Hírek, Tesztek

Vincent Audio SV-500 - Bevált recept

2019.08.26 13:13

Az 1000 Euróról „békebeli” árfolyamon forintra konvertált áru SV-500 fejlesztési koncepciója egyértelműen a sikeres SV-227-esén alapult, külsőleg és belsőleg egyaránt a drágább típust idéző, ugyancsak hibrid felépítésű „kicsi” erősítőt.

A tavaszi Vincent újdonságok egyik legizgalmasabb darabja kétségkívül az SV 500-as integrált erősítő, hiszen ez az a készülék, ami még többek számára „lőtávolba” hozza a gyártó komolyabb modelljeinél megismert és megkedvelt hibrid felépítést, ráadásként napjaink trendjeinek megfelelve még beépített DA konvertereket is tartalmaz.

Az 1000 Euróról „békebeli” árfolyamon forintra konvertált áru SV-500 fejlesztési koncepciója egyértelműen a sikeres SV-227-esén alapult, hiszen lényegében belőle deriváltak egy lényegesen olcsóbb, viszont külsőleg és belsőleg egyaránt a drágább típust idéző, ugyancsak hibrid felépítésű „kicsi” erősítőt. A hibrid felépítés természetesen a koncepció legfőbb lényegi eleme, hiszen egyrészt érdekesebbé és egzotikusabbá teszi a készüléket, de ami még fontosabb, az erősítők sokakat elcsábító erőteljes és kellemes hangkaraktere is ennek a megoldásnak is köszönhető.

Ennek megfelelően az SV-500 nemcsak a kinézetében (hasonló alumínium előlap), hanem szerkezeti kivitelében (stabil, rezonanciamentes készülékház) és áramköri felépítésében is a nagyobb testvért idézi, a felhasznált elektroncsövek azonban nem ugyanazok benne; a kisebb típus előfokában két darab 6N1 és egy 12AX7 található. A másik pont ahol a költségeket lehet csökkenteni a teljesítmény, ami ez esetben négy darab Toshiba végtranzisztor által előállítva AB osztályban csatornánként 50 Watt 8 Ohmos terhelésen. (4 Ohmon 2×80 W). A készülék tápellátását egy méretes toroid transzformátor biztosítja, 20.000 mikroFarados tároló kondenzátorokkal. Nagyobb márkatársához hasonlóan az SV-500 is tartalmaz beépített DA konvertereket, így a négy vonalszintű analóg bemenete mellett egy koax illetve egy optikai digitális bejárat is található rajta külső (PCM) digitális források jeleinek fogadására. Pre-out és Rec-out kimenetei révén a készülék akár más végfokkal vagy aktív szub-wooferrel is használható. A csatlakozók mindegyike jó minőségű aranyozott típus, e tekintetben semmit sem spóroltak le a drágább modellhez képest.

Az exkluzív házimozi erősítő szimmetrikus kialakítású alumínium előlapján extra szolgáltatásként magas és mély hangszínszabályzók is helyet kaptak, a Tone kapcsolóval azonban ki lehet őket kapcsolni, amennyiben nem lenne rájuk szükség. Örvendetes módon fejhallgató aljzatot szintén kapunk, a 6,3 mm-es jack csatlakozó az előlap bal oldalán található.

