Hírek, Tesztek

Hangsugárzó vásárlás előtt...2. rész

2019.08.26 13:14

Cikkünk első részében érintőlegesen átfutottuk a hangsugárzó vásárlás buktatóit. Most folytatjuk a dolgot és további gyakorlati tanácsokkal próbáljuk a leendő vásárlót segíteni.

Hangsugárzó vásárlás előtt állok…2. rész

Cikk sorozatunk első részében érintőlegesen átfutottuk a hangsugárzó vásárlás buktatóit, és néhány konkrét dolgot is leírtunk, amik alapján ne hozzunk döntést, illetve milyen szempontokat tartsunk szem előtt, mielőtt megvesszük hangsugárzóinkat. Most folytatjuk a dolgot és további gyakorlati tanácsokkal próbáljuk a leendő vásárlót segíteni, mind a választásban, mind a későbbi elhelyezésben, hogy az öröm ne üröm legyen. 

Díjak, cikkek, innovációk, legjobb termékek – egyszóval a marketing:

Gyakori telefon téma, de személyesen is a választás vezető indokainak egyike egy-egy hangsugárzó márka vagy típus elméleti szimpátiájának a különböző, jól preferált és öreg múltú média felületek által kiosztott díjak, ajánlások léte, a bemutatókon, teszteken való jó szereplés. (EISA, What HiFi csillagok, stb.)
„Jó bornak nem kell cégér”, tartja a mondás. Nyilván ennyire nem egyszerűsíthető le a dolog, hiszen reklámok, bemutatók nélkül sokkal nehezebb lenne a tájékozódás, de mindenképp érdemes a helyén kezelni a dolgot. Nem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen teszt, ajánlás is szubjektív, hiszen egy adott tesztelő véleményén alapszik, és sokszor az anyagi érdekek is közre játszanak. Azt semmiképp ne gondoljuk viszont, hogy egy gyártó terméke egy adott árkategóriában messze jobb tud lenni, mint egy másik gyártó hasonló készüléke. Egyszerűen nincs legjobb…inkább más van. Az viszont igaz, hogy ha valamit sokat reklámoznak, akkor az előbb utóbb sokak számára lehet népszerű.     

Garancia – minél több, annál jobb?

Sokszor előfordul, hogy a választásban, a hangsugárzókra adott garancia idő is befolyásol. Egy erősítő, egy mechanikus lejátszó (bluray, CD, LP, stb.), TV esetében ez mindenképp lehet fontos, de a hangfal esetében ez megint csak másodlagos szempont. Mivel a hangdobozokban a hangváltón kívül nincs egyéb elektronikai elem, csupán mechanikus alkatrészek (kivéve aktív hangfal, mélysugárzó) ezért az esetek 99%-ban csak felhasználói hiba miatt (túlterhelés, mechanikai behatások, stb.) hibásodnak meg, melyekre a garancia nem vonatkozik. Ha egy hangsugárzó kicsomagolást követően hibátlanul megszólal, annak minden hangszórója szól, és ez a vásárlást követő pár hét alatt sem változik, nem torzul a kapott hang, akkor szinte biztos, hogy az elkövetkezendő években garanciális probléma nem következik be. A hangszórók természetes öregedése a mai alkatrészeket figyelembe véve csak tízen évek múltán várható, melyre jelenleg egy gyártó sem vállal ilyen hosszú garanciát. Fontos, hogy a megvásárolt hangfalak hangszóróit semmilyen vegyszerrel ne törölgessükne nyomkodjuk azokat és lehetőség szerint ne legyenek tűző napfénynek kitéve a nyári hónapokban!


Ár – ha drágább, akkor sokkal jobb, vagy ugyanannyiért van jobb?

