Hírek, Tesztek

HiDiamond Diamond 3 és 2 interkonnekt és hangfal kábel teszt

2019.08.26 11:20

Egy új olasz cég indult még 2000 novemberében értékesíteni hifi komponenseit és kábeleit világszerte. Ma már alapvető üzleti tevékenységét a kiváló minőségű hifi-kábelek és hálózati szűrő-elektronikák gyártása és forgalmazása teszi ki. 

Egy kis csillogás mindenkinek jár

Egy új olasz cég indult még 2000 novemberében értékesíteni hifi komponenseit és kábeleit világszerte. Ma már alapvető üzleti tevékenységét a kiváló minőségű hifi-kábelek és hálózati szűrő-elektronikák gyártása és forgalmazása teszi ki. A HiDiamond cég székhelye Anzio város területén található. A város történelmileg úgy ismert, mint az a hely, ahol az amerikai szövetségesek partra szálltak a II. világháború alatt. A történtekről XX. század második felében több filmet forgattak és néhány könyvet is írtak.
A HiDiamond nem egy D.I.Y. kábel-gyártó, amelyik vezetéket gyárt egy bérelt garázsban, nem egy sci-fi marketing cég. Termelésük és fejlesztéseik meglepően magas szinten állnak.

Dr. Salvatore Filippelli a cég alapítója és vezérigazgatója HiDiamond cégben létrehozta a legnagyobb olasz audio- és video-kábel gyártó vállalatot. Akarta szerint a kép- és a hangminőség egy új valóságban tündököl, technikailag eredeti termékekben és kivitelezésben valósul meg. Ezt megelőzően ügyvezető igazgatója volt a Nextream társaságnak, amely a Thomson Electronics Group tulajdonában van. A jobbkeze Julian Pompili óriási tapasztalatokkal rendelkező repülőgép- és távközlési mérnök, aki globális vállalatoknak dolgozott, mint például a Selex, a Marconi és a Boeing Industries. A fejlesztési vezetőmérnök Giorgio Santinelli, aki az alapanyag-kutatást és a designer csapatot vezeti.

Első osztályú alapanyagok és a legkorszerűbb gépek használatával a HiDiamond elkötelezettje a legmagasabb szintű termelés biztosításának, a tervezés újdonságának és a minőség-ellenőrzésnek. Attól függően, hogy melyik modellt említjük, réz, grafit, és egyes speciális modellek esetén arany és ezüst vezetők kombinációjáról beszélhetünk. A részletes technikai információkat, valamint az „építési folyamatot” megtalálhatjuk a HiDiamond honlapján. A legfontosabb fizikai teszteket végzik, az anyagok a laboratóriumokban mind húzó-szilárdsági, toxikus, valamint elektromos vizsgálatokon esnek át. Tesztelik a dielektrikum merevségét, impedancia és kapacitás mutatókat, elvégzik az impedancia-transzfert, ellenállás, sebesség és egyéb kisebb vizsgálatokat. Nem sok gyártó képes elvégezni egy ilyen komplex ellenőrzési sort és mérések sokaságát.

A HiDiamond kábelek minőségében mindig garantálják az abszolút integritást és a hangzás világos transzparenciáját. A HiDiamond az összes audio- és video-kábel igényekhez és alkalmazásokhoz a teljes kábel sorozatot kínálja. Az árak a tudásszinttel lépcsőzetesen alakulnak, (1-es, 2-es, 3-as stb.) minden egyes lépés tartogat valami újdonságot az előző modellhez képest. (mintha már láttuk volna ezt az elvet az Audio Note-nál!)

Az első benyomás vizuális. Ez egy divatos kábel. A kivitelezés mesés. Elbűvölő, sőt szexi. Ez a kábel úgy néz ki, mint egy millió dollár. A csomagolás? Kiváló. A dobozban selyemben csomagolva helyezkedik el a kábel. Tehát az első benyomás Woww! Már megszoktuk, hogy az olaszok tudják, hogyan kell tervezni a dolgokat, hogy azok vizuálisan vonzóak legyenek, designer tapasztalatuk miatt ilyenek az autók, a hangsugárzók és természetesen a kábelek.