A lényegében a sikeres SV-227-es technológiáját adaptáló SV-500 hangzása alapvetően hasonlít a nagyobb testvéréhez, azonban vagy az eltérő csövek, vagy a kissé egyszerűbb felépítés miatt kevésbé lágy és sima, viszont cserében némileg konkrétabb jellegű. Természetesen nála is egyértelmű a csövek hatása, a karaktere azonban inkább a félvezetősökhöz áll közelebb, mint a lámpás elektronikákhoz. Megszólalása műfajtól függetlenül dinamikus, izgalmas, színes (nem színezett!), érdekes és gazdagon részletezett. Az élő jazz muzsikán remekül hozza a „buli” hangulatot, a feszesre húzott, testes ritmusszekció vezényletével minden él és mozog a színpadon, a vibrafon pedig talán még a többi hangszernél is kézzelfoghatóbbnak és valóságosabbnak tűnik. Papíron 50 W teljesítménye mögött jókora energiák és tartalékok szunnyadnak, 90 dB körüli hangsugárzókkal például már bő negyed hangerő felett izmosan és kellően hangosan szól, nagyobb kivezérlésű poplemezeken pedig már szinte üvölt. 
A Mozart operán a kellemesen húsos hangszerhangokat kottázhatóan pontos, dús basszus támasztja alá, az énekesnő hangjában a lendület, az erő és a lelkesedés ötvöződik - érezhetően nagyon élvezi, amit csinál és ezzel a hallgatóságnak is nagy örömet okoz. Ugyanezt érzem a Gabriel Garcia Marquez halhatatlanságát megéneklő, spanyol/mexikói éttermek hangulatát idéző nótában is, ami nyíltan, valóságosan és impresszíven szól, az énekes pedig olyan vehemensen dalol benne, mintha most dugtak volna egy 100 Euróst a sombrerója szalagja mellé. Legfelül talán egy icipicit lehetne szellősebb és könnyedebb, de ne legyünk telhetetlenek, hagyjunk már fejlődési lehetőséget a drágább modellek számára is!
Verdi intenzív operája ismét bőséges energiákkal és kellően rezes rezesekkel szólal meg és a készülék a zenében szinte kézzel tapintható feszült hangulatot is nagyon jól hozza. Shirley Horn-nál a kötelező szomorúság és bágyadtság mellett menetrendszerűen érkezik a brutális basszus, a hozzá kapcsolódó fülbedugulás pedig ismét jól jelzi, hogy energiák terén egyáltalán nem kell aggódni az erősítő felől. Az egyaránt nagy élményt jelentő klasszikusok közül ismét a Vivaldi hegedűverseny tetszik a legjobban, noha érzelmek és hangulatok terén azért elmarad a nagyobb testvér lágyabb és kifinomultabb produkciójától és kissé nyersebb is nála. A zene mindazonáltal színes és izgalmas, hol bensőséges, hol sodróan lendületes, míg a sorozat készülékeire jellemző plasztikusságnak köszönhetően a hegedűk fizikailag nagyon valóságosnak tűnnek benne. 
Koax digitális bemeneten keresztül a hangzás nagyjából hasonló jelleget mutat nyílt és élénk prezensz tartománnyal, valamint az előzőekben megismert feszes és izmos basszussal. A középtartomány ugyanúgy alaposan kidolgozott, mint analóg források esetén, a hangzás összességében mindenevőnek mondható.
Az SV-500 a komolyabb márkatárshoz hasonlóan kétcsatornás mozizáshoz is abszolút kiváló alternatíva; valószerű párbeszédeket illetve effekteket, és nyílt, izgalmas hangokat szólaltat meg, az ereje és a basszusa (megfelelő hangsugárzóval párosítva) pedig még az akciódúsabb filmekhez is bőségesen elegendő.

A címre visszautalva a gyártó az SV-500 megalkotásakor szintén a nagyobb modelleknél jól bevált hibrid receptet alkalmazta, ami ezen a kifejezetten kellemes árszinten is egy nagyon jól hallgatható, határozott, barátságos és izmos készüléket eredményezett. A papíron átlagos teljesítményértékek mögött valójában a márkára jellemző energia és tartalékhalmok állnak, melyek mind a komplex nagyzenekarok, mint a húzósabb felvételek megszólaltatását dinamikussá és nagy volumenűvé teszik, úgyhogy a jó hang mellett e tekintetben sem kell különösebb kompromisszumokat kötniük a „kis” Vincent megvásárlóinak.


Vincent SV-500
Teljesítmény: 2×50 W (8 Ohm)
2×80 W (4 Ohm)
Frekvencia átvitel: 20 Hz-20 kHz 
Jel/zaj arány: >90 dB
Méretek: 430×118×375 mm
Tömeg: 10 kg
Ár: 299.900,- Ft

Stream Audio
Tel: 30/211-5253
https://streamaudio.hu/