Hírek, Tesztek

Cambridge Audio 851E és 851W - nehézsúlyú elő/végerősítő - teszt

2019.08.26 11:33

Idén lesz két évtizede, hogy a londoni bázisú Audio Partnership beszállt a Cambridge Audio márkanévbe. Az eltelt húsz év alatt a kezdetben belépő kategóriás erősítő kínálatát a két tulajdonos széles körű termék portfólióvá fejlesztette.

Nehézsúlyú előerősítő/végerősítő, amely figyelemre méltó purista zászlóshajó az árkategóriájában.

Idén lesz két évtizede, hogy a londoni bázisú Audio Partnership beszállt a Cambridge Audio márkanévbe. Az eltelt húsz év alatt a kezdetben belépő kategóriás erősítő kínálatát a két tulajdonos széles körű termék portfólióvá fejlesztette. Az erősítők, és a CD lejátszók mellett házimozi termékeket is fejlesztenek. BluRay lejátszó, és AV receiver ugyanúgy megtalálható a kínálatban mint a magas minőségű digitál-analóg átalakítók, a hálózat streaming egységek, és a hangfalak.

Természetesen az 1960-as évek óta működő Cambridge Audio nem a belépő kategóriás termékeiről volt híres, hiszen ők gyártották a világ első két egységből álló CD lejátszóját, az akkor még eléggé temperamentumosnak nevezhető előerősítő/végerősítő kombinációk mellett.

Napjainkra, a kezdetekben olcsó kategóriás erősítők kereskedelmével foglalkozó Richer Sound Boltok hálózatából a Cambridge Audio a világ minden táján megtalálható audio és házimozi szakkereskedéseire is kiterjesztette a kereskedelmi tevékenységét. A Richer Sound Shop hálózat a mai napig árulja a termékeit az Egyesült Királyságban, ám mára már további 50 ország csatlakozott az angol piachoz, amely a gyártási költségek csökkentését tette lehetővé.

A Cambridge Audio formula ismerős lehet más márkanevekkel kapcsolatosan is. A termékek tervezése, és fejlesztése az Egyesült Királyságban, a Cég londoni központjában történik, míg a gyártás rendkívül szigorú ellenőrzés mellett Kínába helyezték át. Az Audio Partnership több mint 30 alkalmazottja végzi a fejlesztést Londonban, így a cég nagy hírnévre tett szert a magas színvonalú termékek fejlesztésében, és tervezésében.

High-End audio – elfogadható áron

Azonban, mivel a cég erősítőit egyre ambiciózusabb célok megvalósítására tervezik évről évre, az Azur 851 széria az első igazi ugrás a High-End audio világába. Ráadásul olyan módon sikerült ezt elérniük, hogy az áraikat elfogadható szinten tartották.

Öt modell alkotja a szériát. Az Azur 851A integrált erősítő, a 851C felskálázó CD lejátszó/DAC/előerősítő mellé nemrégen csatlakozott a 851D előerősítő/DAC kombináció, a 851E erőerősítő, valamint a 851W végerősítő, amely egy masszív sztereó végfok.

Az utóbbi két termék 1200, és 1500 Fontos kiskereskedelmi árkategóriában azok, amelyekről ez a bemutató szól. A riport azért íródott, mert a Cambridge Audio késői digitális fejlesztései, és tervezései mellett érdekes lehet, hogy mit tudnak felmutatni az analóg arénában.

A válasz egyik része sok mindent megmagyaráz. A Cambridge Audio már régóta saját tervezésű házimozi erősítőkkel van jelen a piacon, egyetlen más cégtől sem vesz át semmiféle fejlesztést, vagy kutatási eredményt. Az Azur 851széria egy nagyon jó tükre annak, hogy miként képzelték el a hangzást, és a készülék építést napjainkban.

Az Azur 851E egyáltalán nem tűnik hagyományos előerősítőnek, mivel azokon általában az egyik forgató gomb a bemenet választás, a másik pedig a hangerő. Itt csak hangerő gomb látható határozottan, a bemenet választást direkt eléréssel a kijelző melletti gombokkal végezheti. A készülék három féle analóg csatlakozást is kínál. Egy sztereó RCA aszimmetrikus, egy szimmetrikus XLR, és felvétel be/kimenet hurok is található a hátlapon. RCA, és XLR analóg kimenetek mellet külön mélysugárzó kimenet áll rendelkezésére. Ezen megválaszthatóan teljes sáv, vagy 200 Hz-es törésponti frekvenciával alul áteresztett jel vehető ki az aktív szub felé.

Hangszín szabályzás lehetőség 10 Hz középponti frekvenciával +/- 10 dB, illetve 20 kHz középponti frekvenciával +/- 7,5 dB. Direkt gomb áll rendelkezésre, ha a hangszín áramköröket teljesen ki akarja kapcsolni a láncból. Bemenetenként külön programozható az, hogy akar-e hangszín szabályzás használni a forráson, vagy nem.

