Hírek, Tesztek

Hidiamond HDX3 hálózati táp kondicionáló és szűrő teszt

2019.09.16 13:10
Hidiamond HDX3 hálózati táp kondicionáló és szűrő teszt

A müncheni High-End Show alkalmával mutatta be a HiDiamond cég forradalmian új HDX3 hálózati áram szűrő és energia elosztó készülékét. Eddig a hír, a következőkben a bemutatás és a teszt következik. Nem győzzünk foglalkozni a témával, mert még mindig sokak előtt bizonygatni kell, hogy az audio-készülékeknek tiszta áramra van szükségük.

A müncheni High-End Show alkalmával mutatta be a HiDiamond cég forradalmian új HDX3 hálózati áram szűrő és energia elosztó készülékét. Eddig a hír, a következőkben a bemutatás és a teszt következik. Nem győzzünk foglalkozni a témával, mert még mindig sokak előtt bizonygatni kell, hogy az audio-készülékeknek tiszta áramra van szükségük.

Az audio-rendszer villamos energiát igényel, ennek az energiának a legmagasabb minőségűnek, a zavar mentesség mellett stabil 230 Volt feszültségűnek és a váltakozó-áramú jelnek, mindenféle hektikusság nélkül szabályos, szinusz-alaknak kell lenni. A technikailag és szolgáltatások szempontjából magasabb fokon álló hálózati eszközök között a HiDiamond HDX3-es hálózati zaj szűrő és táp-kondicionáló hét csatlakozójával egyben az energia elosztó szerepét is felvállalja, hogy legalább ennyi hangkeltő eszközünk jó áramhoz jusson. Mivel műszaki paraméterek tekintetében híján vagyunk, álljon itt az ár és a forgalmazó megnevezése!

Teljesítmény: több, mint 1000 Watt
Méretek: 430 x 260 x 104 mm
Ár: 900 000HUF

 

Küllemét tekintve mára már szabványnak tekinthető 430 mm széles (rack-méretű) alumínium előlappal rendelkező, acél házba épített elektronika tetszetős kivitele folytán beleillik a kialakított hangrendszerünk összképébe. Itt az előlap megmunkálása tetszik, a szisztematikusan rendezett mikrobarázdák kellemes látványt nyújtanak.

 

A HDX3 a készülék működtetéséhez (be- és kikapcsolásához) kettő darab csinos, kulcstartós távirányítóval rendelkezik. Mindegyik készüléknek saját infrakódja van, a szomszéd ugyanilyen készülékét még viccből sem tudjuk kapcsolgatni.

 

Az igazi újdonságot egy mini oszcilloszkóp képviseli, amely a kimeneti áram hullám szinuszát mutatja, mert a készülék garantálja a kimeneti jel maximális tisztítását és a biztos jelalakot – ezt jól esik látni, időnként odapillantva biztonságot kölcsönöz.

 

Egy másik kijelzőt is találunk, amiről a működési paramétereket olvashatjuk le. Ezen a kijelzőn megjelenik az összes, fontos és tényleges feszültség-információ. A kb. 3 – 4 méter távolságból már nehezen olvasható kijelző, ebben az esetben, pozitívumnak tekinthető. mert a sejtelmes kéken világító kijelző látványa nem veszi el a figyelmet a zenehallgatás elől .

Fontos! A számítógépek, a hozzájuk tartozó kiszolgáló eszközök és más elektromos készülékek bősége miatt a villamos energiában jelentősen megnőtt a szennyeződés. Az elektromos szennyezést kutatók szerint a jelenlegi villamosenergia-elosztási infrastruktúra nem tudja megfelelően kezelni a megnövekedett villamosenergia-függőséget és kiszolgálni a modern készülékek igényét. A vezetékek és a transzformátorok nemcsak elektromos energiát szállítanak, hanem veszélyesen nagy frekvenciák hordozói is. Ezért audio-rendszerek milliói vannak kitéve káros elektromos jelenségeknek. Ha a feszültség megfelel a jogszabályoknak (230V ± 10%) akkor is ott van az a +/-10% (ami 20). Tehát nem kell különösebben mérlegelni egy hálózati kondicionáló fontosságát.

