Hírek, Tesztek

Audia Strumento 4 High End végerősítő teszt

2019.08.26 12:09

Az Audia Flight N4 néhány műszaki adata. Teljesen szimmetrikus felépítés, és áramkör design, szigorú előírások szerint válogatott alkatrészek, 48 teljesítmény elem, a tápegység extra alacsony impedanciás kondenzátorokat alkalmaz 320.000 uF összértékkel, csak a fő tápegység részben.

Két legyet ütöttem egy csapásra, mert miközben az Audia Flight Strumento N1 sztereó előerősítőt teszteltem, egy füst alatt bemutatót írhattam a nem kevésbé impozáns Strumento N4 teljesítmény erősítőről is. Mindkét darab az Audia Flight top kategóriájának, a Strumentónak csillaga.

Az Audia Flight Strumento N4 sztereó végerősítő egy tömör, masszív tömb, amely a Boulder, és Burmester hagyományai szerint épült. A súlya 90 kiló, így legalább két izmos férfi kell a mozgatásához. Nagy méretű faládában szállítják, egy év garanciával, 25 ezer Dolláros áron: Az építés módja, és az ár örök életű választássá teszik, de milyen a hangja?

Az Audia Flight N4 néhány műszaki adata. Teljesen szimmetrikus felépítés, és áramkör design, szigorú előírások szerint válogatott alkatrészek, 48 teljesítmény elem, a tápegység extra alacsony impedanciás kondenzátorokat alkalmaz 320.000 uF összértékkel, csak a fő tápegység részben. 12 egyéb tápegység fokozat, speciális mintázatú áramköri lapok extra méretű réz felületekkel, réz tápvonalak, 3000VA speciális audio transzformátorok kettős árnyékolással. Ultra gyors egyenirányítók, és 8 ohmon 200W névleges kimeneti teljesítmény.

Az Audia Flight két tulajdonosa Massimiliano Marzi és Andrea Nardini a Strumento termékeket röviden úgy jellemezték, hogy ebbe minden audio tapasztalatuk bele van építve. Ez mindenre kiterjed, a készülékháztól a belső áramkörökön át, a legapróbb részletre is.

Az erősítő félvezetős áramköreit természetesen a saját előerősítőjük dinamikájához optimalizálták, de ugyanúgy meghajtható bármelyik magasabb kategóriás előerősítővel is.

Az előerősítő legfőbb erénye egy hihetetlenül alacsony teljesen fekete zajszint, amit valaha hallottam, illetve nem hallottam. Néhány nagyon melegen ajánlott végerősítőhöz csatlakoztatva a Strumento előerősítő hangjának feltérképezése nagyon tanulságos volt. Más, kevésbé drága erősítőkön az Audia Flight előerősítőjének hangja csodálatos volt, különösen jót mutatott a mindössze 16 ezer Dolláros félvezetős Jeff Rowland 525 egységgel. Valami arra késztet, hogy a jóval drágább Audia Flight (20.000 Dollár) N4 bonyolult zenei struktúra felbontási képességét kell tesztelnem. Egy tökéletes félvezetős erősítőnek meg kell kísérelni a folyékony fekete háttér előállítását, könnyed dinamikával kell rendelkeznie, varázslatos zenei hátteret kell festeni élethű hangszínnel. Ez a darab a Burmester 911 MKII-re emlékeztet, amely a személyes kedvencem a félvezetős erősítők közül.  A Boulder vadállata viszi a pálmát, és ott van még az öreg róka a kifinomult Sim Audio Moon W5 is a pakliban. Hogy el tudja helyezni a Strumento hangját az értékrendjében meg kell hallgatnia, ha szereti a félvezetős erősítőket. A csöves elektronikák szerelmeseinek is meg kell hallgatniuk. Meg fognak lepődni azon amit hallanak, illetve nem hallanak.

