Hírek, Tesztek

Quadral AURUM RODAN 9 High-End hangsugárzó teszt

2019.08.26 13:31

Quadral Aurum sorozat kilencedik változatában a nagyobbik állványos sugárzó után egy jókora árugrással (nagyjából dupla áron) léphetünk be az álló modellek világába, amely az elődjénél karcsúbb, elegánsabb és így még inkább lakás és háziasszony barát Rodan típussal kezdődik.

A Quadral Aurum sorozat kilencedik változatában a nagyobbik állványos sugárzó után egy jókora árugrással (nagyjából dupla áron) léphetünk be az álló modellek világába, amely az elődjénél karcsúbb, elegánsabb és így még inkább lakás és háziasszony barát Rodan típussal kezdődik.

A diófa verzióban roppant kellemes, otthonos látványt nyújtó Rodan 9 egy közel egy méter magas három-utas, front reflex rendszerű álló hangfal, melynek a wooferek alatt elhelyezkedő reflex nyílása az egyedi látványvilágot biztosító gumihúrok közül kandikál ki. A doboz levágott élű előlapjának legfelső részén, lényegében egy „befalazott” kicsi monitort imitálva helyezkedik el egymáshoz jó közel a korábbi élénksárga helyett diszkrét fekete színű vadonatúj quSense ribbon magassugárzó és a 155 mm-es Altima fantázianevű alumínium, titánium és magnézium kompozíciójú, sötét ezüstszínű membránnal rendelkező középsugárzó.

 

Valamivel alattuk az álló Aurumok egyfajta védjegyének számító íves bemarásban lévő gumihúrok mögötti kamrában található a kettő ugyancsak 155 mm-es Altima mélysugárzó és alattuk a már említett kipöfögő nyílás. Tekintetbe véve az utóbbi évek Quadral hangsugárzóinak elképesztő basszus teljesítményét a front oldali bassz-reflex kialakítás nagyon jó ötletnek mondható, mivel így anélkül lehet kihasználni a Rodan vélhetően szintén kiváló basszus és dinamika képességeit, hogy a puska visszafelé sülne el, és a hátsó falak esetleges közelsége különféle akusztikai problémákat okozna.

A kiváló minőségű meghajtókhoz szokás szerint a francia Real Cable kábeleinek magasabb kategóriájú tagjai valamint szigorúan válogatott fémrétegű ellenállásokból és polipropilén film kondenzátorokból felépített kifinomult keresztváltó tartozik, a váltási frekvenciák 250 és 3500 Hz-en vannak. A kettős kábelezéshez illetve erősítéshez is alkalmas, banándugót és csupasz kábelvéget egyaránt fogadó minőségi terminál szettet egy ízléses alumínium lapra szerelték, ami kimondottan elegáns megoldás, emellett stabil környezetet biztosít a csatlakozóknak és nem utolsósorban jól passzol a Rodan minden ízéből kifinomultságot árasztó külsejéhez.

A Rodan 9 alapáron a megszokott magas fényű fehér és fekete változatok mellett immár csak a bevezetőben említett olajozott valódi diófa furnéros változatban készül, amely természetességet árasztó hangulatával tökéletes alternatívát kínál a különféle klasszikus enteriőrökhöz. 10% felárért azonban a RAL színskála színárnyalataiból is lehet válogatni, ami több mint 100-féle újabb változatot jelent. 

