Hírek, Tesztek

Thorens TEP-302 phono előerősítő teszt

2019.08.26 12:05

Thorens cég alkalmazva a legújabb hifi-technológiákat igyekszik a legtöbbet kihozni a lemezeken rögzített értékes zenei felvételekből. A lemezjátszózás elengedhetetlen eszköze a phono-előerősítő és most egy „nagyon finom” Thorens készülék került a kezünkbe. Mivel a legtöbb mai erősítő nem rendelkezik lemezjátszó fogadására alkalmas bemenettel (nem tartalmaz előerősítő fokozatot) egy dedikált készüléket kell a hangláncba iktatni.

A „jól hangolt” phono

Thorens cég alkalmazva a legújabb hifi-technológiákat igyekszik a legtöbbet kihozni a lemezeken rögzített értékes zenei felvételekből. A lemezjátszózás elengedhetetlen eszköze a phono-előerősítő és most egy „nagyon finom” Thorens készülék került a kezünkbe. Mivel a legtöbb mai erősítő nem rendelkezik lemezjátszó fogadására alkalmas bemenettel (nem tartalmaz előerősítő fokozatot) egy dedikált készüléket kell a hangláncba iktatni. Minél komolyabban vesszük a hanglemezeket, minél jobb hangszedőnk van, annál fontosabb, hogy a pici jelből kiváló muzsikánk legyen. Ez a törekvés mozgatta a Thorens mérnökeit a TEP 302 phono-elektronika megalkotásánál. A TEP302 egy olyan berendezés, amely nem rontja le a kivételes minőségű hangszedők által szolgáltatott jelet, sőt a lejátszás minőségének biztosítása érdekében előkészíti a jeleket az erősítőnk részére.

Frekvencia menet: 20 Hz – 20 000Hz
Eltérés az ideálistól (RIAA EQ): ± 0.5 dB
Érzékenység: 40 dB (MM), 60 dB (MC)
Bemeneti kapacitás: 0, 100, 220 pF (kapcsolható)
Bemeneti impedancia: 47 k Ω
Metál-film ellenállások: : 3,5 k Ω, 1,5 k Ω, 1 k Ω, 680 Ω, 150 Ω (kapcsolható)
Méretek: 230×50×175 mm
Tömeg: 3.0 kg
Ár: 399 990 HUF
Forgalmazó: Streamaudio Kft.

A TEP 302 egy különösen alacsony zajszintű, szimmetrikus felépítésű, „A”-osztályú erősítő, amelynek egyedi kivitelű, fényesre krómozott előlapja és alumínium ötvözet burkolata árnyékolást és hűtést is biztosít a beépített áramkör részére. Külön épített, de egyszerű tápegységgel rendelkezik, 22V DC tápegység szállítja a működéséhez szükséges áramot. Alapjában véve alacsony fogyasztású, mindössze 6 Watt a teljesítmény felvétele a hálózatból. Az alkalmazott áramkör ideális hangzási tulajdonságait a RIAA szabvány szerinti kiegyenlítés határozza meg. A készülék alján található kapcsoló sorok széles konfigurációs lehetőséget nyújtanak a legnépszerűbb mozgó-mágneses és mozgó-tekercses hangszedők megfelelő illesztéséhez. Az MM hangszedők esetére 47 k Ohm impedancia és 15pF kapacitás gyárilag beállított. Változtatni tudjuk a kapacitás értékét a hangszedőnk paramétere szerint egészen 350pF-ig. Az MC hangszedők használatakor a kapacitás értéke 15pF, ehhez tudjuk hozzárendelni a hangszedőnk előírt impedancia paramétere szerinti értéket 293 Ohm -tól akár 1000 Ohm -ig. A 15 Hz-re hangolt szubszonikus filter kiszűri a megvetemedett lemezek játszásakor keletkező dübörgő zajokat, ezáltal megvédi a hangszórókat a káros membránkilengésektől. Az áramkör hosszú meghallgatásos teszteken keresztül lett optimalizálva.

A „jól hangolt” elektronika titulust Johann Sebastian Bach 1722-ben megjelent művei után szabadon adtam. J.S.Bach születésének 330. évfordulóját ünnepeljük, aki akkoriban 24 prelúdiumot és fúgát írt Well Tempered Clavier gyűjtőnévvel „a zenélni óhajtó ifjúságnak tanulás és gyakorlás céljára”. A Jól Hangolt Zongora c. alapmű a barokk kor nagy zenei eredménye Európában. A mai napig szellemi kihívás a zenészeknek és a hallgatók számára egyaránt, valamint mély és látszólag kimeríthetetlen inspirációs forrás.

Ezek a gondolatok jutottak eszembe a TP302 meghallgatása közben, de még utána is foglalkoztattak. Igazán akkor tudjuk értékelni a Thorens cég igyekezetét, ha sokszor sokféle műfajú lemezt hallgatunk meg a TEP302-vel. Tehát gyakoroljunk, eddzük fülünket, szerezzünk minél több jó benyomást az analóg technikáról! Így értékelni tudjuk a fölényes különbséget a digitális technikákkal szemben.

Van egy Carl Orff: Carmina Burana lemezem (EMI C069–00053 New Philharmonia Orch. & Chorus, dir.: Rafael Fruhbech de Burgos), amely muzsikájának lényegét a 302-vel sikerült igen jól megjeleníteni, ez a lemez a legjobb teszt a puszta egyértelműség bemutatására. Az énekhangok csodálatosan tiszták, az érzelmek őszinték és lélekre hatók. Nem hűvös, naturális a megvalósítás, hanem érzelmeket tolmácsoló, lágy a megszólalás. A kórus valóban úgy hangzik, mint az egyének közös éneklése, szemben egy összetett tömeg énekével. Ezt úgy kell érteni, hogy a szólamok között is megtalálni az embert, a dallamok hömpölygését, játékosságát, nem egy nagy „csőből” ömlik minden egységesen.

Jazz muzsikán lendületes, energikus teljesítményű, izgalmas és együtt-álló hangzású, ami meg akarja tartani a hallgatót hosszú órákra. Jacques Loussier Trio – Play Bach c. lemeze szolgált ésszerű méretű hangtérrel a két hangsugárzó között maradva mérsékelt térmélységgel. Nem jönnek súlyosan alacsony frekvenciájú hangok, de a basszus menete végig jól érzékelhető akár nagybőgő, akár basszusgitár viszi a prímet. Alkalmanként előfordult egy kis szűk keresztmetszet felső-közép tartományban, a zongora hangja egy kicsit kifényesedett, de azért a természetesség ott volt.
A bonyolultabb nagyzenekari művek esetén, mint George Gershwin – Rhapsody in Blue c.műve esetén megerősítette gondolataimat a felső középtartomány fényéről/árnyairól. A hegedű-szekció és a nagyzenekar viszonya egy kicsit zsúfolt időnként. A hangzás nem zavarodik össze, de a szóló közel áll ahhoz, hogy beleolvadjon a zenekari hangszerek homogén tömegébe, ezáltal a képalkotás egy kicsit homályos lesz. Nem jelöli ki a pontos helyét az első és a második hegedűknek. A hangzáskép jó, a hangzási balansz kiegyenlített, bár színeket festett meglehetősen széles ecsettel. Amennyiben ízlésünk még bonyolultabb muzsikák felé fordul, akkor nagyon megéri a kiadások lécének magasabbra tétele.

Konklúzió

A Thorens TEP302 phono előerősítő a felhasználás tekintetében rugalmas termék. Annak ellenére, hogy a semlegesség nem része a TEP-302 tudományának bemutatja az összes zene erejét és a felbontása feddhetetlen. (Ajánlott egy AT150MLX MM- vagy AT33EV MC-hangszedő használata) A Thorens TEP 302 phono előerősítő rutinszerűen szállítja az intenzív zenei benyomást, figyelemre méltó a magas-frekvenciás tartományok átvitele, a harmónia-kontraszt lenyűgöző. Jó hangzásteret produkál, a színpadmélység érzete közepes. Összességében az eredmények kellemesen vonzók. A TEP302 egy karakter, amely tiszteli a művészetet és öröm vele a zenehallgatás.

Zeneiség: 90%
Térleképzés: 80%
Dinamika: 85%
Kivitel: 95%
Szerelés minosége: 95%
Kezelhetoség: 80%
Összesen: 88%

Pro
+ meghallgatásos teszteken keresztül lett optimalizálva
+ nem rontja le a kivételes minőségű hangszedők által szolgáltatott jelet
+ széles konfigurációs lehetőség

Kontra
- nehézkes az alján lévő kapcsolókhoz hozzáférni

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: : 06-30/530-6192