Hírek, Tesztek

Vincent Audio SV238 teszt - sixmoons.com

2019.08.26 12:31

Az SV-238 egy túlméretezett félvezetős erősítő amelynek gyönyörű a formatervezése. Látszik rajta, hogy az audiofil igényeket messze meghaladó klasszikus. A feleség által még elfogadható faktoron belül van mind a mérete, és a súlya. 

Írta: Joël Chevassus

2009 július

Integrált erősítő: Vincent SV-238

Hangfalak: JLA Acoustique Perspective 2 Signature & Stand 80, McIntosh LS360

Kábelek: Naturelle Audio XLR kábelek Live 8 és Live 4, Naturelle audio hangszóró kábelek

Hálózati kábel: Guzi

Állványok: Quest for Sound Isol alátét a CD-lejátszó alatt, Ikea állvány a Vincent SV-238-hoz, Norstone AV PIU audio és video forrásokhoz

Szoba mérete 56 négyzetméter

 

A bemutató darabot Joël saját rendszerébe illesztette be. Minden azzal a bemutatóval kezdődött, amelyben a JLA hangfalakkal foglalkozott. Fogtam, majd elhoztam a francia hangfalait, és a Vincent erősítőt, és két dőltbetűs gondolattal én is hozzájárultam a bemutató bevezető szövegéhez (Szerkesztő)

A Vincent márkanév a német Sintron cég tulajdona.  A design, és a koncepció is német, mivel a Vincent termékek erős európai részesedéssel bír. A szigorú gyártási minőség, és a megbízhatóság elengedhetetlen, mivel a Vincent a felső minőségkategóriába tartozik. A Vincent Audio átadja a kínai beszállítójának a legfőbb gyártási előírásait, amelyek mögött 18 év audio ipari tapasztalat áll. A ShengYa napjainkban már önálló készüléktervezéssel is foglalkozik, amely készülékeket a Sheng Ya márkanév alatt jeleníthetik meg. Ezek alapját a Vincent Audio tervezési és fejlesztési tapasztalatai adják, és amíg velük vannak szerződésben, ezeket legálisan alkalmazhatják a saját nevük alatt. Ez az oka, hogy sok Vincent modell jelenik meg napjainkban Kínában Sheng Ya néven hasonló formatervezéssel.

A Sintron nővére a T.A.C. márkanév, amely elektroncsöves berendezéseit szintén a Sheng Ya-val gyártatja. A Sintron emellett a Thorens németországi importőre. Mikor a Frank Blöhbaum által tervezett Thorens elektronikákról írtam bemutatót, alkalmam volt riportot készíteni ezzel a kiváló mérnökkel. Ő fejlesztette ki a T.A.C. számára az automatikus fűtés vezérlő áramkört. Az eredetileg kínai tervezésű egység nyugati továbbfejlesztése rendkívül hasonló ahhoz a módhoz, ahogy Marcel Croese fejlesztette a Prima Luna modulokat melyeket a Spark/Cayin gyártott, és a Melody által épített Mystère modelleket erősítették velük. Röviden, a legújabb T.A.C. V-60 integrált erősítő is egy német tervezés, és nem lehetetlen, hogy nagyon hasonló a Sintron Vincent erősítőhöz. (Szerkesztő) 

 

Az SV-238 integrált erősítő a Vincent egységek napjaink top modellje, amelyet a nyugati piacra terveztek.  A Vincent kiváló építési minősége, és kivitele eléri a német termékek legmagasabb színvonalát. A kiváló műszaki paraméterek és funkciók mellett csak a nagyon versenyképes ár az, ami emlékezteti a kínai gyártásra. Eléggé nyilvánvalónak tűnik, hogy a 14 éve futó Vincent márkanév komolyan belopja magát a nyugati audiofil zenerajongók szívébe.

 Az SV-238 egy túlméretezett félvezetős erősítő amelynek gyönyörű a formatervezése. Látszik rajta, hogy az audiofil igényeket messze meghaladó klasszikus. A feleség által még elfogadható faktoron belül van mind a mérete, és a súlya. A közel 53 centis mélység azért eléggé figyelem felkeltő lehet azok számára, akik kilóra szokták az erősítőt választani, mert a 36 kilós tömegével még a Vincent számukra is jó választásnak tűnhet. Szembetűnő függőleges hűtőfelületek, és sok szellőző nyílás vezeti el a rengeteg hőt, amelyet az A-osztályú erősítő (60 watt csatornánként 8 ohmon) termel. A külső burkolat eltakarja a hűtőbordák éles sarkait.

