Hírek, Tesztek

Advance Acoutic Playstream A7-A5-A1 bemutató teszt

BM
BM
2022.11.02 11:45
Advance Acoutic Playstream A7-A5-A1 bemutató teszt

Az Advance Acoustic márka létrejötte 1995-re datálódik, így nem számít különösebben fiatalnak az audio komponenseket gyártó cégek között. Székhelyük Párizstól alig húsz kilométerre található, ahol szinte kizárólag francia szakemberek tervezik, fejlesztik készülékeiket. A kiinduló alap ötlet a mindenki által vágyott „kedvező árú, de hibátlan zenei minőségű” készülék gyártás volt, mely filozófiát a mai napig próbálnak követni. Kezdetekben a cég elsősorban hangsugárzó gyártással foglalkozott, melynek hirtelen nagy sikerén maguk is meglepődtek. 2002-től viszont a vásárlói igényeknek megfelelően már elektronikákat is terveznek, készítenek. A sok sikeres modell mellett valamikor a 2021-es év tavaszán jelentek meg a gyártó Playstream sorozatának egyes modelljei. Ezek, a mai piaci trendeknek megfelelően, a konkurens modellekhez mérten igen jól felszerelt, minőségi műszaki tartalommal rendelkező, úgynevezett hálózatképes sztereó erősítő készülékek.

Advance Acoustic Playstream A7-1

Manapság már sok esetben elvárás a felhasználó részéről, hogy a sztereó erősítő akár hálózat képes zenelejátszói képességekkel is rendelkezzen, valamint minden olyan csatoló felület is rendelkezésre álljon, mely alkalmassá teszi az otthoni sztereó zenehallgatás és televízió hangjának, játékkonzolok hangjának kezelésére, mindezt lehetőleg a konzumer hifi színvonalánál jobb minőségben. Ennek az igénynek a mentén született az Advance Audio vagy most már Advance Paris márka Playstream A7-es, Playstream A5-ös és Playstream A1-es erősítője, melyből kettő elsősorban csatlakozó felületében, szolgáltatásaiban tér el egymástól, míg a kisebb A1-es modell jóval kedvezőbb ár mellett a hangminőség tekintetében is köt némi kompromisszumot. Jelen tesztünkben elsősorban a Playstream A7-es modellel foglalkozunk, de ismertetjük a kisebb modellek tulajdonságait, „hiányosságait” is.
Az Advance Acoustic Playstream A7-es erősítő első ránézésre modern, letisztult látszatot kelt. Az előlap sötét fekete szálcsiszolt alumínium, melynek közepén egy digitális kijelző található. Itt miden olyan információ megjelenik, ami a készülék működésével, kiválasztott csatorna állapotával, valamint egyéb beállításaival kapcsolatos. A kijelző mellett két oldalon a most reneszánszát élő deprez kivezérlés jelzők láthatók, melyek az Adcanve Acoustic-ra jellemző kékes színben tündökölnek. Ezek fényereje állítható a vérmérséklettől függően halványítható. Jobb oldalon egy multijog tárcsa helyezkedik el, mely a hangerő állításon kívül a menüben történő navigálást, beállítási opciókat is segíti.

Advance Acoustic Playstream A7-2

Az előlapon, a készülék vízszintes középvonalában 3 LED kapott helyet, melyből kettő az erősítő esetleges rendellenes működése során beavatkozó védelmi rendszer állapotát hivatott jelezni, míg középen egy HIGH BIAS üzemmód jelző látható melynek szerepére később még visszatérünk. A front oldal alsó harmada az érintőfelületé. Itt található a bemenet választó „gombok” sokasága, hiszen a készülék rendkívül sok eszköz fogadására alkalmas. Kapunk még az előlapon egy 6.3-as és egy 3,5mmes jack fejhallgató kimenetet, valamint a bal oldalon a főkapcsoló gombot.

Advance Acoustic Playstream A7-3

Megfordítva az erősítőt, eszméletlen sok csatlakozó tárul elénk. Első pillantásra zsúfolt a hátfal, de tüzetesebben átvizsgálva logikus sorendben követik egymást a különböző csatoló felületek. Szemből nézve, balról jobbra haladva a digitális szekció a bal felső sorba került. Itt egy digitális koax, három optikai bemenet, két USB-A csatlakozó, RJ-45-ös Ethernet csatlakozó, Bluetooth adapter csatlakozó és egy HDMI ARC bemenet is található. Ezek közül az egyik USB-A csatlakozó a készülék szoftveres frissítéséhez használható, míg a másik bemenet természetesen a belső D/A konverteren keresztül mintegy külső hangkártyaként üzeme, például laptopra vagy egyéb külső digitális futóműre kötve az erősítőt. A Bluetooth adapter helyére a gyártó saját eszközt kínál, melyet gyakran, gyári promóció keretein belül hozzá csomagol az erősítőhöz, de annak hiányában az külön is megvásárolható. Nem kimondottan ez a fajta kapcsolat nyújtja a legjobb hangminőséget, de a családban levő fiatalok biztos értékelni fogják a vezeték nélküli lejátszási lehetőségnek ezt a formáját. Unikumnak számít a HDMI ARC csatoló bemenet, mely segítségével közvetlenül a TV hangja hozható be az erősítőbe, így egyszerű és jó minőségű kapcsolatot létesítve élvezhetjük a filmek, tv műsorok hangját immáron prémium minőségben a TV hangszóróihoz képest. Itt helyezkedik el a DAB/FM antenna menetes csatlakozó helye is, mely ugyan jó dolog lehet, de az internetes rádiózás világában már háttérbe szorul annak előnye. Mindazonáltal van és ha szükség van rá, akkor analóg módon is rádiózhatunk. (Sajnos a DAB, mint digitális rádiózás itthon nem igazán működőképes.) Vissza tekintve a készülék bal oldalának alsó felére az analóg bemenetek tárháza látható. Első csatlakozópár a lemezjátszó előerősítőt tartalmazó bemenet, mely MM és MC hangszedőket is képes fogadni. Ezt kapcsolóval választhatjuk ki három állás szerint, MM – MM low – MM High állasban. Utóbbi kettő választása az MC hangszedő kimenő jelszintjének függvénye. Tovább haladva kapunk 5 pár vonaljelszintű analóg bemenetet, egy REC és egy PRE kimenetet, valamint egy AMP IN bemenetet, amivel akár házimozi erősítő mellé is integrálható végerősítőként a Playstream A7.

Advance Acoustic Playstream A7-4

Ezen felül 2 RCA mélysugárzó kimenet és 2 pár banándugót vagy villát fogadni képes hangfal kimenet is a hátsó falra került. A szabványos hálózati IEC csatlakozó lehetőséget kínál a komolyabb tápkábelekkel történő használatra, melyet meg is hálál a készülék, némi hangminőség javulás tekintetében. A hátlapon még két további kapcsoló is található. Az egyik a hálózati főkapcsoló, a másik a már említett High-Bias On-OFF állítási lehetőség. Röviden ezzel a kapcsolóval az erősítő működésébe avatkozhatunk bele. High-Bias ON állásban néhány watt erejéig A-osztályú üzemmódban szól a készülék, mely nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és finomabb megszólalást eredményez. Azt a fajta lehetőséget mindenki a maga szájíze szerint használhatja, attól függően, hogy a lánc többi elemével együtt milyen hangra vágyik.

Advance Acoustic Playstream A7-5

A fedőlapot levéve gusztusos belvilág tárul elénk. Megfelelő méretű torrid transzformátor látja el energiával a készüléket, mely a kimenő teljesítményhez képest kellően túlméretezett, hogy az erősítő nagyobb hangerőn se fogyjon ki a szuflából. A diszkrét áramköri elemekből álló végerősítő rész tranzisztorai nagy felületű hűtést kaptak, ami az A-osztályú vagy később A/B osztályú üzemű, a specifikációk szerinti akár 2x115W – 8 ohm kimenő teljesítményhez indokolt is lehet. A Playstream A7-es tudását böngészve kiderül, hogy az alkalmazott DAC chip a már jól bevált Wolfson WM8740 és Asahi Kasei AK4143-as chipekre épül, melyek nagyon sok más készülékben is letették már névjegyüket a minőség terén. A hálózati zene lejátszás tekintetében azonos Playstream A1, A5 és A7 egy közös saját applikációval vezérelhető, mely ingyenesen tölthető le Android vagy IOS felületekre egyaránt. A készülékek a Spotify, TIDAL, Deezer, Qobuz, TuneIn, iHeartRadio, Vtuner és Napster szolgáltatásokkal teljesen kompatibilisek. Mindezek mellett a belső hálózaton keresztül elérhető NAS vagy más készülék megosztott mappáiból is a megszokott módon lejátszhatók a különböző zenei tartalmak.

