Hírek, Tesztek

Lindemann Limetree NETWORK hálózati zenelejátszó teszt - av-online.hu

2020.06.11 11:50
Lindemann Limetree NETWORK hálózati zenelejátszó teszt - av-online.hu

Forrás: av-online.hu
A Lindemann Limetree sorozatból először a phono egységet ismertük meg, a napokban egy digitális apróságot próbáltunk ki. A NETWORK névre hallgató, kisméretű hálózati lejátszó és DAC kimagasló hangminőséget ígér fejlett, szinte minden mai igényt kielégítő szolgáltatások mellett, mindezt egy kicsi, könnyű fémházba rejtve. Ahogy már a phono egység tesztelésekor is megállapíthattuk, a Lindemann Limetree sorozat egyik meghatározó karaktere a méret: 10x10 cm-es oldalhosszúságú és mindössze néhány centiméter magas alumíniumház tenyerünkben is elfér, mégis audiofil megszólalást ígér. 

A Németországban gyártott készüléket szemrevételezve az előlapon puritán egyszerűséggel találkozunk: egy billenőkapcsoló be- és kikapcsoláshoz, két állapotjelző LED, egy sztereó 3,5 mm-es fejhallgató Jack csatlakozó, semmi más. A kapcsolót hosszan fent tartva válthatunk a natív vagy DSD "resempling" lejátszás között. Ez a funkció a hálózatról lejátszott, vagy az USB-A bemenetre csatlakoztatott pendrive vagy FAT és NTFS rendszerű merevlemez esetén is elérhető.

A hátlapra tekintve érezhető, hogy klasszikus streamer egységet tervezett a gyártó. Találunk egy-egy USB-A és LAN csatlakozót valamint WiFi és egyben Bluetooth antenna helyét is, a kimenetként viszont kizárólag egy sztereó RCA áll rendelkezésünkre. SPDIF és USB-B bemeneti csatlakozó nincs, így külső DAC-ként nem használható a készülék, de a gyártó inkább a hangminőséget helyezte előtérbe a szolgáltatások csökkentése mellett. Ettől eltekintve minden tekintetben elégedettek vagyunk a Limetree külsejével és immár szolgáltatásairól is képet kaptunk.

 

A gyártó tapasztalata leginkább a magasabb kategóriás hálózati lejátszók és forráseszközök terén jelentős, így számíthattunk rá, hogy a beltartalom tekintetében sem fogunk csalódni.

 

Lindemann Limetree NETWORK (egyik) lelke a két darab, dual mono (!) kiépítésben üzemelő AK4452 DAC chip, amik a tulajdonképpeni digitális konverzióért felelnek, 384 kHz/32 bit PCM és DSD256 felbontásig. A digitális jel magasabb felbontásra való konverzióját is elvégzi, ehhez egy dedikált AK4137 chip áll rendelkezésére. Szintén dedikált "agyat" kapott az órajelgenerátor: MEMS FemtoClock ultra alacsony jittert elérő egység dolgozik a digitális jel tökéletesítésén.

 

A készülék analóg szekciójára vonatkozóan sajnos nem kapunk bővebb tájékoztatást, azt viszont tudjuk, hogy támogatja a WAV, FLAC, AIFF, ALAC, MP3, AAC, Ogg Vorbis, WMA, DSD fájlok lejátszását, a már említett magas felbontáson. Elérhetőek vele a TIDAL, Qobuz, Deezer, HighResAudio, Spotify Connect, Roon, podcast és internet rádió szolgáltatások is, valamint USB-A csatlakozóján keresztül helyi médiafájlokat is lejátszhatunk - csakúgy, mint WiFi vagy Bluetooth kapcsolattal. A bevezetőben említett DSD resampling funkció is újdonság, hiszen itt a bejövő PCM jelet képes DSD-re felskálázni, melytől a hang jellemzően még lágyabbá válik. A csomagban, mint a Limetree PHONO esetében is, egy adapter található, ami 10 µV alatti zajjal táplálja a készüléket, ami egy lineáris tápegységhez képest nem okozhat érezhető minőségromlást.

 

További nagyszerű dolog, hogy a készülék USB-A bemenetére külső USB-s CD-lejátszót csatlakoztathatunk (pl. Apple Superdrive) ami a készülék saját DAC-ját használja és azt applikációból vezérelhetjük.

 

Limetree NETWORK vezérlése - kezelőszervek, kijelző és egyebek híján - kizárólag a Lindemann saját, Android és iOS környezetben is elérhető applikációjával lehetséges. Letöltést követően az első használatkor semmit - ismételjük: SEMMIT - nem szükséges beállítanunk, csak a Limetree legyen telefonunkkal azonos hálózatra kapcsolódva. Ekkor az applikáció felismeri a Limetreet és az ikonra kattintva már csatlakozik is - elkészültünk. Minden forrás egy helyen érhető el, minden felület egyszerű, praktikus, ergonomikus. És ami a legfontosabb: üzembiztosan működik, sem megszakadást sem más problémát nem tapasztaltunk a használat során.

 

Meghallgatás

Lindemann Limetree NETWORK meghallgatását saját referencia rendszerünkön végeztük el, ami néhány kategóriával magasabb szintet képvisel, így biztosak voltunk benne, hogy képességei maximumát fogjuk hallani.

