Hírek, Tesztek

A mélysugárzó mizéria – zártat vagy reflexet…

2019.08.26 13:19

Gyakran szembesülünk azzal a dilemmával az ügyfelek irányából, hogy milyen kivitelű és típusú mélysugárzót vásároljon az adott igényeihez mérten. 

Gyakran szembesülünk azzal a dilemmával az ügyfelek irányából, hogy milyen kivitelű és típusú mélysugárzót vásároljon az adott igényeihez mérten. Mivel itt is sok „városi legenda” kering, megpróbálunk a teljesség igénye nélkül útmutatót nyújtani az induláshoz, de mint minden „hangkeltő” berendezésnél, itt is azt tanácsoljuk, hogy a végleges választás előtt (egy színvonal felett) mindenképp a személyes szaktanácsadás utáni meghallgatás legyen a döntő szempont. Jelen írásunk inkább az alapozásként, mintsem átfogó szakmai tanácsként érdemes olvasni.  

 

Azt már az elején leszögezhetjük, hogy a mélysugárzó egy specifikusabb eszköze a hangsugárzók táborának. Specifikusabb, mert olyan tartományát kell megszóltatnia a hangspektrumnak, mely az alkatrészektől (doboz, hangszóró, erősítő) nagy energiát, tartalékot és nagy mechanikai szilárdságot kíván. Régebben az otthoni felhasználásra szánt mélysugárzók passzív eszközök voltak. A hangszóró meghajtásához szükséges energiát, a mélysugárzó házától független dobozba épített erősítő vagy adott esetben maga a rendszer fő erősítője (házimozi erősítője) szolgáltatta. Ezek a megoldások teljesen kikoptak a mai kínálatból, melynek alapvetően örülhetünk, hisz egyrészt helyet spórolhatunk, másrészt a technikai oldaláról is van előnye, mert a manapság éppen, hogy alá vagy minimumra tervezett házimozi erősítők tápegysége és erősítője nem kell, hogy egy olyan csatorna erősítésével is „küzdjön” ami nem mellesleg igen nagy teljesítményt kíván.


A manapság a kereskedelemben kapható mélysugárzók aktív rendszerűek, ami annyit jelent, hogy a hangszóró méretezett házában, egy leválasztott kamrában foglal helyet, az őt meghajtó erősítő. A hangszóróhoz vezető kábel így extrém rövid, ami jó hír, hiszen a nagy teljesítmény és impulzusszerű működés igényli a rövid kábelek meglétét, ha nem akarunk veszteségeket elszenvedni. Másrészről helytakarékos megoldás is, hiszen „csak” a mélysugárzónkat kell elrakni valahova. (ennek a mikéntje, megint egy külön cikket érdemel.)

 

1. Membrán 2. Pille 3. Kosár 4. Tekercs 5. Mágneskör 6. Kezelő szervek 7. Állandó mágnes 8. Pólusvas 9. Doboz 10. Merevítés 11. Csillapító anyag 12. Erősítő panel

Mélysugárzókból a két leggyakoribb típus, az úgynevezett bass-reflex, vagy magyarra fordítva hangolt kamrás mélysugárzó és a zárt típusú mélysugárzó. A bass-reflex típusok egyfajta hatásfok javító elgondolás alapján születtek. Mivel a hangszórók hatásfoka igen rossz, hiszen a beléjük vezetett villamos teljesítmény pár százaléka hasznosul csak akusztikai teljesítménnyé, így ennek javítása kapcsán, kísérletek alapján született többek között a reflex doboz rendszer. A részletek taglalása nélkül ezek a doboz típusok jellemzően ugyanolyan hangszórót és erősítő teljesítményt feltételezve valamivel nagyobb hangnyomásra képesek, mint zárt rendszerű társaik. A dobozok kialakítása során a hangszóró helyén (kivágott nyílásán) kívül valahol a dobozon további, úgynevezett reflexcső található. Ennek mérete, átmérője pontos számításokat és méréseket igényel, melyet a hangszóró mechanikai és elektromos adatai, valamint a doboz térfogat összefüggése határoz meg. A reflex dobozok általában olcsóbbak és hangosabbak, továbbá kisebb teljesítményű beépített erősítőt igényelnek, mint zárt társaik. A beépített hangszórók és a doboz kialakítás is némiképp szolidabb lehet, bár a komolyabb típusoknál már nem megengedhető ez a fajta „lazaság” sem. Hátrányuk, a hangjuk, hiszen pontos, gyors megszólalásra kevésbé alkalmasak. Lomhábbak zárt társaiknál és bár mozi felhasználás mellett nagy „port” kavarnak a szobában, mégis azoknak ajánlott elsősorban a reflex mélysugárzó, akik anyagi okok miatt nem tudnak komolyabb zárt dobozt vásárolni, vagy kimondottan nagy hangnyomást, égzengést-földindulást szeretnének a lakásában. 