Vezető kérés a hozzánk forduló ügyfeleink részéről, hogy olcsón, jót ajánljunk. Sokan úgy gondolják, hogy egy adott ársávban pl. 300 000.-Ft-ért jó hangfalakat lehet vásárolni, de csak most, csak neki tudunk majd ajánlani egy olyan vételt, ami két kategóriával jobb hangra képes ugyanennyi pénzből. Ugyan, néha előfordulnak leárazott, kifutó vagy esetleg szépséghibás darabok, melyek egy-egy vásárlás erejéig, bizonyos kompromisszumokkal (akár karcos, csomagolás sérült, stb.) valóban extra áron szerezhetőek meg, de olyat senki ne várjon, hogy egy adott keretből egy gyártó két kategóriával jobb hangot kínál! A gyártók tisztában vannak a termékeik kvalitásaival, így árban igyekeznek a konkurenseik portfóliójához képest hasonlóan pozícionálni a saját portékájukat. Ne legyenek tehát illúzióink, minden ár kategóriának megvannak a maga termékei, melyek egymáshoz képest nem rosszul és sokkal jobban, hanem másként és esetleg valamelyest szűkebb felhasználási területnek megfelelően szólalnak meg. (házimozi – sztereó)


A „drágább, az jobb” sem igaz mindig. Általánosságban elmondható, hogy a drágább hangfalak jobb minőségű anyagokból készülnek, akár exkluzívabb megjelenéssel bírnak, de mint az élet területén mindenhol, itt is vannak kivételek. Vannak olyan gyártók, melyek régi motorosok a fejlesztés-gyártás területén, konzervatívabb külső megjelenéssel kiváló hangú hifi hangfalakat készítenek, és van példa számtalan gyönyörű vagy futurisztikus külsővel, átlagos hanggal bíró gyártó hangdobozaira is. Mindenképp adjunk esélyt, hallgassuk meg a kevésbé ismert, vagy szép hangsugárzót is, mert lehet a gyártó jobb ár/érték arányt hozott össze egy komolyabb bel tartalmú, de egyszerű megjelenésű és nem túlreklámozott termék kapcsán! Az ár növekedése a műszaki cikkeknél (leszámítva a lifestyle márkákat, pl. Bang&Olufsen, stb.) egyébként logaritmikusan arányos a kapott produktummal. A dupla ár, nem jelent kétszer jobb hangú hangfalat, és a tízszeres szorzó sem tükrözi a valós hangminőség változás léptékét. Ahogy lépkedünk a kategóriák között, csak finomodnak a jellemzők, és ez bizony néha nagyon sokba kerül.

Kategóriák – „nem vagyok vájt fülű, de…”

Ahhoz, hogy el tudjunk indulni, meg kell vizsgálni sok egyéb kérdés mellett, hogy mekkora büdzsével rendelkezünk, és mennyit kívánunk majd az egész rendszerre fordítani. Nagyon nem mindegy, a hangfal vásárlás során, hogy hogyan viszonyulnak majd egymáshoz a hangfalakat kiszolgáló készülékek, kábelek, stb. Egy közép kategóriás hangdoboz egy belépő kategóriás erősítővel tudása harmadát hozza majd melynek csalódás, és rossz választás végetti téves márka káromlás lehet a vége.
Nagyon gyakorta előfordul az is, hogy a kezdő laikus zene/mozi barát vásárló nem tudja jól belőni a saját igényeit, de úgy gondolja, hogy a belépő kategóriában is mindenevő készülékeket talál és a komolyabb termékek csak amolyan úri huncutságok. Itt hangzik el napi szinten, a „nem vagyok vájt fülű, nem akarok audiophile berendezést” DE „komolyzenét, jazz-t, nagy, hangos dinamikai tartalékokkal rendelkező házimozit, stb. hallgatnék”. (Tetézve ezt azzal, hogy ezt átlagos méretű szobában tenné ami „CSAK”> 40nm2).

