Hírek, Tesztek

KECES AUDIO BP-1200 SZIMMETRIKUS HÁLÓZATI LEVÁLASZTÓ EGYSÉG teszt

2020.03.23 11:50
KECES AUDIO BP-1200 SZIMMETRIKUS HÁLÓZATI LEVÁLASZTÓ EGYSÉG teszt

Már több cikkünkben kielemeztük, hogy a jó hangzás eléréséhez elengedhetetlen a tiszta, zajoktól és zavaroktól mentes tápellátás. Olvasóink visszajelzéseiből már régóta tudjuk, hogy nagyon sokan élvezik a hangrendszerek elé beiktatott különféle hálózati jelkondicionálók hangzásra gyakorolt jótékony hatását. A különböző aktív hálózati szűrőkkel és az „áram-újjáépítőkkel” már többször találkoztunk, a hálózati leválasztó-transzformátorok körüli kérdéskörrel még nem foglalkoztunk. A Keces Audio szimmetrikus hálózati leválasztó egysége – szándékosan nem írunk trafót, mert nemcsak az van benne – az első ilyen ami a kezünkbe került, most részletes ismertetésére kerül sor.

Már több cikkünkben kielemeztük, hogy a jó hangzás eléréséhez elengedhetetlen a tiszta, zajoktól és zavaroktól mentes tápellátás. Olvasóink visszajelzéseiből már régóta tudjuk, hogy nagyon sokan élvezik a hangrendszerek elé beiktatott különféle hálózati jelkondicionálók hangzásra gyakorolt jótékony hatását. A különböző aktív hálózati szűrőkkel és az „áram-újjáépítőkkel” már többször találkoztunk, a hálózati leválasztó-transzformátorok körüli kérdéskörrel még nem foglalkoztunk. A Keces Audio szimmetrikus hálózati leválasztó egysége – szándékosan nem írunk trafót, mert nemcsak az van benne – az első ilyen ami a kezünkbe került, most részletes ismertetésére kerül sor.

A hálózati áram javítók használata mögött rejlő bölcsesség az, hogy sajnos a hálózati áram már soha nem lesz tökéletesen tiszta. A hifi-rendszer tiszta energiájának biztosítása korábban nem volt a prioritások listáján. Az is bizonyos, hogy 25-35 évvel ezelőtt nem volt ennyi hálózatot terhelő berendezés. Az energia kondicionáló készülékek valóban akkor kerülnek a „játékba”, amikor a hangrendszer elérte a kifinomultságot, hangzása pedig az átláthatóság egy bizonyos pontját. A pont elérésének határa természetesen nagyon szubjektív.

Bármely audio-eszköz dinamikai tartományát a hálózati zajszint korlátozza. A hangzás akkor nem lesz kielégítő amikor nagyfrekvenciás elektromos „zaj” kerül a ház hálózati vezetékére. Ennek számos oka lehet. Az elektromos hálózat fő szennyezői a számítógépek, a TV-k és a fluoreszkáló izzók, a routerek, mikrohullámú sütők, a mobil telefóniával kapcsolatos eszközök. Az EMI/RFI szennyezés mindenkor magas, mert a modern eszközök a működésükhöz gyakran manipulálják a váltóáramot, például alacsony feszültségű egyenáramot vagy magasabb frekvenciájú váltakozó áramot hoznak létre. A dimmer kapcsoló az izzólámpa be/ki-kapcsolásához nagyon megzavarja az 50/60 Hertz frekvenciájú váltakozó áramot. A kompakt fluoreszcens fénycsövek, a váltakozó áramot egyenárammá alakítják, majd vissza a nagyfrekvenciás váltóáramra a 20 000 – 60 000 Hz tartományban. A CFL-előtét gyakran tüskéket és nagy meredekségű feszültség-hullámokat táplál vissza a vezetékekbe. Láthatjuk, hogy sok a kiküszöbölésre váró probléma.

Miután nem kis összeget fektettünk hangrendszerünk kialakításába, mindannyian megérdemeljük lélekfrissítő hatását. Edward Bulwer-Lytton angol író és politikus szerint: „a zene, amint befogadunk lelkünkbe, egyfajta szellemmé változik és soha nem hal meg”.
Kissé hosszúra nyúlt bevezetőnk reméljük mindenki számára tanulságos, lássuk milyen a Keces Audio BP-1200 szimmetrikus hálózati leválasztó egysége!

Az egység külleme meglehetősen egyszerű, fekvő tégla-alakú, de építési minősége valóban kiváló. A fekete eloxált alumínium ház vastagsága 4 mm, szinte golyó állónak tűnik, mégsem elnagyolt kidolgozású. Ellenben abszolút méretpontos összeillesztésű, és szál-húzott megmunkálásával jól harmonizál a fekete színű komponens készülékekkel. Az előlapján egy főkapcsoló, valamint egy, a normál működést és egy, az esetleges hibát jelző-led található.
Amennyiben látni se kívánjuk ezt az egységet, a hangberendezések mögé is el lehet helyezni, mivel üzem közben semmilyen beállítást és kapcsolgatást nem igényel. Tetszik, hogy tiszta megjelenésű, nem láthatók csavarok az elülső és oldalsó felületeken.

A készülék hátsó felületén négy darab kimenet található. A kimenetek közül kettő, jó minőségű passzív elosztóval tovább vihető, osztható, azonban fontos, hogy a további elosztóban semmilyen szűrőtag ne legyen!!! A készülék házban lévő elektronika teljesen védett az EMI/RFI interferenciától. Minden kimenet izolált és túlfeszültség-védelemmel ellátott. A zárlatvédelem egy visszakapcsolható biztosítékkal megoldott.

Teljesítmény: 1200 VA
Méretek: 300x220x133 mm
Tömeg: 12 kg
Ár: 345 000 HUF

A Keces Audio BP-1200 szimmetrikus hálózati leválasztó egységének legfontosabb része az egyedi kiképzésű toroid transzformátor, amely stabil és izolált feszültséget biztosít egyenáramú eltolás nélkül, két azonos feszültségű 115 Volt-os fázisból áll. A Keces Audio különböző újításokat foganatosít a saját egyedi toroid leválasztó transzformátorának felhasználásával. A házon belüli kóbor mágneses mezők rendkívül gyengék, a trafók teljes mértéken helyettesítik a szűrőtagokat. Szimmetrikus tápegység, a két azonos „feszültség-gyár” ellentétes polaritású, és mivel a tipikus váltóáramú zavarok nagy része közös a két vonal között, a vonalon egymás zaját közömbösítik.

A toroid típusú transzformátoroknak számos előnye van a szokásos blokk-transzformátorokkal szemben. Az azonos paramétereket feltételezve a jobb hatékonyság eléréséhez általában kevesebb hőtermeléssel, kisebb mérettel és súllyal rendelkeznek. Nagyon fontos számunkra, hogy a toroid-transzformátorok sugárzási tere a blokk-transzformátoroknak csak 10% -át teszik ki.

Egy jó transzformátor megszerzéséhez a mag anyagminősége nagyon fontos. Ez az anyag nagyban meghatározza az energiatárolás és a szűrés minőségét. Döntő fontosságú, ahogyan a huzalt a magra tekercselik, mivel meghatározza a zaj kiküszöbölését és a kimeneti szimmetriát. A transzformátorban a primer és szekunder tekercsek között statikus árnyékolás van, amely a kapacitív csatlakozásnak köszönhetően megakadályozza a zaj bejutását a kimenetbe. Az innentől csatlakoztatott árnyékolt és árnyékolás nélküli tápkábelek gyakorlatilag nem bocsátanak ki elektromos mezőket, és az összes vonalszűrő (soros vagy párhuzamos) sokkal hatékonyabban működik a kiegyensúlyozott energiával!

A legtöbb konkurens gyártmány esetében a túlfeszültség-védelem benne van az áramkörben, a túlfeszültséget a föld felé „elcsúsztatják”, ami növeli a föld-feszültséget és szennyezi az audio-jeleket. A BP-1200 kialakítása több mint 2 V-os túlfeszültséget vesz fel a vonali csúcsfeszültség felett, így a földet nem érinti.

A BP-1200 egy bekapcsolási áramkorlátozóval van felszerelve, így a háztartási biztosíték maximális terhelés mellett sem nem old ki. A BP-1200 energia kondicionáló túlfeszültség-védelemmel is rendelkezik, és a csatlakoztatott berendezéseket innovatív, soros túlfeszültség-elnyomás móddal védi, amely egyben biztosítja az áramellátás tisztaságát. Tehát a kimeneteken szűrt, a hálózattól teljesen leválasztott, összesen és maximálisan 1200VA terhelhetőségű tiszta áram nyerhető ki.

MEGHALLGATÁS

Hosszas használat alatt az a tapasztalatunk, hogy igenis határozott a hangzási javulás, ami bármilyen stílusú muzsikán észlelhető. Nem számít, mit hallgatunk – legyen az rock, jazz vagy klasszikus zene – minden jobban hangzott. Első tényező az alapzaj csökkentése, ami által a dinamika-tartomány szélesedik, és valóban egy kicsit több árnyalat és mikro-részlet, több információ hallható.

A BP-1200 hangzásra gyakorolt hatásának második előnye a tisztább, erőteljesebb hang. Ezenkívül megnő a hangok közötti csend jelentősége. Mélyebb a basszus-hangok szintje és teltebb a hatásuk. A basszus feszesebb és jobban definiálható, ráadásul a harmonikus tartomány bővül, a hang-szint kevésbé rendetlen és a hangok dinamikusabbak. Az alacsony frekvencia-tartományban működő hangszerek, mint a timpani és a basszusgitár valósághűbben hangzanak, mint más áram szűrők esetében. A transzformátor, az induktív energia-tárolás és a nagyon alacsony impedancia révén, plusz energiát ad a legyártott hanghoz.
Szinte „tapintható” a képalkotás. A sűrű vagy a szétszórt színpadképek helyett, szélesebb és hihetőbb a hangszerek jelenléte. A buja középtartomány egyszerűen romantikussá, vonzó és csábító minőségűvé válik, könnyebb kapcsolódni az énekesek érzelmi aspektusához. Az akusztikus hangszerek hangzásának visszaadása részesül a harmonikus gazdagodásban. A húros hangszerek – ideértve a nagybőgőt is – harmonikus szépsége és a színek palettája a hangszer rezonanciával együtt lettek világosabbak, felfoghatóbbak. Koncert-felvételeken egyértelműen hallani olyan információkat, amelyeket a Keces „trafó” nélkül kevésbé lehetett észrevenni. A hangszerek tisztasága és a felvételen rögzített térbeli jelzések szignifikánsabbá válnak.

A zenehallgatás természetes velejárói az igényeink, minden, amit a hangrendszerünkből és a lejátszott zenékből kinyerni szeretnénk. Így van? Kevesebb fáradtság, hosszabb hallgatási idő, mélyebb basszusgitár, kiterjedt holografika és hanghatás. Az irritáció és a zavar képesség legkisebb forrása tűnjön el! A felvételekből kerüljenek elő olyan árnyalatok, amelyek lehetővé teszik, hogy korábbitól jobban élvezzük a zenét! Az igényekre lehetséges a válasz.

KONKLÚZIÓ

Az olcsón gyártott tápegységek használata helyett a Keces Audio BP-1200 szimmetrikus hálózati leválasztó egysége lehetővé teszi a megfelelően felépített lineáris tápegység előnyeinek kihasználását, a tiszta, szabályozott teljesítmény biztosítását. Mindig meglepődünk, hogy egy olcsó kapcsolóüzemű tápegység mekkora pusztítást végez egy hangrendszer teljesítőképességében egy csomó zaj bejuttatásával. A leválasztótrafó beiktatásával a hangrendszer felszabadul, az energiák jelentősebbé válnak, a kapcsolási zaj megszűnik, előtérbe kerül az a fajta zenei ábrázolás, amit az audiofilek a rendszertől elvárnak. A KECES Audio BP-1200 szimmetrikus hálózati leválasztó egységének ár/érték aránya jobb, mint konkurencia egyes termékei, egy közel ekkora teljesítményű trafó „megüti” az egymilliós árat. Amennyiben első lépésként alkalmazzuk a hangrendszerünk tiszta árammal való ellátásában a legjobb választás az adott pénzért.

Hallgatási élményre lefordítva, hozadékában elégedettek lehetünk a zene folyékony könnyedségű áramlásával, a gazdag tonális szépséggel és a harmónia szerkezet újbóli felfedezésével. Általában kiegyenlítettebb a jobban fókuszált képalkotás. Mindent megtettünk a hangrendszer jó futtatása érdekében. Most már csak a pszichikai hatások következhetnek? Most vagyunk nyakig a slamasztikában, ami a bőség zavarát is jelentheti – melyiket szeressük – a jelkondicionálót, a tápgenerátort vagy a leválasztó-trafót – vegyük-e rendszerünk elé? A kérdést hagyjuk nyitva, mert minden hangrendszer és minden helyi áramzavar-jellegzetesség más, a jó eredmény érdekében mindent ki kell próbálni! Ebben partner a termék hazai forgalmazója.

Pro
+ elpusztítja a nem kívánt zajt, zümmögést és földhurkot
+ zene levegőssé, világosabbá és koncentráltabbá válik

Kontra
– = a „0”-val (egyszerűen nincs fogás), mert a még nagyobb hatásfok elérése többe kerül

Disztribútori információk:
Forgalmazó:  Streamaudio Kft
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: +36-30/530-6192, +36-30/211-5253