Hírek, Tesztek

Thiel Audio CS2.7 High-End hangsugárzó bemutató

2019.08.26 10:44

A Vintage Hi-Fi Review tesztelő szobájában vagyunk a Sophos Hi-Endnél, és az új Thiel hangfalat teszteljük, amely most érkezett Olaszországba. A CS 2.7 modell a korábbi CS 2.4 utódja.

Szerzők: Bruno Fazzini, és Massimo Piantini

 

Thiel Audio CS2.7

 

A Vintage Hi-Fi Review tesztelő szobájában vagyunk a Sophos Hi-Endnél, és az új Thiel hangfalat teszteljük, amely most érkezett Olaszországba. A CS 2.7 modell a korábbi CS 2.4 utódja. A megjelenés, és a design a CS 3.7 idősebb, magasabb árú és termetű testvérére emlékeztet.

Mechanikai felépítés:

A 2,5 cm-es dóm magas sugárzót koncentrikusan veszi körbe a 11,5 cm átmérőjű közép hangszóró. A 20 cm-es mély sugárzó passzív hangolással a dobozalsó felében található. A felső hangsugárzó alumíniumból, míg az alsó eloxált alumíniumból készült. Annak ellenére, hogy fémet alkalmaztak mindhárom hangszóróban, nincs bántó fémes hangja a hangsugárzónak.

 

Az alumínium amit használtak maximálisan merev, és ennek következménye, hogy a közép-magas egység, valamint a woofer nem csak a vibrációktól mentes, hanem gyors, és kontrollált megszólalású. A mélysugárzó rendkívüli felfüggesztésének köszönhetően képes reagálni és nullpontba kerülni.  

 

A hátlapon egy pár kimagasló minőségű csatlakozás van elhelyezve egy fémlapon, és csak a single-wire meghajtása lehetséges. A négy tüske könnyen állítható, megfelelő stabilitást ad, de a dőlésszög külön megvásárolható külső kengyel felszerelésével fokozható. A kengyelt a hangfal aljára lehet felszerelni.

 

A doboz formája, a merevsége, és a tömörsége garantálja a belső vibrációk legnagyobb részének elnyelését, emellett csökkenti a külső nem kívánatos akusztikai hatásokat is. A front panel dőlése lehetőséget ad arra, hogy be lehessen állítani a hangsugárzók emissziójának fázisát. Mint minden más Thiel termék esetében, ennek sem magas az érzékenysége (87 dB), a frekvencia tartománya 35 Hz – 20.000 Hz-ig terjed.

A kiszolgáló rendszer bemutatása:

 A teszt során Avid Diva analóg lemezjátszót használtunk MC Ortofon Vivi Blu tűvel, amelynek jelét a Cary Audio 302 MKII phono előfokra kötöttük. Többféle erősítőt is alkalmaztunk. Volt félvezetős, és elektroncsöves verzió is. Cary Audio CAD 120, Spectral DMA 50, BAT VK 600 SE, és Plinius SB 301 voltak a végerősítők.  Előerősítőnek  a félvezetős Burmester 011-est, és elektroncsöves  Manley Shrimp modelleket használtuk. Konverternek a Restek MDAC+, és egy két egységből álló CIAUDIO VDA2, VAC1 rendszert kötöttünk a láncba.

 

A hallgatási teszt:

 Az első benyomás a Thiel 2.7-tel kapcsolatban az, hogy ezek lendületes és kiváló álló hangfalak és megszólalásuk jól párosított elektronikát kíván. Az eredmény attól függött, hogy melyik erősítőt használtuk. Melegebb és borostyán hangjuk (ám kevésbé gyors, és kevésbé jól hangzó) volt a csöves végfokkal, míg a félvezetős erősítővel szárazabb, és kontrolláltabb ( gyorsabb, és szigorúbb) volt az alacsony frekvenciákon.

A hangszórók annyira precízen végzik a prezentációt, hogy könnyedén megkülönböztethető szonikus árnyaltság volt megfigyelhető még a félvezetős csoport három erősítője között is. Ugyanezt a különbséget észleltük az analóg, és digitális forrásokon is.

A CS 2.7 elhelyezésével a hang irányítható, fontos a jó elhelyezés. A kábeleken és az elektronikán is sok múlik. Mindez azt mutatja, hogy milyen extrém módon kifinomult a Thiel hangfala.

A meghallgatást kiélezett és szőrszálhasogató alapossággal kellett végeznünk, mert a felvétel minden apró részlete hallható volt. Ugyanakkor soha nem volt éles, vagy irritálóan fémes a megszólalás. A fém hangszórók nem tolakodtak, nem vált nyersé az előadás, mert a hangjuk mindig megmaradt muzikálisnak, soha nem voltak harsányak.

A nagyon finom felbontás, és a kimagasló akusztikus kép eredménye emelte a terméket a csúcsra az árkategóriájában. (a koncentrikusan elhelyezett közép-magas, és a front panel lecsökkentett mérete is segítette az eredmény elérésében)

További véleményként pedig azt mondhatjuk, hogy a magas tartomány komplett, és kidolgozott, tolakodás nélküli. A középtartomány extrém korrekt és természetes. Ezek a tulajdonságok nagyon jól kifejezik a kimagasló munkát, amellyel a középsugárzót a magassal párosították. Mindezek mellett a mélysugárzó jól követi a közép magas szekciót, és abszolút nem ül rá az előadásra.

Az utóbbi passzív hangolású, és nagyon artikulált, teljes, gazdag, összetett tonalitású.

A különböző felvételeken akár jó, akár rossz minőségűeken, könyörtelenül kézzel foghatóak voltak a felvételi hibák, és erények, ami tisztán mutatja ennek az amerikai hangfalnak a kimagasló képességeit.

 

Értékelés:

Könnyen elhelyezhető, mert passzív, csak egy kis beállítást igényel de erősen meghálálja azt. A természetes hangzás, és a nagymértékű muzikalitás teheti a rendszere ékességévé, amelynek hangzását finoman befolyásolhatja a többi rendszer elemmel.

Ebben a kategóriában ez a valódi Best buy.

forrás: www.vintagehificlub.com