Hírek, Tesztek

Quadral Aurum Titan VIII High-End 5.2-es hangsugárzó szett teszt

2019.08.26 10:52

Megszolgálhat-e egy 24.000 Euro-ba kerülő házimozi rendszer minden egyes befektetett Eurot? Igen, ha egy Quadralról beszélünk. 

Egy gigantikus házimozi rendszer

Megszolgálhat-e egy 24.000 Euro-ba kerülő házimozi rendszer minden egyes befektetett Eurot? Igen, ha egy Quadralról beszélünk.

Az Audiovision szerkesztősége mélyreható vizsgálatnak vetette alá a Quadral Aurum termékcsaládot. A vizsgálat apropója az volt, hogy a hannoveri bázisú cég elküldte nekünk a második legnagyobb, Aurum szériás szettjét tesztelésre. A Vulkán teljesen felújított verzióját most Aurum Vulkan VIII R-ként hívják, és a gyártó rögtön négyet küldött ebből a 122 cm magas 55 kilós (8000 Euro per pár) álló hangfalból, hogy teszteljük mint front, és háttér hangfal. A négy Vulkan nem kisebb kiegészítőkkel érkezett, mint a Center Titan Base (5000 Euro), és egy Orkus mélysugárzó (1500 Euro).

 

A technológia:

A Vulkan esetében a megújulást szó szerint kell érteni. Az egyetlen részegység, ami megmaradt az előd modellből a közép szekció, minden mást lecseréltek. A megújult hangfalban két darab 20 cm átmérőjű drivert építettek be a mélytartomány megszólaltatására. Virtuálisan a két sugárzó felülete megegyezik egy 30 cm-es hangszóróval, amit az előd modell használt. A változtatás viszont nagyobb gyorsaság elérését tette lehetővé. Természetesen ez azt is jelentette, hogy az elegáns álló hangfal teste vékonyabb lehet. Korábban, amíg a nagyobb méretű drivereket alkalmazták, azok a front panelre voltak közvetlenül rögzítve. Manapság, a kisebb méretű sugárzók alkalmazása miatt lehetőség van süllyesztve beépíteni azokat, így egy kis méretű nyomókamra alakítható ki, amely kedvezően befolyásolja az alsóbb régiók átvitelét. Tanítani lehetne a Quadral szerelési módját, mert a vékony gumi szalagokkal védett téglalap alakú nyílás látványosságnak sem utolsó, ahogy uralja a megjelenést.

 

Hátrafelé a wooferek mint hagyományos bass reflex rendszerben dolgoznak, és a pontosan méretezett kicsatoló csőnek köszönhetően a csőhang teljesen elmaradt. A mélyekhez hasonlóan a 17 cm átmérőjű középsugárzó is egy Altima nevű speciális membrán anyagot alkalmaz. Az anyag alumínium, titán, és magnézium ötvözet, amely mindhárom anyag ideális jellemzőjét egyesíti magában. A maradék membrán rezonanciát a kabinet, és a frekvencia váltó szűrő szűnteti meg. A középsugárzó egyébként ugyan az, mint amit a top modellben, a Titan VIII-ban alkalmaznak. Megegyezik a magas is, amely egy igazi ribbon. Az áramvezető fólia rétege alumínium. 

Ribbon magas:

Elméletileg a Quadral által használt ribbon rettenetesen egyszerű szerkezet. A hangjel árama átfolyik a vékony alumínium lapon, és ennek hatására az mozgásba jön az erős mágneses térben. Mint minden csúcskategóriás hangszóró modell esetében, itt is igaz, hogy az ördög a részletekben lakozik. Az alumínium fólia extrém alacsony, mindössze néhány milli ohm impedanciájú, amit normál erősítővel meghajtani képtelenség. Szükség van tehát egy trafóra, amelyet mint átalakítót ismerünk, és szerepe az impedancia illesztés. A transzformátoron keresztül már lehet erősítőre csatlakoztatni a hangszórót. Emellett, az alumínium fólia felfüggesztés módja, és a redőzés is befolyásolják a hangminőséget. Természetesen megfelelően erős mágnesre is szükség van, hogy a ribbon elegendő hangerősséget tudjon generálni. Végül, de nem utolsó sorban a fólia mögötti kamra szigetelésének módja, amely persze nem rezonancia és visszaverődés mentes. A ribbon alkalmazásának előnyei viszont messzemenően meghaladják a hátrányait. Például a membrán mozgó tömege extrém alacsony, amely kimagasló impulzus átvitelt tesz lehetővé. A membrán rezonancia megoldott, mivel a teljes felületen folyik az áram, ami a fóliát tökéletesen homogén módon mozgatja. A ribbonokban alkalmazott membrán felületek lehetnek egészen kicsik is, amely lehetőséget ad a terjedés irányának beállítására. A speciálisan hosszú formatervek, mint amit a Quadral is használ, széles sugárzási karakterisztikával készülnek. Fontos tudnivaló, hogy neveznek néhány magnetosztatikus alapon működő magas sugárzót is ribbonnak, ám ezek műanyag fóliára gőzölt fémréteget alkalmaznak.

