Hírek, Tesztek

Szürke import - avagy a nagy árháború

2019.08.26 09:00

Ha finoman szeretnénk fogalmazni, akkor az átlag hazai vásárlóközönség, mellesleg érthető okok miatt erős ár érzékenységben szenved.

Talán épp ezt a mentalitást próbálják meglovagolni azok a "kereskedők", akik úgy gondolják, hogy a hazai importőrt megkerülve hoznak be az országba - főként - műszaki cikkeket amit aztán kínosan kedvező áron értékesítenek.

De hát mi ezzel a baj? Beléptünk az EU-ba, nem? Nyithatunk cukrászdát Bécsben, vagy akár bármit behozhatunk kintről!? Igen, ez így van, és ezzel semmi probléma nem lenne mindaddig, amíg nem értjük meg, hogy mi hogyan működik! Jelenleg a vásárló azt látja, hogy két azonos műszaki cikk között hihetetlen ár különbségek lehetnek. Talán mondani sem kell, hogy a hazai hivatalos importőr hálózatába tartozó kereskedők kivétel nélkül messze drágábban adják ugyanazt, mint a szürkeimporttal foglalkozó cégek! A különbség sokszor nem is csekély...ezért joggal alakult ki a kép a vásárlóban, hogy a hazai importőrök a csúnya gonosz haszonlesők (amit egyébként még egy szürkeimportőr honlapján is olvashattunk), míg vannak a jó fiúk, akik végre olcsón adják nekünk ugyanazt a terméket!

A különbség mint mindig itt is a részletekben rejlik. Egy magyarországi viszonteladó az itthoni hivatalos importőrtől vásárol míg a "szürke importőr" külföldi országból kevésbé legális formában az ottani nagykereskedelmi vagy néha akár a kiskereskedelmi lánc egy tagjától.

Azt, hogy hogyan tudnak bizonyos termékeket akár jóval a hivatalos fogyasztói ár alatt árulni, több nem igazán legális mód lehetővé teszi.....ezek taglalása nem a mi feladatunk.....

A probléma a vásárlók nagy részénél akkor kezdődik, amikor a kiválasztott terméket meg szeretné nézni, ki szeretné próbálni, esetleg szaktanácsot szeretne kapni, és a vásárlás után esetlegesen felmerülő kérdésit is fel szeretné tenni....nos első körben ez az amit általában nem lehet elvárni, ami miatt nem egyszer a vásárolt márka hírneve csorbul, mert a vásárló szaktanács hiányában nem azt vásárolta amire szüksége lett volna.....és ennek bosszúságát a márkán tölti ki.

Tegyük fel az előbb kérdésekre a választ a vásárló egy egyébként hivatalos magyarországi forrásból értékesítő cégnél megkapja, de úgy dönt (most a kellő tudás birtokában, amiért a kereskedő bemutatótermet és készletet tart, szakmai továbbképzéseken vesz részt, reklámoz stb.), hogy mégis egy jóval kecsegtetőbb helyen vásárolja meg (először csak megrendelni tudja, hiszen raktáron általában semmi nincs) a terméket. ez alapvetően nem etikus magatartás, de természetesen pénztárca oldalról vizsgálva vonzónak tűnik. (a tapasztalatok alapján, sajnálatos módon mindig csak rövidtávon)

Az áru megérkezésénél jön a következő kényes téma:

  1. kiderül, hogy a termékhez nem jár magyar nyelvű leírás
  2. számlát sem mindig, vagy csak külön kérésre adnak
  3. nem hivatalos magyar garancialevelet adnak (Pioneer készülékeknél ez a 3 év helyett 1 vagy 2 év)

Ha valaki ezen is túlteszi magát akkor már csak azért kell "szorítania", hogy a készülék Murphy törvényei alapján ne hibásodjon meg, mert akkor egy hosszú és idegőrlő folyamat veszi kezdetét.

Kérdem én megér ez pár ezer vagy drágább készülékeknél (még inkább) pár tízezer forintot.....ezt mindenki maga dönti el....én úgy gondolom nem.

Itt érdemes megemlíteni a jelenleg érvényben levő hatályos garanciális jogszabály legfőbb kitételeit, ami jóformán abban merül ki, hogy a forgalmazónak "törekednie kell a készülék minél hamarabbi garanciális javítására". Megszűnt tehát a 15 nap csere készülék majd újabb 15 nap és készülékcsere metódus..egyedül a három napos cseregarancia van érvényben.

A témával kapcsolatban sok gondolatot lehetne még írni de a teljesség igénye nélkül érdemes eme pár linken tájékozódni, ahol emberek már megégették magukat......

Zárszóként hangsúlyoznom kell, hogy cégünk csak és kizárólag magyarországi importjogú, hivatalosan forgalmazott termékeket árul, számlával, magyar nyelvű leírással, így áraink természetesebben magasabbak egyes az előbb említett cégek árainál...azokkal árharcba bocsátkozni nem tudunk és nem is kívánunk! Ami sokkal fontosabb az az, hogy a nálunk vásárló ügyfelek szintén kedvezményesen, JÓ SZÁJÍZZEL és megfelelő SZAKTANÁCSOK, GARANCIA, MAGYARNYELVŰ LEÍRÁS birtokában fejezik be a vásárlást.