Stumento N4-re ráeresztettem a Harmonia Mundi/Bartok Violin Concertos CD lemezt Isabelle Faust előadásában. A First Concerto záró tétele minden erősítő legnagyobb mumusa. Az őrülten szerelmes tizenkilenc éves Bartók hangszerelésében a rézfúvósok könnyen túlharsogják a húros, és fafúvós hangszereket, emellett az üstdobok hangját is elnyomhatják. Az összekötő vezetékek általában lecsendesítik a rézfúvósok hangját, és fokozzák az üstdob hangerejét. Az új Harmonia Mundi felvételen az Audia Flight megmutatta a változtatásokat. Az alacsony zajszint a rézfúvósok hangját tisztábbá, a vonósok és az üstdob hangját világosabban érthetővé tette. Más erősítő típusokon ilyen egyértelműen még soha nem hallottam a módosításokat

Az új CD különleges megvilágításba helyezi a húrosok hangját. Bartók több különleges húros technikát vezetett be (Pizzicato-nak nevezték el utána) a hangszerelésében. Több félvezetős high-end berendezés ledermed ezeken a hangokon. Az felismerhető, hogy hegedű szól, de melyik fajta? Az Audia Flight könnyen felismerhetővé teszi a különbségeket például a Faust direkt bemutatója, és Midori sokkal lágyabb húrkezelése között. A második koncert nyitánya beleás a Faust fő témájába. Minden hallható. A gyanta, a lószőr, és ez jelenti a Faust lelkét.

Tetszik, ahogy az Audia Flight a legagyafúrtabb hangszíneket is megjeleníti a digitális forrásokról. Nagy jövőt jósolok neki a lenti phono teszten.

A vinyl úgy szólt rajta, mint egy álom. Birkmann lemezjátszót, és Birkmann kart használtam Koetsu rózsafa cartridge egységgel. Meyerbeer Les Patineurs/Israel/Martinon/Decca húrosai és a dinamika elvarázsolt a csodálatosságával. Egyetlen trükkös lemez sem tudta zavarba hozni ezt az erősítőt. Ha meg szeretné határozni, hogy a cselló hol van a nagybőgőhöz képest, hát tessék, ha tudni szeretné hol van az üstdob, hát mutasson rá, vagy ha különbséget szeretne tenni a hegedű, és a piccolo között, megteheti. Igazi mennyország! Ha színezett hangzásra kíváncsi, vagy homályos színpadképre, máshol kell keresgélnie. Az Izraeli filharmonikusok általában csodálatos felvételeket készítenek. Mégis tudnak hibázni, mikor Martinon késélen táncoló instrumentális részleteit, vagy a kórus részeket mutatják be. Ha jó a hallása, és érti a zenét, az Audia Flight a legjobb barátja lesz. Más erősítőkön nem hallható, ahogy az ábrándos zenész hangosan veszi a levegőt kevés fizetésért. A többiek azt sem kérdőjelezik meg, hogy a nagyzenekar hegedűs közkatonái mivel próbálnak mosolyt csalni a hallgatóság arcára.

A Rowland, a Burmester, a Hold, és a Boulder félvezetős erősítőihez nem csak felzárkózott a Strumento N4, hanem egyenesen a kedvencemmé lépett elő. Ha őszinte akarok lenni, a felsorolt legendás házimozi erősítők bármelyikével boldogan tudnék együtt élni, de az N4 pontos nagyzenekari hangzása, az elszíneződés teljes hiánya, a tökéletesen fekete háttér, és a könnyed dinamika miatt ezt kérném elsőként.

Ha a hallgatási tesz megkezdése előtt kérdezték volna tőlem, hogy melyiket választanám, a másik négy híresség valamelyikére szavaztam volna. Tisztában voltam azzal, hogy az olaszok stílusosak, és hangulatosak, ám azt nem mertem feltételezni, hogy versenyre tudnak kelni Kanada, Németország, vagy az Egyesült Államok legjobbjaival innovációban, és műszaki színvonalban. A Strumento N4 csodálatos módon ötvözi a zeneiséget, és a műszaki tartalmat.

Műszaki adatok:

Csatornánkénti névleges kimenő teljesítmény 8/4/2 ohm: 200/400/800 W

Gain: 29 dB

Bemeneti érzékenység: 1,41 V rms

Frekvencia átvitel (1W rms, -3 dB): 0,3 Hz – 1 MHz

Felfutás meredekség: 200V/uSec felett 8 ohmon

THD: max. 0,05%

Jel/zaj viszony: 110 dB

Bemeneti impedancia: 7,5 kiloohm szimmetrikus, 7,5 kiloohm aszimmetrikus

Damping 8 ohmon: min. 1000

Teljesítmény felvétel max. 3300 W

Méretek: 450x280x500 mm (szé x mag x mé)

Súly: 90 kg

Audiophilia 2013 október 7

Írta: Anthony Kershaw