A 851E a fent felsoroltaknál többre is képes. Minden bemenet átnevezhető, emellett minden bemeneten korrekciós beállítást végezhet, hogy a hangerősséget egalizálja a források között. Ezen túl minden bemeneten választható a Fix hangerősség, illetve az erősítés szabályzás, amely alkalmazásával rendkívül rugalmasan illeszthető a 851E például bármely AV receiver bemenetéhez.

Az előerősítőn található fejhallgató kimenet, és több más vezérlő csatlakozás. 12V-os trigger, RS232C mellet a saját fejlesztésű Control Bus is alkalmazható, amely Cambridge Audio termékek egyéni stílusú egy rendszerként való vezérlését szolgálja. A Control Bus menü beállításakor ki lehet választani, hogy milyen Cambridge Audio termékhez csatlakozik a vezérlő kimenet.

Terrapin-nel építve

A 851E akusztikusan csillapított fém házban, túlméretezett toroid trafóval épül. A Cambridge Audio a saját fejlesztésű, szabadalmaztatott Terrapin impedancia buffer modult is tartalmazza, amely már korábban is nagyon bevált kis feszültség erősítésű illesztő egységként. Más gyártmányú erősítők általában műveleti erősítőt alkalmaznak erre a célra.

Honnan ered a Terrapin név? A modulok 10 csatlakozási ponton kapcsolódnak az áramköri panelekhez.

A 851E műszaki adatok felsorolásának végén még említeni kell a nagy pontosságú digitális vezérlésű analóg hangerő szabályzást, amely alkalmazásának egyetlen célja, hogy megtartsa a bejövő jel tisztaságát kis hangerősség beállításban is. Alkalmazható a funkció balansz szabályzásként is, a rendszer távvezérlő MODE gombjának megnyomása után.

Ugyanúgy, ahogy az előerősítő új mércét állított fel a kategóriájában, a 851W is kimagaslik a paramétereivel. A 19 kilós egységről a Cambridge Audio azt mondja, hogy a valaha általuk gyártott legjobb hangú erősítő.

Az egységben a Cambridge saját fejlesztésű Class XD erősítő fokozatok dolgoznak, amely egyesíti az AB osztályú erősítők előnyét az A osztályú munkapont kristálytiszta hangjával. A fokozat hangerő beállítástól függően dinamikusan állítja a munkapontot A, és AB beállítás között.

Természetesen ebben is Terrapin modulokat használtak műveleti erősítő helyett, és 12 kimeneti tranzisztort csatornánként az erősítő fokozatokban. Külön transzformátor látja el tápfeszültséggel a be és kimeneti áramköröket, valamint a szabályzó egységeket. 200 Watt teljesítményre képes csatornánként kétcsatornás módban, de hídba kötve 500 Wattos monoblokk erősítővé konfigurálható.

 

A végfok alkalmazható olyan konfigurációban, hogy egy közös bemenő jelről működik mindkét csatorna, így megvalósítható a kettős erősítés. Természetesen ilyen esetben egy másik 851W is kell a másik oldal hangfalának meghajtására. A fenti módon kívül képes a triamplifikációra is az egység, ám ekkor természetesen már három erősítőt kell vásárolnia.

Okos automatikus készenlét funkcióval rendelkezik az erősítő, amely ha nem érzékel a bemeneten audio jelet, készenlétre kapcsolja az egységet. A Control Bus vezérlés láncon keresztül a 851E képes be és kikapcsolni a 851W végerősítőt (vagy akár többet is). Emellett van mód a szimmetrikus, vagy aszimmetrikus bemenetek kiválasztására, illetve a monó, vagy híd üzemmód kiválasztására is.

Mindkét fent bemutatott egység a CAT5 védelmi rendszert alkalmazza, amely átfogó védelmet nyújt a DC tüskék, a túlmelegedés, a rövidzárlat, és a clip ellen is.

Semmi dráma – amíg meg nem szólal

Eltekintve attól, hogy nem csekély erőfeszítés volt a 851W dobozból való kiemelése, és állványra helyezése, csak egy kis gondot okozott az installáció. A 851E ugyanis az állványomba csak az erősítő helyére fért be, míg a 851W egy külön másik állványon terpeszkedett. A kábelezéshez a Chord Company kiváló minőségű XLR, és hangszóró kábeleit használtam.

Miután mindent bekötöttem, bekapcsoltam az egységeket. A lámpák nem halványodtak el, az erősítő csendesen villogó kijelzés mellett elvégezte a belső ellenőrzést, majd feloldotta a csendesítését, és munkára készen várakozott.

A mintákat amiket kaptam, korábban már néhány napig használták, így a bejáratással nekem már semmi dolgom nem volt. A készülékek használatra kész állapotúak voltak.

A 851E/W páros hangja erőteljes, masszív, teljesen színezetlen, és gyakorlatilag minden részletet képes megjeleníteni. Hihetetlen részletgazdagsága mellett megtartja az erősítés tartalékát, hogy ha szükség van rá, azonnal bevethesse.

Egyszerűen fogalmazva ez volt az egyik leginkább áttekinthető, izgalmas, és részlet gazdag erősítő rendszer kombináció amit valaha hallottam. A hatalmas mennyiségű információt finom részletezéssel szólaltatta meg, semmit nem tartott vissza, és semmit nem kendőzött el.

