Hírek, Tesztek

Thorens TD402DD analóg lemezjátszó teszt

2020.03.23 11:50
Thorens TD402DD analóg lemezjátszó teszt

Mivel a Thorens már 137 éves tervezési és gyártási tradíciója töretlen, mérnökeinek könnyű visszanyúlni a klasszikus formákhoz és a már bevált „gépészeti” megoldásokhoz. A TD402DD jellemző Thorens megjelenést mutat. Ez a valódi fakeret és MDF alváz kombinációjából valamint egy szál-csiszolt alumínium felső lemezből álló modell négy elasztomer alapú lábon támaszkodik. A lakkozott dió elegáns, légies, mégis határozott megjelenést kölcsönöz, felidézve a 60-as és 70-es évek feledhetetlen kivitelét. A készülék a márka további klasszikus elemeit, az alumínium lemez tányért és a lejátszás leállításához/elindításához és a forgási sebesség kapcsolásához használatos nagy kapcsolókat is magával hordozza. Egy biztos, bármilyen enteriőrben megállja helyét.Az állandó lemeztányér meghajtási vitára, hogy melyik a jobb, a szíjhajtású vagy a közvetlen-hajtású, a Thorens válasza egyszerű. Egyaránt gyárt szíjhajtású, és most újra, hosszabb kihagyás után, közvetlen meghajtású gépet.

Csak úgy mellékesen, egy kis történelem. Az 1929-es év fontos mérföldkő a Thorens történetében. Ebben az évben a svájci cég két nagy technológiai újítást jelentett be. A legelső közvetlen hajtású motorrendszert és az első mágneses hangszedőt, vagyis a modern pick-up ősét. A lemezjátszás korszakának csúcsán, 1982-ben, a Thorens kiadta a TD-524 modellt, a márka eddig utolsó direct-hajtású modelljét.

A teljességhez az is hozzátartozik, hogy a kevesebb, mint 800 EUR értékű TD402 DD modell, a közvetlen-hajtás mellett, félautomata leállítással, egy ki/be-kapcsolható phono-előerősítővel, egy szénszálas erősítésű alumínium karral, beszerelt AT-VM95E hangszedővel és egy porvédő plexi tetővel rendelkező lemezjátszó. Tehát az elkért árba sok minden belefért. A készüléket a Thorens specifikációi szerint Tajvan szigetén gyártják, ugyanabban a kiváló minőségre képes gyárban, amely számos más lemezjátszó márkának is gyárt. A Thorens TD 402 DD nem a belépő szintet képviseli, de korszerű technológiával és igényes összeszereléssel, a mindennapi használatot segíti elő, könnyűszerrel a középhaladó lemezgyűjtők kedvence lehet. Mint tudjuk ebben a szakmában kétfélét lehet csinálni, jobbat és még jobbat – az „ipari hulladékok” népszerűsítése nem a mi feladatunk, inkább rámutatunk a feljebb-lépési lehetőségekre, a jó megoldásokra.

Hajtásrendszer: közvetlen, félautomata
Frekvencia átvitel: 20 Hz – 22 000 Hz
Jel/zaj viszony: 67dB
Sebesség ingadozás: 0.15%
Méretek: 420 x 355 x 139 mm
Tömeg: 6.1 kg
Ár: 265 000 HUF


Mivel a Thorens már 137 éves tervezési és gyártási tradíciója töretlen, mérnökeinek könnyű visszanyúlni a klasszikus formákhoz és a már bevált „gépészeti” megoldásokhoz. A TD402DD jellemző Thorens megjelenést mutat. Ez a valódi fakeret és MDF alváz kombinációjából valamint egy szál-csiszolt alumínium felső lemezből álló modell négy elasztomer alapú lábon támaszkodik. A lakkozott dió elegáns, légies, mégis határozott megjelenést kölcsönöz, felidézve a 60-as és 70-es évek feledhetetlen kivitelét. A készülék a márka további klasszikus elemeit, az alumínium lemez tányért és a lejátszás leállításához/elindításához és a forgási sebesség kapcsolásához használatos nagy kapcsolókat is magával hordozza. Egy biztos, bármilyen enteriőrben megállja helyét.

A Thorens a „lebegő”, rugókon függő váz gyakori használatáról ismert, a technológiát a rezgések optimális csillapítására fejlesztették ki. Itt most mást találunk. Egy merev sasszit. Az alumínium sasszira szerelten direct drive motor található, mely egy szintén alumíniumból készült, öntött lemez tányért forgat tengelyén. A motor önmagában tartalmaz már egy lendítő-tömeget. A lemeztányér viszonylag könnyű, a belső peremén rezgéscsillapítóval ellátott, a tömeg további növelése érdekében rendelkezésre áll egy vastag, bordás gumi feltét/lemezalátét.