Tesztünk alanya a 3-as számú összekötő kábel, amelynél nagy-tisztaságú rezet használnak vezetőérként. A réz, a szabadalmaztatott „4VRC© technológia” során kerül feldolgozásra, csökkentik az induktivitást, ellenállást és kapacitást, ezzel javítva a jelátvitel linearitását. Négyszer, különböző, de magas hőmérsékleten kezelik a vezető réz anyagot – a HiDiamond-al ellentétben a legtöbb gyártó csak kétszer hőkezeli saját kábeleit. Ezzel a speciális hőkezeléssel érik el a közel 100% tisztaságú alapanyagot. Minden kapcsolódó tevékenység (pl.: a spirál geometria kialakítása) gépi munkával történik.

A 3-as számú összekötő-kábel XLPE szigetelése 100-szor jobb, mint a normál teflon. Ez csökkenti a jeláramlás felületi érintkezéskor létrejövő akadályait, nagyobb linearitást és a kis amplitúdójú jelek részére természetes energiát biztosít. Minden forrasztás amivel a kábelek csatlakozásai készülnek legalább 4,2% ezüstöt tartalmaznak. Minőségi csatlakozókkal készül.

Külső átmérő: 8 mm
Vezető erek száma: 2
Vezető erek anyaga: réz (4VRC)
Kapacitás: max. 120Pf/m
Impedancia: 6 Ohm/100 m
Szigetelés impedanciája: 2 Ohm/100 m
Tömeg: 4 Kg
Ár: 47 500 HUF
Forgalmazó: StreamAudio Kft.

Természetes hangzás, kiváló basszus kiterjesztés, természetes hangok, nem agresszív, nem tolakodó, átlátható színpadkép jellemzi hangzását.

A 2-es számjelű hangsugárzó kábel. Ez a kábel fizikai méreteit tekintve egy külön kategóriába esik – nagy játék, nagy fiúk részére. Ez azt jelenti, hogy a kábel vastagabb az átlagosnál, megköveteli maga mögött a teret, nem jó beszorítani a fal és az állványzatunk közé. Ez a kábel legalább 50 cm-es helyet igényel az állvány mögött. A kábelt legalább 200 óra bejáratási idővel kell üzemi állapotra hozni.

Külső átmérő: 10 mm
Vezető erek száma: 2
Vezető erek anyaga: réz (4VRC)
Kapacitás: max. 120Pf/m
Impedancia: 4.95 Ohm/100 m
Szigetelés impedanciája: 2 Ohm/100 m
Tömeg: 4 Kg
Ár: 112 000 HUF
Forgalmazó: StreamAudio Kft.

 

Ez a kábel tiszta és részletes és soha nem agresszív vagy vékony hangzást ad. Friss, izgalmas, gyors, homogén és koherens, pontos, dinamikus és semleges. Ez a kábel lehetővé teszi, hogy a zenei információ teljesen kifejező legyen téves elszíneződés nélkül. Bármilyen bizonytalanság teljesen eltűnik. Ez a kábel nem nyeli el az információt, és nem ír elő a hangzási karaktert. A hang precíz és semleges, kiegyensúlyozott a frekvencia spektrum bármely részének kiemelése nélkül. Úgy gondolom, hogy ez a legjobb hangszóró kábel ebben az árkategóriában. Ez a kábel olcsó, nem kell kifosztani a malacka bankot! Ennek a kábelnek az ára ahhoz képest alacsony ahogyan kinéz és hogyan hangzik.

Konklúzió
Úgy gondolom, hogy tökéletes audio berendezés nagyon kevés van. Mindig találni kisebb vagy nagyobb hiányosságot. Nem számít, milyen keményen próbáltam megtalálni azt, amibe bele lehet kötni, de én nem találtam olyan kivetni valót a hangzásban, ami alapján ne ajánlanám megvételre ezeket az emberien árazott, tehát megfizethető kábeleket. Akkor is, ha nem ez az út a tökéletes Audio Nirvánába – pláne, ha a teljes tökéletességért sokkal többet kell fizetni – azt hiszem, ezekben a kábelekben felfedezzük a jó hangzás új határvonalát.