Hírek, Tesztek

HiDiamond Diamond 4-es hangfal kábel teszt

2019.08.26 11:49

Annak ellenére, hogy a HiDiamond 4 szimpla bekötéssel került be a rendszerembe, kiváló bemutatót tartott. Kontrollált magas tartománya olyan volt, hogy szinte tapintható módon jelenítette meg a zene témáját. 

HiDiamond Diamond 4 teszt 

Gyönyörű megjelenés, de a legfontosabb, hogy miként szól

Írta: Claudio Checchi

Az erősítő és a hangfal közötti kapcsolat megteremtése nem könnyen kezelhető probléma, mivel az egész audio láncban ez a legnagyobb távolság, amelyen a jelet át kell vinni.

A HiDiamond egy olasz gyártó, amely magas minőségű kábelek gyártására szakosodott. A termékeiket kézzel készítik, és évek óta kiváló minőséget adnak megfizethető áron. A modellek árait kisebbségi komplexus nélkül lehet összehasonlítani a többi gyártó termékével. Persze sok az olasz xenofil rajongó, akinek az ajkán sóhaj szakad ki egy márkanév hallatán, anélkül, hogy objektíven érzékelnék a különbségeket. Az igazság megismeréséhez be kell illeszteni a kábelt a láncba, és meg kell hallgatni, hogy miként befolyásolja az erősítő és a hangfal közötti kapcsolat a bemutatót.

Tudnia kell, hogy teljesen felesleges dolog az üzletben végezni a meghallgatást, mert általában nem a végleges eredményt kapja. A tapasztalatok nagyrészt igazak lesznek, de saját példámmal szeretném alátámasztani, hogy nem mindig jó ez a módszer.

Egy zenehallgató barátom kért meg a problémája megoldására. Tartott attól, hogy nem a megfelelő kábelt használja a rendszerében, és hozzám fordult. Odaadtam neki az én kábelemet, és javasoltam, hogy szerelje be. Az Ő rendszere teljesen más márkanevekből épült, ezért természetesen más volt a hangzás karakterisztikája. Az én kábelem beszerelése után a rendszer hangja a valahogy nagyon hasonló lett az enyémhez. Most már megérthetik, hogy mire gondoltam a bevezetőben. Azokat a tényeket, amelyeket a kábel hallgatásakor gyűjtött benyomásaimat tartalmazzák, angolszász kifejezésekkel írom le, néha zsargont alkalmazva. Ennek ellenére remélem, hogy jól tudom majd érzékeltetni a kábel kiválasztás probléma megközelítését, és a helyes irány megválasztását. Ebben az esetben nyilvánvaló, hogy nehéz lesz egy olyan márkanevet a bizalmukba ajánlanom, amely még nincs akkreditálva az Olympusra.

Be fogom mutatni az értékelés szempontjait, amelyekkel jól meg lehet határozni egy kábel hangzásbeli képességeit. Rá fog érezni arra is, hogy milyen megoldásokkal szerezhet hírnevet magának egy kábelgyártó.

A HiDiamond új szériája 9 modellt tartalmaz. Az 1-től 9-ig való sorszámozás a hierarchiában elfoglalt helyre utal. Mindegyikben a 4VRC négyszer hevített saját fejlesztésű vezető eret alkalmazzák. A 4-es modell ahogyan a sorszáma is mutatja, még az olcsóbbak közé tartozik.

A kábel műszaki paraméterei a következők: 11,2 ohm/km az ellenállás, a kapacitás 87 pF/m, és 8 elemi szálat tartalmaz

Speciális megjelenésű modell, kellemes tapintással, amely akár a hölgyek számára is magas szintű élményt biztosít a vizuális effekt mellé, mivel ők nehezen képesek elfogadni a vaskos viperára hajazó megjelenésű hangszóró kábeleket a nappaliban.

A csomagolásról is ejtek néhány szót. Sötétszürke doboz, mágneses zárral, amelybe ezüst színnel gravírozott a gyártó logoja. A nyitott dobozba bele nézve ezüst színű belső bélést találhat. A kábelt elővéve az esztétikai élmény folytatódik. A külső bevonat fekete, finoman perforálva, amely alól itt-ott előtűnik az alsó réteg fényes ezüst színe. A megjelenés legjobb szinonimája a csillagfény, amely személy szerint még engem is elvarázsolt. A kimagasló szintű megjelenés bár fontos, de engem nem befolyásol jelentősen. Ennek ellenére el kell ismernem, hogy nagyon jól néz ki. Azért sokkal jobban esett elővenni, mintha mondjuk terepszínű lett volna. Az első megismerkedés lépcső a megjelenés tehát rendben volt.

A csatlakozók kiváló minőségű banán dugóval vannak szerelve, amelyeken visszaköszönt a kábel burkolatán tapasztalható fekete, és ezüst szín.

A csatlakozók rhodium bevonatúak, amely garantálja a tökéletes átvitelt, és egyáltalán nem hajlamosak az oxidációra. A rögzítést a csatlakoztatás után a toldalék elforgatásával oldhatja meg. Az elosztási pontoktól hagyott kábel hossza kényelmesen elegendő, és erősíti az érzést, hogy a HiDiamond 4 egy jól megtervezett modell.

Meghallgatás:

A hallgatási tesztre a következő rendszerbe illesztettem be a Diamond 4-et: a lemezjátszó egy Kuzma Stabi S Stogi S karral, és Van den Hul DDT IIS phono erősítővel, Lar Gold Plus csöves előerősítővel Graaf WFB, OTL GM20 végfokkal, B&W 803 Matrix Series II hangfalakkal.

Meghallgatáskor a kábel nagyon jól viselkedett. Kiegyensúlyozott, minden elszínezéstől mentes bemutatót tartott, amely hasonló volt az általam használt kettős kábelezéshez. Mivel az én Graaf GM20 OTL egységem kimeneti impedanciája nem túl alacsony, ezért rendkívül érzékeny a kábel minőségére. Rendszeresen használnom kell a kettős kábelezés konfigurációt.

Annak ellenére, hogy a HiDiamond 4 szimpla bekötéssel került be a rendszerembe, kiváló bemutatót tartott. Kontrollált magas tartománya olyan volt, hogy szinte tapintható módon jelenítette meg a zene témáját. Emellett a karakterisztika nagyon valóságos, az alsó közép tartomány teljes, amely erőt, és testet ad a hangnak. Nem teszi rágóssá, és nem magasztalja fel, megtartja a szükséges agilitás mértéket. Talán a hallásküszöb alatti tartomány átvitele okozza azt a meggyőződést bennem, hogy a hasonló kategóriás kábelektől ez jelentősen jobb. Valahogy mindig többre lenne szükség, de azok a kábelek sokkal drágább kategóriába tartoznak.

A középtartománya tiszta, és jól definiált, amely kiválóan képes az apró részletek megjelenítésére. Ha az orrom nem csal, tökéletesen képes valóságos három dimenzióban megszólaltatni a hanganyagot amely a forrásról, és a felvételről érkezik.

Meggyőződésem, hogy a közepes árkategóriában ez a legjobb választás, mivel a képességei alapján nyugodtan akár felsőbb kategóriában is megállná a helyét. A sokoldalúság talán a legfontosabb szempont. Ebben a HiDiamond 4 nagyon erős. Egyszerűen nem tudok belekötni, és ez számomra hízelgő.

Értékelés:

Melegen ajánlom azoknak a zene rajongóknak a figyelmébe, akik elfogadható áron keresnek a hangzás problémáik megoldására kifogástalan minőségű hangszóró kábelt.