Hírek, Tesztek

Revival Audio ATALANTE 3 bemutatkozó teszt

BM
BM
2022.10.24 18:58
Revival Audio ATALANTE 3 bemutatkozó teszt

Hallott már a REVIVAL AUDIO-ról? Néhány héttel ezelőttig mi sem igazán. A gombamód szaporodó audio gyártók világában már nem csak az átlag hifista, de a szakmabeli is hajlamos átsiklani egy-egy új márka születésén. Velünk is majdnem ez történt, amikor felkérést kaptunk egy új márka hazai képviseletére. Szinte azonnal fogalmaztam az udvarias elutasító emailt, hiszen jelenleg is több mint 25 márka hazai képviseletét látjuk el, és a bemutatkozó levelet felületesen olvasva nem keltette fel az érdeklődésemet, a „fiatal” brand két új állványos hangfalának kipróbálásának lehetősége. A sors azonban közbeszólhatott, mert miközben a választ megírhattam volna, más munka akasztotta meg a levélírást, így aznap munkaidőben már nem foglalkoztam a dologgal.

Revival Audio Atalante 3 és 5
Zárás után, hazaérve viszont eszembe jutott a megkeresés és ott motoszkált bennem a hifibogár, gondoltam rákeresek az interneten a márkára, hátha a marketingen kívül más véleményeket is találok. Rövid internetezés után, meglepetésemre, annak ellenére, hogy a márka bevezetése csak néhány hónapja indult, már most is számtalan, szinte hihetetlen pozitív vélemény keringett a világhálón és a YouTube csatornákon. Nem csak egyéni vélemények, azoktól, akiknek volt szerencséje meghallgatni a két állványos dobozt, hanem a már képviseletet ellátó néhány ország szakmabeli cégtulajdonosa és néhány szakmai magazin is igen kimagasló hangminőséggel jellemezte a Revival Atalante hangfalakat.

Másnap a reggeli kávé mellett el is dőlt, hogy kipróbáljuk a hangsugárzókat, így az elutasítás helyett rendelést küldtünk a gyártó cégnek. A brand ismertetését nem is részletezném túlzóan. A francia illetőségű cég vezetését Daniel Emonts és Jacky Lee látja el, Daniel a márka főmérnöke, Jacky pedig a know-how-t adja a közösbe. Danielről azt mindenképpen érdemes tudni, hogy igazi veterán az audio szakmában, hiszen vezető tervező szerepet töltött be a dán Dynaudio és a francia Focal márka menedzsmentjében. Mint ahogy az lenni szokott, szerette volna saját egyéniségét és tudását szabadon kamatoztatni, így 2021-ben megalakították a REVIVAL AUDIO-t. A sok tízen év tapasztalat és még néhány hónap egyedi fejlesztés, kísérletezés két önálló hangsugárzóban testesült meg, ahol minden egyes részegység teljesen saját tervezés eredménye. Aki bővebben kíváncsi a részletekre, annak javasoljuk a Hangzásvilág magazin főszerkesztőjének márka bemutató cikkét, mely részletesen kitér az alkalmazott technológiákra és a gyártás-tervezés filozófiájára is. HANGZASVILÁG cikk itt

Revival Audio Daniel Emonts Jacky Lee

Ezek után néhány barátságos levélváltást követően meg is egyeztünk a cég kereskedelmi vezetőjével és izgatottan vártuk a termékek érkezését, mely az egyedi gyártás és a hirtelen jött hírnév, valamint a megnövekedett érdeklődés miatt néhány hetet váratott magára. Három hét után a UPS szállító cég csomag érkezését jelezte előre, mi pedig karácsonyi hangulatban vártuk, hogy minél hamarabb ki tudjuk bontani az érkező újdonságokat. A dobozok a szokásos jellegű papírkartonban érkeztek, de azokat kibontva rendkívül precíz és biztonságos belső csomagolás fogadott minket. Túljutva a kartonok és szövet zsákok takarásán első pillantásra is egy rendkívül igényes furnérozott, jó arányokkal rendelkező, dió pácolású hangfal nézett szembe velünk.

Revival Audio Atalante 3 front

A gyártó „kisebbik” hangdoboza, az ATALANTE 3-as típus egy hagyományos 2-utas verzió, hátsó bass-reflex hangolt konstrukció, MDF dobozban. Az említett dió furnérozás példa értékű, rendkívül igényes munka, amiben a cég logója is bele lett égetve. A hangdoboz előlapján egy 180mm-es bazalt üvegszál szendvics szerkezettel rendelkező membrán anyagú mélyközép sugárzó, valamint egy 28mm-es RASC bevonatú egyedi kupola felfüggesztésű selyem dóm magas sugárzó található. Mindkét hangszóró saját fejlesztés és gyártás, nem egy OEM cégtől vásárolt és átalakított hangszórókészlettel van dolgunk. A hangdoboz hátulján a reflexnyílás és egy pár igen jó minőségű csatlakozó terminál található. A dobozhoz kapunk még egy mágnesesen rögzülő hangszóró selymes betéttel ellátott takaró lapot is, melynek antracit-szürke színe igényesen finom, részben retro, részben modern, luxus megjelenést kölcsönöz a dió furnér hangdoboz számára. A hangfal alján menetes furathelyek is találhatók, ahova rezgés elnyelő talpakat is fel lehet szerelni, de a gyári opcionálisan megvásárolható állvány is itt rögzíthető. A teljes összkép rendkívül megnyerő, igényes és exkluzív színvonalú. Ha fele ennyire jól szól, mint amilyen a megjelenése, akkor már elégedettek lehetünk, és bár egy hangdoboz elsődlegesen a hangminőséggel nyűgözze le hallgatóját, ugyanakkor az is fontos, hogy a gyengébbik nem képviselőjét is meggyőzze a választás során. Mivel a látvánnyal már jóllaktunk, „szaladtunk” is be a bemutatóterembe, hogy az első hangokat hallhassuk…mire is képes a jó hírnevű ámde fiatal márka állványos doboza.

