Hírek, Tesztek

Lindemann Audio Musicbook 15 DSD Referencia DAC és Musicbook 55 high-end végerősítő teszt

2019.08.26 13:32

A digitális elektronikai tervezés kontra zeneiség ellentétpár feloldására a Lindemann Audio egy teljesen új megközelítést talált. Céljuk, hogy a hangminőség egyben életminőséget is jelentsen és feledtesse az alkalmazott technológiát. 

 A digitális elektronikai tervezés kontra zeneiség ellentétpár feloldására a Lindemann Audio egy teljesen új megközelítést talált. Céljuk, hogy a hangminőség egyben életminőséget is jelentsen és feledtesse az alkalmazott technológiát. Az érthető, hogy egy audio eszköz létrehozásakor a mérnökök a méréseket helyezik előbbre, de a tény azonban az, hogy a Lindemann Audio cég vezetése, technikusai, tesztelő szakemberei ragaszkodnak az emberi fül – mint a végső bíró – ítéletéhez. A végsőkig kihegyezett műszaki adatokat jó látni, de az eredményt, a muzsikát nagyon jó hallgatni! A Musicbook „titka” a kivételesen jó hangzás – mert kívánatos egy zenei reprodukció, amely olyan természetes és hiteles amennyire csak lehet.

 

MUSICBOOK 15 DSD USB AUDIO MUSIC PLAYER

Frekvenciamenet: 0 – 200 kHz (-3 dB)
Teljes, harmonikus torzítás: kisebb, mint 0.001% (4 V / 0dBFS)
Dinamika: 130 dB
USB 2.0 csatoló felület: class 2 asszinkron
Felbontás PCM: 24bit / 44.1 kHz – 384 kHz
Felbontás DSD: DSD 64 – DSD 128 (DoP-mode),
DSD 64 – DSD 256 (native DSD-mode)
Kimenő jelszint: 4 V @ 0dBFS RCA,
8 V @ 0dBFS XLR
Méretek: 280 X 220 X 65 mm
Tömeg: 3.5 Kg
Ár: 1 189 990 HUF
Forgalmazó: Streamaudio Kft.

 

MUSICBOOK 55 VÉGERŐSÍTŐ

Teljesítmény: 2 X 240 Watt (4 Ohm
Frekvenciamenet: 0 Hz – 45 000 Hz (-3dB)
Teljes, harmonikus torzítás: kisebb, mint 0,05%
Méretek: 280 X 220 X 65 mm
Tömeg: 3.7 Kg
Ár: 949 990 HUF
Forgalmazó: Streamaudio Kft.

 

Első ránézésre akár kedvenc méretünk is lehet ez a 280 mm széles készülékegyüttes, főleg akkor, ha belátjuk a Musicbook nem a midi-formátum anyagspórolásos verziója. Kicsi, karcsú és modern megjelenésű, a teljesen simára megmunkált alumínium felületek, az üveg előlap és a kezelőszervek formabontó elhelyezése egyedi megjelenést biztosítanak. Nem is lehet másképpen, mert a XXI. század digitális technológiája megkülönböztetett racionalizációt nyújt a kezelési komfort tekintetében. Ez némi szabadságot ad a formatervezőnek elképzeléseinek megvalósításához. A forma és funkció elvet, valamint a már sok éve bevált módszereket követve mégis lehet egyedit alkotni. Van alkotási szabadsága a lakberendezőnek is, hiszen az eltüntetett kábelezéssel készülékünk belesímul egy modern lakótérbe.

A fedlapon elhelyezett főkapcsoló és a hangerő-szabályzó anyagában szinkronban van a készülék burkolatával, remek ötlet a cégnév fedlapba gravírozása. A készüléket szemből nézve diszkréten meghúzódik a DC-lemeztöltő rés, és már az informatív kijelző sárga fénye is formabontó ebben a termékcsoportban. A fejhallgatócsatlakozó szinte észrevétlenül húzódik meg a jobb sarokban. Nem is kellenek különböző méretű és formájú kezelőgombok, hiszen logikusan kicsoportosított változataik megférnek az ergonomikusan kialakított távvezérlőn, sőt egyes munkamenetek elindulnak automatikusan is.

 

A Musicbook 15 DSD USB audio music player egy összetett készülék, amely tartalmaz egy CD-lejátszót, egy előerősítőt és egy DA-konvertert. Elég csak egy végerősítő (akár a cég saját típusaiból) és máris élvezhetjük a zenei felvételeket, kimagasló minőség mellett.