Elnézést a hidegzuhanyért, de LUXUSCIKK vásárlását tűztük ki célul, így el kell fogadni, hogy bár sok pénz 100 000.-Ft egy erősítőért, vagy 200 000.-Ft egy hangfalpárért, de ezek belépő kategóriának számítanak! Elvárhatjuk azt, hogy a belépő kategóriában található készülékek is megfelelően működjenek, és a szolgáltatások mellett hozzanak egy bizonyos színvonalat, de ne áhítozzunk igazi hangminőségről! Ha választani kell egy műanyag tejfölös dobozméretű hangfalakkal szerelt, egybeépített kompakt hangrendszer és egy belépő, 50 – 100 000.-Ft-os sztereó / mozi erősítő, és 100 000 - 150 000.-Ft-os hangfal, hangrendszer között, akkor nyilván az utóbbi legyen a döntés, viszont ne várjuk a Pop-Rock, Jazz műfajok, big-band előadók, komolyzenei nagyzenekarok élményét, vagy az akciófilmek elsöprő dinamikáját. Ezek messze nem lesznek élvezhetőek az ilyen rendszereken.

A jelenlegi új termékek kínálatban sztereó hangsugárzókat feltételezve, az álló hangfalakból belépő szinten 100 000-200 000.-Ftalsó közép szinten > 200 000.-Ftközép szinten >500 000.-Ft körül, illetve ezt az összeget jelentősen meghaladva felső kategóriát lehet vásárolni. Kategorizálni ennél pontosabban nem érdemes, mert sok az átfedés. Akik a rádiós slágeres „valami szóljon” hallgatási igényszinten már túl vannak, és sok (valódi) hangszeres zenét hallgatnak, mindenképp a második – harmadik kategóriában kell kezdeniük a keresgélést. 

Házimozi rendszereknél ez a keret nyilván növekszik a hangsugárzók száma végett. Csatorna számtól függően itt a belépő kategória alap 5.0-ás kiépítés mellett hozzávetőlegesen 150 000 – 300 000.-Ft között mozog. Ezek az összeállítások elsősorban <20-25nm2 körüli szobákban, házimozi – popzene hallgatásra alkalmasak. Az alsó közép kategóriáért már > 300 000 – 500 000.-Ft-ot kell leszurkolni, és a közép kategória itt is valahol >500 000- 1000 000.-Ft felett válik elérhetővé. 
jó hír, hogy a közbenső kategórián némi kompromisszummal, az utóbbin, megfelelő további készülékeket választva, már jó minőségű sztereó előadásra is számíthatunk. 

Elhelyezés – „az állványos hangsugárzó a szekrény tetején…”

Mielőtt belekezdünk a vásárlásba, gondoljuk át azt is, hogy mekkora helységbe, hogyan tudjuk elrakni a hangsugárzókat, mert talán az egyik legfontosabb dolog a jó elhelyezés! Az átlagos nappalik akusztikája az esetek nagy többségében jónak mondható, és azokon sokat javítani, drasztikus átalakítások nélkül amúgy sem lehet, viszont vannak egyszerű és praktikus dolgok, amikre érdemes odafigyelni!  A szoba akusztikai tulajdonságait kedvezően befolyásolja a kemény visszaverő felületek csökkentése. Függönyökkel, vastag szőnyegekkel, akusztikai csillapító lapokkal (melyekre akár fényképeket nyomtathatunk), könyvespolcokkal sokat javíthatunk a minimalista módon berendezett, csengő, visszhangzó szobákon.

 

Mély tartományban, egy átlag nappalit anélkül, hogy azt ne rondítsunk el, szinte lehetetlen csillapítani. Itt a kialakuló, bizonyos frekvenciákon „búgó” mély energiát azzal tudjuk csökkenteni, ha a hangdobozok elhelyezését, az oldalfalaktól való távolságát növeljük, a hangfalakat tüskékre állítjuk (amivel a térleképzése is javul) és szükség esetén a reflex nyílásokat próba képen ledugózzuk. (itt fontos megjegyezni, hogy a szoba méretével harmonizáló hangfalméret kiválasztása is nagyban segíti e problémák minimalizálását!)

