Hírek, Tesztek

HiDiamond Diamond 7-es hangfal kábel teszt

2019.08.26 11:35

Nagyon sok kábel gyártó kínálja a termékeit napjainkban, és a felhasználó könnyedén elveszhet a rengeteg lehetőség között a keresgélés során. 

HiDiamond 7 hangszóró kábel teszt Audiopuls

Szöveg és fotó: Marko Pecotic 2012 március

Gyártó: HiDiamond S.R.L. Italy

Nagyon sok kábel gyártó kínálja a termékeit napjainkban, és a felhasználó könnyedén elveszhet a rengeteg lehetőség között a keresgélés során. Nagyon sok mikro márkanév található meg a piacon, amelyek néha megkérdőjelezhető minőségű kábeleket gyártanak gyenge műszaki háttérrel.

A HiDiamond központja Róma közelében, egy Anzio nevű kisvárosban található. A kisváros arról ismert történelmileg, hogy az amerikai hadsereg itt szállt partra a Második Világháborúban. Több film, és számos könyv is említi, innen lehet ismerős a név. A Cég neve egyike lehet a kevésbé ismert kábelgyártó márkaneveknek.

Mivel a HiDiamond a kezdő lépéseit nem egy bérelt garázsból tette meg, talán ezért nem is kapták fel, mint sikertörténet a marketing piacon. A termékeik meghökkentően magas színvonalúak, ahogy arról több tesztben is meggyőződhet. A gyártás magas szintű, és a minőség ellenőrzés is nagyon komoly. A kábel gyártó gépek nagyon drágák, ezért nem meglepő, hogy kevés márkanév alkalmazza ezeket. 

A HiDiamond 2000.-ben alakult. Napjainkra az egyik legfontosabb olasz audiofil kábel gyártóvá nőtte ki magát. Jelenlegi kínálatukban többféle interkonnekt, és hangszóró kábel mellett átkötések, HDMI kábelek, és több más található.

Gyártanak természetesen mindenki által elérhető árkategóriás kábeleket. Például a Diamond 1 interkonnekt már 50 Euroért megvásárolható, de szerepel a kínálatban 4000 Euro magasságában is jelkábel az Ultimate Signal szériában

A HiDiamond frontembere Dr Salvatore Filippelli, aki korábban a Nextream (Thomson Electronics csoport) vezetője volt. Jobb keze Julian Pompili, aki a repülőgép iparból, és a telekommunikációs hozott magával nagy gyakorlatot. A Selex, Marconi Telecommunications, és a Boeing Indrusties vállalatoknál dolgozott korábban

A Diamond 7 hangszóró kábelüket kézbe fogva az első vizuális, és tapintás benyomás nagyobb nyomot hagyott bennem, mint bármely más típus. A legjobb szó rá az, hogy előkelő, rendkívül nívós. Furcsa dolog ez, mert tartottam én már kézben a Siltech, Kimber, vagy Audioquest kábeleket is, de egyiknél sem éreztem ilyet. A kézi munka minősége? Mesébe illő. A megjelenés? Elbűvölő, akár szexinek is nevezhető. Ez a kábel úgy néz ki, mint egy millió Dolláros formaterv (egy pont a Ciobotaru Design Studio részére). Csomagolás? Nagyon látványos, selyemel van bélelve a doboz belülről. Az első benyomás az elképedés. Már akkor tisztában voltam vele, hogy beleszerettem. Az olaszok tökéletesen tisztába vannak vele, hogy mitől döglik a légy akár kábel, akár autó, vagy hangfal amiről szó van

Műszaki tartalom:

A réz, amelyet vezető szálként alkalmaztak egy szabadalmaztatott eljárással készül. A 4VRC technológia alkalmazása a HiDiamond szerint csökkenti a kábel induktivitását, az ellenállását, és a kapacitását, ezzel fokozza az átvitt jel linearitását. Négyszer hevítik fel a vezető eret mindig más hőmérsékletre (a legtöbb kábel gyártó csak kétszeri hevítést alkalmaz), így érik el a gyakorlatilag 100 százalékos tisztaságot. Minden vezető eret gondosan ellenőriznek tisztaság, geometriai átmérő szerint a géppel. Egy kábel 8 elemi szálat tartalmaz, amelyek 7,98 ohm/km ellenállás, és maximum 68 pF/m kapacitással rendelkeznek. A csatlakozások rhodium, és szénszálas anyagok felhasználásával készülnek. A kész kábel külső átmérője 16 mm.

A kábelt a fizikai méretei a nagy játékszer nagy fiúknak kategóriába helyezi. Ezt úgy értem, hogy a vastag kábelek nagyobb helyigényt támasztanak az állványban, és a hangfal mögött. Ha a hangfal a falhoz van tolva, ezt a kábelt felejtse el. Ha az állványban kevés a hely hátul, akkor is. Legalább 50 cm szabad hely javasolt a hangfal mögött.

