Hírek, Tesztek

Vincent Audio SV-227 - Szelíd erő

2019.08.26 12:07

A stabil és rezonanciamentes kialakítású, fekete vagy ezüstszínben készülő kasztniban AB osztályban működő hibrid erősítő áramkörök találhatók, 3 db elektroncsővel kivitelezett csöves előfokkal és izmos MOSFET végfokokkal.

Vincent aktuális választékából elsőként az SV-227-es hibrid integrált erősítő került hozzánk, egy klasszikus, mondhatni szinte retró hangulatú, jókora méretű és nehéz készülék, amelyen a modern idők szavának engedve az analóg csatlakozások mellett USB bemenet is helyet kapott.

A stabil és rezonanciamentes kialakítású, fekete vagy ezüstszínben készülő kasztniban AB osztályban működő hibrid erősítő áramkörök találhatók, 3 db elektroncsővel kivitelezett csöves előfokkal és izmos MOSFET végfokokkal. Utóbbiaknak köszönhetően a készülék csúcsteljesítménye 4 Ohmon csatornánként 200 W, így sem a nagyobb terek, sem az esetlegesen érzéketlenebb hangsugárzók nem okozhatnak gondot számára, ugyanúgy, ahogy vélhetően egy rendes házibuli megtartása sem.

A készülék áttekinthető alumínium előlapján a külsőhöz illő békebeli házimozi erősítő hangulat köszön vissza, többállású hangsugárzó választóval (A, B, A+B, egyik sem), fejhallgató aljzattal, kikapcsolható hangszínszabályzókkal, valamint az audiofil világban nagyjából az Istenkáromlás kategóriába tartozó loudnessel. Az öt vonalszintű analóg bemenet és az USB bejárat között az előlap bal szélén lévő forgatógombbal vagy a mellékelt távvezérlővel választhatunk. A hátlapi USB bemeneten keresztül akár 24 bit/192 kHz-es jelek küldhetők az erősítőbe épített, műszaki kialakítását tekintve nem részletezett DA konverterre, így az erősítővel például laptopról is lehet kényelmesen zenélni.

A készülék belvilága rendezett képet mutat a nagy helynek köszönhetően szellős alkatrész elrendezéssel. A nagyméretű toroid transzformátor középütt helyezkedik el, két oldalt vaskos hűtőbordák találhatók, az áramköri felépítés szimmetrikus kialakítású. Az előfok, a táp és a bal illetve jobb csatornák végerősítő szekcióit teljesen elválasztották egymástól, így minimalizálva a különböző egységek káros egymásra hatásait. 
Hangsugárzó kimenetekből kettő párat kapunk, ezen felül van rec out és pre out kimenet is, előbbi a felvételekhez, utóbbi pedig külön végerősítő vagy aktív mélysugárzó használatához.

 