 

Belefeledkezve a részletekbe, adva van egy izgalmas és könnyen kezelhető, TEAC sík-mechanikát tartalmazó CD-lejátszó, pontos kiolvasással, rezonanciamentes bázison. Az előerősítő áramkör elrendezése teljesen szimmetrikus, mely a professzionális stúdió-ágazatban használt FDA (teljes differenciál-erősítő) topológiát követi. Kettő analóg bemenet van fenntartva hagyományosan nagy-szintű kimenettel rendelkező forráskészülékek fogadására. Egy szimmetrikus (XLR) és egy aszimmetrikus (RCA) kimenet táplálhat végerősítőt, mindkét kimenet független, külön is és egy időben is használható. A kimenetek tetszés szerint szabályozható vagy fix jelkimenetűek lehetnek. Fejhallgató csatlakoztatása esetén nem csupán egy chip, hanem a teljes előerősítő-rész dolgozik, 32 Ohm-tól 600 Ohm-ig terjedő impedancia intervallumban.

A hangerő szabályzóban alkalmazott ellenállás-hálózat szintén egyedi, nagyon részletes megoldású. Igazán finom és precíz a hangerő állítási lehetőség, ami 0 és 99 érték között 0-20 értékig 2dB, 21-60 értékig 1dB, 61-99 érték 0,5dB léptékekkel szabályozható. A csatorna kiegyenlítés (balance) +/- 6 dB határon belül 1 dB léptékekkel állítható.

A készülék lelke az USB bejáraton dedikált, kettő darab, általában stúdiók készülékeiben használatos, japán, AK 4490 DAC-chip és az AK 4137 típus az újra mintavételezéshez. Ez a világ egyik legjobb DAC chip-készlete, mely a DSD 128 és a DSD 256-os file típusokat is ultra stabil 250 femtomásodperces órajel mellett, bit-pontossággal kezeli. (ultra-alacsony jitter = dupla frekvenciájú DPLL órajel)

Minden bejövő jelet, akár a kisebb felbontású anyagokat is, képes bit-pontosan konvertálni, akár DSD felbontásra is felskálázni. A 88,2 kHz vagy ennél nagyobb felbontású jeleket natív vagy konvertált felbontásban kezeli. A Musicbook 15 készülékben a digitális szűrést egy úgynevezett minimum fázis apodizációs rendszer végzi. Az ide vonatkozó digitális bemenetek – az optikai 96 kHz-ig, a két koaxiális egészen 192 kHz-ig (LPCM) – végzi a „dolgát”. A felbontás akár 352.8/384 kHz, 32 bit vagy DSD 256 lehet. A DAC stabil bit-mélységet és rendkívül kis jel/zaj arányt szolgáltat. Az eredmény, alacsony hangerőn is finoman textúrált hangzás.

 

A Musicbook 55 kivitelezésében szorosan a Musicbook 15 DSD USB audio music player küllemét követi. „Áramvonalas”, nincsenek látható csavarok, kellemes látványt nyújt, akár a „vezér-készülék” alá- vagy mellé helyeztük. A Musicbook 55 egy teljesen szimmetrikus, félvezetős, „D”-osztályú sztereó erősítő, felhasználva a jelenlegi legfejlettebb erősítés-technológiát és ezen belül számos szabadalmazott áramkört. A végfokozat legnagyobb kimeneti árama 16 Amper. A Musicbook 55 végerősítő könnyen kézben tartja a hektikus impedanciamenettel rendelkező un. „nehezen hajtható” vagy alacsony érzékenységű hangsugárzókat.
Az ismertető rész megírása után a zene szeretetét kerestük és a Musicbook 15/55 névvel prezentált készülék-együttes hangzásával foglalkoztunk.

MEGHALLGATÁS

Egy dolgot be kell vallani: mitagadás, a legnagyobb kíváncsiság mellett először a fejhallgató szekciót hallgattam meg. Mindenféle fájl-formátummal kipróbálva az első perctől kezdve, azután órákon át meghatározó, sokáig fülembe csengő élmény volt, ami akár két szóban is összefoglalható: selymes hangzás. Az általában felvételkészítéshez használt, 600 Ohm impedanciájú Beyerdynamic fejhallgatómmal az erősítést magas impedancián is gond nélkül kezelve a Musicbook 15 remekelt. A hangerőt a végső harmadra feltekerve is minden hangfekvés a helyén, egymást nem takarva, jól meghatározható irányokból szólt.