A zárt típus abból adódóan viseli ezt a nevet, hogy a doboz, a hangszóró helyét kivéve teljesen hermetikusan zárt kialakítású. Itt a hangszóró membrán mozgása során, annak előre-hátrafelé mozdulása esetén a dobozban levő levegő erős rugó erőként viselkedik. Itt nincs hatásfok javító elem (reflexcső) így ugyanolyan hangnyomás eléréséhez több teljesítmény, komolyabb hangszóró és merevebb doboz szükséges. Ennek persze nyilván ára van. Előnyként viszont pontos, jól megfogott, feszes mélyhangot kapunk, egy olyan mélysugárzóból mely akkor szól csak, amikor szükség van rá, nem puffog, nem döng, nem él önálló éltetet, hanem ütés-impulzus szerűen állítja elő a mélyhangot. Sajnos hátrány, hogy mint említettük, a zárt dobozok alaktrészeinek előállítási költsége magasabb, így leszámítva egy-két gyatra próbálkozást pár cég részéről, csak a közép-felső kategóriában lehet igazán jó zárt mélysugárzókat vásárolni.


A házimozi üzem mellett sokan zene hallgatásánál is használnak aktív mélysugárzókat, hiszen állványos hangsugárzók, kisebb álló dobozok esetén az extra mély hangokat csak ezek segítségével lehet előcsalogatni. Itt fokozottan igaz az előbbi előny / hátrány, miszerint zenehallgatásra csak zárt rendszerű mélysugárzó jöhet szóba!

 

