Hírek, Tesztek

Quadral Aurum A8 audiophile sztereó integrált erősítő teszt

2019.08.26 13:33

Az elsősorban hangsugárzó gyártóként ismert és jegyzett Quadral a felső kategóriás Aurum modellcsaládja mellé évek óta kínál azonos márkanéven nívós elektronikákat is, amelyeknél éppen most volt típusváltás, másik újdonságként pedig az A8 integrált erősítőt immár nálunk is meg lehet vásárolni, így mi is megismerkedhettünk vele. 

Az elsősorban hangsugárzó gyártóként ismert és jegyzett Quadral a felső kategóriás Aurum modellcsaládja mellé évek óta kínál azonos márkanéven nívós elektronikákat is, amelyeknél éppen most volt típusváltás, másik újdonságként pedig az A8 integrált erősítőt immár nálunk is meg lehet vásárolni, így mi is megismerkedhettünk vele.

Noha a korábbi A5 típust leváltó A8 valamint C8 jelű CD játszó párja a hangsugárzók okán jól csengő Aurum márkanéven kerül forgalomba, természetesen a gyártó más típusai mellé, sőt, bármilyen kategóriában hozzá illő hangsugárzó mellé meg lehet vásárolni, hiszen a néven és a design elemeken kívül nincs olyan speciális jellemzője, amely révén kizárólag az Aurum dobozokhoz illene. Rangját azonban jól jelzi az Aurum sugárzók hosszú sorával „bejáratott” és emlékezetessé tett név, amelyre, amint azt a következőkben látni fogjuk, a készülék tökéletesen méltónak bizonyul.

Az elegáns krómdíszítésekkel ellátott, feketére eloxált szálhúzott alumínium előlapos és fényes fekete oldallapos A8-nak már a megjelenése is nagyon exkluzív hatást kelt, hangsugárzó rokonaihoz hasonlóan tökéletesen szimbolizálva az Aurum név által jelentett minőségi kategóriát és színvonalat. A Németországban értékes kézimunkával készült erősítő létrejöttét alapos és hosszadalmas fejlesztőmunka előzte meg, hogy a végeredmény egy minden szempontból kiváló, felhasználhatóságát tekintve pedig all-rounder típus legyen.

A dual-mono konfigurációjú prémium házimozi erősítő bemeneti szekciójában védőtokban elhelyezett kiváló minőségű, szinte kopásmentes (így nagyon hosszú élettartamú) relék és aranyozott fix kontaktusok biztosítják a jelek optimális átvitelét. A készülékbe érkező analóg jeleket nagyon alacsony torzítással rendelkező érzékeny Analog Devices bemeneti fokozat fogadja, majd kivételesen alacsony torzítású és zajú, széles átviteli és dinamika tartományt biztosító BI-FET műveleti erősítők veszik őket kezelésbe. A hatékony jelátvitel és az alacsony torzítás érdekében az optimalizált modul architektúrájú jel-utak nagyon rövidek, a felhasznált alkatrészek pedig egytől-egyik kiváló minőségűek, mint például a német gyártmányú polipropilén fólia kondenzátorok. A készülékben alkalmazott SMD technológia garantálja a veszteségmentes jelátvitelt és az extrém hatékony zavarszűrést. 
A finom működésű, vékony krómperemmel „feldobott” hangerőszabályzó potméter a stúdiókban használtakhoz hasonlóan 1 dB-es lépésekben történő precíz, pontos és logaritmikus hangerőszabályzást biztost a bal és jobb csatornák pontos szinkronizálásával.
A végerősítő kisebb teljesítményen A-osztályban működik kivételesen alacsony torzítással és kellemes karakterű hangzással. Külön tápegységek látják el a különféle analóg és digitális modulokat és a csatornákat, egy szélessávú szűrő pedig kiváló hatékonysággal távolítja el a külső hálózatból érkező szimmetrikus, valamint a házból és a földelésből eredő aszimmetrikus zavarokat.

A letisztultan elegáns, minimalista jellegű A8 előlapján mindössze kettő léptető gombot, a multifunkcionális hangerőszabályzót (benyomva lehet vele a bemenetek között váltogatni, a hangszíneket szabályozni, stb.) valamint egy fejhallgató csatlakozót találunk. A hangerőszabályzó felett elhelyezett kékszínű pont matrix kijelző alapesetben a kiválasztott bemenetet és a hangerő aktuális értékét mutatja, a beállítások végzése közben pedig értelemszerűen az éppen soron lévő funkciót. A készülék csatlakozó repertoárja három analóg RCA és egy szimmetrikus XLR bemenetből, koax, 2×optikai és USB B digitális bemenetekből, pre out kimenetből és egy szett hangsugárzó terminálból áll. A digitális bemenetek révén az erősítő külső digitális forrásokkal és számítógépekkel is használható, a DA konverterről azonban nem közöltek információkat.

