Hírek, Tesztek

Audio Physic Classic 5 hangfal teszt

2019.08.26 13:38

Az elegánsan szögletes Classic 5 teljesen új hangszórókészlete tökéletesen jelzi, hogy a német specialistánál a típusváltás nem a marketingesek által vezérelt, mindössze különböző formai és kiviteli elemek módosításában kimerülő folyamat, hanem valódi értékteremtés és megújhodás.

A Classic sorozat több lépcsőben történő megújításának keretében elsőként a Classsic 5 állódoboz érkezett meg, mint a földön álló típusok belépő modellje, őt követik majd a nagyobb Classsic 12 és Classic 15 hangsugárzók, míg a Classic 20 és Classic 30 továbbra is a kínálatban marad.

Az elegánsan szögletes Classic 5 teljesen új hangszórókészlete tökéletesen jelzi, hogy a német specialistánál a típusváltás nem a marketingesek által vezérelt, mindössze különböző formai és kiviteli elemek módosításában kimerülő folyamat, hanem valódi értékteremtés és megújhodás. Az új hangszórók egyébként speciálisan a Classic 5 számára lettek kifejlesztve, annak érdekében, hogy a szoba-barátan keskeny és kompakt méretű hangsugárzó minden szempontból kiváló teljesítményt nyújthasson. A számukra megfelelő működési környezetről a stabil kabinet gondoskodik, amelybe a fontos helyekre merevítések kerültek, az aljába pedig egy rezgéscsillapító talpat építettek be a még jobb stabilitás és rezonancia kontrol érdekében.

A korábbi jellegzetes csillag alakú akusztikus lencsét elhagyó 22 mm-es selyem dóm erőteljes meghajtó egységgel rendelkezik, a tölcsér alakú kiképzés pedig egyrészt optimális tranziens átvitelt biztosít számára, egészen az általa lesugározott legmélyebb frekvenciákig, másrészt olyan 3D jellegű megszólalást, ami a kiemelt sztereó ponton kívül is megmarad. A dóm alakját az ultra magas frekvenciák átviteléhez optimalizálták, és természetesen maga a textil sem egy hétköznapi anyag, a speciális szövése magas szintű konzisztenciát és átviteli paramétereket biztosít. A rézzel bevont alumínium hangtekercsek nagyon alacsony tömegűek, így javítva a csipogók hatékonyságát és tranziens átvitelét.

A két-utas Classic 5 másik hangszórója egy teljesen új fejlesztésű 170 mm-es mély/középsugárzó, ami különösen alacsony tömegű és nagy belső csillapítású üvegszálas membránnal valamint merev és vetemedésmentes acélkosárral készül, amelynek kialakításakor a meghajtó tökéletes szellőztetésére is különös gondot fordítottak. Ennek a megoldásnak köszönhetően a túlzott melegedésből származó káros hatásoktól még nagyobb kivezérlések esetén sem kell tartani, a túlméretezett mágnes révén pedig a hangszóró jókora energiákat és erőteljes mélyeket ígér. Az üvegszálas hangtekercsek jelentősen csökkentik a mechanikai veszteségeket, aminek köszönhetően tovább javulnak a hangszóró dinamikai képességei és az alacsony szintű jelek megszólaltatása is precízebbé válik. A woofer fix fáziskúpja emellett jelentősen csökkenti a kompressziós hatásokat, amelyek így nem befolyásolják a közepek könnyed és levegős megjelenítését.

Újabb egyedi megoldásként a keresztváltó a megszokott nyomtatott áramköri lap helyett szabad kábelezéssel készült, olyan kiváló minőségű alkatelemek felhasználásával, mint például film kondenzátorok. Teljessé téve a házimozi hangfal minden ízében igényes konstrukcióját a hátlapon a tökéletes kontaktusokat biztosító WBT innovatív Nextgen csatlakozói találhatók. A hangsugárzók esetében a rezgésmentesség és a talajtól való hatékony elcsatolás szintén kiemelt fontossággal bír, emiatt a szokásosan stabil és merev felépítésű kabinettel rendelkező Classic 5 túlméretezett lábakkal és az M8 jelű tüskékkel érkezik, mely utóbbiak opcionálisan kicserélhetők a gyártó M8 VCF II (Vibration Control Feet) speciális tüskéire is.

A Classic 5 hangsugárzó cseresznye és dió furnéros változatokban, valamint szatén fehérre festett kivitelben kapható.

A Classic Compact monitor után sorra kerülő Classic 5 állódoboz karcsú megjelenésével és egymáshoz közel lévő hangszóróival inkább egy földig nyújtott állványos doboznak tűnik, és amint rövidesen látni fogjuk, sok tekintetben úgy is szól. A közel két hétnyi kötetlen ismerkedés és bejáratás után kezdődő meghallgatás különféle jazz muzsikákkal indul, melyeken a hangsugárzó levegős és teres, alapvetően a kisdobozokra jellemző hangzást mutat, amelyhez bónuszként egy virtuális szub-woofer is jár. Mélyek tekintetében már az apró Classic Compact is nagyot alkotott, a Classic 5 pedig tényleg a kisebb szub-woofereket idéző basszussal rendelkezik. A hangvétele ennek megfelelően megfogott és stabil alapokon álló, emellett egyszerre kellemes, természetes és racionális. A telt és erőteljes basszus a legnagyobb hangszer kavalkádok közepette is folyamatosan és hangsúlyosan van jelen, a frekvenciasáv többi részére azonban nem akar rátelepedni, így nem borítja fel a hangkép egészséges arányait. A különféle fúvós hangszerek kidolgozottan, levegősen, és a dobozoktól ismét csak a monitorokat idézően könnyedén elszakadva szólalnak meg, a részletek és az árnyalatok pedig bőséges mennyiségben érkeznek. Kicsit a sztereótípiákról is értekezve, a Classic 5 magasai az egyik legkellemesebbnek és legkerekebbnek tűnnek a német dobozok között, a sarkosság, élesség és forszírozottság pedig a legteljesebb mértékben hiányzik belőlük. Olyannyira finomak és kellemesek, hogy Verdi Macbethjében a rezesekből már majdnem hiányoltam is egy kis fémességet és néhol egy kis plusz fényt. A vibrafon szépen csengő, játékosan bensőséges hangja nagyon hatásos elegyet alkot a finoman duruzsoló bőgővel és természetesen a hangsugárzó gazdag felharmonikus rendszeréről is képet alkothatunk általa. Az olyan lendületes témákon, mint például a Toccata és Fuga nagy ívű orgona dallamain az újabb tartalékokat mozgósító dobozok még inkább életre kelnek, a levegős és gazdag színezetű hangok valósággal szárnyra kelnek a szobában és az alsó sípok hangjai is egészen imponáló mélységekig jelennek meg. A nagyzenekari hangszer kavalkádok tömegének és komplexitásának megjelenítése szintén nem okoz gondot számára, miközben a nagy volumenű egészben az egyes hangszerek és szólamok odafigyelő és analitikus megszólaltatására is elegendő figyelem marad. Erőteljesebb mélyekkel rendelkező felvételeknél valóságos lökéshullámok érkeznek, ismét bebizonyítva, hogy az a bizonyos virtuális szub-woofer megállapítás egy cseppet sem volt túlzó. Ennek okán pop és rock dalokon a fentiekben megismert jellemzők mellett a dinamizmus, a testesség és a kraft szintén komoly szerephez jut, nem marad hiányérzet a tombolósabb és erőteljesebb daraboknál sem, és a karcsú két-utas dobozok egészen komoly hangerőszintekig rezzenéstelenül állják a sarat.

Ajánlás

A Classic Compacthoz képest kerekebb és egységesebb megszólalású Classic 5 felbontásban és levegősségben egy minimálissal kevesebbet nyújt, komplexitásban, erőben és lendületben azonban jóval többet. Legfőbb pozitívumai közé az egységesség, a stabilitás és a kellemes, barátságos hangvétel tartozik, melyek révén műfajtól függetlenül hosszútávon élvezhető hangzást nyújt és a partnerekkel szemben sem különösebben háklis. A mélytartományáról és a dinamikájáról maximális elismeréssel tudok csak nyilatkozni, akiknek ez a terület fontos, azoknál ennek a doboznak máris nyert ügye lehet.

AudioPhysic Classic 5
Frekvencia átvitel: 42 Hz – 30 kHz
Ajánlott erősítő teljesítmény: 20-120 W
Érzékenység: 89 dB
Impedancia: 4 Ohm
Váltási frekvencia: Hz
Méretek: 170×230×950 mm
Tömeg: 13 kg
Ár: 599.990,- Ft
Bevezető ár: 479.990,- Ft

Forgalmazó: StreamAudio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu