Hírek, Tesztek

Dual lemezjátszók a kínálatunkban

2019.08.26 13:23

Egyik márka sem írt ekkora vinyl-történelmet és nem befolyásolja úgy a jelent, mint a Dual.

 

Egyik márka sem írt ekkora vinyl-történelmet és nem befolyásolja úgy a jelent, mint a Dual.

A Christian Steidinger 1900-ban, ST. Georgen-ben alapított családi vállalkozás első megnevezése „Gebrüder Steidinger” társaság. Steidinger úr érdeklődési körébe tartozott minden finommechanikai részegység gyártása, például előszeretettel gyártott órákhoz alkatrészeket.

Arról, hogy esetleg Ő vagy bátyja Josef Steidinger megszállott zenerajongó lett volna nem szól a fáma, nincsenek adatok. Mindenesetre a báty, Josef kezdett el foglalkozni önálló cégében „Perpetuum Schwarzwälder Federmotoren und Automatenwerke” finommechanikai meghajtó-motorok gyártásával. Josef korai halála után fiaira és lányára szált a „motorgyár”, akik folytatták a termelést.

Mindenesetre első lemezjátszással kapcsolatos gyártmányuk egy motor gramofonok hajtására. A termék sikere és a kereslet növekedése azt eredményezte, hogy húsz év alatt a gyártás felfejlődött napi több, mint 1500 darabos mennyiségre.

Az elektromosság elterjedésével és a gazdagabb/polgári otthonokban lévő tölcséres gramofonok elterjedésével új koncepciót dolgoztak ki a meghajtó motorok szerkezetében.
Egy kombinált megoldással elektromos és mechanikus (rugós) szerkezetet fejlesztettek ki „dual-motor” megnevezéssel. Ez annyira sikeres és keresett lett, hogy a cég nevét is megváltoztatták, így lett DUAL. 1937-ben már havonta 1 000 darab a termelési mutató, a Dual koncepciójú új motor teljes-körű bevezetése és a Párizsi Világkiállításon elnyert díj új lendületet adott a fejlesztéseknek. Már ekkor olyasmit produkáltak, amit addig senki más, megbízható mechanikát.

A II. világháború után a termelés újrakezdése lassan kezdődik. Akkori új termékük az első dupla-lemezes váltó bemutatása, ez volt a modell “1000”. 1950-ben körülbelül 200 000 darab készült a DUAL üzemében egy évben. 1952-ben megszületett az első, piezoelektromosság elvén működő, kristály-hangszedő. A gyártás egyre nagyobb lendülettel fejlődött, népszerű termék lett a bőrönd alakú lemezjátszó és a hozzá tartozó szintén bőröndben elhelyezett erősítő.

A DUAL szinte elsőként vezette be az akkori sztereó elvet és komplett gyártási programot is készített rá. Új fejlesztések következtek, mint az egyre népszerűbb magnetofon, erősítők, hangszórók és kompakt rendszerek. Különösen népszerű volt a lemezváltó automatikával is felruházott, de még dörzskerék-meghajtású, DUAL 1019 típus. A jóminőségű lemezjátszókon kívül magnót, majd erősítőket és tuner-t, hangsugárzókat is gyártott, tehát teljes hangláncot kínált.

Az 1980-as években meglehetősen „hullámos” a cég sikertörténete, mert csődhelyzet alakult ki annak ellenére, hogy a Dual lemezjátszókat sok ismert cég építette be saját „zeneszekrényeibe”, illetve hozta forgalomba a saját neve alatt. A legnagyobb nyereség után csőd, de a céget megmenti a Thomson francia illetőségű cég, amely tudott haladni a korral. A Thomson-csoport terjeszkedett és az új szeleket befogva a vitorlákba létre jött egy audio-vizuális kultúra az otthonokban. Igen, a videomagnó és az egyre nagyobb képernyőjű televíziós készülékek térhódítása következett. Ezután jött a CD-lejátszó.

Ekkor már teljes a tulajdonosi „keveredés – kavarodás”, előbb a Schneider-Rundfunkwerke AG majd a Karstadt AG végül az Alfred Fehrenbacher GmbH szerez meg bizonyos gyártási jogokat.

Tehát a cég javára írhatunk sok mindent ami az elmúlt 116 év alatt történt, de az is vitathatatlan, hogy a nagy „mosdatás” közben kiömlött a vízzel a gyerek is, és a gyártmányok sorát alaposan szemügyre véve egy kicsit prostituálódott a márka. Viszont a DUAL márka elkönyvelhet magának egy a „minden idők legnagyobb példányszámban eladott Hifi Automata Lemezjátszója” címét és az örök visszatérés jövőbe vetett hitét, az új perspektíva örömét.