A tesztelést „fentről lefelé” végezve hallható különbségekre leltem. A „fent” a túlmintavételezést jelenti, a „lent” a natív felbontás megjelenítését. Tehát, a CD-lemez és a 16bit/44.1kHz mintavételezéssel készült, PC-ről bejátszott felvételek nagyobb bit-mélységgel és mintavételezési frekvenciával történő konvertálása hozta a tőle megkövetelt szintet. Azt a lágyságot és kellemes érzést amit „analógosnak” szoktunk mondani. Hangzásban jelentkezik a pontosság, mint a királyok udvariassága. Ki kell emelni, hogy a hangfekvések, akár hangszeres, akár ének megszólaltatásánál remek érzékletességgel, valódi hangzásuk teltségével és a legapróbb részletek megjelenítésével szóltak. A részletező képességet elintézhetjük azzal, hogy ami a felvételen rajta van az meghallatszik. No, de mennyire? Az egyes zenei nüánszok bemutatását nem tolakodóan, de szemléletesen kínálta. Aki eddig ezeket az apróságokat lemezein/felvételein nem nagyon vette észre, most felfedező útra indulhat, lemezeinek és fájl-gyűjteményének újbóli meghallgatásával, újraértékelésével. (sokat el fog dobni!!!) Ugyanezek a felvételeket natív mintavételezéssel meghallgatva és az eredményt kiértékelve ki lehet jelenteni, hogy az eddig tapasztaltakból nagyon kevés veszett el. A DAC és a fejhallgató-erősítő részegység jelessel vizsgázott.

A Lindemann Musicbook 15/55 kombó összekapcsolásával és a hangsugárzók belépésével egy másik napon kellett foglalkozni, hogy kimenjen fejemből az eddigi élmény, hogy ne befolyásoljon a további értékítéletben.
Húsz-huszonöt perc bemelegedési idő után teljes mértékben „életre kel” ez a berendezés-együttes. A felvételen lévő összes mikro-mennyiségű jel/hang, környezeti zajok, a felvétel helyszínének atmoszférája meglepő érzékenységgel, finom bemutatással történik. Példa erre Uri Cane – Honeysuckle Rose című felvétele (W&W910034-2) ahol a zongora teljes, fizikális és hangzásbeli terjedelme tetten érhető. Gyakorlottabbaknak még a hangszermárkák jellegzetes hangzása is felfedezhető. Itt jellemző a valóságoshoz közelítő téralkotás.

A fejhallgatóval tapasztaltak közül egy nagyon lényeges dolog következetesen megmaradt, ez a részletező, mégis selymes hangzás. Kellemes volt a lendületes előadásmód, amit a szakzsargon gyorsaságának nevez – én azt mondom: nem erőlködik! Kellően nagy a dinamika, a membránmozgatás, az életritmus, valóban teljesülni látszik az álmom, a lágyság ötvözete az első hangok erejével, a ritmus tartásával, energikus megszólalással.

Mindezek tetejébe ez egy szépség, még akkor is, ha a külső megjelenés nem minden. Ez az összeállítás nem az a típus, amely masszív fizikai méretei folytán uralja a szobát, egészen biztosan sokak ízlésével találkozni fog.

KONKLÚZIÓ

A Musicbook 15 remek zenei forrás, a Musicbook 55 erősítő masszív, precíz és természetes hangzású. Bár nagy a vita az elektroncsöves és félvezetős, „D”-osztályú és „A/B”-osztályú erősítéstechnika hívei között, mégis nagy öröm hallgatni a legújabb fejlesztéseket. Egy régebbi csöves erősítő lehet lágyabb, gömbölyűbb hatást kelt ahelyett, hogy a zenét analitikusan közelítené meg. Az erények minden tervezés esetén változó mértékűek, de a legfontosabb az, hogy mennyire jól hat ránk a leképezett zene, mennyire összekonstruált a forráskészülék és az erősítő, mit valósít meg a legyártott jelből a hangsugárzó. A számos tényező és a sok változó hatását mind összeadjuk, a Lindemann Audio Musicbook 15 DSD USB audio music player és Musicbook 55 végerősítő hozza az értékek különböző aspektusait, a zenei illúziót. A Lindemann Musicbook 55 és a Musicbook 15 egy olyan duó, amely folyamatosan magas-szintű zenei élménnyel ajándékoz meg. Ekkora méretű készülékektől ez a világ legnagyobb teljesítménye.

Pro
+ ez nem a midi-formátum anyagspórolásos verziója
+ a „lelke” a világ egyik legjobb DAC chip-készlete
+ alacsony hangerőn is finoman textúrált hangzás
+ fejhallgatóra a teljes előerősítő-rész dolgozik

Kontra
 a végerősítő ára magas

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: +36-30/211-5253 és +36-30/530-6192