 


Egy szintén FONTOS dolog is ide kívánkozik. A hangsugárzók reflex nyílásának holléte az esetek legnagyobb többségében lényegtelen dolog! Nem a reflexnyílás helye, hanem a falak közelsége és a szoba rezonancia frekvenciája okozza a problémát, így nem igazán leszünk előrébb, az elöl elhelyezett reflexnyílásokkal sem!


Törekedni kell arra, hogy a front hangsugárzók közötti bázis távolság a hallgatási ponttal szimmetrikusan és nagyjából egyenlő távolságra legyen, mert az egymáshoz képest túl szűk vagy túl távoli elhelyezés a sztereó térábrázolás kárára válik majd! Álló hangdobozokat ne tegyünk bútorra, és ne szorítsuk be őket két szekrény közé. A házimozi center sugárzóit lehetőség szerint a kép alá, (esetleg fölé, de ne túl magasra) mindenképp középre helyezzük, szimmetrikusan a képpel és a jobb/bal oldali sugárzóval. Használjunk a hangdobozok alá csillapító korongokat, tüskéket, melyek megakadályozzák a rezonálást, javítják a lesugárzott hangminőséget. Frontsugárzóként használt állványos hangsugárzókat (más nevén polc, monitor sugárzó) ne tegyünk szorosan TV mellé, és semmiképp ne tegyük őket szekrény tetejére, stb. Ezek a hangdobozok akkor tudják kifutni magukat, ha a magas sugárzóik az ülő fejmagassággal egy vonalban vannak. Többek között ezért is javallott őket gyári állványra helyezni!

 

Más a helyzet a házimozi háttér sugárzókkal. Itt az az ideális megoldás, ha nem állványon, hanem legalább 150-180cm-es magasságban, irányítva helyezzük el őket. A pontosabb elhelyezés mindig az egyedi lehetőségekhez igazodik, itt bízzunk a szakember tanácsában!

 

Egy út, két út, három út – az utak tengerében…

 

Előfordul, hogy a hangsugárzók kvalitásait valaki a hangfalban használt hangszóró számából, vagy az alkalmazott átviteli sávok (utak) számából próbálja megítélni vagy kategorizálni. Ismét kigyulladni látszik a piros lámpa, hiszen a hangminőségnek nagyon minimális köze van az alkalmazott hangszórók számához és az alkalmazott váltások mennyiségéhez. Vannak nagyon kiváló hangú egy utas (szélessávú hangszóróval szerelt) hangdobozok és számtalan ellenpélda is akad. Ami biztos dolog, hogy minél több hangszóró van egy adott hangfalban, annál bonyolultabb a hangszórók közötti keresztváltást jól elkészíteni.

 

A mérnökök számára ezek rendszerint fejtörést okoznak, mivel bonyolultabb hangváltókat eredményeznek, melyek igen kedvezőtlenül „terhelik” az erősítőket. A több hangszóróval szerelt hangfalak stabil és kevésbé kényes erősítőket igényelnek, így itt sem a több a jobb elve érvényesül. A több hangszórót tartalmazó 3-utas 4-utas hangfalak előnye az esetek többségében az, hogy a jobban szétosztott frekvencia sáv, jól tervezett doboz mellett, jó hangszórókat és kiváló hangváltókat alkalmazva egyenletesebben kerül lesugárzásra. Ezt a pozitív tulajdonságot azonban sok 2 vagy 2,5-utas hangdoboz is jól csinálja, így ne az utak számával válogassuk a leendő hangfalunkat.

Doboz, doboz hátán – „avagy, 15nm2-be 7.2-es rendszer?”