Az egységet egy külső, 24 V-os DC hálózati adapter látja el a megfelelő táp árammal. A jel/zaj viszony 67dB. A sebesség ingadozás a pontos quartz-oszcillátort használó vezérlésnek köszönhetően 0,15%. A lemezjátszó automatikus indítási funkciója akkor kezdi forgatni a lemeztányért, amikor a hangkar a lemez fölé kerül. A lemezoldal lejátszásának végén, a tű a kifutó-körben néhány fordulatot tesz meg, majd a forgás megáll. A tű nem emelkedik fel automatikusan – ez egy ritkán alkalmazott megoldás – de, legalább így a tű nem kopik az üres barázdában. A lemezjátszó hátulján található egy kapcsoló, amely lehetővé teszi a felhasználó számára az automatikus leállítási funkció be- vagy kikapcsolását.

A TD-402DD lemezjátszó a Thorens TP 72 típusú carbon karral van felszerelve. A kar alapanyagának megválasztása nem véletlen, a carbon lehetővé teszi a könnyedség és a kiváló merevség összeegyeztetését. Ez két kulcsfontosságú tulajdonság. A carbon hatékonyan csökkenti a nem kívánt rezgéseket. A TP 72 egyenes alakú, 223,6 mm méretű, 11g effektív tömegű kar, ami kompatibilis minden 3,5–6,2 g tömegű hangszedővel, 0 és 4 egység között beállítható antiskating-gel van felszerelve. A vertikális mozgásért kettő edzett és polírozott nemesacél tűcsapágy, a horizontális mozgásért golyóscsapágy a felelős. Hasonló technológia illetve megegyező minőség megtalálható a navigációs műszerekben is.

A hangszedőt befogó headshell SME-szabványú, egyenes karokhoz való. A könnyű headshell rezonanciában is jól viszonyul a carbon karhoz, a kar végéről egyszerűen lecsavarható, rendkívül praktikus, így lehetővé teszi a hangszedők egyszerű és gyors cseréjét. A ½-col szerelési távolságot biztosító headshell egy Audio Technica AT-VM95E hangszedővel szerelt, aminek jellegzetessége, hogy más (micro-line és shibata) cseretű-profilokkal is használható.

Az Audio-Technica VM95E hangszedő kettős mágnesű, MM-típusú. A para-toroid tekercsek V-alakban (Vector Aligned Technology) helyezkednek el, nagy tisztaságú OFC-rézből (99,99997%) készülnek. A 95E alumínium tűszáron elliptikus tűvel rendelkezik, belépő szintű modell. Az SME szabványú shell könnyű cseréje különösen kényelmes a mono lemezek hallgatásakor, mivel ezekhez speciális hangszedő szükséges. (vagy más hangszedő cseréje esetén, hiszen egy magára valamit is adó lemezgyűjtő több hangszedővel is rendelkezik)

Ez eddig dicséretes, igen, de a XXI. század elején, az új reinkarnációban már mást is kell produkálni. A Thorens TD-402DD lemezjátszó kimenete előerősített, ez az elektronika akár ki is kapcsolható, amennyiben külső phono-elektronikát kívánunk használni.

MEGHALLGATÁS

Ezzel a Thorens modellel eggyel nőt az önmagában értékelhető masinák száma. Mint a fenti összefoglalóból kiderült a készülék tartalmaz egy alap, de minőségi hangszedőt és hozzá egy ki/be kapcsolható phono-elektronikát. Mi kell ennél több a teszt során? Természetesen még jobb hangszedő és még jobb külső phono-elektronika, ami fizikai/szellemi továbbfejlődés, de még ne szaladjunk ennyire előre. Viszont aki Thorens TD402DD lemezjátszót vásárol, az így, önmagában szeretné ezt a készüléket, lecserélve egy „öreg” alapmodellt és továbbfejleszteni hanglemez-gyűjteményét. Mégis mit hallgassunk? Tetszik, hogy ebben az új korszakban mindenki a klasszikusok felvételeihez nyúl, méghozzá a rock és popzene valamint a jazz ötven évvel ezelőtti alapjaihoz. (Led Zeppelin, Black Sabbath, Beatles, Uriah Heep, Miles Davis) Szinte mindent meghallgattunk ebből az időszakból, a következőket tapasztaltuk.

A bekapcsolás után a lemeztányér gyorsan felveszi a megfelelő fordulatszámot, a hang lágy és kellően részletgazdag. Minden tiszta és kiegyensúlyozott, a csatorna szétválasztás kielégítő. Megállapíthatjuk, hogy a teljes hangspektrum visszaállítása nagyon koherens. A hallgatási élmény kedvező, soha nem agresszív, nem kellemetlen vagy kiegyensúlyozatlan. A lemeztányér sebességtartása teszthang-pontos (3150Hz), konzisztenciája nagyon jó, még a sokáig kitartott hangok hallgatásakor sem érezni, az egyes kritikusok által sűrűn emlegetett, a DD hajtást ledegradáló, szaggatottságot.

