Hírek, Tesztek

Primare BD32 MK II hálózatos univerzális lejátszó teszt

2019.08.26 12:00

A full HD-hoz képest négyszer nagyobb képfelbontást, és az audiofilia tartalékainak legvégső kihasználását ígéri, a karácsonyi szezonra megjelent svéd szenzáció, a Primare BD32MkII. 

A svéd világbajnok.

Az évek óta szaporodó digitális műsorkezelési igények hívták életre az új kategóriát, a médialejátszók és univerzális lejátszók osztályát. Az elmúlt években már több igen kiváló készülék született, de egyre több lát napvilágot a hatalmas vásárlói kereslet miatt.
A full HD-hoz képest négyszer nagyobb képfelbontást, és az audiofilia tartalékainak legvégső kihasználását ígéri, a karácsonyi szezonra megjelent svéd szenzáció, a Primare BD32MkII. Ez a remekmű lehetővé teszi a látványos részleteket és a ragyogó színeket natív 4K forrásból, de átalakítja (felskálázza) a Blu-ray és DVD-filmek képfelbontását is. Természetesen élénk képeket generál a több mint nyolcmillió pontosan meghatározott pixel, és a kirobbanó dinamikát sugárzó többcsatornás film hang. A CD-, SACD- és DVD-Audio lemezek mellett a ma legnagyobb érdeklődés övezte, eddig ismert legnagyobb felbontású DSD fájlokat is lejátszhatjuk. Minden nézni és hallgatni valóhoz könnyű hozzáférést biztosít a Wi-Fi hálózati elérés, az USB vagy DLNA (Digital Living Network Alliance) eszközökkel való együttműködés. A BD32 MkII magas színvonalú tervezése, az anyagspecifikáció és a funkcionális egyszerűség, sajátja ennek a készüléknek. Kell ennél több?

Feldolgozható formátumok: Blu-ray, DVD, CD, SACD, DVD-A megfelelő média tartalmak
Bemenetek: USB, LAN, e-Sata, IR be/ki 3.5mm; RS232; Trigger be/ki 3.5mm
Kimenetek: kettős, párhuzamos HDMI 1.4a (3D)
Digitális kimenetek: 1x SPDIF (RCA); 1x AES/EBU (XLR); 1x optikai (TOS-link)
D/A konverter: Crystal DSD DAC CS4398
Analóg kimenetek: sztereó XLR és RCA 4,3Vrms
CD-játszási adatok
Frekvencia menet (-0.19dB): 1 Hz – 20 000 Hz
Teljes, harmonikus torzítás(1kHz 0dBFS, 22k LPF): 0.0015%
Jel/zaj viszony (A-súlyozott): -138dBV
SACD, (DSD) játszási adatok
Frekvencia menet (-0.19dB): 1 Hz – 20 000 Hz
Teljes, harmonikus torzítás(1kHz 0dBFS, 22k LPF): 0.0055%
Jel/zaj viszony (A-súlyozott): -125dBV
Méretek: 430×375×106 mm
Tömeg: 8.5 Kg
Ár: 1 200 000 HUF
   

Külső jegyeit tekintve a Primare hosszú évek óta őrzött kiviteli jegyeit mutatva elegáns. Ezt az eleganciát nem rontják el emblémák és magyarázó szövegek sokaságával. A Primare az Primare – tessék kivitelben hozzá illő SPA 23 A/V-erősítőt vásárolni!