 

Sokszor elcsodálkozunk azon, hogy milyen ötlettől vezérelve szeretnének a leendő vásárlók kis szoba méret mellett temérdek hangfalat bezsúfolni és akár fordítva, nagyméretű nappaliba kis dobozokat erőltetni. Sztereó rendszereknél szegényesebb elhelyezési körülmények mellett egy állványos sugárzóval jobb eredményeket érhetünk el, mint egy közepes vagy nagy álló monstrummal. Ha a szoba méret 10-15nm2 alatti, viszont a hangfalak nagyon szorosan a fal mellett, attól akár 10-20cm-es távolságba kerülnének, akkor érdemes állványos hangdobozban is gondolkodni, mert félő, hogy egy álló sugárzó itt rosszabb eredményeket produkálhat. Ilyen körülmények között egy 2.1-es rendszer is jó hangot képes hozni, megfelelő zárt rendszerű mélysugárzóval! 
Ideális körülmények esetén is indokolt az álló dobozok méretének racionalizálása a meglevő szoba mérethez. Kisebb <15-18nm2-es helységekbe filigrán, szimpla vagy dupla 13-16cm-es mélyközép sugárzókkal szerelt hangdoboz is képes a megfelelő hangélmény reprodukálására.

 

Itt felesleges erőltetni a nagy „lavórokkal” szerelt hangfalakat, mert azok nem tudják majd kifutni magukat, és csak erőlködnek, az esetek nagy többségében mélytónusú, mélybe húzó hangot, (vagy rosszabb esetben még azt sem) képesek produkálni.  Közepes >18-25nm2-es nappalikban az átlagos méretű, dupla 16-18cm-es mélyközép sugárzókkal szerelt hangsugárzók általában ideálisak, de a szoba berendezettségtől és a hangfalak elhelyezhetőségétől függően fanatikusok már a nagyobb hangdobozok közül is válogathatnak, megfelel erősítő és kábelezés figyelembe vételével! Nagyobb helységek, >25-35nm2-es alapterületeibe legalább közepes vagy nagyobb méretű hangsugárzók javasoltak, felhasználási szokásoktól függően. (hallgatott hangerő, bulik, összejövetelek megléte)

 


Több csatornás házimozi rendszer tervezésénél a szoba méret és a hangfalak elhelyezhetősége limitálja a tervezhető csatorna számot! Kis szobákba <10-15nm2 alatt igen jó eredményeket lehet elérni egyforma állványos hangsugárzókkal minden csatornán, kiegészítve azokat jó minőségű mélysugárzóval (mélysugárzókkal). Itt az álló dobozok közül csak a kisebb méretűek jöhetnek szóba, esetleg néhány kis-közepes méretű típus. Ekkora szoba méret mellett el kell felejteni az 5 csatornánál magas számú kiépítést! Egyszerűen nem lehet ideálisan elhelyezni több hangfalat! Átlagos, berendezett >18-25nm2-es nappalik esetén szintén 5.1, 5.2 csatornányi hangsugárzó javasolt.

 

Meg kell érteni, hogy a magasabb csatorna szám kiépítéséhez tér és ideális körülmények kellenek! Hét vagy magasabb számú csatorna kiépítése csak akkor javasolt, ha legalább >28-30nm2 feletti alapterület áll rendelkezésre és a hangsugárzókat kedvező körülmények között el lehet helyezni. Ennek minimuma, hogy a surround sugárzókat a hallgatási ponttal egy vonalba vagy kicsivel mögötte és ahhoz képest a surround back sugárzót távolabb, legalább 1,5-2 méterre a hátsó falon is el lehessen helyezni. Ha ez nem teljesíthető, akkor ne törjük magunkat. Egy jól elhelyezett és beállított 5 csatornás rendszer sokkal jobb élményre képes, mint egy bezsúfolt elhelyezésű 7 vagy több csatornás összeállítás! 
Fontos, hogy mielőtt a kábelezéssel, elhelyezéssel bajlódunk, kérjük szakember tanácsát, mert a kevesebb néha több!  
         