A teszt elkészítése előtt már több napig hallgattam az erősítőt különféle zenéken, néztem vele filmet (The November Man), sorozatepizódokat (Shameless), a Konyhafőnök első két adását és sok minden mást, úgyhogy mire „élesben” leültem a készülék elé, nagyjából már megfogalmazódott a véleményem róla. Az SV-227 tulajdonképpen pontosan úgy szól, ahogy egy izmos MOS-FET végfokokkal illetve az azokat megszelídítő csöves előfokkal rendelkező erősítőnek papírforma szerint szólnia kell. Lágy és kellemes, mindenféle cicomát és sziporkázást nélkülöző alapkarakterrel, plasztikus hangszerhangokkal és testes, izmos mélyekkel. Noha a hatásvadászat meglehetősen messze áll a készüléktől, azért az erőteljessége és a fizikai valóságot idéző testessége révén a különféle effektek nagyon hatásosan szólalnak meg rajta, így például kétcsatornás mozizáshoz is abszolút kiváló alternatíva; kellemes hangokat, valószerű párbeszédeket illetve effekteket szólaltat meg, és természetesen az erőnek sincs híján, ha akciózni kell, vagy jól rá kell lépni a gázpedálra. Jókora erejével minden esetben kulturáltan bánik, szemléletes hasonlattal élve, nem az az erős ember, aki a kocsmába befelé menet leszakítja az ajtót, hanem csak szolidan rákönyököl a pultra, és a felcsúszó ingujja alatt kidudorodnak az izmai, miközben udvariasan kér egy italt. Ennek megfelelően poposabb, rockosabb zenei környezetben látványos, de nem tolakodó ritmusszekciókat szólaltat meg, a basszusa pedig a többi frekvenciasávra nem rámászva testes és erőteljes. A jazz muzsikánál finoman duruzsoló nagybőgővel kényeztet, a hangszerhangjai könnyedek és barátságos tónusúak. Hangulatilag a produkció valahol a pezsgő buli és a bárzene között félúton helyezkedik el; nem fogok tőle kiugrani a bőrömből, de nem is altat be. A vibrafonnál remekül érvényesül a plasztikus jelleg, a hangszer hangjai a fizikai valóság érzetét keltve kellemes tónusban és játékosan szólalnak meg, egészen hihetővé téve a zenét.
Klasszikus műveken a mélyei természetesen a legtöbb esetben ugyanolyan jól érvényesülnek, mint más műfajok esetében, kiválóan alátámasztva és abszolút stabillá téve a nagyzenekarok hangzását illetve realistán megrajzolva a nagyobb testtel rendelkező hangszereket, mint például a gordonka. A Mozart opera énekesnője lendületes és életvidám, az egész produkció kerek egész és egészséges, sok színnel és ízzel. Verdi Macbethjének természetesen az ereje lenyűgöző, a rezesek elbírnának még egy kis fémet és talán az egész megszólalás lehetne egy kissé kitárulkozóbb jellegű, de a tutik nagyon jók és a vonóskar hullámokban áramló hangja is nagyon tetszik. A blokk számomra legjobban tetsző darabja azonban a Vivaldi hegedűverseny. A zenében tengernyi érzelem van, a plasztikusságnak köszönhetően a hegedűk szinte kézzelfoghatóak és a megszólalás ellenállhatatlanul bevonja az embert a zenei történésbe.

Kipróbálva a készülék USB bemenetét a hangzás kellemes és nyílt, élénk prezensz tartománnyal, valamint az előzőekben megismert izmos basszussal. A plasztikusság némileg kevésbe van jelen, a hangzás azonban izgalmas és energikus. Ez a karakter pop és rock műfajokon valódi telitalálat, sok színnel, jó dinamikával és élénk magasakkal; aki főleg könnyebb műfajokat hallgat, simán megspórolhatja vele a CD játszót, ha úgy akarja.

Ahogy a készülék külseje a józan visszafogottságot sugallja, ugyanúgy a hangzása is ezzel analóg érzetet kelt. A Vincent SV-227 véleményem szerint egy két lábbal a földön álló, realista erősítő, testes mélyekkel, bőséges energiatartalékokkal és olyan barátságos, hosszabb távon is jól hallgatható karakterrel, amiben a csövek hatása egyértelműen érvényre jut. USB bemenetét szerintem főleg könnyűzene hallgatása esetén érdemes komolyabban kiaknázni, az otthoni laptop DJ-knek ez az opció kiváló alternatíva lehet. Az erősítő a zenehallgatás mellett sztereó mozizáshoz is nagyon jó, izgalmas és érdekes effektekkel, bőséges teljesítménnyel valamint olyan mélyekkel, melyekkel megfelelő hangsugárzóval akár még egyes szub-woofereket is könnyen zavarba hozhat.


Vincent SV-227
Teljesítmény: 2×100 W (8 Ohm)
2×200 W (4 Ohm)
Frekvencia átvitel: 5 Hz-50 kHz 
Jel/zaj arány: >90 dB
Méretek: 430×150×435 mm
Tömeg: 20 kg
Ár: 459.900,- Ft

Stream Audio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu