Hírek, Tesztek

Quadral Platinum+ Seven álló hangfal teszt

2019.08.26 13:39

Quadral ebben a gyártmányában egy jelentős és különleges technikai koncepciót valósít meg. A konstrukció fejlesztője Sascha Reckert egy speciális megoldás határait feszegeti. Az akusztika tudományán kívül az új Quadral Platinum+ Seven hangsugárzóban választ kapunk még néhány kérdésre. 

 

Quadral ebben a gyártmányában egy jelentős és különleges technikai koncepciót valósít meg. A konstrukció fejlesztője Sascha Reckert egy speciális megoldás határait feszegeti. Az akusztika tudományán kívül az új Quadral Platinum+ Seven hangsugárzóban választ kapunk még néhány kérdésre. Meddig lehet az egyszerű, dísztelen hasáb kivitelének modernségét és szemrevalóságát fokozni? Mit tudnak a jelenleg gyártott Altima hangszórók? Milyen egy nyomókamrás konstrukció otthoni felhasználása? Mindez milyen hangot eredményez? Utána jártunk.

A Platinum+ a minőségileg kiemelkedő Aurum hangszóró-termékvonal génjeivel rendelkezik. A cég, a Seven modellben felhasznált Aurum hangszóróit saját gyártósorán Hannoverben készíti. A Seven modell különleges konstrukciójú három-utas, öt hangszórós szerkezet. A magas hangokat lesugárzó egység egy radiális gyűrűvel kiegészített membránnal ellátott hangszóró, amely körül a korpusz-alakú hullámvezetőt úgy alakították ki, hogy a hangrezgések a leghatékonyabban kapcsolódjanak a levegőhöz. A RiCom membrán, plusz a gyűrűs V-ring emitter átveszi a 2600 Hertz fölötti sugárzást. A kicsi és könnyű titán-membrán egy hatalmas kettős mágnes erőterében mozog, 48 000 Hz-ig lineáris a frekvencia átvitele. A membrán előtti védőrács biztonsági okok miatt nem távolítható el.

A Platinum+ Seven hangsugárzónak jó a membránfelület és a dobozméret együtthatója. Felső szekciójában egy D’Appolito elrendezés található. Bár az amerikai ajánlás geometriai előírásokat is előír, a D’ Applito-koncepció használata növeli a fázis és az interferencia tulajdonságok precizitását. A titán magas-hangszórót közrefogó kettő Altima középsugárzó membrán-átmérője 135 mm, a még magasabb kategóriába sorolt Aurum hangszórók high-tech kivitelezésű kosarával szerelt. Az Altima megnevezés az alumíniumból, titánból és magnéziumból készült membrán-együttesére utal. Ez az anyagkeverék nagy merevséget garantál és mivel a membrán csekély mozgó tömeggel rendelkezik gyakorlatilag nem hajlamos az ellenőrizetlen oldalirányú berezgésekre. Mérések bizonyítják a tökéletes vibrációs viselkedés, a gyorsaságot és a pontosságot.

Ugyanezt az anyag-összetételt tükrözi a kettő, 180 mm-es membrán-átmérővel rendelkező, Quadral Altima mély-hangszóró is. Igazi nagy trouvaille ez a basszusgarnitúra, ami első pillantásra nem tűnik fel, hiszen egy kissé rejtve van. A mély-hangszórók közös nyomókamrába sugározzák energiájukat, ami hasznos az alsó hangtartomány teljesítményének nagyobb hatékonyságának elérése érdekében. A basszus-rendszer teljesen új konstrukcióban – két kamra levegőtömegével gazdálkodva, ellenütemű fázisban rásegítve egymás energiáira – működik. A két egymásra helyezett szekrény belső hangenergiáinak kinyerését basszusreflex-portok erősítik meg, mindkettő a hátoldalon.

 

Az egymással szemben fordított mély-hangszóróknak, egyenlő „munkafeltételei” vannak. Bár mindkét mély-kamra akusztikusan elválasztott, mechanikusan egyetlen egységet alkotnak. A közös hátfal folyamatos, az oldalak és az első rész a helység és a hallgató felé nyitott. Ezt a részt körkörösen, fekete, akusztikusan jól áteresztő anyagból készítették, amely mindkét oldalán krómozott acél keretbe került. A két mély-hangszóró közötti „álcázott tér” a nyomó kamrát alkotja. Az ilyen módon létrehozott mély-hang a helységben, több mint 270 fokos szögben egyenletes energiával terített.

A keresztváltóban, tervezője Sascha Reckert, fólia kondenzátorokat, légmagos tekercseket, belső kábelezésnek a francia illetőségű Real Cable vezetékeit használja. A mély- és a középfrekvencia közötti átmenet 200 Hertz, a csillapítás negyedrendű szűrővel 24 decibel/oktáv.

Mindkét hangszekrény hátoldalán gondosan rezonanciamentesített, nagyméretű, fából készült panelek találhatók, amelyek lehetővé teszik a belső térhez való hozzáférést. A prémium álló hangfal alsó paneljén két kiváló minőségű csatlakozót kínál a kábelezéshez, amelyek rézből készülnek, felületük krómozott.

 

Egy háromfokozatú kapcsoló segítségével a magas hangszóró energia-szintje kissé változtatható, ezzel beállíthatjuk hangsugárzónkat a térbeli körülményekhez.