Advance Acoustic Playstream A7-6

A fenti leírásban a Playstream A7-es készülék bőséges tartalma után az egyel kisebb készülék, az Playstream A5-ös erősítő szinte majdnem mindenben egyezést mutat. Az eltérés a kimenő teljesítményben, a HDMI ARC csatoló felület hiányában, az egy párral kevesebb hangfal csatlakozó kimenetek hiányában, így az A-B hangfal használatának hiányában, és némi hangminőség (~15%) gyengülés tekintetében érhető tetten, mindez közel százezer forinttal kevesebbet fizetve a Playstream A5-ös készülék esetében. Nagyobb kompromisszumokat a legkisebb modellel kell kötni, mely persze a csúcsmodell A7-es erősítőhöz képest már majdnem kétszázezer forinttal kedvezőbb áron vihető haza.

Advance Acoustic Playstream A7-7

A Playstream A1-es erősítő továbbra is hálózati zene lejátszásra képes készülék, de a kimenő teljesítmény itt már 2x52W-ra olvad 6ohm terhelés mellett. Nem kapunk előlapi kivezérlés jelzőket és kezelő szerveket, szolidabb a front oldali megjelenés és a hátsó csatlakozókból is kevesebb jut, igaz, még így sem lehet panaszunk a készülék árát figyelembe véve. Hangminőségben is természetesen a két nagy modell alatt marad az A1-es alap modell, de a jelenleg háromszázezer forintos árával még mindig kiváló alternatív a konkurensei között, mert hangminőségében magasabb kvalitásokkal bír, mint konzumer társai. Mindhárom erősítőhöz természetesen egy jól kezelhető távirányítót is csomagol a gyártó, melyről az alap funkciók könnyen elérhetők, míg a hálózati zene lejátszás a már említett applikációról vezérelhető.

Advance Acoustic Playstream A7-8

Az Advance Acoustic vagy Advance Paris Playstream A7-es erősítő hangját egyszóval kiegyensúlyozottként lehetne jellemezni. Nem tartozik a szerepjátszó körhöz, nem akar mindenáron csillogni vagy az ajtót berúgva „vagánykodni”. Van benne bőven tartalék és ha kell akkor odateszi magát, ugyanakkor a finomságokról az eleganciáról szól, mint egy igazán jó francia bor. Erőben, dinamikában nincs hiány, amit úriember módjára adagol, lágyan és folyékonyan teszi mindezt, szinte majdnem analóg karakterrel. Egyértelműen érezhető az A7-es modell előnye az A5-höz képest, ami nem csak teljesítményben, hanem tonalitásban, a hangszerhangok finomságában és valóságszerűségében és ritmikájában is jelen van. A megszólalás precíz, ércességnek nyoma sincs, unalom se költözik az előadásmódba, még melankolikusabb zeneszámok esetében sem. Pörgős pop-rock műfajt választva viszont felveszi a ritmust és belecsap a húrokba…nem marad el a boogie woogie. Az árkategóriájában kiváló, már-már azt túlszárnyaló hangot nagyobb hangerő mellett is megtartja, de alacsony hangerőn sem vesznek el a részletek. Hangfalak tekintetében sem válik válogatóssá, univerzális és a teljesítményével jól balanszírozó módon szolgálja ki az érzéketlenebb dobozokat is. Egységes, szerethető és stabil karaktert hoz minden műfajon, így nevezhető allroundernek. Mindezen tulajdonságok, némi kompromisszummal jelen vannak az A5-ös erősítőben is, így aki képes némiképpen lejjebb adni igényeit, annak a kisebb modell is tökéletes választás lehet, bár az ínyenceknek, audiophileknek inkább az A7-est javasoljuk.

Advance Acoustic Playstream A7-8

Az A1-es készülék már más tészta. Ott a kedvezőbb ár miatt nagyobbat kell nyelni viszont a pénztárca sem lesz annyira lapos. Másod rendszerként, akár egy hálószobába viszont tökéletes mindenes válik belőle, mely szintén hosszas zenehallgatás során sem válik bántóvá és minden olyat tud, amire egy háttér zenehallgatás során szükség lehet. Sőt!
Összegezve úgy gondoljuk, hogy bár a mai marketingben sokszor túltolt márkák mellett az Advance Acoustic kevésbé szerepel a porondon, mégis számba véve a tudását és hangminőségét nagyszerű választás lehet olyan készülékek keresése során, ahol a sok és sokfajta bemenet, a kellő teljesítménytartalék, az árkategóriáján túlmutató hangminőség és a kedvező ár a választás fő vezérfonala. Az Advance Audio Playstream sorozata ebben abszolút jó partner. Érdemes számba venni a „nagynevű” márkák mellett.

Készülékek árai, élérhetőségehttps://streamaudio.hu/shop_search.php?search=playstream

Advance Acoustic Playstream A7-9