Hírek, Tesztek

Goldring 1022GX hangszedő teszt

2019.08.26 13:36

A gyártó 1022GX típusjelű hangszedőjét az igényes zenehallgató számára ajánlja. A Goldring 1000 modellek sorozata a mai, modern, fejlett, mozgó-mágneses hangszedő-technológiát képviselik. 

A hangszedők jelen fejlettségi fokának minden előnyét birtokolják, beleértve a továbbfejlesztett követési képességet és a felhasználó által cserélhető tűket. Az utóbbi időben a mozgó-mágneses hangszedők fejlesztése főleg a barázdakövetés javulásában és a nagyobb áram leadására képes tekercsek kialakítása terén következett be. A mozgó-mágneses hangszedők mindig előnyben részesítik a kar- és phono-előerősítő kompatibilitást, valamint az egyszerű használatot. Míg a mozgó-tekercsesek kialakítása és árazása általában a magasabb régiókat, a mozgó-mágnesesek tervezése a jó ár/érték arány elérését célozza. Nos, lássuk mit tud a Goldring 1022GX, a „házi rivális”, a nagy legenda, a 1042 modell alatt eggyel!

Frekvencia átvitel: 20 Hz – 20 kHz ± 3 dB Csatorna szétválasztás: Jobb, mint 25 dB @ 1 kHz Kimeneti feszültség: 6,5 mV ± 1,5 dB, 1 kHz 5 cm/s Tű típusa: Vital PH Impedancia: 47 kΩ Kapacitás: 150-200 pF Induktivitás: 570 mH Belső ellenállás: 660 Ω Tömeg: 6,3 Kg Ár: 111 990 HUF A 1022GX Goldring hangszedő háza antirezonáns, kemény és könnyű, erős, egy daraban megmunkált anyagból, Polymer-ből készült, ultra-merev üvegszálerősítésű poliésztert tartalmaz. Minden alkatrész jól rögzített a helyén, a test szerelőfuratain keresztül szorosan becsavarható a legnépszerűbb hangszedőtartó shell modellekbe.

A cserélhető tűtartóban a Vital PH-metszésű gyémánt tű szuper elliptikus profilja meglehetősen bonyolult. Nagy felületen érintkezik a barázdák falával és így biztosítja a pontos kiolvasást. A nyomkövetés nagyon pontos, ami minimálisra csökkenti a felületi zajokat, valamint nagyon alacsony a torzítás. Emellett egy ilyen tű a legkevésbé káros a barázda-falakban hordozott információkra, ami nagyban meghosszabbítja a vinyl-gyűjtemény életét. A pick-up cserélhető tűje (D22GX) hosszú évekig rendelkezésre áll. A hangszedőt 50 órán át kell bejáratni, ez idő alatt a tű is kellően „bekopik”.

Egy rendkívül hatékony mágneses körrel, nagyon erős mágnesekkel rendelkezik – a Goldring 1022 GX biztosítja a magas kimeneti jelet (6.5mV) ami jól illeszkedik a legtöbb phono-előerősítő bemenetével, sőt, végre az elektroncsöves előerősítők is profitálhatnak a szolgáltatott jel mennyiségéből. Az optimális rezgés-csillapítás mindkét csatorna esetében az alacsony tömegű armatúrában lévő szimmetrikus tekercsekkel érhető el. A statikus engedékenység vízszintes síkban 20 mm/N, függőleges síkban 10 mm/N, az ajánlott tűnyomás 1,5-2 gramm közötti érték. A függőleges követési szög 24 fok. A legendásan hagyományos mechanikus és elektromos paramétereknek köszönhetően könnyen konfigurálható a legtöbb lemezjátszó modellbe.

A Goldring 1022GX egy nagyteljesítményű mozgó mágneses hangszedő, amely egyenletes és kiterjesztett frekvencia menetet nyújt. Úgy tervezték, hogy helytálljon, drágább, igényes, audiofil lemezjátszókban, közvetítse a cég elképzelését a hangminőségről. Mint minden Goldring hangszedő, az 1000-es sorozat típusai is szigorú tesztelésen mennek keresztül, így biztosítva az optimális teljesítményt és megbízhatóságot.

MEGHALLGATÁS

A hangszedőt – közkívánatra – a mindig rendelkezésünkre álló Rega Planar 3 lemezjátszónk RB300 típusú hangkarjába szereltük be. A 30 órányi bejáratás első óráiban a magas hangok kissé túlzottan voltak jelen, míg végül minden hangfekvés a helyére került és megtaláltuk azokat a tulajdonságokat, amelyek a Goldring hangszedőkre jellemzőek. Műsoron: Beethoven – Violin Concerto in D, előadja Yehudi Menuhin és a New Philharmonia Orchestra, Otto Klemperer vezényletével (EMI HMV ASD2285). A nagyzenekar hangzását kellemes meleg tónussal és meglehetősen dinamikusan adja elő ez a brit patron. Tiszta, eléggé részletgazdag hangzású, kellően mély basszus-kiterjesztéssel. A sztereó kép megvalósítása sejteti a hallgatókkal a felvételkészítés eredeti helyszínét, ez főleg akkor mutatkozik meg, ha ilyen jól ismert darabokat játsszuk. A közép-tartomány hangjai gazdagok és nyitottak, így a zene levegőhöz jut. A basszusok kellő perspektívával és mélységgel rendelkeznek, a csellók és nagybőgők hangzása artikulált és gazdag. A hangszínek hitelesek. Állítjuk, hogy alkalmas szimfonikus zene megjelenítésére, nincs negatív pont.