Mélysugárzó nem kell, szomszédok is vannak a világon…

 

A szomszédok ellenére, vagy a szomszédok kárára mi azt állítjuk, hogy aki aktív mélysugárzó nélkül akar házimozizni, az valójában nem házimozizik, és csak azért gondolja, hogy nincs rá szüksége, mert még sosem hallott jól beállított házimozi rendszert MÉLYSUGÁRZÓVAL! Hisszük vagy nem, a mélysugárzó a házimozi rendszerben kötelező, elengedhetetlen, kihagyhatatlan elem, és a nagy álló hangfalak sem helyettesítik. 
Hiába szereltek a frontsugárzóba 20cm-es hangszórókat, és hiába tettek, a „halálcsillagon” található szuperlézer gyűjtőlencséjével megegyező méretű hangszórót az álló hangfal oldalába, azok egyike sem aktív szubbasszus sugárzó!

 

Nagyon fontos azt megérteni, hogy a 100Hz alatti hangok reprodukálására igen nagy mechanikus és elektromos teljesítményre van szükség! Ha ezt az energiát az álló hangfalaktól várjuk el, akkor több szempontból hibázunk! Egyrészt a front hangsugárzók dinamika és terhelhetőség határait korlátozzuk, másrészt a házimozi erősítő amúgy is satnya tápegységét extra munkára kényszerítjük, ami az első akció jelenetnél „összeomlik”, a hang felkeményedik, az energia elfogy és se mélyhangunk nem lesz, se beszéd érthetőség, de karakteres effekt hangokat se várhatunk. Túlterheljük a rendszert, amiben egyként még bőséggel lenne tartalék, csak éppen azzal van elfoglalva, hogy olyan hangokat szólaltasson meg, amire nem képes!

Az aktív mélysugárzók, nevükből fakadóan önálló erősítőt tartalmaznak, melyek az alsó kategóriát kivéve megfelelő tartalékokkal rendelkeznek a dedikált (erre megalkotott) mélyhangszóró megszólaltatására. Ezeket a mélysugárzókat használva a rendszerünk „fellélegzik” és sokkal terhelhetőbb lesz. Nagyobb dinamikát, tisztább teljes hangtartományt kapunk minden felmerülő helyzetben! Fontos viszont azt is megérteni, hogy egy mélysugárzó csak akkor képes jó minőségben, nem túl ordítva, erőlködve végezni a dolgát, ha abban megfelelő minőségű és átgondolt alkatrészek vannak.  Jelenleg a piacon 70-80 000.-Ft alatt csak kis szobák számára (>10-15nm2) használható aktív szub sugárzók léteznek. 50 000.-Ft alatt inkább „virágállványt” kapunk, így ezektől óvakodjunk…ha tehetjük, inkább halasszuk el a vásárlást és szánjunk rá még néhány tízezer forintot, mert inkább egyszer vegyünk jót, mint többször rosszat!

Aki igazán jó mélytartományt szeretne, az 2db aktív mélysugárzóval számoljon. A mélysugárzók pontos típusának kiválasztásában is inkább kérje szakember segítségét, mert több fontos szempontot kell figyelembe venni és itt sem a wattok játszanak elsősorban szerepet! 

 

Ezzel a hangsugárzó vásárlás jó néhány buktatóit és alapjait kiveséztük, de írásunk közel sem teljes, hiszen ahány ember, annyi igény. A továbbiak tekintetében szívesen segítünk a hozzánk forduló ügyfeleinknek és a személyes konzultációk során sok gyakorlati tanáccsal és a meghallgatások lehetőségével biztosítjuk az egyéni ízlés alapján történő lehető legjobb választás esélyét!  

Várjuk szaküzletünkben, egy egyezett időpontban! 

Amennyiben hasznosnak találja írásunkat, kérjük, értékelje azt facebook oldalunkon!  

Hamarosan folytatjuk, az erősítők témakörében...