja a finomságokat, a különböző felvételek hangulatát, a kábelek cseréjét, a DAC mintavételezési frekvencia-váltásait. Mi kell még? Meghálálja a komolyabb kábeleket, ekkor megjön a gyorsaság is. Meg kell válogatni az erősítőket, mert nem szereti a finomkodó, erőtlen lustákat, de jól illeszkedik az energikus rendszerek végére. Lehetővé válik behatolni a muzsika izgalmas területeire. Kellemesen semleges, nem elhanyagolva elevenséget vagy az impulzivitást. Úgy látszik a viszonylag olcsóbb alapanyagok felhasználásával is lehet igazán jót alkotni, mert a Quadral Argentum 430-ban alkalmazott technika és a kitalált megoldások megvalósításának mérnöki precizitása teszi sokoldalúvá.

Konklúzió

A Quadral Argentum 430 állványos hangsugárzó meggyőzi a hallgatót, még a tesztelni vágyó embert is, tiszta dinamikát kínál a basszus tartományban és szemléletes közepeket. Természetes hang párosítva lenyűgöző, dinamikus, mély-basszussal, hogy inspiráljon. Nagyon tisztességes, elegáns arányok és egy igazi bódító hifi-élmény.

Zeneiség: 85%
Térleképzés: 80%
Dinamika: 80%
Kivitel: 90%
Szerelés minosége: 90%
Kezelhetoség: 90%
Összesen: 86%

Pro
+ „nagy mutatvány” a műanyag membránokkal előállított hangzás
+ a hangok könnyű és friss, stresszmentes megvalósítása
+ jól illeszkedik az energikus rendszerek végére

Kontra
- egyedi méretű állvány kell hozzá

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: : +36-30/530-6192