Hírek, Tesztek

Copland Audio DAC 215 DSD DAC/előerősítő/fejhallgató erősítő teszt

2019.08.26 13:38

A dán Copland cég 1984-es alapítása óta kiváló minőségű csöves erősítőivel és CD játszóival vált ismertté.

A dán Copland cég 1984-es alapítása óta kiváló minőségű csöves erősítőivel és CD játszóival vált ismertté, DA konvertert viszont egészen idáig nem gyártottak, többek között ezért is különleges a DAC 215 jelű modelljük, amely a típusjelében is benne lévő átalakító szerepkör mellett fejhallgató erősítő és előerősítő is egyben.

A midi méretű, rácsos elejével és két nagy gombjával kissé retrós-néprádiós hatást keltő DAC 215 a gyártó hagyományaihoz hűen természetesen elektroncsövekkel működik, a kimeneti fokozatában hosszú élettartamú (kb. 10 000 óra) és kiváló hangú orosz Electro Harmonix elektroncsövek találhatók. Letisztult előlapja jól áttekinthető, a különféle kezelőszervei minőségi készülékhez illően finom működésűek. Robosztus készülékháza a kis méretéhez képest elég magas, az ötletes tüske rendszerű talapzata pedig teljesen elcsatolja a kasztnit a lábazattól, ilyen módon útját állva az állvány felől érkező esetleges rezonanciáknak.

Az A-osztályú előerősítő résszel rendelkező csöves erősítő digitális szekciójának központi eleme a (nem véletlenül) számos high-end eszközben megtalálható Sabre ES9018 32–bites DAC chip, amely ebben az esetben nem éppen hétköznapinak számító quad mono konfigurációban került alkalmazásra. Az A-osztályú analóg szűrést a CD játszóikban már sikerrel alkalmazott módszerrel alkották meg. A koaxiális és optikai (2×) digitális bemeneteken valamint a kettő USB B porton keresztül megközelíthető digitális egység az optikai bemeneteken keresztül PCM 44,1 – 192 kHz 32 bites, a koaxiális bemeneten 32 kHz-44,1 kHz-48 kHz-88,2 kHz-96 kHz-176,4 kHz-192 kHz 16-24 bites, míg az USB portokon keresztül PCM 44,1-384 kHz 24/32 bit, valamint DSD 2,8-5-6MHz 64-128 bit-es jeleket képes feldolgozni. Utóbbinál a jitter az aszinkron adat kezelésnek köszönhetően különösen alacsony szintű. Az USB szekció Win Vista/7/8/10 32/64 bit-es, Mac OS X és Linux driver támogatással rendelkezik.
Harmadik funkcióként a DAC 215 még egy A osztályú, a kényesebb, kis és nagy impedanciájú fejhallgatókat is könnyedén meghajtó fejhallgató erősítőt is tartalmaz. Kifinomult áramköreinek táplálásáról nagyméretű toroid transzformátorból és nagy kapacitású kondenzátorokból álló szeparált és precízen szabályozott analóg tápegység gondoskodik, amelynek többek között a készülék kiváló jel/zaj paraméterében is komoly szerepe van.

A csatlakozó felület a már említett digitális bemenetek mellett egy szett analóg RCA line bemenetből, egy analóg RCA fix jelű és egy analóg RCA szabályozott előerősítő kimenetből, valamint a front oldalon elhelyezett 6,3 mm-es fejhallgató kimenetből áll. Amennyiben valaki főként digitális forrásokat hallgat és így elegendő neki az egy darab analóg bemenet, a készüléket teljes értékű előerősítőként használhatja.

A skandináv hifi legnemesebb hagyományaival összhangban DAC 215 hangja nyílt, világos, transzparens és tiszta, beleértve azt a nyugalmat és békét is, amit a végtelen havas táj látványától érezhet az ember. Hangjának simasága tökéletesen elfeledteti, hogy ez a hang valójában fűrészes élű digitális jelekből született, az analóg hang miszlikre szabott, majd azokból darabonként újra összerakott változataként. A spontánság és semlegesség nem jelent egyszerre érzelmi hűvösséget vagy túlzott távolságtartást is, így ha olyan művek kerülnek a lejátszóba vagy a lejátszási listára, amelyekben például több feszültség vagy dráma van, a készülék a gazdag érzelmi skálájából is hatékony ízelítőt nyújt. Kellemes és alapvetően sima karaktere azért nem akadályozza meg a rekedtesebb orgánumok vagy nyersebb hangszerek hangjának életszerű ábrázolásában, a felbontása pedig mindenféle túlzások nélkül hozza a nagyon jó szintet. Dinamikailag friss és erőteljes, a dobütések pontosak és pontszerűek, a tutik szinte a semmiből érkeznek és mindenféle utórezgés nélkül el is halnak, amikor véget érnek. DSD anyagokon a valódi minőségi átalakítókhoz hasonlóan sok tekintetben egy egészen más világ tárul a hallgató elé, aki ilyenkor joggal átkozza a 44,1 kHz-es CD szabványt, mert hát milyen jó lenne a világ összes zenéjét ilyen minőségben, az analóg változathoz ennyire közeli stílusban hallgatni. A „normál” zenei anyagokon is kiváló transzparencia sok egyéb paraméterrel együtt még tovább javul, így a zenékre és a zenészekre még alaposabb és pontosabb „rálátásunk” nyílik.

Második opcióként a fix jelű DAC kimenet helyett a szabályozható előfok kimenetet használva a DAC 215 immár előerősítőként is működik és a csövek is belépnek a játékba. A készülék ilyenkor is teljesen zajtalan, így a csövek leginkább csak a pirosan derengő fényükkel hívják fel magukra a figyelmet, valamint persze a mindenféle élességtől, sarkosságtól és egyéb kellemetlen megnyilvánulástól tökéletesen mentes megszólalás is nagyban nekik köszönhető. A hangzás nagyban hasonlít a konverterként tapasztalthoz, talán egy kissé melegebb és teltebb, ami természetesen szintén csövek hatása, és amitől a megszólalás érzelmi oldala is még tovább fejlődik. Végeredményként egy kifinomult, tiszta, természetes, alapkarakterét és hangulatát tekintve vagy nagyon lágy félvezetős, vagy nem túl puha csöves hangot kapunk, ami nekem nagyon tetszik, mivel pont ez a csöves-félvezetős fél-világ az ideálom. Fejhallgató erősítőként ugyanez a kellemes és egyben racionális, egészen picit édeskés és meleg karakter köszön vissza egy bensőséges mikro-világ formájában, amelyben a végső eredményt természetesen a fejhallgató milyensége és minőségi szintje szabja meg, a kis Coplandon azonban nem fog múlni, ő megteszi, ami lehet.

Ajánlás

Az ízléses és egyedi hangulatú DAC 215 minősége lényegében már kizárólag DAC-ként alkalmazva is összhangban van az árával, mivel azonban egy 3 in 1 modellről beszélünk, a csomagban még egy nagyon kellemes hangú csöves előerősítő és fejhallgató erősítő is van, melyeket belekalkulálva a készülék már egy igen erősen ajánlott vételnek mondható, amihez bónuszként egy nagyon könnyen megszerethető hangzás jár.


Copland DAC 215 
Frekvencia átvitel: 20 Hz - 100 kHz (+/- 0,5 dB)
THD: <0,04%
Jel/zaj viszony: >120 dB
Tömeg: 200×115×280 mm
Tömeg: 3,8 kg
Ár: 549.990,- Ft

Forgalmazó: Stream Audio
Tel: 30/211-5253
https://streamaudio.hu/