Jazz muzsikára áttérve egy a Pro-Ject által kiadott, 180gramm súlyú válogatás LP-re esett a választás. Kitűnő felvételeke tartalmaz. Közülük is etalon rtékű Linda Sharrok és a Chants Band – Besame Mucho c. felvétele. A különböző frekvencia-szakaszok (mint, az ekvalizeren) megkülönböztetők, sok nyitottság van köztük. A hangzás felhangokkal gazdagon telt, érzékien részletes, szexi, szinte mágikus, hihetetlen részletekkel. A dobok szeszélyesek és hitelesek, nagy beütéssekkel, de a tranziensek rövid lecsengésűek, minden hangszer addig szól, ameddig a hang szépen elhal. A rock az élet zenéje. Bevallhatjuk, ezt a műfajt hallgatjuk a legtöbbet! Talán, vegyünk egy nagy klasszikust, a Van Hallen együttes első albumát (Warner 56470) és meghalljuk, hogy a rock örök. Az elektromos gitárok egy hurrikán erejével rendelkeznek, jelentős a „wow”-effektus, ehhez lábdobogtató a ritmus. Az energia-folyam meggyőzően zökkenőmentes, folyékony hangzással, amely nagy ütemben és ritmusban szólt. Az akusztikus gitár és a kemény torzítókkal felfegyverzett vezető-gitár nagyon reálisnak és természetesnek hatott. Megállapítható volt, hogy az 1022GX nem hangsúlyozta ki a barázda sérüléseit, a finom karcokat, de a durvákkal sajnos nincs mit tenni. Ez a Goldring hangszedő nagyszerű a rockzene bemutatására, mert jól megragadja a műfaj kommunikációjának lényegét. Zenei előadó mindenekelőtt kiváló rockzenével, de természetesen minden műfajon jól játszik. Új megelégedettséggel hallgattam lemezgyűjteményemet.

KONLÚZIÓ

A Goldring egy rangos brit cég, amely már több mint 50 éve gyártja a hangszedőket saját, valamint más cégek számára. A Goldring1000-es sorozat több mint 30 éve folyamatosan népszerű a zene szerelmeseinek és az audiofilek körében. Az 1022GX 30 éves és ez a tény, pestiesen szólva, nem kicsi, tudva, hogy a digitális források térhódítása miatt kihagyott az analóg szakma közel húsz évet.

A 1022-t a helyén kell kezelni. Azt már említettük, hogy nagyon hatékony alkatrészekből áll. Ez „egy hang”, de, nehogy elfelejtsük azt, hogy minden dolog relatív és rendszerfüggő. Minden esetre barázda követési képessége példaértékű. Valójában most már sok riválisa van árkategóriájában, a legtöbb alapkategóriás mozgó-tekercses hangszedőt hasonló áron kínálják – csak éppen azok ezen az áron még nem zálogai a csúcsminőségnek.

Ez a hangszedő az egyik legjobb a maga kategóriájában, az ár és a minőség arányában. Természetes hangzás minden műfajban. Nagyon hatékony eszköz, hogy lecseréljük a már meglévő lemezjátszó átlagos, vagy alap minőségű hangszedőjét, ezzel magasabb hangzáskategóriába lépjünk. Lemezgyűjtői tapasztalattal értékelve, a 1022GX birtoklása „komoly zsákmányt” jelent. Még nem próbáltam meg a 1042-őt, de az 1022GX egy nagyon izgalmas és határozott hangszedő. A cserélhető tűknek köszönhetően frissíthetünk egy 1022GX-ről 1042-re, ha megvásároljuk a megfelelő cseretűt. Minden Goldring hangszedő nagyon jól dolgozik a Rega lemezjátszókban, elsősorban azért, mert nincs függőleges nyomkövetési szög probléma! Nem túl gyakran, de bejöhet a mondás igazsága: a kevesebb az igazán több!

Pro

+ Vital PH-metszésű gyémánttű 
+ Hatékony mágneses kör 
+ Nagy kimeneti áram

Kontra 

– Műanyag test 
– Alacsony tömeg

Disztribútori információk: Forgalmazó: Streamaudio Kft. Internet: https://streamaudio.hu elefon: +36-30/211-5253 vagy +36-30/530-6192