Hírek, Tesztek

Auro-3D új térélmény Denon és Marantz erősítőkkel is

2019.08.26 11:16

A mozi-ipar számára kidolgozott új Auro-3D hangformátum magassági hangsugárzókkal valódi 3D hangteret hoz létre, amelyhez a Lucasfilm Red Tails című II. világháborús repülős filmje nyújt majd először 11.1 csatornás hangot. 

A mozi-ipar számára kidolgozott új Auro-3D hangformátum magassági hangsugárzókkal valódi 3D hangteret hoz létre, amelyhez a Lucasfilm Red Tails című II. világháborús repülős filmje nyújt majd először 11.1 csatornás hangot.

Napjaink egyre több mozijában működik 3D filmek képét előállító digitális vetítés, és az ehhez illeszkedő magassági hangösszetevőket is reprodukáló hangformátumra és hangrendszerre sem kell sokat várni.

A digitális mozik vetítő- és hangrendszereivel foglalkozó Barco illetve az Auro Technologies cégek kínálják az Auro-3D hangtechnológiát, ami lehetővé teszi a 3D hang előállítását, továbbítását és reprodukálását.

A Galaxy Studios által kifejlesztett Auro-3D a hangokat mindhárom térbeli tengely mentén előállító sokcsatornás hangformátum és hangsugárzó elrendezés alkalmas a bármely irányból, vagyis az oldalról, magasból és fölülről is érkező környezeti hangok előállítására. A jelenlegi mozikban használatos surround hangrendszerrel szemben, ahol a hangsugárzók inkább egy vízszintes síkban vannak elhelyezve, az Auro-3D hangrendszerben a front és oldalsó-hátsó csatornák magassági csatornákkal valamint egy úgynevezett „Úr hangja” elnevezésű, a nézők feje felett megszólaló hangcsatornával egészülnek ki. Így lesz az 5.1 csatornás hangból (5+6=11) azaz 11.1, a 6.1 illetve 7.1 csatornás hangból 12.1 illetve 13.1 csatornás hang.

Az Auro-3D egyébként 100%-ban kompatibilis meglévő (SMPTE és DCI) mozi szabványokkal, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi formátumok és csatornák ugyanúgy használhatóak a tartalom előállítása és továbbítása során. A mozik is ugyanúgy egy DCP-ben kapják a film tartalmát és az Auro-3D dekóder vonja ki az extra hanginformációt a meglévő 5.1 vagy 7.1 sávos fájlokból.

Az Egyesült Államokban jövő januárban mutatják be a George Lucas produkciójában készülő Red Tails II. világháborús repülős mozit, aminek 11.1 csatornás hangja lesz.

Első rész: 

 

Az pedig eléggé nyilvánvaló, hogy a mozifilmek számára kifejlesztett hangformátumok előbb-utóbb megjelennek a házi-mozikban használatos műsorhordozókon is.

Auro-3D frissítés prémium Denon és Marantz AV erősítőkhöz
Eddig csak drága high-end AV komponensekkel lehetett Auro-3D háromdimenziós térhangzást előállítani, de decembertől egy külön megvásárolható frissítéssel a D+M prémium AV erősítői is támogatják majd az új audió formátumot.

Az ismert márkák magasabb kategóriájú AV vevőerősítői mostanság kapják meg az objektumalapú és magassági hangokat kezelő Dolby Atmos hangrendszerhez szükséges frissítéseket. Van azonban egy kevésbé ismert hasonló hangformátum is, a mozikban már használatos Auro-3D.

A házi-mozikban alkalmazható Auro-3D eddig csak drága high-end AV komponensekbe épült be. Decembertől a Denon AVR-X5200W és AVR-X4100W illetve a Marantz SR7009 vevőerősítőkhöz továbbá a Marantz AV7702 AV előerősítőhöz is megvehető lesz az Auro-3D hangformátumot támogató rendszerszoftver frissítés. 

Az Auro-3D is úgy állít elő természetes hangteret, hogy nemcsak a hallgatók körül, de magassági csatornákból azok fölül is megszólaltat hangokat. A szoba méretétől függően 1 vagy 2 további rétegben (layer) a fülmagasságú surround hangrendszer hangsugárzói fölé felszerelt - HEIGHT és TOP (vagy más néven az „Úr hangja”) csatornák - hangsugárzók rétegeivel állítja elő az Auro-3D a „függőleges sztereo hangteret”. A felvett vagy a keverés folyamán létrehozott magassági hangformációt egy standard 5.1 PCM adatfolyamba keverik, ami egy szokványos Blu-ray lemezről vagy online stream formájában nyerhető ki. A Denon és a Marantz említett AV erősítői az „AuroŸ-Codec Decoder” processzálást tartalmazva képesek dekódolni az eredeti Auro-3D mixet.

A december elejétől a márkák honlapjairól az említett AV erősítők számára online elérhető frissítés áráról nem szólnak a sajtóközlemények.

 

forrás: hazi-mozi.hu,