A Center Titan Base direkt leszármazottja a Titan VIII-nak. Az alap kiépítés megegyezik a zászlóshajóval, mindössze a hangerősség alacsonyabb. A mérete ennek ellenére hatalmas. Nehéz elképzelni egy lapos képernyős TV alá falra szerelve. Az igazság az, hogy ezeket valójában projektorok, vagy XXL méretű megjelenítők kiegészítőjének tervezték. Emiatt aztán nem mozgathatók, vagy helyezhetők el könnyedén. Ha például a földre helyezi, vagy rátolja a falra, a keletkező mélyhang emelést kompenzálnia kell az AV erősítőn. Az ultra mély tartományról két Quadral mélysugárzó gondoskodik a rendszerben. Az Orkus németül alsó világot jelent, a magyar megfelelője talán a szakadék, vagy a mélység lehetne, ha mindenáron le kellene fordítani. Ezt a hatást egy 32 cm átmérőjű hosszú löketű, lefelé fordított driverrel éri el. A padlótól való megfelelő távolságot négy vaskos láb biztosítja, amely stabilan bele van rögzítve az alaplapba. A megfelelő erőről egy beépített 500 watt szinuszos erősítő gondoskodik.

A körülölelő hangzás minősége:

Abszolút példaértékű, hogy alig van eltérés a Vulkan álló doboz, és a Titan Base center hangzás stílusa között. Egyetlen apró eltérés az, hogy a center 600 Hz körüli tartományban kicsit letörik, ám ez inkább a mérés során derül ki, mint hallgatáskor. Mikor rákérdeztünk a jelenségre Sascha Reckertnél, Ő megnyugtatott minket, hogy minden rendben, ez normál jelenség. A center műszaki leírása: Két nyomókamrát alkalmaz az egység. A közép ebből hasít ki egy kis darabot, amely hangelnyelő anyaggal van kitömve.  A Titan Base center minden irányba kimagasló hatásfokkal teríti szét a hangot. Ez példaértékű, és más center a közelébe sem érhet. A két woofer 30 Hz-ig megy le, és a hangnyomás értéke 112 dB még ezen az alacsony frekvencián is. Akár arra is gondolhatnánk, hogy a rendszer 8 darab 20 cm-es woofere, és a két darab 25 cm-es center woofere bőségesen elegendő mélytartományt képes létrehozni. A két Orkus mégis kellett a házimozi hangeffektek, de még a zenei anyagok hallgatásához is. Mikor a két mélysugárzót a frontok közvetlen közelébe helyeztük, és a large beállítást választottuk a receiveren, a mélytartomány hihetetlen hatásvadászatot rendezett. A Terminator utolsó részének egyik jelenetében egy harci repülő üldöz egy teherszállítót. A lelket is kirázta az effekt belőlem!

Természetesen a mélyhang átvitel nem az egyetlen erőssége az Aurum rendszernek. A Ratatouille nézése közben, mikor Remy gyógynövényeket kér az idős hölgytől, a hangtónus nagyon visszafogott volt. A hangok tiszták, és természetesek, a környezet zajai is tisztán hallhatók. Ha még közelebbről hallgatja, a jelentéktelenek tűnő hangok is részletezők, minden magas részlet kiválóan hallható, és nem bántó. Mindezeket a nyugodt tónusokat egy pillanat alatt elfeledi, mikor fegyverdörrenések hallatszanak, és az idős hölgy kiabálni kezd, illetve mikor Remy az életéért küzd a csatornában. Soha nem fog belefáradni a rendszer hallgatásába, bármilyen hosszan is élvezi. A rendszer négy meghatározó hangfala a front és háttér pozícióban lévő álló egység. Tökéletesen alkalmazhatók a multicsatornás zenehallgatásra. Például az Apalachian Spring Aaron Copland vezénylésével, a San Francisco Szinfónikusok előadásában rengeteg élményt adott. A hegedű hangja élethű volt, nélkülözött minden üvegszerű érzést. Ha kellett lágyan, ha kellett agresszívabban szólalt meg. A keményebb zenék kedvelőinek javasoljuk az Away from the Sun felvételét a 3 Doors Down előadásában. A kemény gitár rock bemutatása közben a Quadral igazán megmutatja majd, hogy mire képes.