1969 bemutatta a világnak a rock „supergroup” fogalmát, a Blind Faith együttest, amelyet Eric Clapton alapított a legendás Cream idők után. Egyből be is bizonyosodott, hogy ez a banda jobban szereti a hosszú, improvizációkkal tarkított zenélést, mint a négy-öt perces dalokat. Egyetlen lemezük a Billboard magazin listáján rögtön az első helyre került. A Do What You Like című és kezdetű hosszú lélegzetű téma 15 percre sikerült, a lemez „B”-oldalának közepén kezdődik. (a legjobb helyen, mert általában itt a legkisebb a követési-szöghiba) Az elnyújtott feszes gitár menetre épülő riff markáns és karakteres. A dallam kibontás utáni szólók, a basszusgitár és a dob válaszolgatása igen ütősre sikeredet, utánuk Steve Winwood falzettós éneke (Nyisd ki a szemed, használd a fejed, vedd észre, hogy te nem vagy halott) szinte felüdülésnek számít. A lemezjátszó pontos beállításának köszönhetően nincs belső barázda torzítás (vagy csak műszerrel mérhető) 92 dB érzékenységű hangsugárzókon olyan muzsikában lehet részünk, amit még vagy ötven évre rocker-lelkünkben elraktározunk.

Az euro disco műfajának meghatározó csapata a Boney M. Az 1978-as Nightflight to Venus című lemezükről Neil Young örökbecsűje a Heart of Gold című szám egyike a lágy darabok sorozatának. Itt a vokálok és a szájharmonika remek viszonyát fedezhetjük fel, DD-s szaggatottságnak itt sincs nyoma. Természetesen a nagy kedvenc, fiatalságunk ikonja, Jimi Hendrix sem maradhat el. Sok jó nótája közben gitárja ezerféle módon szólal meg, akit, talán nem is jó 20 milliós rendszeren hallgatni, mert túl sterilnek tűnik… És valóban, ha kicseréljük a hangszedőt és kiváltjuk a belső phono-fokozatot, a komplex hangzást sokkal több részlet megjelenése mellett élvezhetjük. A Thorens TD-402DD a zene újra alkotásában kompetens munkát végez. Az ütni-valók hangzása és a basszusgitár sok részlettel jelentkezik, a hangzás még tágabb és pontosabb. A hangzáskép kinyílik és kibővül, mikrodinamikákkal töltődött, teljes mértékben kifejező, miközben a csendes pillanatokban a lágy hangzás megmarad. Nem fárasztó, ismét tapasztalhatjuk a lágyságot és a dolgok kézben tartását. Térrajzolásból is jeleskedik, legalább 4-5 helyet lehet megkülönböztetni az elénk rajzolt hangszínpadon. A pop és rockzenében használt elektronikus effektek ábrázolása pedig remek. Minden gitár-riffet megnyugtató lágysággal és háttérzaj nélkül reprodukál.

Amennyiben lendületesebb beütéseket és még nagyobb dinamikai átfogás kell, mert hiányzik a még nagyobb energia megjelenítése, akkor felmerül egy kérdés: mit tennék én, ha vennék egy ilyen lemezjátszót? Első rendszer-modifikációnak egy ezüst-tartalmú összekötőkábelt használnék, majd a hangszedőhöz egy microline tűt. Ha tovább kívánjuk fokozni az előrelépést, akkor egy külső phono-fokozat dukál, bár akkor már elgondolkodtató a hangszedő cseréje. A képen látható lemezleszorító nem „ördögtől való” találmány, mivel a Thorens cég gyártmánya, a DD meghajtás révén egészen biztosan nem kezdi ki a lemeztányér csapágyát, rendkívül jó hatással van a lendtömeg növelésére és a lemezfelületi rezgések semlegesítésére.

Mindenesetre, azok a hanglemezek, amiket egy középhaladó gyűjtő hallgat (látjuk a különböző fórumokon) megérdemelnek egy ilyen lejátszót – tesztjeink sorát legközelebb egy nagy modellel folytatjuk.

KONKLÚZIÓ

A Thorens TD 402 DD lemezjátszó a könnyű használatot és a jó hangzás-teljesítményt kombinálja. A márka hatalmas tapasztalata révén nem hagyott figyelmen kívül semmit ami ma fontos lenne a zavartalan lemez-hallgatáshoz. Ez a modell bemutatja Thorens tapasztalatait a lemezjátszók tervezésében. Nem próbálja gyenge minőségű műanyagokkal hergelni a rajongókat. (Hej, ha én régen egy Thorens TD160 tulajdonosa lettem volna(!), de akkoriban csak tojáshéj Pioneer PL-200 vagy Lenco DD-830 jutott – és hány havi fizetésünket adtunk oda érte?)

Egy Thorens lemezjátszó nyugodtabb és zenei szempontból kedvezőbb, analitikusabb mint sok vetélytársa. A lényeg, a muzikalitás és a nyugodt hallgatási élmény. A Thorens TD-402DD árkategóriájában éppen ezzel vezet.

Pro
+ elegáns vintage megjelenés
+ a használat egyszerűsége és könnyű telepítés
+ kiváltható beépített phono erősítő
+ cserélhető shell
+ levegős, mégis határozott hangzás

Kontra
 „felszedhetett” volna még néhány kilót

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: +36-30/530-6192, +36-30/211-5253