A belső szerkezetben elkülönítve jelennek meg a tápegységek. Elszeparált a mechanika mozgatására szánt, valamint a kijelző és az audioegység tápellátása. Az audioegységet C-magos transzformátor látja el tápárammal. Az előlapi kijelző panelje, az audio- és videoáramkörök külön egymástól jól elhatárolt módon szereltek. A BD32 MkII analóg tápegysége megnövelt, összesen 82 000uF kapacitású szűréssel rendelkezik, mindez több, kisebb, 2200 és 4700uF kapacitású párhuzamosan működő alacsonyabb ESR (Equivalent Series Resistance) faktorú egységre van bontva.
Az elsődleges fő-kimeneten (HDMI 1) a beépített Marvell Qdeo Kyoto-G2 video-processzor minden videó forrás jelét felskálázza 3840×2160 képpontig. A video beállítási lehetőségekhez tartozik a képarány konverzió, a képméret 2,35: 1 arányú (stretch zoom) feldolgozása anamorf vetítőlencsék használatához. Amennyiben a hozzákapcsolt A/V processzor a fő zónában (HDMI 1.4a) 3D kompatibilis, akkor audio- és videojelek küldhetők a HDMI 1 csatolóra. Ha az A/V processzorunk nem 3D kompatibilis, akkor HDMI 1 videó kimenet jelét el lehet küldeni a kijelzőre, míg a HDMI 2 kimenet egyidejűleg továbbítja a HD audio-jeleket (beleértve a DSD, Dolby True HD és DTS Master Audio hangjeleket) a processzor részére. E megoldáson kívül használhatjuk a kimeneteket két egymástól függetlenül dolgozó képalkotó berendezéshez, mint pl.: vetítő és televízió.

 

A sztereó hangkimeneti áramkör a Crystal Semiconductors legkiválóbb, CS4398 DSD DAC chip-jét használja. A teljesen szimmetrikus analóg kimeneti fokozat, Burr-Brown OPA2134 műveleti erősítőket, WIMA, NPO SMD-ket és EPCOS polipropilén szűrő kondenzátorokat, valamint MELF ellenállásokat tartalmaz. Minden alkatrész minimális tűréshatáron belüli paraméterekkel rendelkezik és többségük párba válogatott.

A CS4398 DSD chip egy teljes, 24-bit/192 kHz mintavételezésű, sztereó, digitális/analóg átalakító rendszer. Ez a rendszer magában foglal egy fél dB-es lépésekben szabályzó hangerő vezérlőt is. Tartalmaz választható, gyors és lassú roll-off digitális interpoláció szűrőket, valamint egy túl- mintavételezésre alkalmas multibites Delta-Sigma modulátort. A több elemből álló, kapcsolt kapacitású technológia kialakítása kiküszöböli a torzításokat és kiváló hangminőséget képvisel. A CS4398 DAC-ban van egy saját Direct Stream Digital (DSD) processzor, amely lehetővé teszi az opcionális elérési utat a közvetlen DSD átalakításhoz. A CS4398 elfogadja a PCM (impulzus kód moduláció) adatokat, ideális megoldást nyújt különböző audio alkalmazások részére.

A hálózati és egyéb digitális műsorfunkciók Ethernet és USB csatlakozókon keresztül érhetők el, de Wi-Fi kapcsolat is lehetséges. Ugyan ez a funkció nem beépített, de a gondos gyártó a hardverkulcsot mellékelte a csomagolásban. Mindez lehetővé teszi a képi- és hangi anyagok külső szerverről és egyéb tárolókról való elérését. A DSD fájlok játszása esetén a DFF vagy DSF fájlkiterjesztést kell használni, a támogatott DSD64-nek megfelelő mintavételi frekvencia 2,8224 MHz. A kezdeti beállításokon kívül az internetre való csatlakozáskor a BD32 MkII automatikusan letölti a legfrissebb gyári-szoftvert. A további frissítések egyszerűen teljesíthetők a beállítási menüben. A BD32 MKII gyönyörűen egyszerű kivitelt kínál széleskörű kapcsolat integrációval az otthoni automatizálási rendszerekhez és ellenőrzése alatt tartja a házimozi-kivetítők és képernyők kezelését. A megfelelő alkalmazás internetes letöltésével saját mobil eszközeink képessé válnak a BD32MkII-vel történő kommunikációra és a készülék kezelésére, az „okos vezérlés” magas szintjére lépve. Az összes digitális átalakítás elvégzése után olyan analóg fokozat következik amely a hagyományos sztereó erősítőkben szokásos tervezési elvek szerint alkottak meg a tervezők. Az összes kimeneti kapu és csatlakozó magas minőségű, nem vesz el a már legyártott príma műsorjelből.

A tesztláncunk a következő volt: Primare BD32 MkII univerzális lejátszó, Primare SPA23 AV erősítő, Red Rose Classic Ribbon front- Red Rose Rosebud II. háttér-sugárzók, Sony KD–65X9005B 4K képes televíziós készülék, VDH kábelezettséggel installálva.