Fussuk át miből is áll egy aktív mélysugárzó és milyen fontosabb jellemzői vannak a különböző részegységeknek:
Szükség van egy dobozra, mely kellő szilárdsággal, merevítésekkel kell, hogy rendelkezzen, hiszen a viszonylagosan nagyméretű hangszóró nagy kitérésű mozgása igen nagy légnyomás különbségeket gerjeszt (zárt dobozoknál ez fokozottan igaz). Ha a doboz nem elég merev, akkor az nagyon sok akusztikai energiát elrezonál és kellemetlen zajt, torzítást, felharmonikust termel. 
Nyilván kell egy hangszóró, melynek kosara vagy erős húzott lemezkosár vagy még jobb, ha merev, öntény kivitelű, hiszen a mechanikai igénybevétel során nem csavarodhat, vetemedhet, mert akkor nem képes a hangszóró membránt és részegységeit a helyén tartania. A csévetest és a rajta helyet foglaló tekercs átmérője, kivitele továbbá a pille és egyéb részegységei is fontosak, de ezt itt részletesen nem taglaljuk, hiszen ezt vásárlóként úgysem tudja ellenőrizni az ember. Fontos azonban a megfelelő kitérés, mely hosszú membrán kitérésű hangszórókat kíván. A nagy lineáris kitérés több megmozgatott levegőt jelent, ami részben nagyobb hangnyomást eredményez. Szintén fontos paraméter a membrán anyag, mely minél merevebb és könnyebb, annál jobb. Ez persze egymásnak ellentmondó dolog, de a komoly gyártók értik a dolgukat és a mai technológia lehetővé teszi ezen anyagok használatát. Nagyon fontos a hangszóró átmérője, hiszen egy méret felett ismét lassúvá, nehézkessé válik az adott mélysugárzó membrán mozgása. Mi azt tanácsoljuk, hogy kisebb szobába, 15-18nm2 alatt, szolidabb mozi vagy zene felhasználásra 200-250mm-es hangszóróval szerelt, míg ennél nagyobb helységekbe 300mm-es hangszóróval szerelt mélysugárzókat használjon! Ha a szobaméret megkívánja, akkor ezek többszöröseit alkalmazzuk, de ne nagyobb méretű hangszórókkal szerelt dobozt keressünk! 
Kritikus pontja jó mélysugárzónak az erősítő. Az olcsóbb, belépő-közép kategóriás reflex mélysugárzókban még sokszor használnak „AB” osztályú erősítőket. Itt átlagosan 150-300W-nyi teljesítmény elegendő a dobozok hangszóróinak meghajtására. A komolyabb reflex dobozoknál, de főleg a zárt rendszerű mélysugárzóknál már digitális „D” osztályú erősítőket alkalmaznak. Ezek igen nagy, akár 90% feletti hatásfokkal, nem ritkán 500-1000W feletti teljesítmények előállítására is alkalmasak. Jellemzően e teljesítmény értékek nincsenek kihasználva, de a nagy tartalék jó impulzus választ, pontos gyors megszólalást, nagy sebességet és torzítatlan hangot eredményez. A komolyabb mélysugárzók rendelkeznek valamilyen szoba akusztikai processzorral, saját önbeállító rendszerrel, mikrofonnal és távirányítóval is, így elhelyezésük és kezelésük még univerzálisabb és könnyebb, ezt nélkülöző társaikhoz képest. A prémium házimozi erősítők rendelkeznek szűrőváltókkal is, melyekkel beállítható a hangszórón megjelenő maximális frekvencia és a hagyományos vonal jelszintű bemenetek közül RCA de akár szimmetrikus XLR csatlakozókat is láthatunk.Összefoglalva tehát aktív mélysugárzó vásárlása során mindenképpen tisztázzuk magunkban, hogy mi a fő felhasználási terület, amire eszközt keresünk.  Ha alap házimozi rendszerünk mellé keresünk mélysugárzót és a szoba mérete nem haladja meg a 15-20nm-ert, akkor akár a reflex kivitelű 200-250mm-es hangszóróval szerelt jó minőségű mélysugárzó is szoba jöhet. Nyilván a nagyobb méret nem jelent hátrányt, de érdemes a realitások talaján maradni, mert a nagyobb nem mindig jobb! Nagyobb szoba méret mellett már a 250-300mm-es hangszórókkal szerelt dobozok a nyerők, akár halmozva őket. (méretben nem keverve!) Egyébként is a több mélysugárzó jól elhelyezve, homogénebb mélyhangot eredményez. A több mélysugárzó alkalmazása során tehát nem csak a hangnyomás növelése, hanem a minőség javítása is a cél.  
Azok számára, akik magasabb minőségi elvárásokkal vágnak bele a mélysugárzó vásárlásba, azoknak azt tanácsoljuk, hogy a komolyabb, feszesebbre hangolt, minőségi reflex dobozok, vagy még inkább a közép felső kategóriás zárt dobozok közül válasszanak. Akár házimozi akár sztereó kiegészítő mélysugárzó vásárlás a cél, a zárt mélysugárzók a minőségi hang lesugárzásban mindenképp előnyt élveznek. Itt figyeljünk a doboz vastagságára, súlyára és a felhasznált anyagok minőségére. Ne felejtsük a költségvetésbe betervezni a megfelelő minőségű jel és táp kábelt sem, hiszen ezeken a kiegészítőkön is rendkívül sok múlik, főleg egy bizonyos kategória felett. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy ne a márkanév népszerűsége, legjobbnak kikiáltott propaganda, a teszteken nyert csillagok számai, vagy a „wattok” döntsenek! Kérjük szakember véleményét, és hallgassuk meg a kiszemelt példányokat, hiszen gyakran a szubjektivitás felül ír minden tesztet és hallomást.Cégünk kínálatában számtalan mélysugárzó meghallgatható, kipróbálható bemutató termeinkben, így ha az elhatározás megszületett, de még nem biztos a dolgában, akkor kérjen időpontot, látogasson el hozzánk, és beszéljük át igényeit, hallgasson meg néhányat ajánlataink közül, hogy választása öröm és ne üröm legyen!  

 

Hasznos volt a cikk? 

 

Ha igen, kérlek értékelj minket facebook oldalunkon!