Az erősítő általános karaktere műfajtól függetlenül egységes, dinamikus és kifinomult, és ez a jól eltalált kombináció már az első pillanatokban nagyon megtetszik nekem. Jazz muzsikákon egyszerre pezsgő és kellemesen hullámzó hangokat szólaltat meg, melyek kellően konkrétak, de emellett lágyak is egyben. Megszólalásában a finomságok, a testesség és a nagy energiák szépen megférnek egymás mellett, a magasak nyitottsága, könnyedsége és levegőssége pedig egyértelműen a felsőbb kategóriák szintjét idézi. 
A telt és stabil, ám a hangképbe szépen „belesimuló” és sohasem tolakodó mélyekkel alátámasztott muzsikák minden esetben kiegyensúlyozottak és valóságos hatást keltőek, még úgy is, hogy az A8 érzésem szerint egyáltalán nem tartozik a kíméletlenül racionális hangvételű készülékek közé, sőt, ha már mindenképpen kategorizálni kellene, inkább egy barátságos és nagyon jóindulatú fajtának mondanám, ami inkább tűnik japánnak, mintsem németnek. A fúvós hangszereket levegősen és oldott hangulatban ábrázolja, így a klarinét és szaxofon dallamok könnyedén áramlanak és szakadnak el a hangsugárzóktól. A ritmusszekció frissen és energikusan „dolgozik”, a vibrafon szépen csengő hangja pedig a készülék gazdag hangszínrepertoárjából nyújt újabb hatásos ízelítőt.

Klasszikus műfajokon az A8 a stabil alapokon álló, ám könnyed, finom és levegős hangzás meggyőző kombinációját nyújtja, lágy és kellemes, a hangsugárzóktól lazán elszakadó hangokkal. A kellemessége azonban ne tévesszen meg senkit, tud ő kellően határozott és ütős is lenni, mint például a Verdi opera tutijaiban, amiket nagyon energikusan szólaltat meg, hogy utána újra elandalítson a lágy hangú vonósaival. A kamara jellegű műveket bensőséges és odafigyelő hangulatban tálalja, amikor viszont némi basszus is feltűnik az adott produkcióban, nem fukarkodik az erejével, az egységesség és az alapvetően barátságos hangvétel azonban mindvégig megmarad. A latin-amerikai dobolós zenén és a hasonló műfajokon az intenzívebb arcát is jól meg tudja mutatni, míg a Los Calchakis muzsikáján legfőképpen a szabadon és természetesen áramló gitárdallamokkal és balzsamos énekhangokkal vesz le a lábamról. 
Shirley Horn basszus-bevezetője kellően erőteljes és gyomormasszírozó, de még így is kifinomult, csakúgy, mint a lágy és selymes cinek, a finom „szöszözések” és az édesbús, légies énekhang. Pop és rockzenéken ugyanúgy az energikus és kifinomult hangzás kombinációját nyújtja, a témától függően hol egészen lágy és szinte már selymes hangokkal, hol pedig jókora svunggal és határozottsággal, szóval a kulturáltsága megőrzése mellett azért a pattogósabb hangulatokhoz is jól ért.

Végezetül kipróbáltam az erősítő beépített DA konverterét is. A megszólalás alapvetően semleges és természetes, kiegészülve az analóg bemeneteken megismert lágyság és energikusság meggyőző keverékével. Ez a karakter a zenét minél kevesebb beavatkozással átengedő karaktert idézi, ami főnyeremény a minél természetesebb, „érintetlenebb” hangzásra vágyakozóknak. Ennek okán az A8-al PC-kről is kiváló minőségben lehet zenélni, az egyéb digitális audio komponenseknél pedig értelemszerűen a tulajdonos készülékeinek kategóriája és hangkaraktere határozza meg, hogy analóg vagy digitális bemeneten keresztül használja őket, annyi azonban bizonyos, hogy az erősítő digitális oldalon is nagyon magas szintű alternatívát kínál.

Ajánlás

Az erőteljes, finom, lágy, kellemes és cseppet sem ”német” hangzású A8 a leírásokhoz hűen valóban all-round és egységes karakterrel rendelkezik, így a kamarazenéken való andalgáshoz ugyanúgy tökéletesen alkalmas, mint a frissebb, dinamikusabb hangulatokhoz, vagy akár a sztereó mozizáshoz. Semleges és tiszta hangzást biztosító DA konvertere révén az analóg források mellett a digitálisakkal és számítógépekkel is minőségi módon lehet vele zenélni, valóban sokrétűvé téve ezzel az Aurum névre minden szempontból abszolút méltó készüléket.

Quadral Aurum A8
Teljesítmény 8/4 Ohm: 100/180 W
Frekvencia átvitel: 1 Hz - 110 kHz (-3 dB)
Harmonikus torzítás: <0,02%
Tömeg:453×130×345 mm
Tömeg: 13,3 kg
Ár: 619.990,- Ft

Forgalmazó: Stream Audio
Tel: 30/211-5253
https://streamaudio.hu/