 

A HiDiamond HDX3 hálózati jelkondicionáló egy exkluzív kivitelezésű, Japán konstrukciójú szűrőt tartalmaz, amit különböző kiszolgáló áramkörök működtetnek. Nem feltétlen feladatunk a zárt egységben található japán áramszűrő működési mechanizmusának boncolgatása. Mivel sem gyártói megjelölés, sem típusszám nincs rajta, információt a gyártó nem tett közzé, ezért azt most nem tudjuk tálalni. Gyanítjuk – ismerve néhány más modellt és a konkurencia termékeit – csakis korszerű megoldásról lehet szó, amely mindenféle hosszú kábelek nélkül összekapcsolt különböző feladatot ellátó részek helyett, egyetlen hermetikusan zárt egységben oldja meg a hálózati jelkondicionálást.

 

A HiDiamond HDX3-ra kapcsolt készülékek áramellátására, a hátoldalon, hét darab, magas minőségű, aranyozott felületű, tiszta vörösréz érintkezővel ellátott süllyesztett aljzat kínálkozik. A teljes rendszert egy 10A értékű, automata biztosíték védi a túl-áramoktól. A felhasználható összteljesítmény több, mint 1000 Watt. A készülék rendelkezik egy másik, fő védelmi vonallal, a csatlakoztatott elektronikákat védi a villámlástól és a túlterheléstől. Itt érdemes megjegyezni, hogy audio-berendezéseken kívül semmilyen más elektromos készüléket nem szabad rákapcsolni.

MEGHALLGATÁS

A konzervatív hifi-rajongók általában elzárkóznak az energia szűrők és hálózati jelkondicionálók használatától. Mi magunk viszont, több terméket és variációt kipróbálva, előszeretettel foglalkozunk ezzel az termékcsoporttal, ezt cikkeink is tükrözik. A passzív elektronikai megoldásokat felvonultatók között is van jelöltünk, de újabban a komplex feladatot ellátó készülékek között vizsgálódtunk. A gyártó szerint kb. 50 órára van szükség a „bejáratáshoz”. Ennek megtörténte után, de valljuk be már közben is, nagyon füleltünk a változásokra.

A hangzás megfigyelése során nyoma nem volt a beszűkült dinamikának, a hang elmosódottságának, a basszus terjengősségének, brummogásának a szűrők ellen felhozott kritikáknak. Éppen ellenkezőleg! Amikor egy komplett audio-rendszer csatlakozik a HDX3-hoz szinte korlátlan dinamikáról beszélhetünk. Az audio-berendezések esetében a legjobb meghatározni egy bizonyos hangerőt, ami feltételezhetően hasonlít az adott hangszer hangerejéhez. Elsősorban az akusztikus hangszerek hangzására és hangerejére gondolunk. (átlag és nem szélsőség) Ekkor megtapasztalhatjuk, hogy a dinamika közvetlen kapcsolatban áll a mély basszus energiáinak bemutatásával is. Legyen szó akár nagy zenekarról, szóló zongoráról, hegedű, nagybőgő, cselló és ütőhangszer társairól, a hangrendszernek képesnek kell lenni a teljes dinamikai spektrum, korlátok és torzítások nélküli leképezésére.

Egy jól elkészített zongora felvétel mindent elárul egy audio-rendszerről, a hangszer hangzását nem könnyű helyesen reprodukálni. Előszeretettel hallgatjuk Katia és Marielle Labéque zongora felvételeit. (Sony 48381) Ráadásul, mivel egy nagyon tehetséges testvérpárról van szó, „négykezes” játékot hallhatunk. A koncert zongora felvételeknél a magasabb regiszterekben felfedezhető élesség csökkentése gyorsan felfedezhető anélkül, hogy a hangzás mesterséges színt kapna, ugyanez jelentkezik a mély regiszterek esetében is, mert könnyebbé válik az alsó három oktáv érthetősége, pl.: az akkordjáték még élvezetesebbé válik. Ugyanez vonatkozik a játékosság és a gördülékenység bemutatására is. A zongoratest zengésének részletei jobban hallatszanak, levegősebb a megszólalás, a jó felvételen a zongora helyzete behatárolható. A tápkondicionáló használata nélkül a zongora kissé szárazbabnak hallatszik, a magas hangok viszonylag durvábbak, a hangzás kissé vékonyabbá, időnként egy kissé zavarossá válik.