Revival Audio Atalante 3 oldal
Nem vittük túlzásba a kiszolgálást, hiszen ami éppen az előző demóból maradt, arra rákötve már szóltak is az első dallamok. Gyorsan le is lövöm a poént. Teljesen frissen, a dobozból kivéve, a legideálisabb helyet sem megkeresve a hangdoboznak, eszméletlen előadásban volt részünk. Szó szerint csöndben pislogtunk és a Tidal playlist ezerszer agyon hallgatott felvételeiből 25-45 másodpereket lejátszva csak biccentettünk kollégámmal egymásra. Éreztük a hatalmas potenciált, azt az érzést, amikor tudja az ember, hogy ha ez most bejáratás nélkül, „szedett-vedett” kábelezéssel és elektronikával, ledobva az állványra így szól, akkor ideális környezetben ebből valóban bestbuy lehet az árkategóriájában.

Audia Flight Three S
Eltelt néhány nap, és belekerült néhány óra a hangszórókba, valamint a kiszolgáló láncot is hozzá igazítottuk kicsit a kívánt szinthez. Egy Audia Flight Three S erősítő, egy Lindemann Limetree Network hálózati zenelejátszó és HiDiamond kábelezés adta a gerincét a következő komolyabb meghallgatásnak. Ezek a készülékek önmagukban is számtalanszor bizonyították tudásukat és több százan használják őket csak Magyarországon az igényes zenehallgatás egyik vagy együttes elemeiként.

Lindemann Limetree Network

Mi is jól ismerjük őket, karaktereiket, így a meghallgatás során rögtön kiderül, mit rejt el a hangfal és milyen a saját karaktere. Belekezdtünk és többször meghökkenve, olykor majdnem nevetve konstatáltuk, hogy óriási az, amit ez az állványos hangfal produkál. Daniel hatalmas mérnöki tapasztalata és kiváló hallása kiteljesedhetett az ATALANTE 3-as hangdobozban, mert ilyen hangot ilyen árazású Focal vagy Dynaudio dobozból még nem hallottunk, de másból sem igazán. A tér szélessége óriási, már-már szoba falakon túlnyúló jellegű. A tonalitás finoman analógos, folyékony, természetesen, nyugodt, kiegyensúlyozott, de egy pillanatig sem unalmas vagy egysíkú. A térmélységgel igen nagyvonalúan, de precízen bánik. A hangszerek, a női és férfi vokál jól fókuszált, de nem szenzáció hajhász. A kapott hang színezetlen, rendkívül finom, jól textúrált, azonnal bevonzza a hallgatót a történésekbe, de nem kényszeríti rá, a saját karakterét.  Az a fajta hang, ami motiválja az embert a zenehallgatásra, a zene mondandójára, arra az érzésre fókuszálva, amikor is igazi élményként és nem csak amolyan „kütyüzésként” hallgat zenét a hallgató. A mélyek feszesek és rendkívül gyorsak. Súlyuk és mélységük van, de nem uralkodnak az összképen. A közép tartomány…hát talán a leginkább egyedi és letaglózó az a természetesség és energia, ami itt jelen van. Mindez finom átmenetet képez a magassugárzó lágy, de felbontásban gazdag hangjával. Nincs sziszegés, nincs kellemetlen metsző vagy fárasztó, forszírozott magas tartomány, csak egy rendkívül árnyalt, levegős, kellő felbontású hang a jellemző, ami ráadásul a bejáratás során jól hallhatóan tovább nyílt. A teljes összkép órákig hallgatható a legapróbb bántó él nélkül. Univerzalitása folytán még a műfajokban sem válogat, mindegy neki, hogy könnyű vagy komoly zene, blues, jazz vagy rock van porondon.

Revival Audio Atalante 3-
Ha a felvétel jó minőségű, és a mögöttes technika is megfelelő színvonalú, akkor rendkívül muzikális és kedvelhető hanggal kényeztet. Próbaképpen még komolyabb, némiképpen túlzóan drága erősítőkre is rákötöttük az elmúlt napokban és a még egy lapát effektus azonnal jól érezhető volt. Jól jellemzi az ATALANTE 3 kvalitását, hogy a napközbeni járatás alatt szóló hangfalat több, más miatt érkező ügyfelünk is érdeklődve vette szemügyre, majd leülve, hallgatva tízen percekig oda ragadtak a fotelba és szinte elfeledkeztek arról, hogy miért is jöttek hozzánk. Mindazonáltal a hangdoboz még koránt sem tekinthető bejáratottnak, így jelen írás sem egyfajta teszt, inkább amolyan lelkes bemutató írás, a hallott első benyomás, élmény elmesélése és egyfajta konklúzió is, hiszen, ha az ember nem próbál ki számára ismeretlen dolgokat és csak a járt utat járja, akkor sok csodától, élménytől foszthatja meg magát. Aki tehát fogékony az újra, az ismeretlenre és szeretne egy potenciálisan végállomásnak tekinthető még ésszerű árazású hangdobozt vásárolni, az feltétlen vegye a bakancslistára, hallgassa meg a Revival Audio Atalante 3-as hangfalát. Csalódás semmiképpen nem éri majd, ezt garantáljuk!

Revival Audio Atalante 3 back