 

A nagy digitális kijelző könnyen olvasható, és szépen követi az elegáns alumínium előlap ívét. Nyolc kis méretű, és egy nagy bekapcsolás gombbal minden vezérelhető. Hangerősség, bemenet választás az öt aszimmetrikus, és egy szimmetrikus forrás közül. Emellett természetesen tartozék a teljes funkciós távvezérlő. Nagyon meggyőző a hátlap hatalmas méretű hangszóró kimenete, amely 55 centire növeli a készülék mélységét. Nem egyszerű megfelelő állványt találni ennek az audio fenevadnak. A Vincent kínál hozzávaló audio állványt. A hat bemeneten kívül kínál még az erősítő két előerősítő kimenetet is. Az egyik RCA, a másik XLR szimmetrikus. 

 

A Vincent egy teljesen szimmetrikus felépítésű A/AB osztályú design, amelynek névleges kimeneti teljesítménye 200/400/700 watt csatornánként 8/4/2 ohmon. A különálló CPU vezérli a funkciókat, így kerüli el a készülék az ódivatú mechanikus kezelő elemek alkalmazását. Crystal integrált áramkörök kezelik a kis jelszintű bejövő jeleket. A Vincen SV-238 50 kHz-ig visz át 0,5 dB-en, 350 mV a bemeneti érzékenysége, és 0,1 százalék alatt van a harmonikus torzítása 1W/1kHz értéken. 95 dB felett van a jal/zaj viszony, és a bemeneti impedancia 47 kiloohm.

 

A hangja: a Vincent a kiváló dinamikát kombinálja a gyengéd kidolgozott hangzással. Megdöbbentő a rugalmasság, ahogy a terhelő impedancia változásokat kezeli. Lenyűgöző erőtartalékai könnyedén vesznek minden akadályt, így kerül minden durvaságot még a nagy érzékenységű hangfalak esetében is. Tény, hogy az SV-238-ast az ereje, és bemutatója a legjobb félvezetős erősítők közé emeli. Úgy a JLA, mint a McIntosh LS360 hangfalon édes, meggyőző módon muzsikál.

Dee Dee Bridgewater albumáról a Just Family című szám hallgatsakor akkora akusztikus nyomást szállított, amelyre csak a nagy erejű félvezetős, vagy a nagyon kidolgozott elektroncsöves erősítők képesek. A jazz sztárok hangja még magasabb hangerő beállításban sem váltak agresszívvá. Stanley Clark basszusa egyszerűen lenyűgöző volt. A JLA állványos még az LS360-nál is jobban tolmácsolta a szinte fizikai hőhatásokat. Egyetlen észrevételem az, hogy ezt a hihetetlen nyomást nem minden esetben tudja tapintható szinten produkálni – ha a legrangosabb házimozi erősítőkkel hasonlítom össze

 

Más stíluson, Esa-Pekka Salonen, Le Sacre du Printemps című számán is nagyon jól helytállt. A Los Angeles Philharmonic felvétele olyan testes volt, mintha egy harci mén vágtatott volna át a szobán. Ez a zenekar hihetetlenül pontos, és a felvételen érezhető volt a természetes hangzásuk felemelő ereje. Az audio rendszereken azok a felvételek lehetnek igazán meggyőzők, amelyek szélessége és mélysége is pontos. Az igazi valóság élményt semmi nem adja jobban vissza, mint amikor egy erősítő ezt pontosan ábrázolja. A Vincent nagyon jól kezelte a húrosokat, a fúvósokat egy csodálatos folyamba terelve azokat. 

Salonen után Hiromi Uehara korai albumára tértem át, amely igazi nyúzó teszt minden tranzisztoros erősítő számára. A Vincent ismét megmutatta az erejét, és nagyon jól kontrollálta a hangfal hirtelen impedancia változásait még a leghangosabb részleteken is. A fiatal japán hölgy művészetét csak megfelelő hangerősség mellett lehet élvezni. Hiromi muzsikája egyértelműen kéjes, a futamok szinte illetlenül követik egymást. Hogy boldogult vele a Vincent? Nos, az SV-238 a hallgatót helyezi a középpontba. Szállítsa a szükséges sebességet és erőt ahhoz, hogy élvezni lehessen a japán zongorista és zenekara agresszív játékát. A hangfalaknak önálló hatalmat ad. Tökéletesen kiszolgálta Hiromi stop and go stílusát, amely mellett még Rachmaninov is lustának tűnhet.

 

Egyáltalán nem gyakori, hogy akusztikus hangszereket ilyen intenzitással használnak, de rendkívül tanulságos a torzítás, és a teljesítmény egyértelmű meghatározására. A zongora futamok leütéseit reális keretek között tartotta, mindig tiszta maradt a hangja, és kellemes, gazdag a hangszíne. A különböző hangerősségeken sem romlott a Vincent harmonikus komplexitása. Nem volt érdemi változás érzékelhető, amikor a munkapont átment AB-be, megmaradt koherensnek.

A Vincent tonális egyensúlya a felső középtartományon kicsit a sötét felé csúszott. A hangzása egészen elektroncsöves jellegű, meleg, és folyékony. Összehasonlítva a Rotel RB-1092 D-osztályú erősítővel a különbség szembeötlő. A fizikális és műszaki jellemzői alapján a Vincent megfelel a legjobb A-osztályú erősítőknek. Az SV-238 száraz mélyeket szállított nagy dinamikával, de tranziensek nélkül, ami nem befolyásolta a muzikalitást. Az egyik legszembetűnőbb tulajdonsága a tökéletes kontrol, amellyel még a legbonyolultabb zenei darabokat kezelte.

Komoly erénye ennek az integrált erősítőnek a végfok, és az előerősítő közötti következetesség. Az integrált erősítőkben általában az előerősítő a gyengébbik láncszem, amely nem ér fel a végfok képességeihez. A Vincent előerősítője az, amely kivétel az általános szabály alól. Ez meggyőző részleteket, pontos hangot, és kellemes levegősséget szállít. A design, és a technológia itt tökéletes harmóniában van a két egység között. Általában nehéz megtalálni az igazán egymáshoz illő egységeket, és a megfelelő kábelezést. Itt erre szükség nincs. A készülék bemutatója rendkívül meggyőző az árkategóriájában. Csak nagyon kevés ismert márkanév képes felvenni vele a versenyt. Az egyik lehet az LSA Standard hibrid, amelyet Amerikában terveztek, de ugyanúgy Kínában gyártottak.

Összefoglalás:

A Vincent magas szintű zenei bemutatója és építési minősége komoly vetélytárssá teszi. Ebben az árkategóriában gyakorlatilag lehetetlen legyőzni. Ennek ellenére, ha erőlködünk, hogy hibát találjunk benne, a fizikai mérete jelent például korlátokat. Én magam is csak egy Ikea kávézó asztalt találtam megfelelő méretűnek a háztartásomban. Persze a Vincent kínál hozzá illő állványt.

A második esetleges kritika az lehet, hogy nem lehet hozzá külön előerősítőt csatlakoztatni. Mindent egybevetve, és figyelembe véve, ez egy kiváló integrált erősítő. A beépített előerősítő szinte akadémikus, tökéletes társa a végfoknak. Végül is ami valóban kivételessé teszi az SV-238-at az, hogy nincs különös gyengesége. Ez a tény minden zenerajongónak garantálni tudja, hogy hosszú ideig elégedett lesz vele, és többféle hangfal típuson is szépen muzsikáljon.

Nyilvánvaló, hogy csak a saját árkategóriájában nevezhetem a legjobbnak a Vincent SV-238 integrált erősítőt. Biztos vagyok benne, hogy sokkal több az előnye, mint a hiányossága. Talán az a legfontosabb, hogy az ára háromezer Euro alatti. Ebben a kategóriában ilyen erőtartalék, és impedancia kezelés rugalmasság nem szokás. A Vincent minden hangfalat elegáns könnyedséggel kezel. Ha a drágán vásárolt teljes sávú hangfalához keres megfizethető áron erősítőt, mindenképpen hallgassa meg a Vincentet, mielőtt egy 8000 Euros álom erősítővel kényeztetné el rendszerét. Azon kaphatja magát, hogy nem is jelent olyan hatalmas fejlesztést a jelentős árkülönbség. Nem meggyőződésem, hogy mindenáron a drágábbikat kell mindig választani.

 

forrás: www.sixmoons.com