 

Sztereó hangminőség

A Vulkan VIII R hangja akkor is élvezetes, ha normál sztereóban hallgatja. Itt inkább visszafogottnak tűnik, ha például az All for the Feeling Clair Marlos hosszú dala van terítéken. Valódi részletező, nagyon precíz, ami a teljes hangtartományra kiterjed. Egy extrém valóságos háromdimenziós színpadot mutat be a Jazz at the Pawnshop hallgatásakor. Ha becsukja a szemeit, ott érezheti magát Koppenhágában, a jazz klubban, miután kizárta a valóságot.

A downfire mélysugárzó előnyei:

Ha a driver nem látható szemből, vagy a házon belül található, lehetséges, hogy downfire rendszerű. Ha a doboz alját megvizsgálva feltűnik a hangszóró, biztos lehet a dologban. A downfire rendszerű szubok minden esetben meghatározott hosszúságú lábakon állnak. A Quadral mint minden más gyártó masszív, tömör lábakat alkalmaz, amely garantálja a stabilitást. A rendszer legfőbb előnye egyben a hátránya is. A hangforrás nagyon közel van a szoba padlójához, amely egy hang visszaverő felület. A szoba akusztikus jellemzőitől függő módon ez lehet előny, de jelenthet hátrányt is. Néhány szobában az akusztikus hatás erősebb, máshol gyengébb. A hangfal mozgatásával lehet megkeresni az ideális pontot. Másik előnye ennek a rendszernek, hogy a Quadral hasonló méretű nyomókamrát használ, a front sugárzóiban, mint a mélysugárzó és a padló közötti távolság. Ez nem egy erőteljes effekt, gyakorlatilag alig hallható a mélyhang tartományban. A downfire rendszerű mélysugárzók impulzus átvitele elméletileg jobb, mint ha az oldalán lenne a sugárzó felület. A jelenség a Föld mágnesességével magyarázható. A mélysugárzó membrán felgyorsításához a Föld mágnesességét meghaladó impulzusra van szükség, ha a driver vízszintesen áll. Ez a mindenképpen késést okoz a hangban. A downfire rendszerű elrendezésben ez a jelenség még gyorsabbá teszi a mozgást, amely javítja a részletek bemutatásának képességét.

 

AV összefoglalás:

Az Audiovision fennállása óta még soha nem tesztelt rendszert, amely ezt a természetességet, és simaságot volt képes bemutatni anélkül, hogy rontott volna a részleteken. Ez a hangrendszer a Quadral művészi szintű hang tervezését dicséri. Az Aurum 5.2 rendszer 94 pontot kapott, amely a 24.000 Euros osztályban az első helyre emelte. Kiváló minősítést ért el a referencia osztályban 

Műszaki adatok: 

Ár szettben: 24.000 Euro

Kivitel: magas fényű fehér, vagy fekete

Méretek front: 122x28x50 cm 55 kg

Méretek center: 39x80x44 cm 49 kg

Méretek háttér: 122x28x50 cm 55 kg

Méretek mélysugárzó: 43,7x40x50 cm 31,6 kg

 

Front/center/surround technológiák:

Rendszer: Mindegyik 3-utas

Minimum impedancia: 3,43 ohm/3,64 ohm/3,43 ohm

Érzékenység: 85,1 dB/87,3 dB/85,1 dB

Kettős erősítés: mindegyiken lehetséges

 

Mélysugárzó technológia:

Rendszer: Bass reflex

Távvezérlés: nincs

Beépített erősítő: 500 Watt

Membrán átmérő: 32 cm

Fázis: Átkapcsolható 0-180 fok között

Aluláteresztő szűrő: folyamatos szabályzású

 

Értékelés:

Hangminőség 5.2 csatorna: Nagyon jó 56/60

Semlegesség 11/12

Dinamika: 11/12

Beszéd érthetőség: 11/12

Bemutatás mód: 12/12

Mélyátvitel: 4/4

Front alsó határfrekvencia: ¾

Maximális akusztikus mélytartomány nyomás: 4/4

Sztereó hangminőség: Nagyon jó 23/25

Semlegesség 5/5

Dinamika: 4/5

Beszéd érthetőség: 4/5

Bemutatás mód: 5/5

Mélyátvitel: 5/5

Front alsó határfrekvencia: ¾

Felhasznált anyagok, és a kivitel minősége: nagyon jó 10/10

Konfiguráció: nagyon jó 5/5

AV értékelés: kiváló 94 pont a 100-ból Referencia osztály

 

Quadral Aurum Vulkan szett:

 

+ Nagyon természetes hang

+ A magas tónusok finoman definiáltak

+ Nagyon magas maximális hangerősség

+ Gazdag és nagyon tiszta mélytartomány

 

- A center mérete megnehezíti az elhelyezést