A hang

Annak ellenére, hogy réz elemi szálakat tartalmaz, egyáltalán nem érezhető a jellegzetes rezes hang rajta. A legtöbben úgy gondolnak a réz kábelekre, hogy teljes, meleg, kicsit homályos a hangjuk. Nos, ez itt egyáltalán nem igaz. Ez a kábel teljesen más kategória, nem hasonlítható sem a réz, sem az ezüst, sem pedig más vezető erekhez.

A kábelt 200 órán át járattam, mielőtt a tesztet elkezdtem. Két különböző rendszerbe installálva próbáltam meg a lehető legpontosabb módon meghatározni a hangzás jellemzőit.

Nagyon tiszta, és precíz. Ez a hang első meghatározása. A hang egyszerűen fantasztikus. Engedtessék meg nekem : a hang egyszerűen F A N T A S Z T I K U S. ilyen hangszóró kábellel még soha nem volt dolgom ezelőtt.

A kábel meghallgatása arra bíztatott, hogy újra meghallgassam a zenei gyűjteményem nagy részét. A korábban jól ismert albumok, amelyeket már százszor hallgattam, teljesen másként szólaltak meg.

Általánosságban kimondható, hogy a kábel hangja tiszta, és részletező (soha nem agresszív, vagy vékony), friss, gyors, homogén, koherens, pontos, dinamikus, és természetes. Semmi módon nem színezi a zenét. Minden olyan jellegzetesség, amivel a többi hangszóró kábel módosít a hangon, itt teljesen eltűnik. Nem homályosít el részleteket, és nem komponálja át a zenét. A hang precíz, és természetes, kiegyensúlyozott. A frekvencia spektrum egyik részét sem részesíti előnyben, és nem szorítja háttérbe.

A magas tartalom definiálását teljesen át kellett értelmeznem. Soha nem volt dolgom még olyan hangszóró kábellel, amely a magas tartományt ennyire tisztán, részletesen, frissen, és nyitottan vitte volna át. Nincsen felesleges csillogás, élesség, analitikus megszólalás mód, vagy fáradság. A magas tartomány nagyon részlet gazdag, és természetes módon illeszkedik a zene folyamába.

A mélyhang tartomány is valami csoda. Mély, feszes, erőteljes, és tömör, csodálatos beütésekkel. Teljesen mindegy, hogy milyen hangszert hallgatok, a versenyzongora, az üstdob, basszus  gitár, vagy nagybőgő, minden hang csodálatosan szólal meg.A dinamika mesteri. Ez az első alkalom, amikor olyan hangszóró kábelt hallgatok, amely teljesen szabadon engedi a felvételek dinamikus részleteit. Minden apró részletet, és nagy dinamikájú részt könnyedén jelenített meg

Heteken át próbáltam megtalálni a gyenge pontot a hangjában. Meggyőződésemmé vált, hogy ennek egyszerűen nincsen gyenge pontja. Minden zeném jobban szólt vele. Minél igényesebb zenét játszottam, annál jobban szólt. Az volt az érzésem, mintha arra inspirált volna a kábel, hogy folyamatosan fokozzam a kihívás mértékét. Nehéz feladat elé állítottam tehát. Nagy kórus, hatalmas templomban, a hallgatási pont elől. Elképedtem, mert ennyire holografikus színpad leképezést még nem hallottam ezen a felvételen korábban. Minden apró részlet megjelent, a templom lélegzését is hallottam. Szinte magam előtt láttam a méreteit. Olyan érzés volt, mikor egy vak ember látni kezd.

Másik nehéz feladat a verseny zongora. A karomon a szőr felállt, mert még a kalapácsok érintését is hallani véltem. Minden hang tiszta, és rettenetesen levegős. A mélyebb billentyűk hangja is hihetetlen élményt jelentett

Értékelés:

Azt hiszem, hogy ez a hangszóró kábel a legjobb az árkategóriájában. Annak ellenére, hogy nem olcsó, ez a kábel messzemenően megszolgálja az árát a megjelenésével, és a hangjával. Akár magasabb árkategóriába is sorolható lenne (ez persze nem arra javaslat, hogy a HiDiamond emeljen az árán!). Akár így is érthetném: A többi kábel gyártó árai túl magasra vannak pozícionálva.

Véleményem szerint nincs tökéletes audio berendezés. Nincs tökéletes hangfal, erősítő, vagy kábel. Semmi nem lehet tökéletes. Mindegyik hangjában meg lehet találni a hibát. Kisebbet, vagy nagyobbat, de hiba mindig van. akárhogy próbáltam, ebben a kábelben nem találtam semmiféle gyenge pontot. Hitvallásom ellenére, ha létezik audio Nirvana, ez a kábel nagyon közel áll hozzá. Nem emlékszem az utóbbi időben olyan hifi komponensre, amely akkora hatást gyakorolt volna rám, mint ez a kábel.

forrás: www.audiopulsar.hr