 

A hosszúra nyúlt bevezető után rátérek a Cambridge Audio bemutató lényegére, a hang bemutatására. A legújabb Dunedin Consort Mozart Requiem (Linn Records) felvételt indítottam el elsőként a Naim hálózati lejátszómon. Az első hangok felcsendülése után kiszaladt a számon, hogy „A mindenit” (vagy valami hasonló értelmű, de erőteljesebb)

Ez az erősítő megdöbbentett azzal, hogy a környezetet teljesen megszűntetve csak a felvétel gyönyörű hangjait képes megszólaltatni. Egy jó forrásról örömöt kelt, elvarázsol, és egyre növekvő mértékben tetszik a zene hallgatása.

A dinamika erőteljes, éles, és teljesen un-hi-fi. A hangszerek teljes hangzása minden, csak nem mechanikus, a hangok kristály tiszták, és csábítók (ha jó a felvétel). Úgy érzem, mintha az előadó velem lenne a szobában.

Ha sokáig hallgatom az erősítőt két dolog történik. Megszűnik számomra az elektronika figyelése, és csak a zene élvezete marad. A második pedig az, hogy megszabadulok a hifi hallgatása alól, és egyre inkább a zene érzelmi behatása alá kerülök, annak kompozíciós, és érzelmi kifejezésmódja kezd uralni.

Teljesítmény könnyedén

Az erősítő hangjában nem a könnyed erő okozza a legtöbb izgalmat, hanem az, hogy az előerősítő tisztasága, és a teljesítményerősítő gazdag hangja is kiválóan hallható akár a leghalkabb részletek bemutatásakor is. Nyilvánvaló a két egység összetartozása, a zene közlése, és az információ áramlása hihetetlenül közvetlen.

És mi van akkor, amikor szükség van a teljesítményre? Nos, az erősítő csak tolja rezzenéstelenül. A prezentációban nem lehet észrevenni a változást. Soha nem tapasztaltam határt, vagy olyan korlátot, amely a bonyolult zenei témáknál gondot okozott volna nagyobb hangerősségen.

Ez az erősítő követeli a figyelmet, és azt kívánja, hogy kényelmesen helyezkedjen el a székén, hunyja be a szemét, és merüljön el a zenében. Igen, az áttekinthetőség, és a tempó még akkor is jól érzékelhető, ha a másik szobából átszűrődő hangjait hallgatja. Azt sugallja, hogy jöjjön közelebb, és hallgassa. Úgy gondoltam, hogy egyszerűbb lesz a dolog, ha otthagyom egy kicsit, de távolról is csak arra tudtam figyelni, ahogy nekem játszott.

Természetesen, pont úgy, ahogy kell

Ja persze! A Cambridge zúzni is tud, ha szükséges. A hatalmas teljesítményt azonban sebészi pontossággal adagolja akár a dübörgő basszus, akár a húrok rezdüléséről van szó. Ha kell, az erő minden elsöpör. A hangszerek hangja szinte hátborzongató, nem éreztem soha erőltetettnek. Nagyon jól használható akár a modern rock, pop, vagy dance stílusok természetes, realisztikus tolmácsolására.

Gyors? Naná! Súlyos? Bizony ám! Ütőképes? Ó, igen…

Tény, hogy az általános benyomás az, hogy az erősítő csak mintha ücsörögne, és nézne rám, és azt kívánná, hogy egy picit növeljem a hangerőt.

A szórakozás – a beépített védelemmel, természetesen…

Általában gutaütést kapok azoktól a többrétegű védelmektől, amelyek tervezésekor szempont volt az, hogy lehetőleg a hangzás módosítása nélkül legyenek képesek megvédeni az erősítőt, és a hangfalakat.

Többen lehetnek, akik számára a Cambridge Audio még mindig egy olcsó mókás erősítőnek tűnő, a nagy márkanevek árnyékába húzódó márkanév. Ezek az emberek soha nem mentek be a Richer boltokba, legfeljebb TV készüléket vásárolni. Igen, a dolgok megváltoztak. Aki nem a meghallgatás alapján dönt, azok számára ez az erősítő Made in China marad.

Ezek az előítéletek teljesen alaptalanok, erre a legjobb példa a 851E, és 851W páros, amely elérhető áron kínál világviszonylatban is elismert alkatrészekből épített kiváló hangzást. Elmarad viszont belőle az elismert audiofil márkanevek túldimenzionált ára.

Állítom, hogy amit a Cambridge Audio formatervezésben, kivitelezésben, és a gyártás során elért ebben az előerősítő és végfok kombinációban, az szinte lenyűgöző. Jól mutatja, hogy miként lehet gazdaságosan, szinte töredék áron kimagaslót alkotni. Rendkívül figyelemre méltó.

Kérjen hallgatás időpontot, és győződjön meg személyesen arról, hogy tényleg szükség van az előítéleteinek felülbírálására.

Írta: Andrew Everard