Hírek, Tesztek

Lindemann Limetree NETWORK audiophile hálózati lejátszó teszt

2019.08.26 13:42

A német High-End audio „kovácsa” a Lindemann Audiotechnik GmbH jó ideje egy nagyon fontos audio szegmensre összpontosít. A modern digitális lejátszási és on-line stream technikák minél szélesebb vásárlói rétegekhez történő eljuttatásra törekszik. Az évek óta digitális irányba történő fejlesztések továbbgondolásáról született a Limetree sorozat legújabb tagja a Network mini-készülék. Első meglátásunk szerint ennyi minden, amit a készülék ígér és tud, el sem fér egy ilyen kicsi műszerdobozban. De mégis! Sőt, jelenleg nincs is még egy ehhez fogható, tudású és ennyi szolgáltatást nyújtó készülék a piacon.

A német High-End audio „kovácsa” a Lindemann Audiotechnik GmbH jó ideje egy nagyon fontos audio szegmensre összpontosít. A modern digitális lejátszási és on-line stream technikák minél szélesebb vásárlói rétegekhez történő eljuttatásra törekszik. Az évek óta digitális irányba történő fejlesztések továbbgondolásáról született a Limetree sorozat legújabb tagja a Network mini-készülék. Első meglátásunk szerint ennyi minden, amit a készülék ígér és tud, el sem fér egy ilyen kicsi műszerdobozban. De mégis! Sőt, jelenleg nincs is még egy ehhez fogható, tudású és ennyi szolgáltatást nyújtó készülék a piacon.
„A 21. század elején arra koncentrálunk, hogy mind az esztétika, mind a kivételes műszaki tervezés és tartalom, valamint az új technológiák elérésének zavartalansága páratlan élményt nyújtson a zene hallgatóinak.” – nyilatkozta az új koncepciók alapján készült termékeiről Norbert Lindemann.

Frekvenciamenet: 20 Hz – 20 000 Hz
Teljes harmonikus torzítás: kisebb, mint 0,001% (@ 0 dB FS)
Dinamika: több, mint 120 dB
Méretek: 107 x 40 x 107 mm
Tömeg: 300 gramm
Ár: 299 990 HUF

A Lindemann Limetree Network streamer egy kiváló minőségű hálózati lejátszó, amely képes zenét lejátszani a népszerű internet szolgáltatásokból és a helyi adattárolókról. A hálózathoz LAN-kábellel vagy WiFi-n keresztül csatlakozik. USB-merevlemez vagy USB-adathordozó csatlakoztatására is alkalmas. Az analóg vonalszintű kimenet mellett a hálózati lejátszó kiváló minőségű fejhallgató-csatlakozással is rendelkezik. Olyan finomított megoldásokat tartalmaz, amelyek a legmagasabb szinten játszanak, ezekkel még az audiophile zenekedvelők is boldogok lehetnek.

Mindössze egy multifunkciós ki-, bekapcsoló, egy üzemmód-jelző és egy DSD státusz-kijelző található az előlapon, a micro méretek egyáltalán nincsenek eltúlozva. Természetesen idetartozik a fejhallgató kimenet aljzata is. A készülék bármennyire kevés gombot tartalmaz, kezelése mégis egyszerű iPhone és Android rendszerű okos-telefonok és tabletek részére is van applikáció, bőséges hozzáférhetőséggel minden funkciókhoz, minden szabályozni valóhoz.

Az Ethernet csatoláson elérhető hálózati képesség, ami akár 100 Mbps maximális gyorsasággal is működhet, WLAN (kétsávos 802.11a/b/g/n/ac szabványú) csatlakozáson keresztül érhető el. A WiFi, vezeték nélküli csatlakozási lehetőség is maximálisan jó hangminőséget tesz lehetővé. A Bluetooth jelátvitellel működő audio-lejátszók a Limetree Network játszóval a szokásos szabvány (4.2, A2DP) szerint párosodnak. A külső merevlemezt közvetlenül kezelő NTFS támogatás az USB 2.0 szabványú, nagy sebességű befogadó interfészhez társul, adattárolókat (akár pendrive, akár HDD) működtető maximális kimeneti áram 1.5A.

A kodekek választéka bőséges, WAV, FLAC, AIFF, ALAC, MP3, AAC, Ogg Vorbis, WMA, DSD. A mindenkori UPnP és DLNA vezérlés esetén az elérhető felbontás PCM 44,1 kHz-től 384 kHz-ig, 24 bit szóhosszal (WLAN akár 192 kHz-ig), a DSD felbontás DSD 64-től DSD 256-ig (WLAN legfeljebb DSD 128) lehetséges. A felsorolt felbontási értékek elérhetők Bluetooth jelátvitel esetén is.