A látvány és a hangvágy

Könnyű működtetés jellemzi az új világbajnokot. Logikusan felépített menürendszerből aránylag gyorsan megy az installálás még a kevésbé járatosak számára is. A képi adottságok tekintetében professzionális módon oldja meg a megjelenítést. A 3D-s megjelenítés viszi a szemet, láttatja az apró részleteket, nyugodtan körül lehet nézni a képernyőn (esetleg egy vetítővásznon) az apró részletek felkutatására. Természetesen méltó képmegvalósító partner is kell ahhoz, hogy mindent az élőképhez közelinek lássunk, az „áthallás” minimális, a pixelesedés jó textúrájú, észrevehetetlen legyen. A kompatibilitás is biztosítva van hiszen DVD-lemezzel, és hálózaton lévő fájl-ok játszásánál is remek munkát kapunk. Valami meghatározhatóan jó módon simítja el a durva éleket és tünetei el a digitális zajokat.

A hangok megjelenítésében professzionális kétkedőket megszégyenítő módon jár el. SACD-lemezről a hangszerek finoman, tisztán és erőteljesen szólaltak meg. Mindvégig követhető hangzástérrel valósítja meg a hangszínpadot és a zene harmadik dimenzióját. Ez az univerzális lejátszó teljes mértékben képes a legtöbbet kihozni abból a formátumból amivel megkínálják. A nagyon széles frekvenciatartomány egyenletessége a nagy-felbontású hanganyagok esetében megmutatja a felvételek bensőségességét. A vonzó középtartományt ötvözi a nyitottsággal, a gyönyörűen természetes zenei lüktetéssel, a szólamok hömpölygésével. Képes a mennydörgő basszus súlyát megjeleníteni, de a muzsika alsó három oktávján nagybőgő vagy basszusgitár-dallamot is játszani. Erőlködés, torzítás és „fájdalmas szúrás” nélkül sugározza a magas hangok tisztaságát – amit mindenki szeret! A Primare BD32 MkII egy igazán nagy-formátumú játékos, több mint jól képes a legjobb dedikált SACD- és CD-lejátszó ellenfele lenni. A mérnöki döntések, hogy a beltartalom megfelelő legyen a kivitel célkitűzéseinek, együttesen eredményezik a Primare filozófiájához hű nagyon jó minőségű audioszínpadot, a zaj- és torzításmentességet. Ha azt mondjuk hangzástér, a BD32 MkII képes azt igen szemléletesen tartalommal is megtölteni. A hangzástérben nincsenek felesleges lyukak, minden a hangmérnökök elképzelésének megfelelő tömörségben és hangzási energiával szólal meg.

Konklúzió

A Primare BD32 MkII univerzális lejátszó elsősorban egy modern Blu-ray lejátszó, másodsorban egy kiváló multi-média eszköz. Korszerű képalkotó processzorral felszerelt, a gyártó saját fejlesztésű szoftverével működtetett szerkezet alapja a mai High-End házimozinak és szórakoztató központnak. Ez az alapállás meghatározza a műszaki tartalmat és a minőséget, de nemcsak a házimozizás terén. A BD32 MkII jobban szolgálja a minőségi audio- és videószórakoztatást, mint eddig bármilyen készülék ebben az árkategóriában. Még a HighEnd esetében szentségtörésnek számító tömörített és adatvesztéses felvételek lejátszásánál is megkapjuk a megkülönböztetetten egyedi Primare élményt.

Zeneiség: 95%
Térleképzés: 95%
Dinamika: 95%
Kivitel: 100%
Szerelés minosége: 100%
Kezelhetoség: 95%
Összesen: 97%

Pro
+ a full HD-hoz képest négyszer nagyobb képfelbontás
+ a videó források jelét felskálázza 3840×2160 képpontig
+ automatikusan letölti a legfrissebb gyári-szoftvert
+ zaj- és torzításmentes zenei hang
+ varázslatos hangzástér

Kontra
- egy kissé magas ár

forrás: www.hangzasvilag.hu