A karcsú, toronyszerű Seven biztonságos lábakon áll. Négy masszív, fekete fémhenger beállítócsavarként vízszintezésre is szolgál. A gumi betétek helyett alternatívát jelentenek a tüskék.

A minőség megítélésében az olyan jellemzők, mint a formatervezés, a felhasznált alapanyagok, a mérnöki lelemény és az ár, természetesen nagy szerepet játszanak, de elsősorban itt minden a hangról szól.

 

MEGHALLGATÁS

A zeneszámokat a következő sorrendben hallgattuk meg: Aaron Neville – Rain Night in Georgia, Max Jury – West Coast, Brain Bromberg – The Saga of Harrison Crabfeaters, Alexander Zonjic – Don’t, Chantal Chamberland – Feeling Good, Pink Floyd – High Hopes (24/96). Ezeken kívül még nagyon sok zeneanyag hallgatható meg a forgalmazó bemutatótermében, amelyek nagy felbontású felvételek és teszt-lemezek.

Az alaphangvételt a selymes megszólalás jellemezte. Sehol egy él, sehol egy karc vagy kellemetlen torzulás. Az egyes muzsikák műfaj szerinti, integrált módon történő bemutatására képes. A hangszerek megjelenítése esetében fontos a méretük meghatározhatósága, nevezetesen a fiú/lány gitárral jellemző hallgatni való játszásakor a kézben lévő hangszer nem tarthat faltól falig, mert akkora gitár nincs. A Platinum+ Seven tudja ezt a leckét.

A magas hangokat keltő hangszerek, cintányérok, seprű, ütők mozgása, a káva-játék a verők koppanásának meghallható impulzusával kezdődik. A cintányérok mennyisége és méretük közelítőleg megbecsülhető. A fuvola egyszer éles, egyszer lágy hangzása nyomon követhető, de mindig ott a levegő érzete, hiszen levegővel működik. Az énekhangok világosak, a szövegmondás könnyen érthető, az egyedi artikulációk felismerhetők. A mélyebb fekvésű (alt, mezzo-alt) női énekhangok kerekítése példás, a felharmonikusok széles skáláját mutatja.

A hangkép homogén, térben egészségesen felépül, koherens, háromdimenziós. Helyzetünkben a hátsó kapcsoló közép-állása hozta meg a tökéletes térleképezést. Sem diffúz túlzás vagy összegömbölyödött tér, a helyes, a hangmérnökök szándéka vagy a felvételi helység szerinti térbeli elrendezés mindenfajta muzsikával létre jön.

Rock-zene esetén bátor megindulások tapasztalhatók, tiszta a dobok energikus beütése, de ide sorolható a zongora ütésének tisztasága és a hangszekrény lecsengésének hossza is. Minden addig tart ameddig a felvételen rajta van, a hangdoboz nem ad hozzá semmi felesleges artikulációt vagy lecsengést.
A lendület és a hajtás energiája a hátsó kapcsoló plusz állásában többlettel jár. A legmélyebb hangok tiszták és testesek. Nem retten meg a derékvastagságú orgonasípok megjelnítésétől sem. Hanglesugárzási képessége mindig a hangszeres hitelesség és a zenében rejlő feszültség valóságoshoz közeli érzetét eredményezi.

KONKLÚZIÓ

A Quadral annyira széles skáláját kínálja a különböző hangsugárzóknak, hogy akár speciális céljainknak megfelelőt is tudunk találni. Természetesen az ár/érték arány nagy úr és a konkurenciával vívott napi verseny is egy kicsit erre megy ki, de mindenképpen elismerendő a kiváló alapanyag választás és a konstrukció szabad felhasználásának mérnöki leleménye, ami ebben az audiofil referencia-osztályban már nem mehet olcsón.
Amit a konstrukcióban komoly munka árán kellett kikísérletezni, az a nyomókamrás mély-sugárzás elvének lakószoba-méretű felhasználása. Az elv megvalósítása eddig jórészt a hangosítás-technikában volt fellelhető. A basszusmenetek aránylag kis légtömegek megmozgatásával kézenfekvő igénye a normál méretű lakószobákban mindig sarkalatos kérdés volt. Fizika csak egy van – szoktam mondani – aminek törvényszerűségeit nem kell minduntalan megcáfolni, de leleménnyel és kitartó munkával el lehet érni kihasználtsági fokának maximumát.
A többi jellemző a Quadral cégtől megszokott nyilvánvalósággal közvetített hangok özönében rejlik. Három tényezőben biztosak lehetünk: mindig a lehető legjobb összetevőket használják, minden termék precízen hangolva van a tonális optimum kinyerése érdekében és minden hangsugárzót arra terveztek, hogy hosszú éveken át örömet szerezzen tulajdonosának.

Pro
+ a kabinet lakószobához mért arányai emberközeli méretűek
+ jó a membránfelület és a dobozméret együttható
+ high-tech kivitelezésű Aurum Altima hangszórók
+ homogén, térben egészségesen felépülő hangzástér

Kontra
 modern enteriőrhöz kötött kivitel

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft.
Internet: www.streamaudio.hu
Telefon: +36-30/211-5253, +36-30/530-6192