Ebben a kategóriában jelenleg egyedülállóan minden zenei szolgáltatót (Deezer, Qobuz, Tidal, Spotify, HighResAudio, webrádió, podcast) és támogatást felismer, könnyen elérhetők az ingyenes és fizetős szolgáltatók. A Limetree Network készülék fel van készítve a legrészletesebb metaadatok fogadásra. A készülék „Roon Ready” alkalmassággal használható a Roon Core és Roon szoftverrel történő zenehallgatásra. Album-orientált lejátszási képességek között megtaláljuk a „zenehallgatás az alkalmazás bezárásakor” kényelmét.

A konverter modulok mono üzemmódban működnek. Mindkét csatorna saját D/A konverterrel rendelkezik. Az iker mono AKM chip-készlet, az átalakító architektúra, a csatorna-oldalankénti AK4452 DAC kettős differenciál átalakító DSD resampling opciót tartalmaz. A resampling üzemmód a kisebb felbontásokat is képes DSD-re konvertálni a saját algoritmusa szerint.

A Lindemann Audio Limetree Network hálózati streamer áramkörei az erőteljes streaming platform kiszolgálására és a legjobb hangminőség érdekében optimalizáltak. Minden digitális jel egy nagy pontosságú (Ultra Low Jitter MEMS) Femto Clock, abszolút pontos órajel generátorral szinkronizált, az így feldolgozott adatok mentesek a jitter-torzítástól, ami a rossz digitális reprodukció leggyakoribb oka. A több felület szerelt alkatrész tartalmazó kimeneti, analóg fázis az egyik legjobb mini erősítő-komponens a piacon. A készülék dedikált fejhallgató kimenettel rendelkezik, a fejhallgató csatlakozása 3,5 mm-es átmérőjű, javasolt impedancia 32-200 Ohm közötti érték. A minőségi fejhallgató erősítő egysége az OPA1622 műveleti erősítő.

A rendkívüli készülékhez egy érdekes tápegység dukál! Az audio precíziós AP2722 külső táp nem egy szokásos „konnektoros” kütyü/adapter. Lehet, hogy úgy néz ki, de azoktól jobb megépítésű. A tápegység „orvosi minőségű”, amely biztosítja az elektromágneses zavarok elleni védelmet. A készülék összetett szűrésével és speciális feszültségszabályozóval együtt különösen alacsony interferenciaáramú tápellátást ér el 10 μV alatti zaj értékekkel. Az 5 Volt DC-táp teljesítmény felvétele készenlétben 0,1 Watt, működés közbeni maximum 8 Watt, abszolút környezetbarát és energiatakarékos.

MEGHALLGATÁS

A hangzás dús, erőteljes, természetes és a felvételek különbségeit a legjobb értelemben követi. Még mindig nagy a hangminőségbeli „szórás” az egyes formátumok között, igazán élvezhető minőségben a DSD és a High Res Audio viszi a pálmát.
Egy fontos dolgot tegyünk helyre! Az interneten, az ingyenes letöltő portálokon, fellelhető anyagok ismeretlen eredetűek. Nem tudni milyen készülékeken, milyen szoftver segítségével lettek felrakva. Egészen biztos, hogy nem a legideálisabb az eset. A kiadók nem adják ki kezükből a mesterfelvételeket, hiszen abból élnek, hogy azokat különböző formában (Lp, Cd, SACD, file) értékesítik. Tehát csak valamilyen fizikai hordozóról, valamilyen nem speciális audiofil eszközökkel átmentett felvételeket találunk az ingyen portálokon, ezért minden digitális fájlt eszerint kezeljünk/istenítsünk! Amennyiben rendelkezünk saját digitalizálású felvételekkel, legalább jobban ismerjük a grabbelési hátteret, jobban tudunk kapaszkodni annak minőségébe vagy vásároljunk a kiadóktól. (nem egyesek és nullák vannak, hanem zene, hangszerek, hangok – a szerk.)

