Hírek, Tesztek

Quadral PLATINUM M25 monitor hangsugárzó teszt

2019.08.26 11:12

A Quadral Platinum M szériás hangsugárzói egyedülállóan jelenítik meg készítésük technológiájának harmóniára törekvését. Az M25 nem csak arra alkalmas, hogy könyvespolc hangsugárzó legyen vagy háttérsugárzó surround környezetben. 

Újra élt hangulat

A Quadral Platinum M szériás hangsugárzói egyedülállóan jelenítik meg készítésük technológiájának harmóniára törekvését. Az M25 nem csak arra alkalmas, hogy könyvespolc hangsugárzó legyen vagy háttérsugárzó surround környezetben. Ki kell szabadítani ezekből a szokványos helyzetekből és állványra állítani mert hangzása képes teljesen betölteni a nappali-szobát.

 

Teljesítmény: 90/130 W
Frekvenciaátvitel: 38 Hz – 50.000 Hz
Keresztezési frekvencia: 2 100 Hz
Érzékenység (dB / 1W / 1m): 86 dB
Impedancia (Ohm): 4… 8 Ohm
Magas hangszóró: RiCom-V
Közép/mély hangszóró: 170 mm Ø alumínium
Méretek: 360×195×299,5 mm
Tömeg: 7,7 kg
Ár: 239.990.-Ft
Forgalmazó: Streamaudio Kft.

 

Alkatrész készletében a gyártó saját szabadalmú magas-hangszórója a RiCom-V egy teljesen új fejlesztés. Nagyobb membránfelületű elődjénél és gyűrűs membrán konstrukciójánál fogva kiváló hangot generál. A RiCom-V egy kisebb és könnyebb, összetett membránnal van szerelve. Külső és belső szélein egy-egy rugalmas szövet biztosítja a különleges rugalmasságot, a két rugalmas rész között lévő merev titán gyűrű a hangok terjedelmességéért felel. Ezt a szokványosnál nagyobb egységet egy nagy dupla mágnes hajtja egy erős neodímium gyűrű. Ez a körmembrán nem termel semmilyen saját hangot, nem is úgy hangzik, mint egy dóm hangszóró, sem mint egy szalagsugárzó vagy akár, mint a szabvány gyűrű radiátor. A hatékonyság fokozásának és dinamika növelésének örvendetes mellékhatása a magas hangok lesugárzásának széles szöge. A koncepció sikerét tükrözi a kivételesen nagyfokú homogenitás. Ezt a Quadral körülbelül két év folyamatos kutatással, teszteléssel és folyamatos tökéletesítéssel érte el, a RiCom végre készen áll a sorozatgyártásra.

A 170 mm-es alumínium mély/közép hangszóró „nagy szerepet” játszik. A mély/közép membrán az alumíniumon kívül magnéziumot is tartalmaz. Könnyebb, merevebb és jobban hajtható, ennek eredményeképpen nagyobb impulzusok leképezésére és hangerőre képes. Hátrafelé basszus reflex rendszerű, reméljük a gyártó akusztikailag gondosan mérte ki az aszimmetrikusan elhelyezett nyílást! Keresztváltóját úgy konstruálták, hogy kettős kábelezésre, sőt kettős erősítésre is alkalmas legyen. A belső kábelezés, egy rangos gyártó, a francia Real Cable gyártmánya.

Nálam ennél a méretnél kezd imponálni az állványos „kisdoboz” hangsugárzó. Kell a felület és a megmozgatott levegő tömege kívül-belül. Két utas konstrukciója levon egy kicsit az élvezet kerekségéből, de kárpótol a hangszórók minősége. Az tény, hogy sok feladat van a közép/mély hangszóróra bízva, de ezt remekül meg is oldja. Nemcsak cincog a magas sem, felületénél fogva jól terít, a dobszerelés kellő méretű cintányér-készletét bemutatva. Alacsony rezonanciájú kabinetben megnövelt méretű mágnesekkel szerelt, és a jobb/erőteljesebb hangzás érdekébe állított alumínium membránok hozzák az eleven, lüktető hangzást. Az énekesek hangja nem hangzik túl fényesen, de terjedelmes, a hangfekvésben nem téveszt. A teljesítmény teljesen nyugodt és stresszmentes.

A dinamika megjelenítése nem az erőszakosan pattogó ágyútüzet jelenti, mert remek a lassú jazz tételek zenei tulajdonságainak megjelenítése. Halkan szóló, profi színű akusztikus-gitár hallható, gazdag dobpergések és mélységi dimenziókat is mutató bőgő mellett. Kellemesen intonálja a dalt, a legendás nagyon érzelmes és gazdag hangokat.

Minden felhang átjön, mint egy egységes egész, mintha a zenét egyetlen hangszóró reprodukálná a kettő helyett. A ritmusra elindul a láb még a klasszikus zene hallatán is. Ragyog minden fortissimo vagy a „nagy bumm” Sain-Seans – Dance Macabre (Telarc CD–80189) művében. Nem sebészi pontosságú, de elénk tárja a zenekar összes szólamának játékosságát. A fortissimo -nál nagyot szól – nincs semmi kunszt, nincs semmi kirívóan érdekes, csak szórakoztató zene van – a zene megszólalásának egysége, energiája. A teret ábrázolva a háta mögötti falrészre vetíti a kíséretet, illetve a hátul kisebb hangerővel játszó zeneszerszámokat, jó távoltartani a faltól egy méterre. Szólóiban három hely különböztethető meg a síkban. Helyenként harsány, bizonyos hangszerek energiáját túlozva mutatja be, pesti mondás szerint a hiányosságokat bátorsággal pótolja. Mély és dinamikus basszus állít elő, néhány, álló hangsugárzónak is megfelelő hangszínnel. Sok melegség és báj jön át a felvételről.

Konklúzió

A mi ízlésünk és a Quadral most is találkozik, még akkor is, ha az értékelés esetében nem mindenben jön be a céltábla közepe, de garantált a több órás fáradtság nélküli zenehallgatás és ez a Quadral Platinum M25 nagy mutatványa. A Quadral Platinum-M25 olcsó hifi hangfal, de ez az ár teljesen rendben van. Szép példája a nagy felbontású magas hangok igényének, velük együtt a basszus erőteljes és fáradhatatlan. Nagyra becsüljük a RiCom-V hangszóró hatékonyságát, élénkségét, a magas hangokban is széles frekvenciamenetét és kiváló akusztikai semlegességét. A zeneiség és a hangzás természetes, homogén, tehát 90 pont. Jellegzetesen nyitott Quadral hangzás ami a referencia osztály felé kacsintgat, emiatt sok 3-utasra tervezett is sápadhat. Újraélhetjük egy élő koncert a hangulatát. Függetlenül attól, hogy analóg vagy digitális hifi sztereó térhangzás, otthonod lesz az a páholy ahová a Platinum M25 szállítja a koncertet, vagy a stúdiók hangzását.

Zeneiség: 90%
Térleképzés: 80%
Dinamika: 80%
Kivitel: 90%
Szerelés minosége: 90%
Kezelhetoség: 90%
Összesen: 87%

 

Pro
+ minőségi alkatrészek nagyon jól hangolt együttese
+ gazdag, erőteljes basszus
+ homogén térhatású hangzás
+ egyszerű, de jó kivitelezés

Kontra
- az alacsony érzékenység nagyobb hajtóerőt, erősítő teljesítményt igényel
- térleképezése szélességben csak három helyet mutat
- helyenként túl harsány

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: : +36-30/530-6192