Ne tévesszen meg senkit a Rodan karcsú és filigrán formája, mert a hangsugárzó ennek ellenére igenis igényli a teret és a levegőt maga körül, ezért véletlenül sem érdemes besuvasztani valamilyen kicsi szobába vagy a sarokba illetve a falak közelébe száműzni. Meglátásom szerint a 25-30 m2-es tér minimum kell neki, hogy mindenféle szempontból ki tudjon bontakozni és a tekintélyes basszusához is legyen elég levegőmennyiség, amit meg tud mozgatni.
Az új sorozat kisebbik monitorával, a Galannal kapcsolatban már kiderült, hogy az új quSense ribbonsugárzók hangja az előző verzióénál simább, természetesebb és kifinomultabb, és ráadásként a tweeter egyáltalán nem hivalkodik a különleges képességeivel (pl. 65 kHz felső határfrekvencia, így aki az impozáns adatok alapján valamilyen magas-tűzijátékra számít, teljesen rossz helyen jár. A Rodan alapvetően kiegyensúlyozott, színezetlen, realista és nagyon stabil hangképpel rendelkezik, ami sok tekintetben olyan, mint egy nagyon jól működő monitor/szub szetté. 
Magasi és közepei levegősek és részletezőek, kerek és semleges hangvételük jól illeszkedik a frekvenciatartomány többi részéhez. Kisdobozokat idéző módon a hangok könnyedén elszakadnak a karcsú hangsugárzóktól, melyeket a hely és az egyéni ízlés függvényében akár jó messzire is el lehet húzni egymástól. A könnyedség azonban véletlenül sem azonos a könnyűséggel, mert a Rodan minden egyes hangja beton biztos alapokon áll, a testessége és a dinamikája pedig jóval nagyobb méretű dobozok hangját idézi. Ennek okán a jellemzésének egyik fontos pillére az életszerűség és a plasztikusság, mivel a hangsugárzó nem csak a hangszíneiket, hanem a fizikai valójukat is hatásosan érzékeltetve szólaltatja meg a különféle hangszereket, és ez által kiváló jelenlét érzetet is teremt. 
Mélyei egészen halk hangerőn hallgatva is határozottak és kontúrosak, felhangosítva a zenét pedig témától és felvételtől függően mindenféle gyomorba vágó érzetben is részünk lehet. A különféle jazz muzsikák klasszikus és modernebb válfajai, a pop és rockzenék, valamint a klasszikus művek tutijai valóban testesen, dinamikusan, nagy volumenűen és valósághűen szólalnak meg. A mélyfrekvenciákat a doboz mindvégig kontrol alatt tartja, így zavaró momentumoktól még a dúsabb basszusú részleteknél sem kell tartani.
Klasszikus műveken a hangsugárzó főleg a semleges, színezetlen és természetes megszólalásával hódít, ehhez jön a már többször említett testesség, amitől minden kézzelfoghatóbbá és valóságosabbá válik. A kiváló minőségű ribbon, amit tényleg nem lehet eleget dicsérni, sima, természetes, gazdagon részletezett és levegős megszólalással rendelkezik, a hangok pedig a Galannal megismert lazasággal és könnyedséggel áramlanak belőle.

Szub-woofer nélküli mozi-szettben is kipróbálva a hangsugárzót nem nagyon maradt hiányérzetem a különálló mélysugárzó hiánya miatt, mert a Rodan egyrészt nagyon hiteles és életszerű mély effekteket szólaltatott meg, míg az intenzív zenei aláfestéseknél és a különféle akcióknál szinte pörölycsapás erősségű basszus érkezett a karcsú dobozokból.


Vérbeli Aurumként a Rodan 9 legkiemelkedőbb tulajdonságai a kiegyensúlyozottság, a levegősség, az eszköztelenség, a színezetlenség és a könnyedség, amelyek a szokásos módon a méretosztályt jócskán meghaladó testességgel, dinamikával és erővel egészülnek ki. A doboz különleges paraméterei ellenére megszólalásának karaktere barátságos és semleges, a technika egyáltalán nem akar a zene elé tolakodni.
Ebben az ársávban a Rodannak természetesen már számos nagynevű és kiváló ellenfele akad, azonban úgy vélem, bőven van annyi tudomány és kiemelkedő tulajdonság a „tarsolyában”, hogy biztos helye legyen ebben az erős mezőnyben is.


Quadral Aurum Rodan 9
Teljesítmény: nom./zenei: 180/300 W
Frekvencia átvitel: 28 Hz- 65 kHz
Váltási frekvenciák: 250, 3500 Hz
Érzékenység (dB/1W/1m): 86 dB
Impedancia: 4 Ohm
Tömeg: 990×220×350 mm
Tömeg: 31,5 kg
Ár: 1.549.990,- Ft

Forgalmazó: Stream Audio
Tel: 30/211-5253
https://streamaudio.hu/