Az elmúlt egy évben kezünkbe vett digitális készülékek között a Lindemann termékei kivívták szimpátiánkat. Így lett ez a Limetree Network hálózati streamer esetében is. A nagy felbontású anyagok közötti meghallgatás tanulságos eredménye, hogy ennek a készüléknek segítségével lehet komolyzenét hallgatni. A legjobb példa erre Csajkovszkij, Violin Concerto in D-major, OP. 35 Jascha Heifetz és a Chicago Symphony Orchestra előadásában, Fritz Reiner vezényletével. (LSC 2129) Az 1957-ben készült felvétel analóg korában is az RCA Victor Living Stereo egyik gyöngyszeme volt. A 11 290 kBps bitrátával rendelkező DSF (DSD128) briliáns alapanyag az átalakításra, meghallgatásra.
Az első benyomások alapján a készülék lágy, élek nélküli, kellemes hangzással rendelkezik. Az a lágyság ami ahhoz kell, hogy sokáig élvezettel tudjuk hallgatni. A szimfonikus zenekar hangszereinek megjelenítésében a hangszercsoportokra koncentrál, legalább négy hely megkülönböztethető a két hangsugárzó közötti síkban. A felharmonikusok gazdagon szólalnak meg az egyes hangszereken, főleg a mesterhegedű jeleskedik. Az apró részletek nem minden esetben hívják fel magukra a figyelmet. Itt meg kell jegyezni az analóg fokozat tudásszintjét, mert nem véletlen kérnek a nagy modellekért sokkal több pénzt, ott több hely van a komoly analóg fokozat kiépítésére és a tápegység a digitális és analóg áramkörökkel való tökéletes összhangjának megteremtésére.

A bensőséges zenehallgatáshoz hozzátartozik egy kis jazz, amit egy trió kiválóan tud képviselni. Bill Evans Trio nagyon nagy volt a hangulat teremtésben. Live at Shelly’s Manne Hole című lemezének felvétele (JVC XRCD) grabbelés esetén sem veszít értékéből. A stúdiónkban előállítható legjobb mintavételezéssel készült WAV fájl lejátszásakor nagyon jól elkülönülő hangszerekkel és energia-játékkal találkoztunk. A dobseprű és a nagybőgő csodálatos játékából szinte semmi nem veszett el. A zongorajáték csak annyiban fénytelen, amennyit a hasznos jel a sokszori átalakítás után elszenved. A jel/zaj viszonyban csodálatos digitális csendek fokozzák a hangulat izgalmasságát.

Ami a zenekedvelők számára a legfontosabb, az a dús, selymes hangzás. A hangszerek egészsége arányokkal szólnak, hangzási-balansz problémák nincsenek. Először kicsit furcsának tűnt, hogy a különböző felvételeken kisebb különbségeket hallottunk, mint más berendezések tesztjén, de figyelmesebb hallgatás után örültünk a torzításmentes felhangoknak, a hangszerek jól leképezett testességének. A létrehozott hangzásterek felvételenként különbözőek, éppen ezért hihetők, a térélmény szobai megvalósításának tekintetében a zenei élmény mindegyik muzsika meghallgatásánál átjön.

KONKLÚZIÓ

A Lindemann Audio feladta a leckét. Ebben a méretben, ebben az árkategóriában, ennyi szolgáltatás mellett és ilyen hanggal nehéz versenyezni a konkurenciának. A kedvező kritikához még a jobban hozzáférhető ár is felsorakozik. A digitális az digitális – húsz éve még nem is álmodtunk róla. Értve ez alatt a szolgáltatások tengerét. Rendkívül sok internet rádió, a digitalizált lemezanyagok hatalmas választéka, az „olvasnivaló” okos-telefonokon vagy táblagépeken való megjelenítése (Roon) mind-mind jelenleg kizárólag a digitális technikával valósítható meg. A Lindemann a digitális audio-világot reprezentálja, nem is akármilyen módon.
Vettünk egy alumínium színű „zenedobozt”, amely egy streamer, egy D/A konverter és egy mikroszámítógép kombinációja. Komoly megépítési gondosságot sugároz, már a hagyományos hifi-berendezéseknél kialakult ítélet szerint is, ami zömök és precíz kivitelű. A csatlakozók és kezelőszervek tekintetében logikusan minimális a koncepció, mert minden funkciót és hozzáférést a „nagy manipulátor”, a tablet és okos-telefon applikációja végzi.

A Lindemann Audio Limetree Network hálózati streamer biztosította rengeteg lehetőséget egy tesztben nem lehet bemutatni és kiértékelni. Egy biztos, hogy nagyon ott van a szeren, minden olyan, már kialakított analóg hangrendszerhez ajánlatos, amelyet zeneszeretetből válogattak ki egymáshoz legjobban illő egységekből.

Pro
+ logikusan egyszerű installálás és kezelés
+ bőséges szolgáltatások, rengeteg hozzáférési lehetőség
+ applikáció nyújtotta részletes információ mennyiség
+ nagyon jó fejhallgatózó képességek

Kontra
 könnyű súly, vigyázni kell a kábelek elhúzhatják
 nincs digitális kimenet

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Stream Audio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: +36-30/211-5253, +36-30/530-6192