Egy szimfonikus zenekar hangzása nagyobb hatású és teljesebb. A sokkal érzékletesebb/átláthatóbb színpadtér hatására a zenekar minden egyes hangszere egyértelműen és pontosan hallható. Nagyon jól megkülönböztethető az egyes hangszeresek elhelyezkedése és a hangszereik által képviselt hang tömeg. Nagyon jól kivehető a „tömegből” egy hárfa vagy egy fuvola szólama, a brácsák „együttese” és a csellók és a nagybőgők elkülönülése. A hangrendszerből történő kiiktatás esetén a zenekar felépítettsége már nem pontos.

Utóbbi idők egyik, legjobban tetsző, rock zenei felvétele Lukács Peta – War & Peace című lemeze (Hunnia Records HRCD 1304). A HDX3 használatakor az elektromos gitár teljesebb hangot ad és kevésbé élesnek hangzik. Az összes nóta felvételén a cintányérok és a dobok több levegővel, frissességgel szólnak, mintha a hangszeresek jobban élveznék a muzsikálást (ezzel együtt, mi, a hallgatóság is) Több részlet hívja fel magára a figyelmet, eltúlzott analitikus hangzás nélkül. A hangzás egy fokkal tisztább, az elektronikus effektusok felhangjai érzékletesebbek, természetesebb a dallamok áramlása. A hangszínpad harmadik, mélységi dimenziója is jobban érvényesül, de még az énekes is élesebb kontúrokkal „megfoghatóvá” válik.

Általánosságban elmondható, hogy a HDX3-al rendszerbe kapcsolás esetén az audio-berendezések által szolgáltatott hangzás nagyobb hatású, koherensebb és teljesebb megszólalást biztosító. Minden dicséret mellett meg kell jegyezni a kiváló hangzás több dologtól függ, köztük a hangsugárzó képességei vezető szerepet játszanak. Esetünkben a nagyfrekvenciás zaj szűrése (éppenhogy csak) annyira érződik, hogy a sokak által kritizált „beavatkozik a dinamikába” hatás itt nem érvényesül, a kapott hangzás nem lapos, nem dinamikátlan. A HDX3-ra kapcsolt hangrendszer összhangzása koherensebb és teljesebb, egyes felvételek bántó élessége lágyul, összességében anélkül, hogy a dinamika vagy a részletek elrejtésre kerülnek.

KONKLÚZIÓ

Vannak olyan helyiségek, épületek, városrészek, ahol a villamos energia olyan rossz, hogy az idegrendszeri stresszt, fejfájást okoz. A városok túlzsúfoltak, az elektromos rendszer gyakran elakad, kihagy. Az avatott szakemberek szerint a probléma abban rejlik, hogy a pillanatnyi fogyasztási tranziensek, a csúcsok és a másodlagosan hordozott frekvenciák veszélyes villamos szennyeződést okoznak, ezenkívül az elektromos vezetékek úgy működnek, mint az antennák, minden elektromos szennyeződést összeszednek. Ma már teljes körűen, mindenféle frekvenciájú és hullámhosszú rádióhullámokkal vagyunk körülvéve – mindezek negatív hatással vannak az zenehallgatásban használt eszközökre.

Egy erősítőben vagy forrás-készülékben lévő tápegységet a működtetéshez szükséges árammal ki kell szolgálni(!) a készülék elektronikai fokozatait, ez általában, a szabványos formában teljesülni szokott. A hálózati zajszűrő, jelkondicionáló tápgenerátor használata nem lehet semmiféle negatív hatással a hangzásra, sőt éppen az a feladata, hogy a tiszta áramot szolgáltatva a hangrendszer működését tekintve „megtáltosodjon” és éppen ez a jó hatás érződjön a kapott hangzásminőségen. A HiDiamond HDX3 hálózati jelkondicionáló mindezt hiba nélkül biztosítja készülékeink és fülünk számára.

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: +36-30/530-6192, +36-30/211-5253