 

A meghallgatás első pillanatától megfogott minket a megszólaló tér mérete, mélysége, illetve a részletek megjelenítése. A Limetree kategóriáját felülmúló hangjában minden bizonnyal szerepet játszik a két DAC chip és az azt kiszolgáló elektronikák, és bár a megszólalás finom analóg jellegű, az igazi selymességet vagy a natív DSD tartalom, vagy a DSD skálázó bekapcsolása hozta el. Ilyenkor jóval folyékonyabbá vált a megszólalás és a hangszerek testét is elkezdtük érezni Vivaldi - Négy évszak művében. Ugyanígy Muszorgszkij - Egy kiállítás képei is lenyűgözően gazdag megszólalással kényeztette fülünket. Az egyébként szellős, transzparens hangban nincs hiány, mélyei nem búgnak, nem telepszenek rá a hangképre, viszont néha egy lehelettel többet is elbírtunk volna belőle. Ugyanakkor a megszólalásban egyéb kivetnivalót nem találtunk: részletes, tiszta, fedettségtől mentes hangot kaptunk minden formátummal. Mike Oldfield - Return to Ommadawn-ja is kiteljesedett, minden apró, szeretett nüánszot meghallottunk. Natív DSD felvételekre váltva egészen elképesztő térmélységet tapasztaltunk, pontosan elhelyezett hangszerekkel, szólamokkal. Az előző DSD-s meghallgatáshoz képest finomabb volt a hangkép; úgy látszik lassan melegszik be a Limetree NETWORK.

 

Rock zenére váltottunk, a Dream Theater - Count of Tuscany című számát hallgattuk meg PCM formátumban. A dinamika itt is határozott, feszes, de egy kis energia talán még jól jött volna ugyanakkor a megszólalás kiegyensúlyozott, tiszta volt, a tér mérete még mindig lenyűgözött, bár a DSD felvételét meg sem közelítette.

Streaming szolgáltatások esetében érezhettük igazán a felskálázás és a FemtoClock előnyeit: kevesebbet veszítünk a hangminőségből. A TIDAL-t elindítva a Limetree NETWORK igen jól vizsgázott: ritkán hallani ilyen zenei streaming megszólalást, ugyanakkor a visszalépést nem tudta teljesen kompenzálni, amit a helyi tárolókhoz viszonyítva hallunk - de ez természetesnek mondható, nem rójuk fel hibaként.

 

Összegzés

Lindemann Limetree NETWORK meghallgatása mindenképpen tanulságos élmény volt. Láthattuk, hogy egy nagyon kicsi, hangminőségéhez képest kifejezetten kedvezően árazott eszköz is képes olyan részletes, gazdag hangot produkálni, amit magasabb kategóriás eszközökben szokhattunk meg. Természetesen alig létezik kompromisszummentes eszköz, így a csatlakozók száma és így felhasználás rugalmassága itt kevesebb. Ugyanakkor a rengeteg szolgáltatás, a hangminőség, a kiváló applikáció és az eddig tapasztalt legegyszerűbb beállítás igencsak meggyőző. Árához viszonyítva a hang részletessége és a DSD formátumú fájlok hatalmas, pontos hangszínpada is szinte meglepő. Épp emiatt, ha egyszerű beállíthatóságot, kompakt méreteket és kifejezetten részletgazdag, nagy térben megszólaló zenét kívánnak hallgatni, mindenképpen érdemes tenniük egy próbát a Limetree NETWORK-kel.


Műszaki adatok

Támogatott audio formátumok:

WAV, FLAC, AIFF, ALAC, MP3, AAC, Ogg Vorbis, WMA, DSD

PCM felbontás:

44,1 kHz-384 kHz, 16-32 bit

DSD felbontás:

DSD 64-256

Streaming szolgáltatások:

TIDAL, Qobuz, Deezer, HighResAudio, Spotify Connect, Podcast, Roon Ready

Csatlakozók:

Ethernet (100 Mbit/s RJ45), WiFi (802.11a/b/g/n/ac), Bluetooth v4.2 (A2DP), USB A (2.0)

Fejhallgató kimenet:

3,5 mm-es Jack

Javasolt fejhallgató impedancia:

32-200 Ohm

DAC chip:

2 db dual mono architektúrában kiépített AK4452 DAC, AK4137 re-sampler

Órajelgenerátor:

ultra alacsony jitterű MEMS FemtoClock

Dinamika-tartomány:

>120 dB

THD:

<0,001 % (0 dB FS)

Kimeneti feszültség:

2,0 V (0 dB FS)

Tápellátás:

5V DC adapter 10 µV alatti zajjal

Teljesítmény-felvétel:

11 watt

Méretek:

107 x 40 x 107 mm

Tömeg:

300 g

Ár:

349 990 Ft

AKCIÓS ár:

315 000 Ft

Forgalmazó:

Stream Audio Kft.

+36-30-530-6192

+36-30-211-5253

1142 Budapest, Szatmár u. 54/b

streamaudio.hu

Mérleg

+ Részletgazdag, kifinomult hang 

+ Méretes hangszínpad, pontos térmegjelenítés

+ Tiszta, fedetlen hangkép, megfelelő dinamika

- Néha kis plusz dögösség jól jönne

Szubjektív vélemény

Hangminőség:

 5/5

Kivitel:

 5/5

Kezelhetőség:

 5/5

Szolgáltatások:

 4,5/5

Ár/érték arány:

 5/5